chłodne dni przydałoby się danie które nas dobrze rozgrzeje, a przecież nic tak nie rozgrzewa jak gorąca, pikantna zupa meksykańska. Składniki: 0,5 mięsa mielonego 2 L soku pomidorowego 3 średnie cebule 2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 0,5 kg pieczarek 4 kiszone ogórki / 1 papryka (opcjonalnie) 3 ząbki czosnku olej przyprawa do potraw meksykańskich Wykonanie: Cebulę(...)właśnie teraz wszystko przekładamy do wysokiego garnka. Na patelni, może być tej samej podsmażamy obrane, umyte i pokrojone w plastry pieczarki, podsmażone dodajemy do naszego garnka gdzie zalewamy składniki sokiem pomidorowym i dodajemy pozostałe składniki: odsączone warzywa z puszki: fasolę i kukurydzę, pokrojone w plastry ogórki. Wszystko zagotowujemy i doprawiamy jeszcze wedle uznania
W Moim Magicznym Domumłode ziemniaczki -dwie papryczki chili -jedna mała cukinia -pół papryki żółtej -dwa liście laurowe -cztery ziela angielskie -gałąź kopru, selera zielonego, garść zielonej pietruszki -butelka soku pomidorowego 330 ml -łyżka keczupu łagodnego -sól, pieprz -olej Fasolkę umyć, obciąć końcówki, obgotować 10 minut, odcedzić. Marchewkę pokroić w plasterki, pietruszkę(...)podsmażamy i dodajemy do zupy. Na tej samej patelni podsmażamy krótko pokrojoną w paski paprykę żółtą oraz pokrojoną w półplasterki cukinię. Dodajemy do zupy. Wlewamy sok pomidorowy, zagotowujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem i keczupem. Wyciągamy gałązki zieleniny i wylewamy na talerz, posypując obficie zieloną pietruszką. Ja dodałam do zupy dwie papryczki chili
Kulinarne przemysleniasoli- polecam spróbować w przyszłym sezonie. Resztę papryki musiałam szybko zagospodarować, więc przygotowałam właśnie ajvar, oczywiście po swojemu bo przykładowo mądre księgo podają w przepisie pomidory, a ja użyłam soku pomidorowego, pominęłam tez ocet i czosnek, bo moja papryka była ostra i nie chciałam dodatkowego ognia dodawać. Ten gęsty sos dodaję do wszystkiego, smaruję nim pieczywo, dodaję do sosów, curry(...)więc może kogoś zainspiruję Składniki na 2 słoiki około 300 ml: około 2 kg papryki 2-3 bakłażany 1 kg pomidorów lub 300-400 ml soku pomidorowego łyżeczka pieprzu łyżeczka słodkiej papryki 50 ml syropu klonowego lub 2-3 łyżki cukru Przygotowanie: Całe papryki umieść na blaszce włożonej papierem do pieczenia, piecz w temp. 200 C po 30 minut
greenscarfStrogonow - ta ulubiona... drobiowa z pieczarkami, papryką i zielonym groszkiem. Składniki: 1 duży filet z kurczaka 2 cebule 1 papryka czerwona 300 g pieczarek 1 puszka krojonych pomidorów szklanka soku pomidorowego mała puszka zielonego groszku 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki szczypta chili 1 łyżeczka cukru sól, pieprz 3-4 łyżki oliwy Wykonanie: W garnku rozgrzewamy oliwę. Filet z kurczaka myjemy(...)garnka. Smażymy wszystko razem do momentu aż kurczak nie będzie surowy. Następnie wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę pieczarki. Gdy pieczarki się lekko podsmażą wrzucamy pomidory z puszki i sok pomidorowy. Dusimy około 5 min. Następnie zalewamy wszystko wrzątkiem w ilości 1-1,5 litra (zupa nie może być zbyt rzadka). Gotujemy około 5-7 min. Dodajemy odsączony zielony groszek
Kuchnia MagdaLenysztuki, kucharek 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 3 sztuki, sok pomidorowy 1 litr, woda 3 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, masło 3 łyżki z niedużej młodej kapusty wyciąć głąby, główki wkładać do wrzatku i ściągać(...)wsypać do miski, wystudzić, kaszę wymieszać dokładnie z przyprawami, jajkami, koperkiem nakładać farsz na kapustę i zawijać, układać w naczyniu żaroodpornym (mi wyszły 3 naczynia), na gołabki wlac sok pomidorowy, wodę, dodać masło piec w 200 C pod przykryciem z 45 minut, grzanie góra/dół, następnie pokrywki zdjąć i na termoobiegu piec w 150 C 10 minut - gołąbki
W Mojej Kuchni Lubięworeczki, przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, jajka 2 sztuki, papryka ostra 1 łyżeczka, przyprawa w płynie 1 łyżka, kucharek 1 łyżka, cebula 2 sztuki, smalec ze skwarkami 4 łyżki, sok pomidorowy 1 litr, woda 4 szklanki, mąka pszenna 3 łyżki, śmietana 12% 200 ml, koperek 2 pęczki z kapusty młodej wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i ściągać sparzone liście(...)nakładać porcję farszu, ciasno zawijać kapustę na dnie szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" rozłożyć sitko rozkładane (kapusta się nie przypali) i wkładać gołąbki do 3/4 wysokości szybkowara, wlać sok pomidorowy (u mnie mój domowy też w szybkowarze przygotowany "zobacz TUTAJ" ), wodę, kostkę rosołową po zasyczeniu pary na średnim ogniu gotować z 30 minut, z szybkowara (warto mieć szybkowar
W Mojej Kuchni Lubięmakaronu spaghetti Lubella 6 papryk czerwonych jako kubeczki (zwrócić uwagę na spód, by był w miarę prosty jak butelka od napojów) 3 papryki do sosu 100 ml soku pomidorowego ząbek czosnku sól, pieprz, bazylia jako przyprawy ulubione świeże zioła do oprószenia wierzchu Wykonanie: Makaron ugotować z dodatkiem soli. W paprykach powycinać kształty oczu, ust. Odciąć czubek, tworząc kapelusik. Wydrążyć środek(...)szybko położyć pod przykryciem, by skórka się zaparzyła. Po tym powinna bardzo ładnie odejść. Więc obieramy paprykę, wyjmujemy gniazda nasienne i blendujemy na jednolitą masę. W niedużym garnku umieszczamy sok pomidorowy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oraz zmiksowaną paprykę i płaską łyżeczkę bazylii. Wstawiamy na gaz i gotujemy około 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Makaron łączymy
Poezja Smaków - blog kulinarnyłyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka granulowanego czosnku 3 łyżeczki słodkiej , mielonej papryki 2 łyżki miodu sól , świeżo mielony pieprz do smaku 1/2 pęczka świeżego , siekanego koperku sos : 1 litr soku pomidorowego 2 posiekane , cebule zrumienione na maśle 1 szklanka słodkiego, czerwonego wina 1 łyżeczka granulowanego czosnku sól , pieprz do smaku 4 łyżki słodkiej śmietany mąka pszenna , rozrobiona z wodą(...)swój patent , ja nie wiążę nićmi , tylko ciasno zawijam i układam jeden przy drugim na rozgrzanym smalcu . Podsmażamy do czasu , aż kapusta się przyrumieni . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Następnie zalewamy sokiem pomidorowym , winem , dodajemy smażoną cebulę , granulowany czosnek , sól , pieprz do smaku . Dusimy do czasu , aż gołąbki zrobią się miękkie . Około godziny . Pod koniec duszenia wlewamy śmietanę , doprowadzamy do wrzenia
Ogrodnik w podróżystarcza nam na 3 dni 😀 Składniki: ok. 250 g wieprzowiny ok. 250 g wołowiny 2 cebule 2 czerwone papryki 2 puszki białej fasoli 1 puszka pomidorów krojonych 500 ml soku pomidorowego ok. 1-1,3 litra wody 1 łyżka ajwaru łagodnego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki chili sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Wołowinę i wieprzowinę myjemy, osuszamy(...)przyprawiamy pieprzem oraz solą. Na tym samym tłuszczu podsmażamy do zeszklenia pokrojoną cebulę. Do cebuli wrzucamy pokrojoną paprykę i chwilę razem smażymy. Następnie dodajemy pomidory w puszce i sok pomidorowy oraz podsmażone mięso. Gotujemy przez kilka minut, a następnie zalewamy całość gorącą wodą. Zagotowujemy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 30 minut. Na końcu dodajemy fasolę
Kuchnia MagdaLenystarcza nam na 3 dni 😀 Składniki: ok. 250 g wieprzowiny ok. 250 g wołowiny 2 cebule 2 czerwone papryki 2 puszki białej fasoli 1 puszka pomidorów krojonych 500 ml soku pomidorowego ok. 1-1,3 litra wody 1 łyżka ajwaru łagodnego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki chili sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Wołowinę i wieprzowinę myjemy, osuszamy(...)przyprawiamy pieprzem oraz solą. Na tym samym tłuszczu podsmażamy do zeszklenia pokrojoną cebulę. Do cebuli wrzucamy pokrojoną paprykę i chwilę razem smażymy. Następnie dodajemy pomidory w puszce i sok pomidorowy oraz podsmażone mięso. Gotujemy przez kilka minut, a następnie zalewamy całość gorącą wodą. Zagotowujemy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 30 minut. Na końcu dodajemy fasolę
Kuchnia MagdaLenyłopatka 70 dag, jajka 1 sztuka "XL", tarta bułka 3/4 szklanki, oregano 1 łyżeczka, cebula 1 sztuka średnia, jarzynka 2 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, sok pomidorowy 1 litr Ugotowane ziemniaki jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę do ziemniaków, wystudzić, zimne ziemniaki w misce podzielić na 4 części, jedną wyjąć i wsypać w to miejsce mąki, wbić(...)talerz. Mielone mięso z łopatki wymieszać z posiekaną cebulą, oregano, pieprzem, jarzynką, tartą bułką, jajkiem, formować kotleciki, smażyć na gorącym oleju na rumiano. Do tłuszczu po kotletach wlać sok pomidorowy, zagotować i sos gotowy, kopytka podać z kotlecikami i sosem - smaczne, delikatne kopytka z kotlecikami w sosie pomidorowym, smakują doskonale i na obiad i na kolację.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięstanie w kuchni... Składniki: 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 3 papryki (u mnie: czerwona i żółta) 400 g kiełbasy 4-5 ziemniaków 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego ok. 1 i 1/2 litra wody/bulionu papryka słodka mielona papryka chili sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w kostkę(...)paprykę. Chwilę podsmażamy i dodajemy krojone pomidory z puszki. Całość zalewamy wodą lub bulionem i zagotowujemy. Następnie dodajemy ziemniaki i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Na końcu wlewamy sok pomidorowy i dodajemy koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy papryką słodką mieloną, papryką chili, pieprzem oraz solą. Gotujemy jeszcze około 5-7 min. Podajemy z pieczywem
Kuchnia MagdaLenystanie w kuchni... Składniki: 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 3 papryki (u mnie: czerwona i żółta) 400 g kiełbasy 4-5 ziemniaków 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego ok. 1 i 1/2 litra wody/bulionu papryka słodka mielona papryka chili sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w kostkę(...)paprykę. Chwilę podsmażamy i dodajemy krojone pomidory z puszki. Całość zalewamy wodą lub bulionem i zagotowujemy. Następnie dodajemy ziemniaki i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Na końcu wlewamy sok pomidorowy i dodajemy koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy papryką słodką mieloną, papryką chili, pieprzem oraz solą. Gotujemy jeszcze około 5-7 min. Podajemy z pieczywem
Kuchnia MagdaLenycebula oliwa lub olej 2 cukinie 2 papryki (u mnie czerwona i zielona) 260 g pieczarek 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów (400 g) 1 mały sok pomidorowy (330 ml) 1 duża śmietana 18% (330 g) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz, zioła prowansalskie, szczypta chilli dodatkowo: sos można zagęścić dodając 1 kopiastą łyżkę mąki pszennej(...)solą i pieprzem. Smażyć na wolnym ogniu, aż pieczarki nie będą surowe, wyłączyć palnik. W międzyczasie ugotować pożądaną ilość makaronu według instrukcji na opakowaniu. Sos: Do misy blendera wlać sok pomidorowy, puszkę pomidorów, śmietanę, dodać obrany czosnek, koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, dużą ilością ziół prowansalskich i szczyptą chilli. Włączyć urządzenie i zblendować składniki na jednolity sos. Gotowy sos przelać
Passions hobbies life