średni, pietruszka korzeń 2 sztuki, marchew 4 sztuki średnie, por 1 sztuka większy, pieczarki 50 dag, cukinia 1 sztuka większa, papryka czerwona 2 sztuki, ząbki czosnku 5 sztuk, sok pomidorowy 1 litr, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, kostka rosołowa 1 sztuka, papryka ostra 1 łyżeczka Składniki do podsmażania dokładamy wg podanej kolejności: na gorący olej wsypać obrane i starte ( moje(...)minut co jakiś czas mieszając. Dodać pokrojony por, pokrojone pieczarki, wymieszać, podsmażać z 10 minut. Dodać pokrojone: cukinię, paprykę, ząbki czosnku posiekane, podsmażać z 5 minut. Wlać sok pomidorowy, dodać pieprz ziołowy, kostkę rosołową, paprykę ostrą i dusić po zagotowaniu z 10 minut, parę razy zamieszać - pyszny, lekki a zarazem sycący gulasz warzywny z pieczarkami, smakuje doskonale z ryżem, makaronem
W Mojej Kuchni Lubiępszennej 100g mąki gryczanej 2 jajka 2 szklanki mleka sól 1 łyżka oliwy Farsz: 350g wieprzowego mięsa mielonego 250g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 pomidory 200ml pikantnego soku pomidorowego 6 łyżek ketchupu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonej bazylii 3 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki oliwa 200g żółtego sera sól pieprz Wykonanie: 1. Ciasto(...)kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać, a następnie wszystko usmażyć na oliwie. Dodać mielone mięso, pokrojone w kostkę pomidory i smażyć do momentu aż mięso będzie dobre. Wlać sok pomidorowy, ketchup, dodać zioła, papryki, doprawić solą, pieprzem, dokładnie wymieszać i gotować do momentu uzyskania gęstego farszu. 3. Naleśniki posmarować farszem, posypać startym żółtym serem, zwinąć w rulon
Szalona Kuchnia Ewelinyfiletu z kurczaka 1 mozzarella 250g kaszy gryczanej łyżeczka startego imbiru sól, pieprz, papryka ostra 2 ząbki czosnku świeża bazylia pomidory w puszcze mała puszka kukurydzy 1 cebula 100ml soku pomidorowego Przygotowanie: 1. Dyni odkroić czapeczkę i wydrążyć środek. 2. Następnie w nagrzanym piekarniku o 180/200 stopniach, pieczemy dynie przez 30min. 3. Między czasie przygotowujemy farsz. 4. Kasze gryczaną gotujemy(...)oddzielnej patelni przysmażamy miąższ z dyni, pomidory z puszki i kukurydze. 7. Doprawiamy przyprawami do smaku. 8. Zawartość obu patelni łączymy i dodajemy ugotowaną kasze. 9. Zalewamy całość 100ml soku pomidorowego i dodajemy posiekaną bazylie. 10. Faszerujemy upieczoną dynię i na wierzchu układamy mozzarelle. 11. Zapiekamy jeszcze 5 min. SMACZEGO
FITBUuKryż 3 szklanki, mięso mielone z szynki 50 dag, cebula 1 sztuka, jajka 2 sztuki, przyprawa do mięsa mielonego VEGETA NATUR "zobacz TUTAJ" 1 opakowanie, pieprz mielony 1 łyżeczka, sok pomidorowy 1 litr, śmietana 12% 200 gram Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i krótko sparzać liście ściągając z główki. Ryż ugotować do miękkości w nie osolonej wodzie, nadmiar(...)pokrojoną cebulę, pieprz mielony i dokładnie ręką wyrobić. Z liścia kapusty wyciąć gruby nerw, nałożyć porcję nadzienia i zawinąć gołąbki. Brytfanki wysmarować olejem, układać na dnie gołąbki jedną warstwę, sok pomidorowy wymieszać ze śmietaną i wlać na gołąbki. Wstawić przykryte brytfanki do piekarnika, piec w 200C około 40 minut, grzanie góra/dół, brytfanki zostawić w piekarniku do wystygnięcia, najlepiej
W Mojej Kuchni Lubiężelazo, mangan, miedź, magnez oraz potas. Składniki: 800g buraków 250g fasoli czerwonej 3 ziemniaki 1/3 kapusty czerwonej cebula czerwona 3 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sok z jednej cytryny sól, pieprz, cukier Sposób przygotowania: Buraki zawiń w folie aluminiową i upiecz w piekarniku – godzina w 180 º C. Na łyżce oleju podsmaż posiekaną w piórka(...)najlepiej ubrać do tego rękawiczki jednorazowe) i pokrój je w kostkę. Wrzuć do gotującej się zupy i gotuj około pół godziny aż ziemniaki i kapusta będą miękkie. Dodaj, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny oraz przyprawy. Podawaj z jogurtem naturalnym i zieloną pietruszką
wysmienitypiersi z kurczaka sól pieprz oregano ćwierć łyżeczki cynamonu 1 cebula 2 ząbki czosnku szczypta suszonej chili 1 jajko na sos 2 łyżki nadzienia od papryczek pół szkl soku pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka śmietany sól pieprz Papryczki umyć, odciąć korzonek i oczyścić środek z gniazd nasiennych. Filety z kurczaka posiekać drobno, dodać przyprawy, drobno posiekaną cebulę(...)nagrzanego piekarnika na 40 min w temp 180 st. Jeśli zostało troszkę nadzienia, przyda się do sosu. W rondelku rozgrzać łyżkę tłuszczu, dodać mięso podsmażyć, dodać pół szkl wody, sok pomidorowy i koncentrat, pogotować ok 10 min. Sos zmiksować blenderem i nastawić jeszcze raz na ogień, przyprawić do smaku dodać śmietanę .. Danie podałam z brązowym ryżem
Gotowanie jest łatweSkładniki: makaron rurka 1 opakowanie, olej rzepakowy 8 łyżek, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, mięso z kurczaka z rosołu, papryka kolorowa 3 sztuki, pomidory 6 sztuk lub sok pomidorowy 1/2 litra, marchewki mini mrożone 1/2 opakowania, śmietana 12% 200 ml, ser żółty 15 dag, pieprz mielony 1 łyżeczka, fasolka szparagowa mrożona 1 opakowanie, tarta bułka 4 łyżki, masło(...)podsmażać z 5 minut co jakiś czas mieszając dodać pokrojoną w kostkę paprykę i podsmażać z 3 minuty pomidory zmiksować blenderem i wlać do mięska, można również dodać sok pomidorowy zamiast świeżych pomidorów, dodać wcześniej ugotowane mini marchewki do mięska dodać ugotowany wg opisu makaron rurki, wlać śmietanę, dodać pokrojony ser żółty i wszystko wymieszać przełożyć do naczynia żaroodpornego
W Mojej Kuchni Lubięzapiekanka nie mogła się nie udać! Składniki: 250 g makaronu penne Incola 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 500 ml soku pomidorowego 125 g sera mozzarella (1 kula) 2 jajka sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka ziół prowansalskich olej(...)solą, ziołami prowansalskimi, papryką słodką i papryką chili. Smażymy do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory krojone z puszki, rozdrabniamy je i chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy sok pomidorowy. Dodajemy cukier, mieszamy i trzymamy na ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Studzimy. Następnie do letniego sosu wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem
Kuchnia MagdaLenymałży , 5 łyżek oliwy, 200 g szalotki, 3 ząbki czosnku, 1 chili, 1 trawa cytrynowa, 3 listki limonki, 400 ml soku pomidorowego, 200 ml wina białego półwytrawnego, sól, cukier, pietruszka lub kolendra, opakowanie ciasta francuskiego, 1 białko. Wyszorować szczoteczką mule, usunąć wąsy. Wyrzucić muszle otwarte, które nie zamykają się po postukaniu w nie oraz muszle połamane. Szczególnie trzeba zwrócić(...)hodowlanych. Szalotkę posiekać, poddusić na oliwie z dodatkiem szczypty cukru i soli. Następnie dodać posiekany czosnek, posiekaną trawę cytrynową oraz listki limonki, dusić razem około 2 minut. Wlać sok pomidorowy i dusić aż sos zgęstnieje. Wlać wino, zagotować. Sos przelać do formy do zapiekania, włożyć mule, posypać natką pietruszki lub kolendrą. Ciasto francuskie rozwałkować tak, aby było trochę większe
królestwo garówszklanki ryż, 3/4 kg mielone drobiowe, 2 łyżki kucharek, 2 mniejsze papryka chilli, 2 sztuki jajka, 1 sztuka cebula, 1 pęczek koperek, 2 łyżki masło klarowane, 1 litr sok pomidorowy, - do smaku śmietana słodkaryż ugotować do miękkości i wylać na sito papryczki chilli zielona i czerwona pokroić na drobno razem z pestkami ryż, papryki, cebulę, jajka, mielone, kucharek, koperek dobrze(...)gołąbki włożyć do garnka z teflonem, dodać kawałki masła i pod przykryciem zagotować następnie na średnim ogniu dusić ze 40 minut gołąbki wyjąć z garnka i do wywaru wlać sok pomidorowy, zagęścić mąką mieszając gołąbki podać z sosem i do smaku śmietaną........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwegetariańskie danie wpisuje się w obecne trendy. Placki ziemniaczane z wegierskim gulaszem warzywnym. 5 dużych startych ziemniaków 1 jajo 2 łyżki mąki pszennej mieszanka węgierska "Hortex" sok pomidorowy "Hortex" 1 cebula 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 1 łyżka maki pszennej pół szklaanki uprażonych ziaren (dynia, słonecznik, siemie lniane...) 2 ząbki czosnku(...)Obierz i posiekaj cebulę. Zeszklij ją na patelni na łyżce oleju. Dodaj mieszankę wegierską, dopraw solą i pieprzem, duś przez 12 minut. Oprósz warzywa maką, przemieszaj po czym podlej sokiem pomidorowym. Dodaj paprykę słodką wędzoną, dopraw solą i pieprzem. Odstaw sos w ciepłe miejsce. Do stratych ziemniaków dodaj jajo i makę, dopraw masę solą i pieprzem. Gdyby ziemniaki zawierały zbyt
Gotuj Sam!typu świderki...Mniam! Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 filet z kurczaka 1 papryka czerowna 1 puszka pomidorów krojonych 5-6 łyżek Ajvaru Rolnik 1/2 szklanki soku pomidorowego 1 łyżka kaparów oliwa do smażenia sól, pieprz papryka słodka mielona papryka chili Wykonanie: Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanej oliwie. Paprykę myjemy(...)kostkę. Wrzucamy na patelnię i smażymy do momentu, aż nie będzie surowy. Następnie dodajemy pomidory w puszce, smażymy kilka minut, aż się lekko rozgotują i dodajemy ajwar oraz wlewamy sok pomidorowy. Na końcu wrzucamy kapary. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą, papryką słodką mieloną oraz papryką chili. Trzymamy na ogniu jeszcze przez około 2-3 min. Podajemy z makaronem, ryżem
Kuchnia MagdaLenykrwi w żyłach zupa z hinduskimi przyprawami - spróbujcie a od razu zrobi się Wam gorąco Aromatyczna zupa z kurczakiem Składniki: podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kostkę litr soku pomidorowego łyżeczka gorczycy pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki ziaren kolendry spora łyżka garam masala łyżka tandori masala 2 średnie cebule ostra papryka opcjonalnie śmietana lub jogurt naturalny Do dzieła(...)łyżki oleju i cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy aż cebula zmięknie często mieszając. Do zeszklonej cebulki dodajemy posolonego kurczaka - chwilę smażymy. Gdy mięso będzie już miękkie zalewamy je sokiem pomidorowym i wszystko razem gotujemy kilka minut. przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Zupę można podawać z ryżem i/lub śmietaną jeśli lubimy łagodniejsze potrawy. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnisoli, olej do usmażenia naleśników. Farsz: 500g mięsa mielonego, 1 cebula, 4-5 ząbków czosnku, vegeta (przyprawa uniwersalna,warzywko lub sól), pieprz, papryka czerwona, Sos: 300 ml gęstego soku pomidorowego lub przecieru pomidorowego z kartonika, 3 ząbki czosnku, bazylia lub 300ml gotowego sosu bolognese. Ponadto: 2-3 garście startego sera żółtego. Przygotowanie: Jajka, mleko i mąkę razem zmiksować(...)ilości oliwy lub oleju. Po chwili dodać mięso mielone i przyprawy. Podsmażyć. Po dwie łyżki wyłożyć na placek naleśnika i zawinąć. Naleśniki włożyć do naczynia żaroodpornego. Do soku pomidorowego wcisnąć ząbki czosnku i wsypać bazylię ( bazylii dać dość sporo). Wymieszać i gotowy sos wylać na naleśniki. Górę posypać startym serem żółtym. Włożyć do piekarnika do rozgrzanego piekarnika
W kuchni u Monikimało słodkiej kapusty. Można ją nabyć TUTAJ Potrzebujemy: główka młodej kapusty słoik 900 ml kapusty kiszonej, ja użyłam kapusty kiszonej z Ogródka Dziadunia 1 duża cebula 500 ml soku pomidorowego 0,5 kg żeberek 2 laski długiej, dobrej kiełbasy 0,5 kg wędzonego boczku kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu kilka ziaren kozieradki 3 łyżki(...)Następnie do garnka wrzucamy poszatkowaną młodą kapustę, przyprawy i podlewamy całość połową szklanki wody. Dusimy przez godzinę pod przykryciem, na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy kiszoną kapustę i sok pomidorowy. Dusimy całość przez kolejne pół godziny. W międzyczasie kroimy kiełbasę i boczek na kawałki jakie nam odpowiadają. U mnie kiełbasę pokroiłam w talarki, a boczek w kostkę. Następnie dodajemy
MamaOskarkaryżem, które bardzo polecam, szczególnie osobą na diecie dr Ewy Dąbrowskiej. Składniki 1 kapusta pekińska 1 papryka 1 marchewka 150 g pieczarek 1 duża cebula 4 pomidory 100 ml soku pomidorowego 1 łyżka oleju rzepakowego 2-3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól i pieprz do smaku mielona ostra papryka Sposób przygotowania bigosu warzywnego. Wegetariański bigos z warzyw. Kapustę(...)oczkach. Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, następnie dodajemy pieczarki, podsmażamy, dodajemy pozostałe warzywa, szybko przesmażamy. Do podsmażonych warzyw dodajemy poszatkowaną kapustę pekińską, wlewamy sok pomidorowy. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, doprawiamy do smaku przyprawami, całość mieszamy. Dusimy warzywny bigos na wolnym ogniu ok. 15 minut aż kapusta będzie miękka. Bigos warzywny jest gotowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię