sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:15/207)

Gazpacho 159

odpowiada.  Składniki:1l soku pomidorowego1 czerwona papryka1 zielona papryka1 żółta papryka3 ogórki małosolne2 ząbki czosnkukilka zielonych oliwek1 cebula1 papryczka chillisól, pieprz Przygotowanie:Warzywa drobno kroimy, zalewamy sokiem pomidorowym, przyprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki, podajemy schłodzone. Można dodać kostki lodu. Jako dodatek można podać bagietkę lub grzanki

Smakowity Blog Kulinarny
fasolki biało-czerwone na szybko... 182

Składniki: 1 puszka fasolka czerwona, 1 puszka fasolka biała, 20 dag ogonówka, 1 sztuka cebula, 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony Prymat, 1/2 łyżeczki kucharek, 1 szklanka sok pomidorowy, 4 łyżki olej cebulę i ogonówkę pokroić na większe kostki na oleju zrumienić ogonówkę i cebulę wodę z puszek fasolki odlać i wsypać fasolki do ogonówki doprawić pieprzem,Kucharkiem wlać sok pomidorowy

W Mojej Kuchni Lubię
Sos marinara w 25 minut 129

dużą ilością bazylii! Składniki 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku, przepuszczone przez praskę 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka płatków papryki 500 ml soku pomidorowego tutaj słoik pomidorów w zalewie własnej ,lub 1 puszka pomidorów całych 1 średnia cebula, obrana i pokrojona na pół 2 gałązki bazylii sól do smaku  parę nitek chilli(...)olej i masło w rondelku na średnim ogniu, aż masło się roztopi. Dodać czosnek, oregano i płatki papryki ,szczyptę pieprzu i gotować, około 2-3 minut. Następnie dodać pomidory,sok pomidorowy, cebulę i bazylię, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na mniejszy i gotować, aż zawartość zmniejszy się o połowę, co jakiś czas mieszając, około 20 minut. Wyjąć cebulę i bazylię

w mojej kuchni
Letni obiad z cukinią 151

najwięcej czasu spędzić z bliskimi na świeżym powietrzu Składniki: 2 cukinie (średnie) 2 małe cebulki 3 papryki – u mnie żółta, zielona i czerwona 390 g krojonych pomidorów w soku pomidorowym z oliwą z oliwek i czosnkiem 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki Skworcu szczypta pieprzu ziołowego Skworcu czarny mielony pieprz do smaku Skworcu sól himalajska (drobna) do smaku około(...)składników – u mnie rzepakowy Woj-len do podania: zielona pietruszka (opcjonalnie) Przygotowanie: Na oleju podsmażamy pokrojone drobno cebulki. Następnie dodajemy pokrojone papryki, podsmażamy. Kolejno dodajemy pokrojone pomidory w soku pomidorowym. Chwilę dusimy, doprawiamy słodką czerwoną papryką, szczyptą pieprzu ziołowego, solą i czarnym mielonym pieprzem. Mieszamy. Jeśli tak jak my wolicie rzadsze leczo dodajemy na tym etapie wodę (maksymalnie

Słodkie okruszki
ZAPIEKANY TORT TORTILLOWY 163

tortilli 2 cebule 500 g mięsa mielonego z indyka 1 op. soczewicy w puszce 1/2 op. kukurydzy w puszce 1 op. pomidorów krojonych w puszce 1/2 szklanki soku pomidorowego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz 1 łyżeczka cukru 100 g sera żółtego 2 jajka majeranek olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy, kroimy(...)oleju. Do cebuli wrzucamy mięso mielone. Przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką słodką oraz papryką chili. Smażymy do momentu aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory w puszce oraz sok pomidorowy. Przyprawiamy cukrem. Dusimy ok. 3-5 min. Na końcu dodajemy soczewicę w puszce oraz kukurydzę i dusimy jeszcze ok. 5 min. Zestawiamy z ognia, aby sos lekko ostygł

Kuchnia MagdaLeny
Mus pomidorowy ukryty w galarecie 147

papryka (upieczona w folii aluminiowej, po upieczeniu obrana ze skórki)2 -3  ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)1 duża cebula2 łyżki octu winnego3 łyżki oliwy z oliwek1/2 l soku pomidorowego albo warzywnego (u mnie warzywny)listki świeżej bazyliisól, biały pieprznatka pietruszki do dekoracjiponadto: 4,5 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanka bulionuPomidory parzymy  wrzątkiem, obieramy ze skórki(...)kroimy w kostkę. Odkładamy 1/5 warzyw oprócz czosnku, i delikatnie podsypujemy solą. Pozostałe warzywa, z octem i oliwą z oliwek, czosnkiem miksujemy w blenderze, a pod koniec dajemy sok pomidorowy albo warzywny.Mus delikatnie mieszamy z odłożonymi warzywami, pokrojonymi w kostkę, doprawiamy i odstawiamy do lodówki. Gazpacho doprawiamy pieprzem i podajemy udekorowane świeżą bazylią. Żelatynę namoczyć

Bon Appetit Małgorzaty
PULPECIKI WOŁOWE Z PENNE 143

Cheddar 🍜1 jajko 🍜3 łyżki bułki tartej 🍜4 łyżki ketchupu 🍜1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki 🍜Sól i pieprz do smaku 🍜Mąka ziemniaczana do obtoczenia Pozostałe 🍜350 ml soku pomidorowego 🍜4 łyżki koncentratu pomidorowego 🍜2 ziela angielskie 🍜2 liście laurowe 🍜1 kostka rosołowa 🍜Sól i pieprz do smaku 🍜2 łyżki natki pietruszki 🍜150 g makaronu np penne PRZYGOTOWANIE: Na samym(...)dodaję ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, 1 kostkę rosołową.  Zagotowuję. Dodaję klopsiki.  Zmniejszam ogień. Mieszam co jakiś czas po upływie ok 15 min dodaję makaron i wlewam sok pomidorowy oraz koncentrat pomidorowy. Gotuję jeszcze ok 5 min. Na koniec doprawiam według gustu solą i pieprzem oraz świeżą natką pietruszki. Podaję na ciepło

Gotowanie Patki
Ryba w pomidorowej galarecie 153

rodzinne przyjęcie jak i Sylwestra.  Składniki na 8 porcji: 2 filety z białej ryby, np. dorsza (wagowo około 0,5 kg) 1,5 l wody 1 szklanka soku pomidorowego (250 ml) 1 czubata szklanka mrożonego groszku 1 duża cebula 4 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 2 goździki sól, pieprz ostra papryka 5 łyżeczek żelatyny + 1/4 szklanki zimnej(...)ogniu (około 10-15 minut). Ugotowaną rybę ostudzić w wywarze. Następnie wyjąć ją oraz pozbawić ości. Wywar przecedzić przez durszlak wyłożony gazą. Do garnka wlać 2 szklanki wywaru oraz sok pomidorowy. Zagotować. Posmakować i ewentualnie doprawić. W międzyczasie żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i poczekać, aż napęcznieje. Gorący wywar zdjąć z ognia i wlać do niego żelatynę. Całość wymieszać

Ugotować
Kociołek paprykowy z kurczakiem 108

mamy czasu na stanie w kuchni... Składniki: 2 filety z kurczaka (około 400-450 g) 2 papryki czerwone 2 papryki żółte 2 cebule 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego 1 szklanka bulionu lub wody 250 g makaronu typu kolanka 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki ostrej sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy(...)cebule. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy kawałki kurczaka. Smażymy, aż białko mięsa się zetnie i dodajemy papryki oraz pomidory w puszcze. Smażymy około 5-7 min. i zalewamy sokiem pomidorowym oraz bulionem lub wodą. Wsypujemy suchy makaron i gotujemy do momentu, aż będzie miękki (u mnie: około 6-7 min.), co jakiś czas mieszając. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem

Kuchnia MagdaLeny
Kociołek paprykowy z kurczakiem 108

mamy czasu na stanie w kuchni... Składniki: 2 filety z kurczaka (około 400-450 g) 2 papryki czerwone 2 papryki żółte 2 cebule 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego 1 szklanka bulionu lub wody 250 g makaronu typu kolanka 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki ostrej sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy(...)cebule. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy kawałki kurczaka. Smażymy, aż białko mięsa się zetnie i dodajemy papryki oraz pomidory w puszcze. Smażymy około 5-7 min. i zalewamy sokiem pomidorowym oraz bulionem lub wodą. Wsypujemy suchy makaron i gotujemy do momentu, aż będzie miękki (u mnie: około 6-7 min.), co jakiś czas mieszając. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem

Kuchnia MagdaLeny
Wegetariańska lasagne z młodą cukinią 157

Wyszła równie pyszna! Składniki: 1 opakowanie makaronu lasagne 1 młoda cukinia 1 papryka żółta 1 papryka zielona 1 papryka czerwona 1 marchewka 1,5 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki soku pomidorowego ½ szklanki startego parmezanu tymianek bazylia sól i pieprz do smaku 4 łyżki oliwy Wykonanie: Warzywa umyć, obrać, usunąć pestki i drobno posiekać. Włożyć do garnka z oliwą i dusić(...)prze z 15 minut. Wlać sok pomidorowy, doprawić solą i pieprzem do smaku i dusić jeszcze przez 5 minut, po czym wymieszać z połową startego sera. Jogurt wymieszać z ziołami i odstawić. W między czasie naczynie do zapiekania posmarować sosem jogurtowym i układać warstwami płaty lasagne sos i nadzienie warzywne. Ostatnia warstwa to makaron który należy posmarować resztą sosu, posypać

Tradycyjna Kuchnia
Kremowe pomidorowe – zupa krem z pomidorów i batatów 150

papryką oryginalnego smaku dokładamy.   Składniki: 100 g marchewki, 1 duży batat ok. 400 g, 1 duża cebula biała , 2 ząbki czosnku, 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki w soku pomidorowym PUDLISZKI (400 g), 100 g koncentratu pomidorowego z ziołami PUDLISZKI, ok. 600 ml wody, sól do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego, ½ łyżeczki papryki ostrej mielonej, 1 płaska łyżeczka papryki(...)szerokim dnie rozgrzewamy olej, szklimy na nim czosnek z cebulą. Dodajemy marchew, batata i całość podsmażamy, ciągle mieszając ok. 4 min. Następnie dodajemy pomidory krojone z sokiem pomidorowym, przecier pomidorowy i zagotowujemy. Wlewamy 600 ml gorącej wody , dodajemy mielonej słodkie i ostrej papryki, 1 łyżeczkę soli oraz chili pieprzu Cayenne. Całość gotujemy na wolnym do momentu, aż warzywa będą miękkie

Moniki Smakołyki
Zupa z cebuli i papryki 78

Zapraszamy na degustację „Własnych popełnień ;)” Zawsze warto eksperymentować. Składniki 3 cebule 1 łyżka masła koziego 1/2 strąka zielonej papryki 1/2 strąka czerwonej papryki 2 marchewki 4 ziemniaki 330 ml soku pomidorowego 1/2 szklanki śmietany 300 g ulubionej wędliny bulion warzywny sól, pieprz Przygotowanie Cebule koimy w piórka. Papryki w paski. Smażymy na maśle razem, zalewamy bulionem, blendujemy. Dodajemy  pokrojone(...)marchewkami i ziemniaki, gotujemy kwadrans. Następnie dodajemy sok pomidorowy, pokrojoną w kostkę wędlinę i gotujemy pod przykryciem przez 20 min. Całość zabielamy śmietaną, solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Zupa pomidorowa z ziemniakami 167

mundurkach 1/2 litra dowolnego bulionu 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek czarnego pieprzu 2 liście laurowe 1 marchewka 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka brązowego cukru 1/2 l soku pomidorowego 2-3 duże łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 łyżeczka przyprawy warzywnej typu "vegeta" sól, pieprz natka pietruszki 1. Z każdego ziemniaka (po szerszej stronie) odciąć poziomo plaster grubości(...)przyprawy, cukier, masło i przyprawę warzywną , pokrojone w kostkę cebule i marchewkę. Dusić pod przykryciem do miękkości. 3. Dodać do zupy wydrążony miąższ (oprócz tego pokrojonego w kostkę) i sok pomidorowy, gotować kolejne 5 minut. Całość zestawić z ognia, zmiksować, postawić ponownie na ogniu, dodać koncentrat, zagotować, doprawić. 4. Do wydrążonych ziemniaków nalać gorącą zupę, na wierzch ułożyć kostki ziemniaków

Kuchnia Prezydentowej
Opiekana ryba w zalewie pomidorowo-octowej 128

przykład miruny, mintaja czy dorsza.     Składniki: 600g filetów rybnych (u mnie mintaj) 1 szklanka bułki tartej 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej olej do smażenia 250ml soku pomidorowego pół szklanki wody 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 cebule (użyłam białej i czerwonej cebuli) 8 łyżek octu 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego przyprawy: sól, pieprz cytrynowy(...)wysokiego naczynia *** *** Cebulę kroimy w pół krążki *** *** Papryki kroimy w paseczki *** *** Cebulę oraz paprykę wkładamy do garnka lub na patelnie na której smażyła się wcześniej ryba i zalewamy sokiem pomidorowym oraz wodą. Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy około 10 minut *** *** Następnie dodajemy ocet, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem – według uznania, ja dodałam

Blog z Apetytem
PULPETY MIĘSNO-JAGLANE W ŚMIETANOWYM SOSIE Z POMIDORAMI I PAPRYKĄ 159

naciowym, liściem laurowym, zielem angielskim. Wilgotnymi dłońmi formujemy nieduże pulpety i delikatnie wkładamy na wrzątek. Gotujemy od momentu wypłynięcia jeszcze około 20 minut.  Sos pomidorowo-paprykowy: 1 litr soku pomidorowego (lub pomidorowej passaty) 1 mała czerwona papryka 1 cebula ząbek czosnku szczypta cukru szczypta wędzonej papryki sól pieprz olej śmietana 18% koperek lub natka pietruszki Wykonanie:  Na niewielkiej(...)ilości oleju podsmażamy cebulę, czosnek i pokrojoną drobno paprykę. Wlewamy sok pomidorowy, przyprawiamy solą, pieprzem, wędzoną papryką i szczyptą cukru. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Jeśli lubimy dodajemy na koniec zahartowaną wcześniej śmietanę i posypujemy posiekaną natką lub koperkiem

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania