sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:9/207)

Fasolka po bretońsku 144

chudego wędzonego boczku 200 g kiełbasy z galaretką 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki puszka pokrojonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 ml soku pomidorowego sól pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego     Przygotowanie   Fasolę opłukałem i przez noc moczyłem(...)reszcie tłuszczu zrumieniłem kiełbasę pokrojoną w półplasterki i dodałem do całości. Po 20 minutach dodałem krojone pomidory ,zagotowałem. Następnie dodałem przecier pomidorowy. Dusiłem jeszcze około 10 minut. Zagęściłem sokiem pomidorowym wymieszanym z mąką. Doprawiłem solą , wędzoną papryką, majerankiem i tymiankiem oraz pieprzem. Dokładnie wymieszałem i gotowałem jeszcze ok. 10 minut

R'n'G Kitchen
Błyskawiczny sos pomidorowy 181

gołąbków, świetnym pomysłem  jest błyskawicznie wykonany, pyszny sos pomidorowy, niezbędny dodatek do tych właśnie potraw.   składniki na 2 porcje łyżeczka masła łyżeczka mąki pszennej 220 ml soku pomidorowego sól  do smaku szczypta cukru odrobinę suszonej bazylii przepis Stapiamy łyżeczkę masła, wsypujemy mąkę i zasmażamy nie rumieniąc. Zasmażkę rozprowadzamy sokiem pomidorowym. Przyprawiamy sos do smaku solą, szczyptą cukru(...)suszoną bazylią. warianty jeśli nie mamy soku możemy użyć koncentratu pomidorowego i trochę mleka

Smakowite Dania
TOFU na wiele sposobów + nowe tofu BIO POLSOJA 188

żeby od razu zjeść, świetnie odnalazło się w super szybkim spaghetti z tym tofu właśnie. Wystarczy w czasie gotowania wody na makaron zacząć robić ekspresowy i przepyszny sos z soku pomidorowego (by biedronka, najsmaczniejszy sok pomidorowy jak dla mnie) czyli: - wlać karton soku do głębokiej patelni, postawić na średnim ogniu, dosypać trochę pieprzu, wycisnąć ząbek czosnku albo 2, dodać łyżkę

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pomidorowe pierogi ze szpinakiem 96

Dawno u mnie nie było pierogów, więc nadrabiam :) Składniki : Ciasto pomidorowe : - 2 szklanki mąki pszennej, - 1 szklanka wrzącego soku pomidorowego. Do mąki wlać sok, wymieszać łyżką i wyrobić ręką. W razie potrzeby dosypać mąki. Ciasto odstawić na 1/2 godziny przykryte ściereczką. Nadzienie : - około 200 g szpinaku ( użyłem mrożony w liściach ), - około 150 g fety, - około 100 g twarogu półtłustego, - pieprz(...)sól, - 1 - 2 ząbki czosnku, - masło. Szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem przesmażyć na maśle. Przestudzić, dodać rozgniecione widelcem sery. Doprawić mocno pieprzem i delikatnie solą. Sok pomidorowy zazwyczaj jest słony, feta również. Ciasto rozwałkować, wycinać kółka, nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi. Wrzucać na osolony wrzątek. Gotować 3 minuty od wypłynięcia. Do polania gotowych pierogów użyłem pomidorów suszonych

Przepisy Mikołaja
Błyskawiczny sos pomidorowy + film 136

Błyskawiczny sos pomidorowy na bazie soku jest świetnym dodatkiem do pizzy, gołąbków czy makaronu, doskonałym pomysłem(...)osób zabieganych lubiących ekspresowe i proste potrawy  jest mega  pyszny, aksamitny i aromatyczny. składniki na 2 porcje 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 250 ml soku pomidorowego szczypta cukru szczypta bazylii sól przepis W garnku małym ogniu rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i całość zasmażamy intensywnie mieszając, nie rumienimy. Zasmażkę rozprowadzamy sokiem pomidorowym, wszystko doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy

Smakowite Dania
Krem z papryki z czosnkiem niedźwiedzim i wielki powrót 150

Poniżej przepis na minimalistyczny krem z papryki 2 czerwone papryki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 1 szklanka domowego przecieru pomidorowego lub kupnego soku pomidorowego 6 liści świeżego czosnku niedźwiedziego (mój jest z mojego ogródka) sól, pieprz ziarna siemienia lnianego Papryki myjemy. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Zalewamy sokiem pomidorowym i gotujemy

Bon Appetit Małgorzaty
ZUPA POMIDOROWA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM 109

pieprzem cayenne lub chilli. Subtelna nuta kokosa sprawi, że na pewno pokochacie tą zupę 👍👍❤  Polecam przepis na tą szybką i łatwą w przygotowaniu zupę pomidorową na bazie soku pomidorowego i mleczka kokosowego. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! 😁 Ślicznie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: 2 jabłka 2 cebule 2 łyżki masła sklarowanego 2 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu warzywnego(...)drobiowego 1 litr dobrego soku pomidorowego puszka mleczka kokosowego około 250ml sól oraz pieprz do smaku ulubione zioła (ewentualnie) dodatkowo: ugotowany makaron lub ryż posiekane zioła do posypania PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę, oprószamy solą - smażymy, aż cebula zmięknie. Krok 2. Do podduszonej cebuli dodajemy posiekany czosnek oraz umyte, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone

Moja Książka Kucharska
Podrasowana fasolka po bretońsku na szybko 208

mała 4 ząbki czosnku - duże 1/2 czerwonej papryki - dużej 2 długie kabanosy - każdy ok 40cm długi 1 łyżeczka ostrej musztardy - u mnie grillowa 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/4 szkl. soku pomidorowego 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich - lub więcej, w zależności od smaku czarny pieprz - do smaku 1 łyżka oleju - do smażenia Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć przez kilka minut(...)pokroić w cienkie plasterki. Dołożyć na patelnię i całość nadal smażyć na niewielkim ogniu. Czerwoną paprykę umyć, wykroić nasiona i pokroić w średnią kosteczkę. Dorzucić do patelni wraz z sokiem pomidorowym i chwilę poddusić, aby zmiękła. Do zawartość patelni dołożyć musztardę koncentrat pomidorowy oraz zawartość słoika Fasolki po bretońsku z kiełbasą PAMAPOL .Wymieszać drewnianą łyżką. Na końcu przyprawić ziołami prowansalskimi

Grunt to przepis!
Zupa meksykańska 334

Składniki: 250 gram mięsa mielonego dwie czerwone cebule  dwa ząbki czosnku papryczka chili pół puszki kukurydzy papryka czerwona puszka czerwonej fasoli w sosie chili lub pomidorowym 150 ml soku pomidorowego  pół szklanki wody  sól pieprz  odrobina cukru do smaku  łyżka masła łyżka oliwy z oliwek nać pietruszki do posypania Na maśle i oliwie z oliwek(...)drobną kostkę paprykę i całość dusimy chwilę. Teraz czas na dodanie kukurydzy i fasoli czerwonej. W tym momencie również wlewamy wodę i dusimy wszystko przez kilka minut. Wlewamy sok pomidorowy i jeszcze chwilę gotujemy całość aż warzywa zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie cukrem jeśli jest taka potrzeba. Gotujemy jeszcze 5 minut i gotowe. Podajemy z natką pietruszki. Smacznego

Mango Papaja
Ryba po Grecku 133

AUTOMATU Z WŁOCHAMI PO PROSTU JEST TO RYBA W SOSIE Składniki: Filety z dowolnej białej ryby. Ja dodałam około 300g 1i1/2 cebuli 6 łyżek koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki soku pomidorowego pieprz,sól do smaku 2 łyżki Bazyli suchej 1 łyżka cukru  w razie konieczności 1 jajko 2 szklanki mąki oliwa (są również wersje z dodatkiem marchewki ,ja jednak wolę(...)piórka. Następnie smażymy na oliwie. Musimy zeszklić,następnie dodajemy sok,przecier,pieprz i bazylię i łączymy,redukując na małym ogniu. Gdy sos jest bardzo gęsty możemy dodać więcej soku pomidorowego,albo przegotowanej wody,i cukier. Następnie warstwami w szklanej misce lejemy trochę sosu i kładziemy rybę, sos i znów rybę, starajmy się rozprowadzić sos, po rybie gdy już  ułożymy

Viola cooks with passion
Lasagne bolognese ze szpinakiem 315

łyżka masła sól, pieprz Na beszamel 2 duże łyżki masła 2 kopiaste łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) 400 ml mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Na sos pomidorowy 1 mały sok pomidorowy (330 ml) 1 ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, chilli 1 łyżka mąki pszennej (np. Wrocławskiej) Poza tym 12 płatów makaronu lasagne(...)wody. W garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę, dobrze wymieszać i powoli wlewać mleko. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewać mieszając do momentu, aż masa zgęstnieje. Do garnuszka wlać sok pomidorowy, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, oregano, bazylią i chilli. Na koniec dodać łyżkę mąki i dobrze wymieszać, żeby nie było grudek

Passions hobbies life
Gołąbki pieczone w sosie pomidorowym 127

więcej tym lepiej) czubata łyżeczka pieprzu czubata łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka suszonego czosnku lub 3-4 ząbki świeżego pół łyżeczki kurkumy około 1 litr passaty pomidorowej lub gęstego soku pomidorowego sól Przygotowanie: Kapusta: wyciąć głąb kapusty, co znacznie przyśpieszy gotowanie oraz ułatwi oddzielanie liści. Gotować w odpowiednio dużym garnku w posolonej wodzie (łyżeczka), najlepiej pod przykryciem. Kapustę można przygotować nawet(...)minutach. Formowanie gołąbków: na liściu umieścić czubatą łyżkę farszu, zawinąć w kolejny liść lub dwa, tak uformowane układać w formie do zapiekania, której dno delikatnie wysmarować olejem. Sos : sok pomidorowy doprawić łyżeczką soli, cukru i pieprzu. Przygotowane gołąbki zalać sosem do połowy. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec 35-40 minut na środkowej półce. Smacznego!     Artykuł

greenscarf
Bloody Mary + Krewetki = Shrimp Cocktail idealny na świąteczne przyjęcie lub kaca 293

krewetek jako „klin” przy świątecznym śniadaniu. Hallelujah! Koktail krewetkowy „Krwawa krewetkowa Maryja” Składniki (na 4 osoby) : 20 ugotowanych krewetek (z ogonem) 1 1/2 szklanki, gęstego soku pomidorowego (świeżego lub puszkowanego, najlepiej z uprzednio zagrilowanych pomidorów) 4 łyżki świeżo startego chrzanu (można zastąpić słoikowym) 2 łyżki sosu Worcestershire (kliknij po przepis) sok z 3 cytryn (zostawić kilka(...)smaku) 200 ml wódki (lub wedle uznania) 6 długich kawałków selera naciowego (pokrojonych wzdłóż na paski o szerokości ok. 0.5 cm) W dużym blenderze lub dzbanku dokładnie wymieszać razem sok pomidorowy, chrzan, sos Worcestershire, sok z cytryny, ostry sos, sól selerową, sól i pieprz. Dodać wódkę i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Rozlać mieszankę w 4 płytkie szklanki koktailowe. Zawiesić

Jem więc Jestem
Bloody Mary + Krewetki = Shrimp Cocktail idealny na świąteczne przyjęcie lub kaca 264

krewetek jako „klin” przy świątecznym śniadaniu. Hallelujah! Koktail krewetkowy „Krwawa krewetkowa Maryja” Składniki (na 4 osoby) : 20 ugotowanych krewetek (z ogonem) 1 1/2 szklanki, gęstego soku pomidorowego (świeżego lub puszkowanego, najlepiej z uprzednio zagrilowanych pomidorów) 4 łyżki świeżo startego chrzanu (można zastąpić słoikowym) 2 łyżki sosu Worcestershire (kliknij po przepis) sok z 3 cytryn (zostawić kilka(...)smaku) 200 ml wódki (lub wedle uznania) 6 długich kawałków selera naciowego (pokrojonych wzdłóż na paski o szerokości ok. 0.5 cm) W dużym blenderze lub dzbanku dokładnie wymieszać razem sok pomidorowy, chrzan, sos Worcestershire, sok z cytryny, ostry sos, sól selerową, sól i pieprz. Dodać wódkę i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Rozlać mieszankę w 4 płytkie szklanki koktailowe. Zawiesić

Jem więc Jestem
Sos boloński (spaghetti alla bolognese) 202

choć od czasu do czasu trzeba będzie sos zamieszać i w razie potrzeby dolać płynu. Może być nim po prostu ciepła woda, choć nie od rzeczy będzie dodać nieco soku pomidorowego lub bulionu mięsnego. Lista składników z przepisu poniżej jest dość typowa dla sosu bolońskiego, choć różne spotykane receptury mogą wykazywać pewne odmienności. Pewnym uproszczeniem jest przy tym użycie „zwykłego(...)ogień i dusimy składniki pod przykryciem przez 4 do 5 godzin. Co jakiś czas mieszamy i w razie potrzeby dodajemy nieco płynu – ciepłej wody, ale można też dodać nieco soku pomidorowego i/lub bulionu. W trakcie doprawiamy także do smaku solą i pieprzem. Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery-223 {margin: auto;} #gallery-223 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text

Kulinarna Pokusa