wersji bardziej fit możemy pominąć ser żółty 😉 Składniki: 1 kg fasolki szparagowej 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego 1/2 szklanki białego wina wytrawnego sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka ziół prowansalskich olej do smażenia Dodatkowo: odrobinę sera żółtego(...)solą, ziołami prowansalskimi, papryką słodką i papryką chili. Smażymy do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory krojone z puszki, rozdrabniamy je i chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy sok pomidorowy i wino. Trzymamy na ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem. Fasolkę szparagową myjemy na sitku pod bieżącą wodą, osuszamy i odcinamy obie
Kuchnia MagdaLenywersji bardziej fit możemy pominąć ser żółty 😉 Składniki: 1 kg fasolki szparagowej 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego 1/2 szklanki białego wina wytrawnego sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka ziół prowansalskich olej do smażenia Dodatkowo: odrobinę sera żółtego(...)solą, ziołami prowansalskimi, papryką słodką i papryką chili. Smażymy do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory krojone z puszki, rozdrabniamy je i chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy sok pomidorowy i wino. Trzymamy na ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem. Fasolkę szparagową myjemy na sitku pod bieżącą wodą, osuszamy i odcinamy obie
Kuchnia MagdaLenyosób. SKŁADNIKI 1 główka młodej białej kapusty 850 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula oliwa 3 opakowania kaszy jęczmiennej (3 x 100 g) 2 puszki pomidorów 1 mały sok pomidorowy 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 180 g kwaśnej śmietany 18% sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, bazylia, oregano, zioła prowansalskie 2 łyżki mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej(...)polać całość obficie oliwą i smażyć mieszając od czasu do czasu, aż mięso nie będzie surowe. Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Do misy blendera wlać pomidory z puszki, sok pomidorowy, dodać obrane ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, śmietanę, sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano i bazylię (bazylię najlepiej świeżą). Całość zmiksować na jednolity sos. Kapustę drobno posiekać i przełożyć do mięsa
Passions hobbies lifediecie mogę jeść to leczo trzy razy dziennie. Składniki: – 2 średnie cukinie – 2 papryki czerwona i żółta – 2 cebule – 1 szklanka soku pomidorowego – sól, pieprz, papryka wędzona słodka, majeranek Wykonanie: – Podsmażyć pokrojoną cebulę na suchej patelni, podlać odrobiną wody i dodać paprykę pokrojoną w kostkę, poddusić(...)minut. – Dodać cukinię pokrojoną w grubą kostkę. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 15 minut. – Na koniec wlać sok pomidorowy i gotować ok 5 minut
To co kochamwersji takiego bigosu, bo jest ich już na blogu naprawdę sporo 😉 Składniki: 1 główka młodej kapusty 4 szt. pora (biała część) 2-3 pętka dobrej kiełbasy ok. 300 ml soku pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego pieprz sól ostra i słodka papryka olej zielenina Wykonanie: Pora kroimy na talarki, smażymy na oleju około 5 minut po czym dodajemy pokrojoną(...)plasterki kiełbasę. Kapustę szatkujemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie około 15 minut. Następnie wodę odlewamy, do kapusty wrzucamy zawartość patelni, dodajemy sok pomidorowy, koncentrat i przyprawy. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu dosłownie 10 minut, aby smaki wzajemnie przeszły. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem lub natką
Walijskie Pichceniepapryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, cebula 2 sztuki, sok pomidorowy 250 ml olej, czosnek, kucharek, papryka ostra, pieprz mielony, czosnek niedźwiedzi, przyprawę w płynie dobrze wymieszać porcje kurczaka: 4 duże udka, 4 skrzydełka dokładnie natrzeć marynatą i schować(...)lodówki na kilka godzin przed pieczeniem w naczyniu żaroodpornym do porcji kurczaka dodać kawałki cebuli, wlać sok pomidorowy (ja mam swój domowy, można dać kupny), wstawić do piekarnika bez przykrycia piekarnik nagrzany do 200 C, grzanie góra/dół, piec z 50 - 60 minut, można z 2 razy obrócić porcje mięsa - mięso jest aromartyczne, kruche i smakuje na ciepło
W Mojej Kuchni Lubięmrożonej mieszanki warzywnej meksykańskiej (marchew, fasolka szparagowa, kukurydza, groszek zielony, papryka, fasola czerwona, cebula) 3 ząbki czosnku 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 1 mały (300 ml) sok pomidorowy 1/2 szklanki wody 4 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz, chilli 400 g makaronu pełnoziarnistego WYKONANIE Pory umyć, pokroić w krążki (tylko białą część). Do głębokiej(...)krótko smażyć. Następnie dodać mięso mielone i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Do mięsa dodać mieszankę meksykańską, wlać pomidory z puszki, sok pomidorowy, wodę, dodać zioła prowansalskie, nieco soli, pieprzu i chilli. Dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. W międzyczasie ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju makaron. Do ugotowanych warzyw
Passions hobbies lifeSkładniki: makaron kolanka 250 gram, mięso mielone indycze 50 dag, przyprawa do mięsa mielonego 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyzeczka, cebula 1 duża, ząbki czosnku 3 sztuki, sok pomidorowy 1 szklanka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, śmietana 1 szklanka, mąka pszenna 2 łyżki, jajka 2 sztuki, ser żółty 20 dag w rondlu na oleju zeszklić pokrojoną cebulę z czosnkiem, dodać(...)mielone mięso z indyka, wsypać przyprawę do mielonego, paprykę ostrą, podsmażać mięso mieszając, na koniec wlać sok pomidorowy i na większym ogniu dusić z 3 minuty do naczynia żaroodpornego wsypać ugotowany makaron w niesolonej wodzie, dodać mielone i wymieszać, wlac śmietanę wymieszaną z jajkami, mąką, ciut wodą posypać startym serem na większych oczkach tarki, użyłam morski piec
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: woda 3 litry, włoszczyzna 1/2 pęczka lub 1/2 opakowania mrożonej, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, kucharek 1,5 łyżki, sok pomidorowy 1 litr, przecier pomidorowy w kartoniku 1 opakowanie, śmietana 200 ml, woda 1 szklanka, mąka pszenna 4 łyżki, koperek 1 pęczek, olej rzepakowy czosnek 6 łyżek, pieprz mielony do smaku włoszczyznę(...)rozdrobnić w rozdrabniaczu, zalać wodą, dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, liść laurowy, gotować z 20 minut na średnim ogniu wlać sok pomidorowy, dodać przecier pomidorowy z kartonika, dodać kucharka, gotować z 15 minut śmietanę wymieszać z wodą zimną, mąką pszenna i wlać do zupy mieszając do zagotowania, wsypać posiekany koperek (użyłam swój zamrożony), butelkę z olejem czosnkowym dobrze potrząsnąć
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: żeberka cielęce 1,5 kg, przyprawa do żeberek 1 opakowanie, smalec 1 łyżka, woda 1 szklanka kapusta biała 1 główka średnia, sok pomidorowy 1/2 litra, przyprawa w płynie 2 łyżeczki Porcje żeberek natrzeć przyprawą do żeberek, w garnku szybkowara żeberka zrumienić z każdej strony, odłożyć na talerz. Kapustę białą pokroić drobno, sparzyć gorącą wodą, wymieszać i po 3 minutach(...)odlać wodę z kapusty. Kapustę wsypać do garnka szybkowara po smażeniu żeberek, wlać sok pomidorowy, wymieszać. Na kapuście położyć żeberka, wlać wodę, przyprawę w płynie maggi, po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować na średnim ogniu 40 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie - cielęce żeberka są delikatne, mięsko kruche, soczyste, z białą kapustą w pomidorach smakują doskonale........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępisać? Nic, trzeba po prostu zrobić i już! Składniki: 1 kg świeżej białej fasoli 600 g białej kiełbasy surowej 1 puszka krojonych pomidorów wraz z zalewą 1 szklanka soku pomidorowego 4 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka czosnku suszonego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie: Kiełbasę gotujemy, wykładamy studzimy i kroimy(...)plasterki. W wodzie z gotowania kiełbasy gotujemy fasolkę (do miękkości), w razie potrzeby uzupełniamy płyn. Dodajemy pomidory w puszce, sok pomidorowy, przyprawy, czosnek, gotujemy 20 min. Na rozgrzanym smalcu smażymy mąkę, wlewamy wywar z fasoli, dokładnie łączymy i dodajemy do całości. Zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem
R'n'G Kitchenzrobić z resztek, to zamroźcie. Składniki kości i mięso z kurczaka pieczonego 3 cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki 3 łyżki kaszy pęczak 2 łyżki bulionu warzywnego 330 ml soku pomidorowego cukier sól, pieprz Przygotowanie Mięso oddzielamy od kości. Na sosie z kurczaka dusimy pokrojoną w piórka cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i kości z kurczaka. Całość zalewamy wrzątkiem ( około(...)litra ), dodajemy startą na dużych oczkach marchew, domową kostkę warzywną, gotujemy przez 5 min. Następnie dodajemy mięso, kaszę i sok pomidorowy. Całość gotujemy do miękkości kaszy. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki
R'n'G Kitchensztuki, mąka pszenna 3/4 szklanki, kucharek 1 łyżka, olej rzepakowy - ile potrzeba, cebula 3 sztuki, papryka 2 sztuki, por 1 sztuka duża, cukier 1 łyżka, ocet winny 1 łyżka, sok pomidorowy 1 litr, pieprz mielony 1 łyżeczka opłukane filety osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać kucharkiem i obtaczać je w mące smażyć na rumiano na gorącym oleju, odkładać do większej miski(...)oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać startą marchew, pokrojoną paprykę, pory i podsmażać z 5 minut mieszając wlać domowy sok pomidorowy lub kupny w kartonie, dodać cukier, ocet winny, pieprz mielony, ostudzony wlać do śledzi i schować pod przykryciem do lodówki na całą noc - filety śledziowe z warzywami w pomidorach są bardziej smaczniejsze od podobnych w puszkach, łatwe
W Mojej Kuchni LubięDania Babci Zosi. Tym razem zrobiłam kaszę jęczmienną z soczewicą SYS . Danie genialnie proste i smaczne, które zmodyfikowalam tak, jak chciałam. Składniki -kasza jęczmienna z soczewicą od SYS -sok pomidorowy bez chemii, naturalny -2 łyzki włoszczyzny suszonej SYS -golonka z indyka Przygotuj wywar- zalej wodą golonkę z indyka, wsyp suszoną włoszczyznę, posól. Kiedy wywar bęzie gotowy, usuń mięso(...)obierz je. Wsyp zawartość opakowania – kaszę jęczmienną z soczewicą i postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ugotowanej kaszy wlej sok pomidorowy. Powstanie gęsta zupa, pyszna, pożywna i aromatyczna. Dołóż kawałki mięsa, posyp zielona natką pietruszki. Smacznego ! Polecam Dania Babci Zosi- to moc posiłku bez wysiłku
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: ryż basmati 2 woreczki, masło 2 łyżki, cebula 2 sztuki, pieczarki 2 duże, kostka rosołowa 1 sztuka, warzywa mrożone bukiet jarzyn wiosenny Hortex 1 opakowanie, sok pomidorowy 1/2 litra, woda 2 szklanki, przyprawa uniwersalna - do smaku, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, papryka chili - do smaku, surówka - jaką się lubi na maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać do cebuli pokrojone(...)pieczarki i podsmażyć, dodać kostkę rosołową wsypać opakowanie mrożonych warzyw bukiet wiosenny, podsmażać co jakiś czas zamieszać Wlać sok pomidorowy (użyłam swój domowy), wlać 2 szklanki wody i gotować z 10 minut na większym ogniu aby trochę wody odparowało Pod koniec wsypać do smaku pieprz ziołowy, paprykę ostrą, przyprawę uniwersalną, podawać z ugotowanym ryżem basmati i np z sałatą lodową
W Mojej Kuchni Lubięoszukane podwójnie ;) Kapusta mimo wszystko jest osobno. Składniki: 1/4 niewielkiej kapusty białej 1 kg mięsa mielonego ugotowana szklanka ryżu 1 nieduża cebula ulubione przyprawy: sól, pieprz. papryka słodka, Jarzynka sok pomidorowy Przygotowanie: kapustę siekamy drobno i odkładamy mięso mielone łączymy z ryżem i pokrojoną w drobną kostkę cebulą doprawiamy do smaku i dokładnie raz jeszcze mieszamy na dno naczynia(...)żaroodpornego układamy warstwę kapusty na to układamy uformowane kotleciki z mięsa i ryżu (nasz farsz do gołąbków) przykrywamy kolejną warstwą kapusty zalewamy sokiem pomidorowym zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez ok 45-60 min Smacznego
Gotowanie z pasją