zapiekankami bywa… estetyką nie grzeszą (wybaczcie!), ale nie ważne jak wygląda – ważne jak smakuje! Składniki Mięso mielone z szynki 500g Rurki cannelloni 14-15 Sok pomidorowy zagęszczony 500g Czosnek 3 ząbki Cebula 2 cebule The post Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojepapryki - waga po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych 1 główka czosnku 2 cebule - średnie 2 pomidory suszone z oleju - duże 200 gramów koncentratu pomidorowego 30% 1/2 szkl. soku pomidorowego 1 szkl. cukru 1/3 szkl. octu spirytusowego 10% od WSP Społem Kielce 3 liście laurowe 1/4 szkl. zalewy olejowej od pomidorów suszonych 1 łyżka sosu(...)pozwoli na szybsze odparowanie nadmiaru płynu, a grube dno zapobiegnie przypaleniu podczas gotowania . Doprowadzić do zagotowania i gotować na wolnym ogniu 20 minut bez przykrycia. Dodać koncentrat i sok pomidorowy, cukier, sól, ocet - ja użyłam tu octu spirytusowego 10% od WSP Społem Kielce -, zalewę olejową z suszonych pomidorów, liście laurowe, przyprawy suszone oraz świeżą bazylię. Dokładnie wymieszać. Gotować kolejne
Grunt to przepis!sera sól, pieprz do smaku 1 kopiasta łyżka majonezu roztarta w dłoniach przyprawa prowansalska szczypta chili olej do smażenia mąka krupczatka do panierowania sos: szklanka gęstej śmietany szklanka soku pomidorowego łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki rosołu 2 ząbki drobno posiekanego czosnku sól, pieprz roztarty w dłoniach tymianek dodatkowo: ok. 400g ugotowanego makaronu spaghetti tarty parmezan do posypania potrawy pomidorki(...)części. Formujemy zgrabne klopsiki, oprószamy mąką krupczatką (nadmiar mąki strząsamy) i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Krok 2. Przygotowujemy sos: koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w letnim rosole, łączymy z sokiem pomidorowym, posiekanym czosnkiem, śmietaną i przyprawami. Krok 3. Wychłodzone porcje smażymy na gorącym, tzw. głębokim tłuszczu, rumieniąc z każdej strony. Gotowe przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy do zapiekania i zalewamy
Moja Książka Kucharskadodadzą ulubione zioła i przyprawy, np. paprykę słodką/ostrą, lubczyk, kolendrę; przygotowanie mięsa: jedni podsmażają wcześniej mięso, osobiście zawsze dodaję surowe mięso; sos pomidorowy można przygotować z koncentratu pomidorowego, passaty, przecieru, świeżych pomidorów, soku pomidorowego lub pomidorów z puszki; jedni zagęszczają sos mąką, dodając także śmietanę, inni nie; wybór kapusty: biała lub włoska; niektórzy podsmażają cebulę, inni nie; dodanie(...)bulionu lub wody albo samego soku pomidorowego; znam takich co farsz mięsny przygotowują podobnie jak kotlety mielone – z dodatkiem bułki tartej lub czerstwej namoczonej w mleku; dodawanie do sosu lub farszu tartych bądź posiekanych warzyw, np. marchwi, pietruszki czy pieczarek. Mimo różnic w sposobie przygotowania zapewne każde danie wychodzi pyszne, przygotowane według własnych preferencji, przyzwyczajeń czy smaków. Zapraszam
Zasmakuj Kuchnilepszy niż kawa :) gwarantuję :) Składniki: 5 niewielkich buraczków czerwonych 6 średnich marchewek 4 średnie pietruszki pół średniego selera 1 czerwona słodka papryka 1 mała papryczka chili (opcjonalnie) 1 litr soku pomidorowego sól do smaku Wszystkie warzywa opłukać, obrać i zmiksować w sokowirówce. Połączyć z sokiem pomidorowym i doprawić solą do smaku. Jeśli sok przygotowujemy dla dzieci, wtedy nie dodajemy papryczki
Codzienna kuchnia niecodziennapokrojone pieczarki 1/2 szklanki posiekanej cebulki 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę papryki ( 1 szt papryki czerwonej ) 1 słoiczek fasolki szparagowej po włosku, w sosie pomidorowym ( przepis tutaj ) 2 szklanki soku pomidorowego sól, ostra papryka do smaku 1 łyżeczka cukru do kurczaka : 1 łyżka przyprawy curry 1 łyżeczka słodkiej , mielonej papryki 2 łyżki oleju Kurczaka myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem , solimy , nacieramy(...)dynię, pieczarki , paprykę , cebulkę , cukier , solimy i doprawiamy papryką ostrą do smaku . Całość mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego o dość wysokich brzegach . Na wierzchu układamy kurczaka i podlewamy sokiem pomidorowym ( nie lejemy po kurczaku , tylko wokół ) . Przykrywamy folią aluminiową , wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 C na około 40 minut ( najlepiej kontrolować , poprzez uchylanie folii i sprawdzanie w jakim
Ogrodnik w podróżynaszym gronie była przyszła mama i postanowiłem jej przygotować coś zdrowego, ze sporą dawką witamin. Postawiłem na jedną z wariacji Krwawej Mery, bez alkoholu, oczywiście! Czego potrzeba? -100 ml soku pomidorowego z przetartych pomidorów -100 ml wody naturalnie gazowanej -15 ml soku ze świeżej cytryny -kilka kropel sosu worcestershire -5 listków bazyli -sól, pieprz Sok pomidorowy z wodą i bazylią
BaRepasjeden z moich ulubionych przepisów na upał, żeby nie czuć się ociężale i ospale. Orzeźwiająca i pikantna zupa ze świeżych warzyw doprawiona ziołami. Składniki na 4 porcje : 1 litr soku pomidorowego 4 pomidory malinowe 2 średnie ogórki gruntowe 1/2 żółtej papryki cebula dymka ząbek czosnku 3-4 łyżki soku z cytryny pęczek bazylii 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu(...)nasienne. Miąższ pomidorów pokroić w dosyć drobną kostkę. Ogórek obrać ze skórki i także pokroić w kostkę o wielkości porównywalnej do krojonych pomidorów. Podobnie pokroić paprykę. W garnku wymieszać sok pomidorowy, pokrojone w drobną kostkę pomidory, ogórek, paprykę, sok cytrynowy, posiekaną bazylię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Zupę schłodzić przed podaniem przynajmniej
Dietologwłoską (to taka przerośnięta cykoria), którą możecie zastąpić szpinakiem, jarmużem lub burakiem liściastym. Porcje: 2 Czas przygotowania: 25 minut Składniki: Ryż pomidorowy 150 ml ryżu basmati 250 ml soku pomidorowego 6 pomidorów suszonych z oleju, posiekane 1/2 chilli bez pestek, posiekana 1 łyżeczka czarnej gorczycy 2 łyżki posiekanych pistacji 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy 2 łyżki listków kolendry(...)wodę z lodem. Cykorię umyj, pokrój na kawałki po 10 cm, włóż do wrzątku, gotuj 2 minuty, przełóż łyżką cedzakową do wody z lodem. Zimną odsącz na sicie. Podgrzej sok pomidorowy. W mniejszym rondlu rozpuść masło, wsyp gorczycę, przykryj pokrywką, kiedy gorczyca przestanie strzelać dodaj ryż, chili i pomidory, smaż na małym ogniu ok. 2 minuty ciągle mieszając (aż ryż
SzczyptaSmaQcebule 2 ząbki czosnku 1 zielona papryka ( można zastąpić 1-2 świeżymi paprykami chili ) 2 łyżki oleju arachidowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego czarny pieprz szczypta suszonego oregano opcjonalnie sok pomidorowy Przygotowanie Cukinie umyłem, oczyściłem, część pokroiłem na plastry, część w paski. Strąki fasoli umyłem, przełamałem na pół. Kolby kukurydzy oczyściłem z liści i włókien, gotowałem w osolonej wodzie 15 minut(...)kawałki kolby kukurydzy, koncentrat pomidorowy, doprawiłem solą, pieprzem i oregano. Garnek z warzywami zostawiłem na słabym ogniu jeszcze ok. 30 minut. W razie potrzeby warzywa należy podlać wodą lub sokiem pomidorowym. Podałem z bagietką, można z ryżem
R'n'G Kitchenjego ulubionych dań. I dlatego sceptyków zapraszam do jadalni, a zarobione po łokcie panie domu do kuchni, gdyż przepis jest dziecinnie prosty i niewymagający. Potrzebne nam:- 2 litry soku pomidorowego- 500 g mielonego mięsa wieprzowego- duża cebula- 2 ząbki czosnku- pół szklanki ryżu- ser tarty (najlepiej parmezan lub inny o intensywnym smaku)- pieprz, chilli, czosnek granulowany lub w proszku(...)zeszklić. Po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso mielone. Smażyć około 5 minut, doprawić pieprzem i chilli. Wsypać ryż i przesmażyć chwilę razem z mięsem. Następnie wlać sok pomidorowy i gotować na średnim ogniu aż ryż zmięknie. Pod koniec gotowania doprawić solą, cukrem i maggi. Następnie dodać zioła prowansalskie i zmniejszyć ogień. Spróbować, ewentualnie doprawić jeszcze według upodobania
W poszukiwaniu inspiracjipalnika i odstawiamy na ok.10 minut. Schłodzony lekko garnek odparowujemy i dopiero wówczas otwieramy pokrywę. Podajemy z domowym sosem pomidorowym. Sos pomidorowy: - połowa podsmażonej wcześniej cebuli - ok.600-800 ml soku pomidorowego (lub gęstej passaty) - sól i świeżo mielony pieprz do smaku - ok.2 łyżek mąki orkiszowej (lub dowolnej innej, niekiedy daję skrobię kukurydzianą i też jest ok.) - 1 łyżka masła klarowanego(...)zwykłego Do podsmażonej cebuli wlewam sok pomidorowy , kilka minut gotuję, by lekko odparował. Zagęszczam mąką rozmieszaną w zimnej wodzie. Doprawiam do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Nasz sos jest bardzo gęsty (taki lubimy). Ja dolewam do niego także trochę wody od ugotowanych gołąbków (ma wówczas lepszy smak). Plus dodatkowo łyżkę masła klarowanego. Kiedyś doprawiałam także dobrym keczupem. Odkąd
Smaczne Zdrowezachęcam to przejrzenia karnawałowych przepisów - klik w poniższe logo: Dajcie znać czy podoba się Wam nasz ebook! Zerknijcie na moje propozycje karnawałowych drinków: Krwawa Mary/Bloody Mary - oryginalny drink z sokiem pomidorowym Tequila Sunrise (drink z tequilą, sokiem pomarańczowym i syropem grenadina) Drink jabłkowo-miętowy Salty dog - drink z wódką i sokiem grejpfrutowym A może coś mocniejszego? Russian(...)Bloody Mary/Rosyjska Krwawa Marysia - shot z sokiem pomidorowym
Di gotujeCold tomato. Składniki. 0,5 l soku pomidorowego 250 ml jogurtu 250 ml śmietany 18% 1 ogórek świeży 1 pęczek rzodkiewek 3 jajka ugotowane 100 g twarogu wędzonego koperek sól, pieprz Wykonanie. Sok pomidorowy połączyć ze śmietaną i jogurtem. Ogórki pokroić w cienkie półplasterki, a rzodkiewkę zetrzeć na tarce. Jajka pokroić w małe cząstki. Wszystko dodać do soku
Kulinarny karnet ChristopheraZupa pomidorowa1,5 litra wody500 g sok pomidorowy zagęszczony - ja kupuję w Biedronce - uważam, że jest bardzo dobry1 cebula2 ząbki czosnkumarchewka1,5 kostki rosołowej drobiowej - nie mam czasu bulionu gotować, ale jak chcecie - gotujcie :)łyżeczka bazylii suszonej, lub siekanej świeżejewentualnie sól i pieprz do smakułyżka oliwy lub dobrego oleju do smażeniaOlej rozgrzać w garnku, cebulę posiekać - wrzucić na rozgrzany olej(...)usmażyć.Czosnek drobno posiekać, dodać do cebuli.Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach - dodać do garnka. Zalać woda - gotować 15 - 20 minut.Dolać sok pomidorowy, dorzucić kostki rosołowe - zagotować.Przyprawić ziołami.Pulpeciki mięsno-drobiowe300-350 g mięsa mielonego5-7 pieczarekjajko2 łyżki kaszy mannysól, pieprz2 łyżki oleju do smażeniaPieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mięso połączyć z pieczarkami, jajkiem, kaszą
kolorowotorcikowo