Porcja na 4 osoby. SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe z łopatki) 1 cebula oliwa 1 puszka pomidorów 1 mały sok z pomidorów 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego garść świeżej bazylii (można zastąpić suszoną) mniejsza garść świeżego oregano (można zastąpić suszonym) sól, pieprz, zioła prowansalskie, chilli makaron spaghetti (ilość wedle(...)cebulę i włączyć palnik. Po minucie dodać mięso mielone i smażyć wszystko razem mieszając. Sos: Do misy blendera wrzucić świeżą bazylię, oregano, obrane ząbki czosnku, wlać puszkę pomidorów i sok pomidorowy, dodać mąkę ziemniaczaną, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, zioła prowansalskie i chilli. Wszystko zblendować razem i przelać do mięsa mielonego. W międzyczasie zagotować wodę, dodać do niej nieco soli
Passions hobbies lifeśledź składniki 4-5 szt filetów śledziowych 1 cebula 3-4 łyżki dobrego oleju 2 ogórki kiszone 1 papryka żółta ( lub czerwona) 1 łyżka koncentratu pomidorowego sok z ćwiartki cytryny garść oliwek zielonych szczypta cukru pieprz sposób przygotowania Pokrojoną w krążki cebulę przesmażany na rozgrzanym oleju, lekko ją szkląc(...)zeszklonej cebuli dodajemy pokrojoną w paski paprykę, oraz koncentrat pomidorowy, a następnie całość smażymy na niewielkim ogniu przez 5 minut, dodając na koniec szczyptę cukru i sok z cytryny Teraz warzywa studzimy, w tym czasie odsączamy śledziowe filety z zalewy, płuczemy i kroimy
Miód i pieprzchorizo i chili. Całość podana z lekkim sosem czosnkowo-cytrynowym oraz surówką z marchewki. Polecam :) 3 małe cukinie 3/4 szklanki kaszy gryczanej szklanka gazpacho ( możecie dodać dobrze doprawiony sok pomidorowy) chorizo (ilość wg uznania, ja dałam niewiele) papryczka chili świeża pietruszka sos: 150 ml jogurtu naturalnego łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku szczypta soli i pieprzu surówka: 3 małe
Mienta blogwarzywny ( papryka żółta i czerwona, cukinia, fasolka szparagowa, fasolka czerwona, cebula, marchewka), 100 g łososia surowego, olej rzepakowy do smażenia, sól, pieprz do smaku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, sok z cytryny, koperek. Przygotowanie: Wszystkie warzywa podsmażamy na 2 łyżkach oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przecier pomidorowy. Całość mieszamy. W tym samym czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie
Moniki Smakołykikapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem(...)dieta dr Dabrowskiej) Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 średnia cukinia 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 łodyżki selera naciowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego sok z cytryny sól morska lub himalajska pieprz czarny szczypta mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki papryki szczypta ostrej papryki listki natki pietruszki Wykonanie: Wszystkie warzywa obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę
Kulinarne przygody Gatitybędziemy potrzebowali: główka młodej kapusty (około 1 kg przed obraniem) jabłko winne – około 350 gramów cebula – około 150 gramów 100 g koncentratu pomidorowego około 2 łyżek masła 1 ½ łyżki mąki pszennej do smaku: około 2 łyżek soku z cytryny (dodałam 2 łyżki) ½ łyżeczki kminku (można dodać więcej jeżeli lubimy lub pominąć) ½ łyżeczki cukru sól 600 ml wody do gotowania kapusty(...)przygotowaną cebulę dodaję do kapusty,mieszam i nadal gotuję. Po dodaniu cebuli, jabłko razem ze skórką ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do kapusty. Dodaję również koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, dokładnie mieszam. I gotuje jeszcze pod przykryciem około 10 minut, do miękkości kapusty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gdy kapusta jest już miękka, przygotowuję zasmażkę: Na patelni rozgrzewam około
Uwaga Babcia Gotujejest to cukinia wykonanie do innego dania,ale zachęcam go zakupu takiego gadżetu SOS POMIDOROWY: WEDLE UPODOBAŃ możecie kupic gotowy,albo próbować swoich sił Ja zawsze kupuje sok pomidorowy dla mnie to baza,dodaje świeże pomidory wcześniej spażone i obrane ze skórki,blenduje dodaję czosnek,suchą bazylię,oregano,troszkę cukru i w garnuszku redukuję całość KONIEC: Mięso formuje
Viola cooks with passionłyżeczki masła;2 ząbki czosnku;2 cm korzeń imbiru;1/2 łyżeczki kardamonu;2 goździki;Łyżeczka kolendry;Łyżeczka garam masala;Łyżeczka kurkumy;Łyżeczka chili w proszku;200 g koncentratu pomidorowego;Łyżka soku z cytryny;40 g masła;150 ml jogurtu naturalnego.Sposób wykonania:Mięso i marynata:Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w 3 - 4 cm kawałki(...)imbir. Całość razem podsmażać przez około 1 minutę.Następnie dodać przyprawy: kardamon, goździki, kolendrę, garam masala, kurkumę i chili. Wymieszać i podsmażać przez 1 - 2 minuty.Dodać koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Całość gotować przez około 2 minuty.Do sosu wrzucić upieczone kawałki kurczaka. Wymieszać.Dodać jogurt naturalny i masło i gotować stale mieszając, aż sos będzie gładki i płynny
Gospodyni Miejskaodrobiną przypraw lub bez nich. Jeśli wybierzecie pomidory gruntowe-owalne uzyskacie z nich przecier gęsty. Wybierając inne odmiany pomidorów, przecier będzie miał bardziej płynną konsystencję i będzie przypominał sok pomidorowy. Najważniejsze dla mnie jest to, że jest naturalny, aromatyczny i oczywiście najlepszy na świecie, bo wykonany własnoręcznie! Przecier pomidorowy robię zazwyczaj w dwóch wersjach, pierwsza to klasyczny przecier z odrobiną(...)świetną bazę na sos do spaghetti. Szukasz błyskawicznego przepisu na przecier pomidorowy II ? Wypróbuj najnowszą wersję tego przepisu pod tym adresem ! A może chcesz poznać smak kiszonych pomidorów ? Print Przecier pomidorowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Domowy przecier pomidorowy, najlepszy na zimowe zupy pomidorowe! Course Przetwory Cuisine Polska Keyword pomidory, przeciery, zupy Prep Time
SprawdzonaKuchnia.plSkładniki: -1/2 l gęstego soku pomidorowego lub własnej roboty przecieru np. domowy przecier ewentualnie pomidory z puszki waz z sokiem zmiksowane blenderem -1 łyżka łagodnego keczupu np. domowy keczup lub łyżeczka cukru -1 cebula -1 marchewka -1 pietruszka -5 dag masła -liść laurowy -ziele angielskie -sól, pieprz do smaku -mieszanka ziół, np. bazylia, oregano, majeranek, szałwia
Kulinarne przemysleniaPostępujemy tak samo, jak wyżej, z tym, że do słoików wkładamy pomidory pokrojone w cząstki. Te zalewamy gorącym sokiem, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. WARIANT 3 - domowy sok pomidorowy Całość pomidorów pozbawiamy zielonej części, kroimy na ćwiartki i wrzucamy do garnka. Posypujemy delikatnie solą i trzymamy na niezbyt dużym płomieniu, aż dobrze się rozpadną. Doprawiamy je ziołami włoskimi(...)jeszcze innymi, ulubionymi przyprawami. Dobrze mieszamy, po czym miksujemy przy pomocy blendera. Do wyparzonych słoików/buteleczek przelewamy gotowy, jeszcze gorący sok i porządnie je zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia, jak w poprzednich przypadkach. TADAM! Kocham pomidorowe, letnie szaleństwo... to chyba widać
Kuchenna Kontrrewolucyapomidorowym sosie z ananasem, papryką i marchewką z białym ryżem. #wegańskie #bezmięsa #słodko-kwaśne Składniki na 2 porcje: – 100 g białego ryżu – cebula – 2 ząbki czosnku – łyżka oleju rzepakowego – 180 g tofu – 2 marchewki – papryka czerwona – 1/2 puszki kukurydzy – 1/4 świeżego ananasa – szklanka passaty pomidorowej – sok z cytryny + sól(...)czosnek posiekaj i podsmaż na oleju. Marchewkę z papryką pokrój w kostkę, dodaj na patelnie, wlej trochę wody, passatę pomidorową i duś pod przykryciem przez kilka minut aż warzywa zmiękną. Tofu odsącz z nadmiaru wody i pokrój na kawałki. Skrop sokiem z cytryny i przypraw. Ananasa obierz ze skóry i także pokrój na kawałki. Wszystkie składniki wrzuć na patelnie
Mrs. Endorfinabazylii (płaska) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/4-1/3 łyżeczki chilli w proszku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 130 ml soku pomidorowego (u mnie Victoria Cymes ) 70 ml oleju Dodatkowo: 100g szynki 20g żółtego sera Wierzch: żółty ser do posypania W pierwszej misce wymieszać mąkę, przyprawy, sodę i proszek(...)pieczenia, w drugiej - jajko, sok oraz olej. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Szynkę pokroić w kostkę, a ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach, a następnie wszystko razem wmieszać do pomidorowej masy. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) i obficie posypać dodatkowym
Di gotujekiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony(...)grecku (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 łodyżki selera naciowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego sok z cytryny sól morska lub himalajska pieprz czarny szczypta mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki papryki szczypta ostrej papryki listki natki pietruszki Wykonanie: Wszystkie warzywa obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę
Kulinarne przygody Gatity