sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:16/207)

Zupa z czerwoną soczewicą, top 5 dań z tofu 186

tarce lub drobno pokrojone 1,5 szklanki czerwonej soczewicy 1 puszka pokrojonych pomidorów 4 szklanki wody zioła: bazylia, oregano, kolendra, natka pietruszki przyprawy: sól, pieprz, kumin 2 szklanki soku pomidorowego Podgrzej olej w dużym garnku, podsmaż cebule, czosnek i marchewki. Dodaj soczewicę i smaż jeszcze kilka minut, pamiętaj o mieszaniu. Wlej wodę, dodaj pomidory, przyprawy i zioła. Gotuj na wolnym(...)ogniu przez ok. 20-30 minut. Wlej sok pomidorowy i ponownie zagotuj. Top 5 dań z tofu/Top 5 dishes with tofu Oczywiście lista subiektywna J . Żurek może przydać się na święta, tofutwinka już za kilka tygodni, a pozostałe 3 dania (zupa z tofu, tofu w sosie słodko-kwaśnym i kotlet tofu z nori) to bardzo szybkie propozycje obiadowe

Qlinarnie i Qlinarnie
NIETYPOWA POMIDOROWA 130

duży głód, a smakuje rewelacyjnie!  Jeśli nie lubicie rutyny i nudy w kuchni koniecznie spróbujcie tę zupkę... Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 5-6 pomidorów 1 szklanka soku pomidorowego 1 l bulionu 1 filet z kurczaka 100 g czerwonej soczewicy 200 ml mleka kokosowego olej do smażenia sól, pieprz papryka słodka mielona papryka chili 1 łyżka ketchupu Wykonanie(...)zeszklenia w garnku, na rozgrzanym oleju. Pomidory sparzamy i ściągamy z nich skórkę. Kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do cebuli z czosnkiem. Podsmażamy około 5 min. Wlewamy sok pomidorowy oraz bulion i zagotowujemy, a następnie wszystko blendujemy na gładki krem. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do kremu pomidorowego. Dodajemy soczewicę (wcześniej opłukaną

Kuchnia MagdaLeny
Potrawka meksykańska 176

Kidney Bonduelle (no bo kukurydzą Bonduelle , to się już zajadałam od kiedy pamiętam ). SKŁADNIKI 600 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 duże cebule oliwa 3 ząbki czosnku 330 ml soku pomidorowego 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych 2 czerwone papryki 200 g żółtej fasolki szparagowej 1 puszka (425 ml) kukurydzy złocistej Bonduelle 2 puszki (425 ml) fasoli czerwonej Kidney Bonduelle(...)kostkę cebule, polać oliwą i smażyć na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Gdy mięso nie będzie już surowe, dodać obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok pomidorowy, pomidory w puszce, umyte, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę papryki oraz przekrojoną na pół fasolkę szparagową, do tego wlać dwie szklanki wody, nałożyć pokrywę i dusić mieszając

Passions hobbies life
POTRAWKA GOŁĄBKOWA 132

formie podania 😉 Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1/2 główki kapusty 200 g ryżu 1 puszka pomidorów krojonych 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 ml bulionu 500 ml soku pomidorowego sól, pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili olej do smażenia Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy w garnku, na rozgrzanym(...)oraz chili. Smażymy, aż mięso nie będzie surowe. Kapustę sparzymy wrzątkiem, osuszamy, szatkujemy i wrzucamy do garnka z mięsem. Chwilę smażymy, a następnie dodajemy pomidory w puszce i wlewamy sok pomidorowy oraz bulion. Gdy kapusta lekko zmięknie dodajemy ryż i gotujemy do momentu, aż ryż będzie miękki. W razie gdy całość będzie zbyt gęsta możemy dodać bulionu w takiej ilości

Kuchnia MagdaLeny
POTRAWKA GOŁĄBKOWA 143

formie podania 😉 Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1/2 główki kapusty 200 g ryżu 1 puszka pomidorów krojonych 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 ml bulionu 500 ml soku pomidorowego sól, pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili olej do smażenia Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy w garnku, na rozgrzanym(...)oraz chili. Smażymy, aż mięso nie będzie surowe. Kapustę sparzymy wrzątkiem, osuszamy, szatkujemy i wrzucamy do garnka z mięsem. Chwilę smażymy, a następnie dodajemy pomidory w puszce i wlewamy sok pomidorowy oraz bulion. Gdy kapusta lekko zmięknie dodajemy ryż i gotujemy do momentu, aż ryż będzie miękki. W razie gdy całość będzie zbyt gęsta możemy dodać bulionu w takiej ilości

Kuchnia MagdaLeny
Gazpacho z ziołowymi grzankami 117

przygotowanie aromatycznych, ziołowych grzanek. Będą świetnie pasowały do gazpacho. PRZEPIS NA GAZPACHO Z ZIOŁOWYMI GRZANKAMI Składniki: 1 opakowanie ( 450 g ) mrożonej mieszanki "Leczo" od Poltino około 350 ml soku pomidorowego 1 łyżka octu winnego oliwa z oliwek sól pieprz 3 kromki chleba garść ziół ( u mnie: natka pietruszki, szałwia, koper, lubczyk i szczypior ) Przygotowanie Mieszankę leczo rozmrozić. Rozmrożone warzywa zmiksować(...)łyżkami oliwy oraz octem winnym. Dolać sok pomidorowy - dla uzyskania płynniejszej konsystencji. Na koniec doprawić gazpacho osolą i pieprzem. Odstawić do lodówki. Kromki chleba pokroić w kostkę. Wszystkie zioła zmiksować w malakserze. Dolać 2-3 łyżki oliwy - wymieszać. Ziołą z oliwą wymieszać z pokrojonym chlebem. Patelnię rozgrzać i przełożyć na nią pokrojony chleb. Smażyć, aż grzanki zrobią się chrupkie. Gazpacho

kolorowotorcikowo
wyśmienite śledzie w pomidorach z piekarnika... 159

cebula 3 sztuka, cukier 3 łyżki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, ziele angielskie całe 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kolendra cała 1 łyżeczka, Pomidory krojone z puszki 1 puszka, sok pomidorowy 3 szklanki, ocet 1 łyżka, pieprz biały 1,5 łyżeczki świeże śledzie średniej wielkości bez głów-tuszki, palcem przejechać po ości lekko naciskając - ość sama dobrze odchodzi zostawiając ładny(...)wymieszać wszystko i do lodówki na całą noc na oleju zeszklić cebulę posypaną cukrem, dodać ziele, kolendrę, liście laurowe, wsypać czosnek do cebuli przelać z puszki pomidory krojone, wlać sok pomidorowy /mam swój domowy/, wlać ocet, wsypać pieprz biały i gotować z 3 minuty do naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu, układać śledzie ciasno, polać sosem, układać śledzie, polać sosem

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa pomidorowa na bulionie ze smażonymi pomidorami i bazylią. 202

wszystko brakuje mi czasu.Dziś szybko i na temat pomidorów z małym udoskonaleniem.Składniki.-jak zrobić dobry bulion pisałem tutaj -pomidory w puszcze-3 świeże pomidory malinowe-sok pomidorowy szklanka-kawałek imbiru-cebula-oliwa-2 ząbki czosnku-bazylia-sól i pieprzNa patelni szklimy cebulę, dodajemy czosnek i imbir (posiekane), smażymy chwilkę. Solimy i pieprzymy. Dodajemy świeże pomidory pokrojone w kostkę(...)przesmażamy. Wrzucamy pomidory z puszki i sok pomidorowy oraz bazylię. Smażymy kilka minut, łączymy z bulionem, doprowadzamy do wrzenia, miksujemy w blenderze i podajemy z jogurtem naturalnym.Smacznego

BaRepas
Pieczone filety z kurczaka 102

Lubicie dania jednogarnkowe? Lubicie czasami coś fajnego zrobić i się nie narobić? Koniecznie przetestujcie ten przepis. Składniki: 4 filety z kurczaka (po 200 g) 250 ml pikantnego soku pomidorowego 200 g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 100 g grzybów shimeji 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 4 ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki 200 ml rosołu(...)Przygotowanie: Filety oczyszczamy, porcjujemy, przekładamy do miski, zalewamy sokiem pomidorowym. Do filetów wrzucamy pokrojone na plasterki pieczarki, grzyby shimeji, kukurydzę wraz z zalewą, posiekany czosnek, pokrojone w paski papryki, drobno posiekaną natkę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy rosół drobiowy. Składki mieszamy. Zapiekamy 45 minut (termoobieg

R'n'G Kitchen
Śledź z ananasem w hinduskim stylu 121

śledziowych 200 g świeżego ananasa 200 g suszonych moreli 1 garść rodzynków 1/4 małego kalafiora 4 szalotki 100 ml oleju sezamowego 1 szklanka sosu tandoori curry 125 ml  soku pomidorowego Przygotowanie Szalotki obieramy, kroimy w krążki. Ananas, kroimy w kostkę, podobnie morele. Kalafior dzielimy na różyczki. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie, odcedzamy. Anans, kalafior, morele, rodzynki i szalotki smażymy(...)woku na rozgrzanym oleju sezamowym. Następnie dodajemy sos tandoori, sok pomidorowy i dusimy chwilę na dość dużym ogniu. Studzimy. Śledzie moczymy w wodzie z dodatkiem octu, przez dwie godziny, często wymieniając wodę. Osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy na 1 cm kawałki. Dodajemy do sosu, delikatnie mieszamy i przekładamy do naczynia. Śledzie najlepiej smakują po kilku dniach

R'n'G Kitchen
PLACKI PO MEKSYKAŃSKU 168

łyżeczka papryki słodkiej mielonej sól, pieprz olej do smażenia Sos meksykański: 1 cebula 250 g mięsa mielonego z wołowiny lub wieprzowo-wołowe 1 puszka krojonych pomidorów 1 szklanka soku pomidorowego 1/2 puszki fasoli czerwonej 2-3 łyżki kukurydzy z puszki sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka ketchupu łagodnego lub ostrego (w zależności jakie ostre(...)mięsa mielonego, papryką słodką i papryką chili. Smażymy do momentu aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory krojone z puszki, rozdrabniamy je i chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy sok pomidorowy. Przyprawiamy cukrem i ketchupem do smaku. Zagotowujemy. Na końcu dodajemy fasolkę czerwoną i kukurydzę.  Placki: Do miski wrzucamy odsączoną z zalewy kukurydzę, dodajemy jajko i blendujemy na gładką masę

Kuchnia MagdaLeny
Kremowy pęczak słodko-ostry 222

cebula - 2 ząbki czosnku - pół zielonej cukinii świeżej  - 1 marchewka - 1 pietruszka korzeń  - olej rzepakowy  - świeża nać pietruszki, świeże listki bazylii, listki świeżej mięty - pół szklanki soku pomidorowego  - 100ml białego wina półwytrawnego (w wersji dla dzieci bulion warzywny) - przyprawy: świeżo mielony pieprz, pieprz cayenne, mielony imbir, suszony tymianek, suszona bazylia, pieprz ziołowy - do smaku(...)minut tak, żeby był al dente. W między czasie, gdy wody będzie ubywać podlewamy wodą. Gdy pęczak będzie już lekko kremowy wlewamy wino, dorzucamy warzywa, a na koniec wlewamy sok pomidorowy. Na koniec doprawiamy wszystko przyprawami i dodajemy rodzynki. Wskazane jest dodanie sera typu parmezan lub mozzarella. Smacznego

Sajkofanka smaku
ZUPA PARÓWKOWA 135

też dość tania, ale nie polecam oszczędzać na parówkach, tylko wybrać te najlepszej jakości... Składniki: 500 g parówek 500 g pieczarek 2 cebule 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego 200 ml śmietany 30% 1 łyżka mąki pszennej ok. 1-1,5 l bulionu warzywnego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/4 łyżeczki papryki chili sól, pieprz olej do smażenia(...)pieczarki. Całość smażymy około 5 min. Składniki w garnku oprószamy mąką i dusimy kolejne 5 min. Następnie dodajemy pomidory w puszce i dusimy jeszcze 5 min. Dodajemy bulion oraz sok pomidorowy i zagotowujemy. Na końcu dodajemy śmietankę oraz przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką oraz ostrą. Zagotowujemy i przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki

Kuchnia MagdaLeny
PIZZA MAKARONOWA SPAGHETTI 123

jajek 1 ząbek czosnku  1 łyżeczka oregano  sól, pieprz Dodatki: 400 g mięsa mielonego (dowolnego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego ok. 20 szt. oliwek ok. 10 szt. pomidorów suszonych 2-3 łyżki kukurydzy z puszki 200 g mozzarelli tartej sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili(...)momentu, aż mięso nie będzie surowe. Pomidory suszone kroimy w kostkę i wrzucamy do sosu. Następnie dodajemy pomidory krojone z puszki, rozdrabniamy je i chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy sok pomidorowy. Trzymamy na ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Spód pizzy: Makaron spaghetti gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu (w osolonej wodzie). Następnie odcedzamy na sitku, przelewamy zimną wodą

Kuchnia MagdaLeny
PIZZA MAKARONOWA SPAGHETTI 131

jajek 1 ząbek czosnku  1 łyżeczka oregano  sól, pieprz Dodatki: 400 g mięsa mielonego (dowolnego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego ok. 20 szt. oliwek ok. 10 szt. pomidorów suszonych 2-3 łyżki kukurydzy z puszki 200 g mozzarelli tartej sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili(...)momentu, aż mięso nie będzie surowe. Pomidory suszone kroimy w kostkę i wrzucamy do sosu. Następnie dodajemy pomidory krojone z puszki, rozdrabniamy je i chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy sok pomidorowy. Trzymamy na ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Spód pizzy: Makaron spaghetti gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu (w osolonej wodzie). Następnie odcedzamy na sitku, przelewamy zimną wodą

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania