Legenda głosi, że po raz pierwszy sos na wódce zrobili ludzie od obsługi technicznej w Hollywood, zużywając do niego płyn stosowany w horrorach i innych krwawych produkcjach – czyli sok pomidorowy imitujący krew, do którego dla lepszego połysku dodawano alkoholu. Prawdy w tej opowieści jest niewiele, faktem natomiast jest, że Hollywood zajadało się pastą alla vodka, co we wspomnieniach potwierdza
Niedzielny kucharzmielonego cynamonu 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 1 łyżka suszonej kolendry 1/8 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonego kopru włoskiego 1/8 łyżeczki mielonego anyżu 1/2 łyżeczki mielonego kminku 290 ml soku pomidorowego (najlepiej Pudliszki) 500 g kopytek (do smażenia lub gotowania) sól, pieprz Przygotowanie Udka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Warzywa kroimy: Marchew i seler w półtalarki, paprykę w paski, rzepę
R'n'G Kitchenczosnek, wsypać kucharka, papryke ostrą, podsmażać z 10 minut co jakiś cza mieszając wlać zmiksowane pomidory (po dodaniu zmiksowanych pomidorów nie trzeba zagęszczać mąką)-(można użyć zamiast świeżych pomidorów sok pomidorowy w kartonie, wymieszać, gotować z 30 minut pod przykryciem gulaszowe indyka pokroić drobniej, na oleju smażyć do miękkości, dodać do smaku przyprawę do indyka usmażone mięso połączyć z warzywami
W Mojej Kuchni Lubięgóra/dół, pasteryzować 45 minut, zostawić w piekarniku do wystygnięcia szybkowar mam 9 litrowy, porcjami pomidory przygotowuję, wkładam pomidory do 3/4 wysokości szybkowara, jest tam zaznaczona ilość max. - sok pomidorowy jest najlepszym przetworem zimowym, używam do zup, sosów, koktajli, do picia, bardzo łatwy do wykonania i dobrze się przechowuje po pasteryzacji w piekarniku........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępapryka – 3 ogórki gruntowe – 1 szklanka soku z pomidorów – 1 cebula – kilka liści bazylii – sól, pieprz do smaku Wykonanie: – Zmiksować sok pomidorowy z pokrojoną cebulą i obranymi i pokrojonymi ogórkami. – Dodać pokrojoną paprykę, bazylię i ponownie zmiksować. – Doprawić pieprzem i solą
To co kochambazylia otarta 1 łyżeczka, pomidory 1,5 kg/dojrzałe,miękkie, woda 1 szklanka, jogurt naturalny 250 ml, pieprz czarny grubo mielony - ile potrzeba zamiast świeżych pomidorów można użyć dobry sok pomidorowy = w garnku na maśle klarowanym podsmażyć pokrojoną cebulę posypaną cukrem, gdy zacznie cukier brązowieć dodac czosnek, kostki rosołowe bardzo dojrzałe, miękkie pomidory umyć, pokroić na kawałki i wszystko dobrze
W Mojej Kuchni Lubięstole pojawił się w towarzystwie klusek kładzionych. Wyszedł bardzo smaczny duet 🙂 . Składniki: 0,5 kg mięsa wołowego gulaszowego 2 średnie cebule 2-3 ząbki czosnku 1 pomidor 1 szklanka soku pomidorowego ziele angielskie,liść laurowy pieprz świeżo zmielony imbir mielony papryka słodka i ostra olej
Ugotujmy Cośmała dynia 4- 5 szalotek 1 – 2 pęczki rzodkiewek 1 spory batat kawałek imbiru 3- 4 ząbki czosnku, lub łyżeczka granulowanego puszka pomidorów lub 400 ml soku pomidorowego Przyprawy wg smaku: sól pieprz biały zioła prowansalskie chilli (młynek) pomidory suszone z czosnkiem i bazylią oregano olej kokosowy jogurt Przygotowuję warzywa, myję je i obieram, jeśli używamy dynię Hokkaido
Takie tam pichceniefasoli czerwonej [400g] - łącznie z zalewą 1 puszka pomidorów w puszce bez skórki [400g] - krojonych 1/2 puszki kukurydzy 1 papryka czerwona - duża 1 papryka zielona - średnia 1/2 szkl. soku pomidorowego - lub więcej, wedle uznania olej - do smażenia Posiekaną w drobną kostkę cebulę podsmażyć na oleju do zeszklenia. Dodać mięso mielone i smażyć aż zbrązowieje ok 15 minut. Dołożyć pokrojone
Grunt to przepis!przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, całość mieszamy i podsmażamy 3 minuty. Pomidory z puszki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zeszklonej cebuli. Na patelnię dolewamy również sok pomidorowy z puszki. Całość mieszamy, dodajemy cukier oraz sól i pieprz. Sos przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 15 minut. W tym czasie, w osolonej wodzie, gotujemy makaron. Ważne
Smak mojego domubyła bardzo zadowolona. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje Składniki: (na około 4 porcje) 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1/2 większej czerwonej papryki 1 opakowanie pomidorów krojonych w soku pomidorowym z cebulą 390 g 100 g margaryny 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka przyprawy do kurczaka* 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki szczypta soli ziołowej 2 duże liście laurowe 2/3 szklanki
Słodkie okruszkiwymieszać, z kapusty usunąć głąb, sparzyć ją we wrzątku, wystudzić, na wystudzone liście kłaść masę mięsną, zwinąć gołąbki, smażyć na oliwie z odrobiną masła (dla lepszego smaczku), podlewać sokiem pomidorowym z wodą. Pamiętajcie gołąbki można dusić w bulionie wówczas obejdzie się bez tłuszczu, będą bardziej
Kuchnia BeatyDziś klasyk drinków z lat 50 tych , który się składa z wódki , soku pomidorowego ,sosu Worcester , soli selerowa,soli i pieprzu .Drink ten się popija zazwyczaj na drugi dzień po imprezie mocno zakrapianej na tak zwanego " kaca".Według historii drink ten był nazwany na cześć królowej brytyjskiej Marki I Tudor , która była zwana krwawą Marią.Ponieważ kolor drinka kojarzy się
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZupa powstała spontanicznie z końcowek różnych produktów - głównie chodziło o zużycie otwartego soku pomidorowego ;). Czytaj więcej
Kasia SarnaMięso wraz z sosem podawać z ugotowanym makaronem. Teraz kilka słów na temat pomidorów bez skóry Cirio. Ich skład zdecydowanie mnie zadowolił, bo znajdziemy tam tylko pomidory, sok pomidorowy i kwas cytrynowy. Waga całkowita 400g, po odsączeniu 250g, jednak ja zawsze wykorzystuję również zalewę, w której są pomidory:) Pomidory nie miały żadnej skórki (z czym niestety kiedyś już się
Z miłości do słodkości