formie podania 😉 Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1/2 główki kapusty 200 g ryżu 1 puszka pomidorów krojonych 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 ml bulionu 500 ml soku pomidorowego sól, pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili olej do smażenia Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy w garnku, na rozgrzanym(...)oraz chili. Smażymy, aż mięso nie będzie surowe. Kapustę sparzymy wrzątkiem, osuszamy, szatkujemy i wrzucamy do garnka z mięsem. Chwilę smażymy, a następnie dodajemy pomidory w puszce i wlewamy sok pomidorowy oraz bulion. Gdy kapusta lekko zmięknie dodajemy ryż i gotujemy do momentu, aż ryż będzie miękki. W razie gdy całość będzie zbyt gęsta możemy dodać bulionu w takiej ilości
Kuchnia MagdaLenyprzygotowanie aromatycznych, ziołowych grzanek. Będą świetnie pasowały do gazpacho. PRZEPIS NA GAZPACHO Z ZIOŁOWYMI GRZANKAMI Składniki: 1 opakowanie ( 450 g ) mrożonej mieszanki "Leczo" od Poltino około 350 ml soku pomidorowego 1 łyżka octu winnego oliwa z oliwek sól pieprz 3 kromki chleba garść ziół ( u mnie: natka pietruszki, szałwia, koper, lubczyk i szczypior ) Przygotowanie Mieszankę leczo rozmrozić. Rozmrożone warzywa zmiksować(...)łyżkami oliwy oraz octem winnym. Dolać sok pomidorowy - dla uzyskania płynniejszej konsystencji. Na koniec doprawić gazpacho osolą i pieprzem. Odstawić do lodówki. Kromki chleba pokroić w kostkę. Wszystkie zioła zmiksować w malakserze. Dolać 2-3 łyżki oliwy - wymieszać. Ziołą z oliwą wymieszać z pokrojonym chlebem. Patelnię rozgrzać i przełożyć na nią pokrojony chleb. Smażyć, aż grzanki zrobią się chrupkie. Gazpacho
kolorowotorcikowocebula 3 sztuka, cukier 3 łyżki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, ziele angielskie całe 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kolendra cała 1 łyżeczka, Pomidory krojone z puszki 1 puszka, sok pomidorowy 3 szklanki, ocet 1 łyżka, pieprz biały 1,5 łyżeczki świeże śledzie średniej wielkości bez głów-tuszki, palcem przejechać po ości lekko naciskając - ość sama dobrze odchodzi zostawiając ładny(...)wymieszać wszystko i do lodówki na całą noc na oleju zeszklić cebulę posypaną cukrem, dodać ziele, kolendrę, liście laurowe, wsypać czosnek do cebuli przelać z puszki pomidory krojone, wlać sok pomidorowy /mam swój domowy/, wlać ocet, wsypać pieprz biały i gotować z 3 minuty do naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu, układać śledzie ciasno, polać sosem, układać śledzie, polać sosem
W Mojej Kuchni Lubięwszystko brakuje mi czasu.Dziś szybko i na temat pomidorów z małym udoskonaleniem.Składniki.-jak zrobić dobry bulion pisałem tutaj -pomidory w puszcze-3 świeże pomidory malinowe-sok pomidorowy szklanka-kawałek imbiru-cebula-oliwa-2 ząbki czosnku-bazylia-sól i pieprzNa patelni szklimy cebulę, dodajemy czosnek i imbir (posiekane), smażymy chwilkę. Solimy i pieprzymy. Dodajemy świeże pomidory pokrojone w kostkę(...)przesmażamy. Wrzucamy pomidory z puszki i sok pomidorowy oraz bazylię. Smażymy kilka minut, łączymy z bulionem, doprowadzamy do wrzenia, miksujemy w blenderze i podajemy z jogurtem naturalnym.Smacznego
BaRepasLubicie dania jednogarnkowe? Lubicie czasami coś fajnego zrobić i się nie narobić? Koniecznie przetestujcie ten przepis. Składniki: 4 filety z kurczaka (po 200 g) 250 ml pikantnego soku pomidorowego 200 g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 100 g grzybów shimeji 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 4 ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki 200 ml rosołu(...)Przygotowanie: Filety oczyszczamy, porcjujemy, przekładamy do miski, zalewamy sokiem pomidorowym. Do filetów wrzucamy pokrojone na plasterki pieczarki, grzyby shimeji, kukurydzę wraz z zalewą, posiekany czosnek, pokrojone w paski papryki, drobno posiekaną natkę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy rosół drobiowy. Składki mieszamy. Zapiekamy 45 minut (termoobieg
R'n'G Kitchenśledziowych 200 g świeżego ananasa 200 g suszonych moreli 1 garść rodzynków 1/4 małego kalafiora 4 szalotki 100 ml oleju sezamowego 1 szklanka sosu tandoori curry 125 ml soku pomidorowego Przygotowanie Szalotki obieramy, kroimy w krążki. Ananas, kroimy w kostkę, podobnie morele. Kalafior dzielimy na różyczki. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie, odcedzamy. Anans, kalafior, morele, rodzynki i szalotki smażymy(...)woku na rozgrzanym oleju sezamowym. Następnie dodajemy sos tandoori, sok pomidorowy i dusimy chwilę na dość dużym ogniu. Studzimy. Śledzie moczymy w wodzie z dodatkiem octu, przez dwie godziny, często wymieniając wodę. Osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy na 1 cm kawałki. Dodajemy do sosu, delikatnie mieszamy i przekładamy do naczynia. Śledzie najlepiej smakują po kilku dniach
R'n'G Kitchenłyżeczka papryki słodkiej mielonej sól, pieprz olej do smażenia Sos meksykański: 1 cebula 250 g mięsa mielonego z wołowiny lub wieprzowo-wołowe 1 puszka krojonych pomidorów 1 szklanka soku pomidorowego 1/2 puszki fasoli czerwonej 2-3 łyżki kukurydzy z puszki sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka ketchupu łagodnego lub ostrego (w zależności jakie ostre(...)mięsa mielonego, papryką słodką i papryką chili. Smażymy do momentu aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory krojone z puszki, rozdrabniamy je i chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy sok pomidorowy. Przyprawiamy cukrem i ketchupem do smaku. Zagotowujemy. Na końcu dodajemy fasolkę czerwoną i kukurydzę. Placki: Do miski wrzucamy odsączoną z zalewy kukurydzę, dodajemy jajko i blendujemy na gładką masę
Kuchnia MagdaLenycebula - 2 ząbki czosnku - pół zielonej cukinii świeżej - 1 marchewka - 1 pietruszka korzeń - olej rzepakowy - świeża nać pietruszki, świeże listki bazylii, listki świeżej mięty - pół szklanki soku pomidorowego - 100ml białego wina półwytrawnego (w wersji dla dzieci bulion warzywny) - przyprawy: świeżo mielony pieprz, pieprz cayenne, mielony imbir, suszony tymianek, suszona bazylia, pieprz ziołowy - do smaku(...)minut tak, żeby był al dente. W między czasie, gdy wody będzie ubywać podlewamy wodą. Gdy pęczak będzie już lekko kremowy wlewamy wino, dorzucamy warzywa, a na koniec wlewamy sok pomidorowy. Na koniec doprawiamy wszystko przyprawami i dodajemy rodzynki. Wskazane jest dodanie sera typu parmezan lub mozzarella. Smacznego
Sajkofanka smakuteż dość tania, ale nie polecam oszczędzać na parówkach, tylko wybrać te najlepszej jakości... Składniki: 500 g parówek 500 g pieczarek 2 cebule 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego 200 ml śmietany 30% 1 łyżka mąki pszennej ok. 1-1,5 l bulionu warzywnego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/4 łyżeczki papryki chili sól, pieprz olej do smażenia(...)pieczarki. Całość smażymy około 5 min. Składniki w garnku oprószamy mąką i dusimy kolejne 5 min. Następnie dodajemy pomidory w puszce i dusimy jeszcze 5 min. Dodajemy bulion oraz sok pomidorowy i zagotowujemy. Na końcu dodajemy śmietankę oraz przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką oraz ostrą. Zagotowujemy i przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki
Kuchnia MagdaLenyjajek 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano sól, pieprz Dodatki: 400 g mięsa mielonego (dowolnego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego ok. 20 szt. oliwek ok. 10 szt. pomidorów suszonych 2-3 łyżki kukurydzy z puszki 200 g mozzarelli tartej sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili(...)momentu, aż mięso nie będzie surowe. Pomidory suszone kroimy w kostkę i wrzucamy do sosu. Następnie dodajemy pomidory krojone z puszki, rozdrabniamy je i chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy sok pomidorowy. Trzymamy na ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Spód pizzy: Makaron spaghetti gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu (w osolonej wodzie). Następnie odcedzamy na sitku, przelewamy zimną wodą
Kuchnia MagdaLenyjajek 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano sól, pieprz Dodatki: 400 g mięsa mielonego (dowolnego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego ok. 20 szt. oliwek ok. 10 szt. pomidorów suszonych 2-3 łyżki kukurydzy z puszki 200 g mozzarelli tartej sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili(...)momentu, aż mięso nie będzie surowe. Pomidory suszone kroimy w kostkę i wrzucamy do sosu. Następnie dodajemy pomidory krojone z puszki, rozdrabniamy je i chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy sok pomidorowy. Trzymamy na ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Spód pizzy: Makaron spaghetti gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu (w osolonej wodzie). Następnie odcedzamy na sitku, przelewamy zimną wodą
Kuchnia MagdaLenyskrzyżowania lasagni z zapiekanką. Było pikantne i naprawdę pyszne :)Składniki:około pół kg chudego mięsa (ja użyłam szynki),2 średnie cebule,4 ząbki czosnku,pół litra gęstego soku pomidorowego,9 płatów lasagni,1 mały kalafior,pół litra mleka,3 łyżki masła,1 czubata łyżka mąki,sól - do smaku,mielona ostra papryka - do smaku,łyżka słodkiej(...)obrać i posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę i czosnek. Dodać mięso i przesmażyć lekko z dodatkiem słodkiej papryki, soli i ziół prowansalskich. Zalać sokiem pomidorowym i zagotować. Doprawić ostra papryką.Przygotować sos beszamelowy:W garnuszku roztopić masło, dodać mąkę i zaparzyć. Wlać mleko i ciągle mieszając zagotować. Doprawić solą, pieprzem
Codzienna kuchnia niecodziennasię cieciorką z puszki. Odrobina ziół do tego i było pysznie i rozgrzewająco.Składniki na 1 osobę:puszka ciecierzycy,2 duże ząbki czosnku,100-150 ml gęstego soku pomidorowego,1/2 łyżeczki tymianku,1 łyżeczka ziół prowansalskich,pieprz, sól,1/2 łyżeczki słodkiej papryki,szczypta ostrej papryki,1 łyżka oliwy.Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić na nią odsączoną ciecierzycę. Przesmażyć(...)przez 2-3 minuty.Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek - kolejną minutkę przesmażyć. Wlać sok pomidorowy i wsypać przyprawy - poddusić przez 1-2 minuty.(Ciecierzyca z puszki jest bardzo delikatna, więc trzeba delikatnie się z nią obchodzić mieszając na patelni.)Podajemy prosto z patelni. Można z dodatkiem chrupiącego pieczywa, ale i bez żadnych dodatków można się najeść do syta.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennamięsem mielonym do klusek, makaronów, kopytek, kasz czy ziemniaków? Składniki: 1/2 kg mięsa wieprzowego np. łopatka,karkówka 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku 200 g pasty paprykowej, 200 ml soku pomidorowego, 50 ml domowego sweet chili sauce do smaku sól, pieprz czarny, oregano 1 łyżka oleju, Przygotowanie sosu paprykowego: Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez(...)wieprzowe i podsmażamy je. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i oregano, (można dodać też suszoną bazylię, czy też inne ulubione przyprawy) dodajemy pastę paprykową, sos sweet chili i sok pomidorowy, całość dusimy aż sos zgęstnieje. Kluski wykładamy na talerze, polewamy gorącym sosem paprykowym z mięsem mielonym i posypujemy całość posiekaną natką pietruszki. Smacznego! The post Sos paprykowy z mięsem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwersji bardziej fit możemy pominąć ser żółty 😉 Składniki: 1 kg fasolki szparagowej 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego 1/2 szklanki białego wina wytrawnego sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka ziół prowansalskich olej do smażenia Dodatkowo: odrobinę sera żółtego(...)solą, ziołami prowansalskimi, papryką słodką i papryką chili. Smażymy do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory krojone z puszki, rozdrabniamy je i chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy sok pomidorowy i wino. Trzymamy na ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem. Fasolkę szparagową myjemy na sitku pod bieżącą wodą, osuszamy i odcinamy obie
Kuchnia MagdaLeny