sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:16/207)

POTRAWKA GOŁĄBKOWA 162

formie podania 😉 Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1/2 główki kapusty 200 g ryżu 1 puszka pomidorów krojonych 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 ml bulionu 500 ml soku pomidorowego sól, pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili olej do smażenia Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy w garnku, na rozgrzanym(...)oraz chili. Smażymy, aż mięso nie będzie surowe. Kapustę sparzymy wrzątkiem, osuszamy, szatkujemy i wrzucamy do garnka z mięsem. Chwilę smażymy, a następnie dodajemy pomidory w puszce i wlewamy sok pomidorowy oraz bulion. Gdy kapusta lekko zmięknie dodajemy ryż i gotujemy do momentu, aż ryż będzie miękki. W razie gdy całość będzie zbyt gęsta możemy dodać bulionu w takiej ilości

Kuchnia MagdaLeny
Gazpacho z ziołowymi grzankami 130

przygotowanie aromatycznych, ziołowych grzanek. Będą świetnie pasowały do gazpacho. PRZEPIS NA GAZPACHO Z ZIOŁOWYMI GRZANKAMI Składniki: 1 opakowanie ( 450 g ) mrożonej mieszanki "Leczo" od Poltino około 350 ml soku pomidorowego 1 łyżka octu winnego oliwa z oliwek sól pieprz 3 kromki chleba garść ziół ( u mnie: natka pietruszki, szałwia, koper, lubczyk i szczypior ) Przygotowanie Mieszankę leczo rozmrozić. Rozmrożone warzywa zmiksować(...)łyżkami oliwy oraz octem winnym. Dolać sok pomidorowy - dla uzyskania płynniejszej konsystencji. Na koniec doprawić gazpacho osolą i pieprzem. Odstawić do lodówki. Kromki chleba pokroić w kostkę. Wszystkie zioła zmiksować w malakserze. Dolać 2-3 łyżki oliwy - wymieszać. Ziołą z oliwą wymieszać z pokrojonym chlebem. Patelnię rozgrzać i przełożyć na nią pokrojony chleb. Smażyć, aż grzanki zrobią się chrupkie. Gazpacho

kolorowotorcikowo
wyśmienite śledzie w pomidorach z piekarnika... 171

cebula 3 sztuka, cukier 3 łyżki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, ziele angielskie całe 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kolendra cała 1 łyżeczka, Pomidory krojone z puszki 1 puszka, sok pomidorowy 3 szklanki, ocet 1 łyżka, pieprz biały 1,5 łyżeczki świeże śledzie średniej wielkości bez głów-tuszki, palcem przejechać po ości lekko naciskając - ość sama dobrze odchodzi zostawiając ładny(...)wymieszać wszystko i do lodówki na całą noc na oleju zeszklić cebulę posypaną cukrem, dodać ziele, kolendrę, liście laurowe, wsypać czosnek do cebuli przelać z puszki pomidory krojone, wlać sok pomidorowy /mam swój domowy/, wlać ocet, wsypać pieprz biały i gotować z 3 minuty do naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu, układać śledzie ciasno, polać sosem, układać śledzie, polać sosem

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa pomidorowa na bulionie ze smażonymi pomidorami i bazylią. 221

wszystko brakuje mi czasu.Dziś szybko i na temat pomidorów z małym udoskonaleniem.Składniki.-jak zrobić dobry bulion pisałem tutaj -pomidory w puszcze-3 świeże pomidory malinowe-sok pomidorowy szklanka-kawałek imbiru-cebula-oliwa-2 ząbki czosnku-bazylia-sól i pieprzNa patelni szklimy cebulę, dodajemy czosnek i imbir (posiekane), smażymy chwilkę. Solimy i pieprzymy. Dodajemy świeże pomidory pokrojone w kostkę(...)przesmażamy. Wrzucamy pomidory z puszki i sok pomidorowy oraz bazylię. Smażymy kilka minut, łączymy z bulionem, doprowadzamy do wrzenia, miksujemy w blenderze i podajemy z jogurtem naturalnym.Smacznego

BaRepas
Pieczone filety z kurczaka 122

Lubicie dania jednogarnkowe? Lubicie czasami coś fajnego zrobić i się nie narobić? Koniecznie przetestujcie ten przepis. Składniki: 4 filety z kurczaka (po 200 g) 250 ml pikantnego soku pomidorowego 200 g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 100 g grzybów shimeji 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 4 ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki 200 ml rosołu(...)Przygotowanie: Filety oczyszczamy, porcjujemy, przekładamy do miski, zalewamy sokiem pomidorowym. Do filetów wrzucamy pokrojone na plasterki pieczarki, grzyby shimeji, kukurydzę wraz z zalewą, posiekany czosnek, pokrojone w paski papryki, drobno posiekaną natkę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy rosół drobiowy. Składki mieszamy. Zapiekamy 45 minut (termoobieg

R'n'G Kitchen
Śledź z ananasem w hinduskim stylu 136

śledziowych 200 g świeżego ananasa 200 g suszonych moreli 1 garść rodzynków 1/4 małego kalafiora 4 szalotki 100 ml oleju sezamowego 1 szklanka sosu tandoori curry 125 ml  soku pomidorowego Przygotowanie Szalotki obieramy, kroimy w krążki. Ananas, kroimy w kostkę, podobnie morele. Kalafior dzielimy na różyczki. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie, odcedzamy. Anans, kalafior, morele, rodzynki i szalotki smażymy(...)woku na rozgrzanym oleju sezamowym. Następnie dodajemy sos tandoori, sok pomidorowy i dusimy chwilę na dość dużym ogniu. Studzimy. Śledzie moczymy w wodzie z dodatkiem octu, przez dwie godziny, często wymieniając wodę. Osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy na 1 cm kawałki. Dodajemy do sosu, delikatnie mieszamy i przekładamy do naczynia. Śledzie najlepiej smakują po kilku dniach

R'n'G Kitchen
PLACKI PO MEKSYKAŃSKU 183

łyżeczka papryki słodkiej mielonej sól, pieprz olej do smażenia Sos meksykański: 1 cebula 250 g mięsa mielonego z wołowiny lub wieprzowo-wołowe 1 puszka krojonych pomidorów 1 szklanka soku pomidorowego 1/2 puszki fasoli czerwonej 2-3 łyżki kukurydzy z puszki sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka ketchupu łagodnego lub ostrego (w zależności jakie ostre(...)mięsa mielonego, papryką słodką i papryką chili. Smażymy do momentu aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory krojone z puszki, rozdrabniamy je i chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy sok pomidorowy. Przyprawiamy cukrem i ketchupem do smaku. Zagotowujemy. Na końcu dodajemy fasolkę czerwoną i kukurydzę.  Placki: Do miski wrzucamy odsączoną z zalewy kukurydzę, dodajemy jajko i blendujemy na gładką masę

Kuchnia MagdaLeny
Kremowy pęczak słodko-ostry 253

cebula - 2 ząbki czosnku - pół zielonej cukinii świeżej  - 1 marchewka - 1 pietruszka korzeń  - olej rzepakowy  - świeża nać pietruszki, świeże listki bazylii, listki świeżej mięty - pół szklanki soku pomidorowego  - 100ml białego wina półwytrawnego (w wersji dla dzieci bulion warzywny) - przyprawy: świeżo mielony pieprz, pieprz cayenne, mielony imbir, suszony tymianek, suszona bazylia, pieprz ziołowy - do smaku(...)minut tak, żeby był al dente. W między czasie, gdy wody będzie ubywać podlewamy wodą. Gdy pęczak będzie już lekko kremowy wlewamy wino, dorzucamy warzywa, a na koniec wlewamy sok pomidorowy. Na koniec doprawiamy wszystko przyprawami i dodajemy rodzynki. Wskazane jest dodanie sera typu parmezan lub mozzarella. Smacznego

Sajkofanka smaku
ZUPA PARÓWKOWA 157

też dość tania, ale nie polecam oszczędzać na parówkach, tylko wybrać te najlepszej jakości... Składniki: 500 g parówek 500 g pieczarek 2 cebule 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego 200 ml śmietany 30% 1 łyżka mąki pszennej ok. 1-1,5 l bulionu warzywnego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/4 łyżeczki papryki chili sól, pieprz olej do smażenia(...)pieczarki. Całość smażymy około 5 min. Składniki w garnku oprószamy mąką i dusimy kolejne 5 min. Następnie dodajemy pomidory w puszce i dusimy jeszcze 5 min. Dodajemy bulion oraz sok pomidorowy i zagotowujemy. Na końcu dodajemy śmietankę oraz przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką oraz ostrą. Zagotowujemy i przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki

Kuchnia MagdaLeny
PIZZA MAKARONOWA SPAGHETTI 143

jajek 1 ząbek czosnku  1 łyżeczka oregano  sól, pieprz Dodatki: 400 g mięsa mielonego (dowolnego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego ok. 20 szt. oliwek ok. 10 szt. pomidorów suszonych 2-3 łyżki kukurydzy z puszki 200 g mozzarelli tartej sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili(...)momentu, aż mięso nie będzie surowe. Pomidory suszone kroimy w kostkę i wrzucamy do sosu. Następnie dodajemy pomidory krojone z puszki, rozdrabniamy je i chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy sok pomidorowy. Trzymamy na ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Spód pizzy: Makaron spaghetti gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu (w osolonej wodzie). Następnie odcedzamy na sitku, przelewamy zimną wodą

Kuchnia MagdaLeny
PIZZA MAKARONOWA SPAGHETTI 151

jajek 1 ząbek czosnku  1 łyżeczka oregano  sól, pieprz Dodatki: 400 g mięsa mielonego (dowolnego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego ok. 20 szt. oliwek ok. 10 szt. pomidorów suszonych 2-3 łyżki kukurydzy z puszki 200 g mozzarelli tartej sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili(...)momentu, aż mięso nie będzie surowe. Pomidory suszone kroimy w kostkę i wrzucamy do sosu. Następnie dodajemy pomidory krojone z puszki, rozdrabniamy je i chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy sok pomidorowy. Trzymamy na ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Spód pizzy: Makaron spaghetti gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu (w osolonej wodzie). Następnie odcedzamy na sitku, przelewamy zimną wodą

Kuchnia MagdaLeny
Lasagna z kalafiorem 179

skrzyżowania lasagni z zapiekanką. Było pikantne i naprawdę pyszne :)Składniki:około pół kg chudego mięsa (ja użyłam szynki),2 średnie cebule,4 ząbki czosnku,pół litra gęstego soku pomidorowego,9 płatów lasagni,1 mały kalafior,pół litra mleka,3 łyżki masła,1 czubata łyżka mąki,sól - do smaku,mielona ostra papryka - do smaku,łyżka słodkiej(...)obrać i posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę i czosnek. Dodać mięso i przesmażyć lekko z dodatkiem słodkiej papryki, soli i ziół prowansalskich. Zalać sokiem pomidorowym i zagotować. Doprawić ostra papryką.Przygotować sos beszamelowy:W garnuszku roztopić masło, dodać mąkę i zaparzyć. Wlać mleko i ciągle mieszając zagotować. Doprawić solą, pieprzem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciecierzyca z ziołami 109

się cieciorką z puszki. Odrobina ziół do tego i było pysznie i rozgrzewająco.Składniki na 1 osobę:puszka ciecierzycy,2 duże ząbki czosnku,100-150 ml gęstego soku pomidorowego,1/2 łyżeczki tymianku,1 łyżeczka  ziół prowansalskich,pieprz, sól,1/2 łyżeczki słodkiej papryki,szczypta ostrej papryki,1 łyżka oliwy.Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić na nią odsączoną ciecierzycę. Przesmażyć(...)przez 2-3 minuty.Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek - kolejną minutkę przesmażyć. Wlać sok pomidorowy i wsypać przyprawy - poddusić przez 1-2 minuty.(Ciecierzyca z puszki jest bardzo delikatna, więc trzeba delikatnie się z nią obchodzić mieszając na patelni.)Podajemy prosto z patelni. Można z dodatkiem chrupiącego pieczywa, ale i bez żadnych dodatków można się najeść do syta.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sos paprykowy z mięsem mielonym 285

mięsem mielonym do klusek, makaronów, kopytek, kasz czy ziemniaków? Składniki: 1/2 kg mięsa wieprzowego np. łopatka,karkówka 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku 200 g pasty paprykowej, 200 ml soku pomidorowego, 50 ml domowego sweet chili sauce do smaku sól, pieprz czarny, oregano 1 łyżka oleju, Przygotowanie sosu paprykowego: Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez(...)wieprzowe i podsmażamy je. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i oregano, (można dodać też suszoną bazylię, czy też inne ulubione przyprawy) dodajemy pastę paprykową, sos sweet chili i sok pomidorowy, całość dusimy aż sos zgęstnieje. Kluski wykładamy na talerze, polewamy gorącym sosem paprykowym z mięsem mielonym i posypujemy całość posiekaną natką pietruszki. Smacznego! The post Sos paprykowy z mięsem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
FASOLKA SZPARAGOWA PO BOLOŃSKU 125

wersji bardziej fit możemy pominąć ser żółty 😉 Składniki: 1 kg fasolki szparagowej 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego 1/2 szklanki białego wina wytrawnego sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka ziół prowansalskich olej do smażenia Dodatkowo: odrobinę sera żółtego(...)solą, ziołami prowansalskimi, papryką słodką i papryką chili. Smażymy do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory krojone z puszki, rozdrabniamy je i chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy sok pomidorowy i wino. Trzymamy na ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem. Fasolkę szparagową myjemy na sitku pod bieżącą wodą, osuszamy i odcinamy obie

Kuchnia MagdaLeny