czterech osób 800 g filetów ze szczupaka ( bez skóry) 1 cebula 1 papryka słodka 1 mała papryczka chilli 5 pomidorów ( lub jedna puszka) 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sok z jednej cytryny 1 łyżka cukru 5 łyżek oliwy sól sposób przygotowania Filet ze szczupaka dzielimy na porcje, oprószamy solą i odkładamy na godzinę w chłodne miejsce(...)wcześniej obrane ze skórki i pokrojone w cząstki pomidory, całość smażymy przez 15 minut. Następnie do patelni dorzucamy drobno posiekaną papryczkę chilli, sól, cukier , koncentrat pomidorowy, oraz sok z cytryny i dusimy dalsze 2-4 minuty. Gorący sos układamy na dnie żaroodpornego naczynia, na wierzch kładziemy kawałki szczupaka, którego skrapiamy pozostałą oliwą i całość wkładamy
Miód i pieprzostra 1 żółta papryczka ostra 1 zielona papryczka ostra 1 duża cukinia (ja miałam od taty z działki) 2 duże czerwone cebule 4 ząbki czosnku polskiego 2 łyżki przecieru pomidorowego sok z 1/2 cytryny szklanka wody sól morska świeżo zmielony pieprz 1 czubata łyżeczka POWDER HOT CURRY Mida's 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Do głębokiej patelni wlewamy wodę(...)kroimy na pół talarki. Doprawiamy curry, sola i pieprzem. Mieszamy i zakrywamy. Dusimy na małym ogniu godzinę i 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy posiekany czosnek, przecier pomidorowy i sok z cytryny. Mieszamy i gotujemy około 10 minut
ClauditteMissCookingpęczek koperku 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soku z cytryny trochę skórki otartej z cytryny 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego Do podania sok pomidorowy Komosę ryżową wypłucz dokładnie na sitku pod bieżącą zimną wodą. W garnku zagotuj 2 szkl. wody. Gdy zacznie wrzeć wsyp opłukaną komosę, zamieszaj i gotuj na małym ogniu przez(...)tuż przed podaniem), dopraw solą i pieprzem i krótko wymieszaj. Sałatkę po rozdzieleniu na porcje posyp rozkruszonym twarogiem solankowym. Sałatka stanowić może pełnowartościowe śniadanie. Podawaj ją ze szklanką soku, najlepiej pomidorowego
Delicious Placepapryki miałam mrożone pokrojone w większą kostkę)1/4 papryki zielonej1/4 papryki żółtej (żółta i zielona razem do 100 g)100 g cukinii zielonej250 g (pół kartonika) soku zagęszczanego pomidorowego (dałam: Tomatera Primo Gusto)1/2 łyżeczki cukrukawałek (60 g) kiełbasy podwawelskiej (ok. 7 cm) sól, pieprz, oregano, bazylia, chili (ok. 1/2 łyżeczki, zależy jak ostro lubicie) lub ostra paprykaew(...)podsmażyć cebulkę, dodać pokrojone w kostkę papryki (ja używałam mrożonych więc puściły wodę), cukinię (również pokrojoną w kostkę). W tym miejscu ewentualnie można dolać pół szklanki bulionu.3. Zalewamy wszystko sokiem pomidorowym. Dodajemy przyprawy, cukier. Gotujemy aż wszystkie składniki będą miękkie. 4. Dodajemy upieczone kawałki kiełbasy. Gotujemy na minimalnym ogniu, mieszając. Kalorie (porcja - zdjęcie):Kalorie: ok. 410 kcal (wersja bez kiełbasy
Malowane smakiemflorę bakteryjną jelit i wspomogą usuwanie toksyn z organizmu. Soki te szybko ugaszą też nasze pragnienie.Doskonałym „lekarstwem” na drżenie naszego ciała i kołatanie serca, będzie sok pomidorowy, który uzupełni brak potasu, odpowiedzialnego za regulację napięcia mięśniowego i rytm naszego serca.Niechcianych toksyn z organizmu pozbędziemy się też za pomocą napoju z wody i cytryny – przegotowana, ale letnia woda
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczekolady. Ponieważ ten sos ma dużą zawartość cukru może on być przechowywany nawet kilka tygodni w lodówce. Składniki: ¾ szklanki cukru ¾ szklanki octu ryżowego ½ szklanki wody ½ szklanki pasty pomidorowej ¼ szklanki soku pomidorowego 2 łyżki kakao w proszku niesłodzonego 1 łyżka sosu Worcestershire ½ łyżeczki ekstraktu z Wanilli ¼ łyżeczki soli 1/8 łyżeczki papryki wędzonej w proszku Przygotowanie: Wymieszać cukier i wodę w garnku
naRuszcieskładniki: 1000 g pomidorów 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru wykonanie: Pomidory myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do naczynia miksującego np. Thermomix, dodajemy sól oraz
Domowy Smak Jedzeniamięsa i zawijać gołąbki do szybkowara 9 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" włożyć sitko rozkładane: nie przypali sie kapusta - układać w szybkowarze gołąbki, wlać domowy przecier pomidorowy lub sok pomidorowy, wlać wodę szybkowar zamknąć i po zasyczeniu pary gotować 15 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie gołąbki wyjąć do miski i można zajadać i na ciepło
W Mojej Kuchni Lubięmusimy kontrolować, czy kapusta mięknie).8. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem.Smacznego!!!Przepisy na sosy do gołąbków można znaleźć tutaj (wystarczy kliknąć na zdjęcie): Sos pomidorowy na soku pomidorowymSos pomidorowy z paprykąSzybki sos pomidorowySos pieczarkowyMam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie:)Miłego dnia
Kuchnia domowa Anicytryny zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem II śniadanie surówka z kapusty z marchewką 1 jabłko Obiad zupa z kiszonych ogórków kalafior w pikantnym sosie pomidorowym Podwieczorek sałatka z pomidorów, cebuli i miksu sałat+sok z cytryny lub ocet jabłkowy, przyprawy, świeże zioła owocowe lody czyli sorbet-jabłko Kolacja sałatka z kalafiora, czyli udawane tabouleh szklanka soku z pomidorów Dzień(...)zupa z kiszonych ogórków Obiad: kiszone rzodkiewki wegańskie kalafiorowe placuszki z pomidorami Podwieczorek: wegański rosół z makaronem z marchewk i 1/2 grejpfruta Kolacja: leczo wegańskie szklanka soku pomidorowego Dzień szósty Śniadanie: szklanka letniej wody z sokiem z 1/2 cytryny 1 szklanka zakwasu buraczanego podgrzanego do 40 stopni C. zielony koktajl z grejpfrutem II śniadanie: surówka z kapusty
Kulinarne przygody Gatitydodatkiem młodego groszku... musicie wypróbować! Składniki: mała młoda kapusta koperek sól pieprz świeżo mielony pomidory 200 ml soku z pomidorów 100 ml passaty pomidorowej 200 g świeżego groszku 1 mała młoda cebula 4 młode marchewki 300 g łopatki wieprzowej olej do smażenia listek laurowy(...)kapustę wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim, na półtwardo. Połączyłem składniki, dodałem marchewki, groszek, doprawiłem solą i pieprzem. Po pewnym czasie wrzuciłem groszek, pasattę pomidorową i koncentrat oraz sok pomidorowy. Całość dusiłem pod przykryciem do miękkości składników tak, aby smaki się skomponowały, znaczy połączyły, cukrem zredukowałem pomidory. Zagęściłem mąką kukurydzianą. Dosmaczałem solą i pieprzem
R'n'G Kitchenskładniki: dowolna ilość świeżych pomidorów opcjonalnie: cukier, sól, pieprz do smaku wykonanie: Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki i przy pomocy
Domowy Smak Jedzeniaoliwek 1 mała pierś kurczaka 1/2 zielonej papryki 3-4 zielone cebulki (grubego szczypioru) 20-30 zielonych oliwek nadziewanych czerwoną papryką lub zwykłych bez pestek 150 ml przecieru pomidorowego (lub gęstego soku) 3 łyżki serka mascarpone lub ricotty lub twarożku śmietankowego 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki suszonej bazylii czarny i ziołowy pieprz, sól do smaku masło do wysmarowania formy(...)łyżkami przecieru pomidorowego. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołami. 4. Nadziewać muszle makaronowe farszem, niezbyt ściśle układać w naczyniu żaroodpornym lub ceramicznym, podlać muszle przecierem lub sokiem pomidorowym (naczynie przykryć lub owinąć folią aluminiową -ja tak robię, ponieważ nie lubię bardzo spieczonego makaronu, jednak nie jest to konieczne), wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać ok. 20 minut
Kuchnia Prezydentowejmoich ulubionych dań. Nie może ich więc zabraknąć na wigilijnym stole. składniki 4-5 filetów śledziowych z solnej zalewy 1 cebula 2 łyżki miodu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sok z połowy cytryny 1/2 szklanki oleju 60 g rodzynek sposób przygotowania Do niewielkiego garnka wsypujemy rodzynki, dokładamy pokrojoną w plastry cebulę, koncentrat pomidorowy, miód, oraz sok z cytryny
Miód i pieprzSKŁADNIKI: - pół kilo mielonej wołowiny - sól, pieprz - oregano - 5 ząbków (drobno posiekanych) - mała cebula (drobno pokrojona) - łyżeczka mazeiny - 1 jajko - puszka pomidorów w puszcze - łyżka koncentratu pomidorowego - 200 ml soku pomidorowego - chlust czerwonego wytrawnego wina - sól - 4 ząbki czosnku (drobno posiekane) - 1 cebula (drobno posiekana) - szczypta cukru - 50 ml oliwy z oliwek - 250 g chorizo - garść makaronu spaghetti(...)czosnek, kiedy się zeszklą dodaj pomidory, sok i koncentrat. Duś kilka minut, w międzyczasie dodaj przyprawy i wino. WOŁOWINĘ WYMIESZAJ z przyprawami, jajkiem, czosnkiem, cebulą i mazeiną. Wyrób bardzo dokładnie, mięso powinno być klejące i tworzyć zwartą masę. Uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Pokrój chorizo na plasterki. KLOPSIKI I CHORIZO dodaj do sosu pomidorowego, który powinien całkowicie je zakrywać. Duś
Kuchnia bezglutenowa Loli