sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:30/207)

własny sos pomidorowy 195

pierwsze jestem przeciwnikiem cukru a po drugie preferuję wersję pikantną z papryczką chwili oraz czosnkiem. Podobnie możemy zrezygnować z dodatku warzyw (papryka, marchew), jeżeli chcemy uzyskać klasyczny włoski sos pomidorowy. Przygotowanie: Pomidory koniecznie obieramy ze skórki (oblane gorącą wodą obierają się obłędnie łatwo). Warzywa myjemy, obieramy oraz kroimy. Czosnek przepuszczamy przez praskę (lub rozgniatamy w moździerzu). Na patelni rozgrzewamy oliwę(...)patelni warstwą wody około 3-4cm). Chcemy nasze składniki poddusić na patelni a dzięki wodzie nic się nam nie przypali. Jeżeli użyliśmy pomidorów w puszce podobną rolę spełni sok pomidorowy (ewentualnie dodać trochę wody, jeżeli soku jest zbyt mało). Całość doprawiamy ziołami (świeże koniecznie dodajemy na sam koniec), gałką muszkatołową, solem, pieprzem oraz papryczką chilli. Podczas duszenia część wody

Gar Zdrowia
Krwawa Mary - klasyka drinków 133

podobno przysmakiem Ernesta Hemingwaya. Doczekał się ogromnej liczby wariantów, zawsze jednak łączy składniki, które z pozoru do siebie zupełnie  nie pasują. A jednak! Składniki: Wódka czysta 50 ml Sok pomidorowy 150 ml (lub do smaku) Sok z cytryny ok. 10 ml Sos Tabasco - kilka kropli Sos Worcester - 1/2 łyżeczki Gałka muszkatołowa starta - odrobina sól, pieprz Wykonanie: Składniki dokładnie mieszamy

Smaki Ewy
Zupa orkiszowa 231

Bardzo lubiana przez Włochów zupa gotowana na ziarnach orkiszu. Spotkałam ją w wielu wersjach. Często zaprawiana jest sokiem pomidorowym. W moim wykonaniu zupa zakwaszona sokiem z ogórków a do tego chrupiące grzanki. Składniki: 2 szklanki ziaren orkiszu wywar warzywny (marchew, pietruszka, seler) 100 g mięsa z kością lub bulion drobiowy cebula seler naciowy koperek sok z ogórków kiszonych sól

w kuchni i w ogrodzie
Zupa orkiszowa 189

Bardzo lubiana przez Włochów zupa gotowana na ziarnach orkiszu. Spotkałam ją w wielu wersjach. Często zaprawiana jest sokiem pomidorowym. W moim wykonaniu zupa zakwaszona sokiem z ogórków a do tego chrupiące grzanki. Składniki: 2 szklanki ziaren orkiszu wywar warzywny (marchew, pietruszka, seler) 100 g mięsa z kością lub bulion drobiowy cebula seler naciowy koperek sok z ogórków kiszonych sól

prawdziwe jedzenie
Lasagne z cukinią 221

cukinie 10 dag sera żółtego 15 dag marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1,3 szklanki oleju 50 dag mięsa mielonego 30 dag pieczarek 200 ml soku pomidorowo-warzywnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki bulionu warzywnego sól pieprz słodka papryka oregano zioła prowansalskie Sos beszamelowy(...)masła 8 dag mąki 1 litr mleka sól pieprz utarta gałka muszkatułowa Drobno posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek, startą marchewkę, pokrojone pieczarki podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone, sok pomidorowy, koncentrat pomidorowy, bulion. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Wszystko gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Na koniec dodajemy przyprawy ziołowe.   W rondlu roztapiamy masło, oprószamy mąką i mieszamy drewnianą

Salonik smaków
Barszcz ukraiński 178

wieprzowego 2 litry wody  3 marchewki korzeń pietruszki 1/8 główki białej kapusty 1/4 selera biała część pora 3 buraki cebula 5 ziemniaków puszka białej fasoli  łyżka koncentratu pomidorowego sok z połowy cytryny łyżeczka cukru sól i pieprz WYKONANIE: 1. Mięso umyć i oczyścić. Pokroić na kawałki, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. 2. Gotować ok 40 minut(...)buraki. 7. Dodaj poszatkowaną białą kapustę i pokrojone w kostke ziemniaki. 8. Gotuj ok 15 min. Gdy warzywa bedą miękkie dodaj odsączoną białą fasolę, łyżkę koncentratu pomidorowego. Dopraw solą, pieprzem, łyżeczką cukru i sokiem z połowy cytryny. 9. Podawaj z łyżką gęstej, kwaśnej śmietany. INSTRUKCJA - film krok po kroku: Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii :  KalkulatorKalorii.net Kalorie Masa Białka Tłuszcze

Atlas Smaków
śledzie z zieloną papryką i prażonym nasionami 146

wspaniały smak i aromat parzonych nasion lnu, słonecznika i sezamu.  składniki  500 g filetów śledziowych z solnej zalewy 2 zielone papryki 1 łyżka miodu 3 łyżki koncentratu pomidorowego sok z  jednej cytryny 6 łyżek dobrego oleju garść prażonych nasion ( ja użyłem pomieszanych  nasion sezamu, słonecznika, czarnuszki, lnu) sól, pieprz zalewa  1 szklanki wody 1/3 szklanki(...)patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim pokrojoną w plastry paprykę ( na niewielkim ogniu żeby jej nie przypalić). Do przesmażonej papryki dodajemy  koncentrat pomidorowy, miód, szczyptę soli i pieprzu, oraz  sok wyciśnięty z cytryny.  Całość mieszamy i  na niewielkim ogniu smażymy jeszcze przez dwie, trzy minuty. Następnie  zdejmujemy patelnię z ognia, studzimy zawartość i dodajemy

Miód i pieprz
Bakłażany w sosie pomidorowo-czosnkowym 159

pewnie tam należy się również doszukiwać korzeni tego dania. Nie wiem jakich pomidorów użyjecie do sosu, ale warto trochę odlać powstały sok, bo bakłażan nam zniknie w wodnym, pomidorowym soku. Drukuj Bakłażany w sosie pomidorowo-czosnkowym window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 3 pomidory 1 bakłażan 2 ząbki czosnku natka, bazylia sól, pieprz Sposób przygotowania Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy

Mieszam w Garnku
Sok pomidorowy 152

Kolejny pyszny sok pomidorowy tym razem bez dodatków Składniki • Wyciśnięty sok z pomidorów z gniazdami nasiennymi • sól • pieprz Sposób przygotowania 1. • Sok przelać przez sito aby oddzielić nasiona  • Sok wlać do garnka zagotować doprawić solą i pieprzem  • Porozlewać gorący do butelek lub słoików • Pasteryzować 30 minut od zagotowania

W królestwie smaków Beaty
Żeberka z czerwoną fasolą w pikantnym sosie pomidorowym 203

sobą. Podgrzewamy jeszcze przez kilka minut pod przykryciem. Uwagi To danie bardzo dobrze smakuje z kaszą gryczaną lub pęczakiem. Zamiast przecieru pomidorowego, który wymaga rozcieńczania wodą, możemy użyć soku pomidorowego (ok. 600ml). Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby użyć własnoręcznie obranych i pokrojonych w kostkę świeżych pomidorów (taka porcja wymaga ich ok. 1kg). Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery

Kulinarna Pokusa
Sos pomidorowy - doskonały dodatek do dań mięsnych. 158

koniec gotowania dodajemy 1 łyżkę masła, przyprawy i mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników. Zamiast koncentratu pomidorowego i wody,możemy dać 2 szklanki soku pomidorowego lub domowy przecier z pomidorów, który jest dużo rzadszy niż koncentrat

Przepisy i porady kulinarne
kotleciki "po rosołowe" z sosem pomidorowym... 224

jajka 1 sztuka, bułka tarta 3/4-1 szklanka, wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, sos pomidorowy - w opisie zamiast pomidorów można użyć litr soku pomidorowego = ugotowane, wystudzone podudzia z rosołu drobno pokroić w kostkę w misce wymieszać z makaronem nitki ugotowanym, natką pietruszki, jajkiem, kucharkiem, papryką, tartą bułką na zwartą masę, można podlać ciut

W Mojej Kuchni Lubię
Przecier sok pomidorowy 192

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Domowy przecier sok pomidorowy idealny do zupy pomidorowej, gołąbkowej czy sosu gdy nieco rozcieńczymy zdrowy sok do picia. Nie ma nic lepszego. Składniki: Dojrzałe pomidory, ilości nie podaję ile kto ma Sól Przygotowanie

W garach u Gosi
Passata czyli sos pomidorowy po włosku 232

conserva, passata, czy sugo- czyli różnistego przecieru pomidorowego.  Włoskie rodziny kupują na spółke nawet 600 kg pomidorów, w przeciągu paru poranków przetwarzają je i obdzielają rodzinę pysznym sugo.  Niemal w każdym włoskim domu, od rana w wielkich garach, bulgoczą hektolitry czerwonego sosu. A po poludniu już  przeciśnięty przez maszynkę sok ląduje w setkach butelek i słoików. Strasznie(...)pozostanie pyszny, aromatyczny miąższ pomidorowy. Jeśli nie macie zbyt dużo czasu, to możecie gotować nawet i 30 minut, pamiętajcie tylko o odcedzeniu miąższu od soku z pomidorów, inaczej otrzymacie sok pomidorowy). Moje sąsiadki z reguly robią to w ten sposób: przygotowują umyte wiadro, na które rozkładają linaną ściereczkę, która powinna dość sporo wystawać poza brzegi wiadra. Ściereczkę umocowują do brzegów

Mia Cucina Sofieta