woda sięgała ok. 1 cm ponad powierzchnię ziaren. Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do ryżu w połowie gotowania. Doprawiamy solą, połową wyciśniętego z limonki soku i łyżką koncentratu pomidorowego. Na patelni rozpuszczamy olej. Paprykę chilli siekamy drobno(...)smażymy na oleju kokosowym. Paprykę żółą i łodygi selera kroimy w drobną kostkę, dokładamy na patelnię. Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy do smażonych warzyw. Dusimy przez chwilę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sok z limonki i sól do smaku. Dolewamy trochę wody (ok. 50-100 ml), mieszamy, dusimy przez ok. 10 minut. Smacznego
Kucharzycaząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 szklanka gorącej wody (250 ml) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku 3 łyżki oleju rzepakowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na kapustę z pomidorami: Kapustę pozbawić(...)następnie zmniejszyć na mały płomień i gotować bez przykrycia przez ok. 15 minut, aż kapusta i warzywa będą miękkie. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać do garnka koncentrat pomidorowy, sok z cytryny oraz sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Ewentualnie można dać ciut więcej cukru jeśli użyte pomidory nie były zbyt słodkie. Na koniec na patelni roztopić
Kulinarne Przebojegoździki kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe Na zupę: 2 marchewki kawałek brukwi 2 ziemniaki cebula 150g czerwonej soczewicy 1 łyżeczka melasy 1 łyżka koncentratu pomidorowego sok z cytryny (do smaku) sól, pieprz natka pietruszki do przybrania (opcjonalnie) olej do smażenia Jak przygotować szkocką grochówkę? Przygotowanie wywaru Do przygotowania szkockiej grochówki można wykorzystać zwykły rosół(...)brukiew) i chwilę smażyć. Dodać czerwoną soczewicę, wymieszać, zmniejszyć ogień, przykryć i chwilę dusić, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody, aby warzywa się nie przypaliły. Dodać koncentrat pomidorowy, melasę i sok z cytryny, wymieszać. Zalać przecedzonym wywarem, przykryć i gotować do czasu aż warzywa i soczewica będą miękkie. Gdy mięso będzie zimne, obrać je z kości i porozrywać
Codzienne Gotowaniemalinowe, bycze serca (podłużne) i koktajlowe. Są na tyle uniwersalnym warzywem, że można je przygotować na wiele sposobów, np. położyć na kanapę, zrobić sałatkę luz zupę, przygotować sos, ketchup, sok lub inne przetwory. Jednak mimo swoich właściwości zdrowotnych nadmiar spożywanych pomidorów może zaszkodzić! Pomidory to źródło: przeciwutleniaczy - m.in. kwas chlorogenowy, kwas p-kumarynowy, karetonoidy likopenu (należy do karetonoidów(...)gotowane są z dodatkiem tłuszczy, najlepiej oliwy z oliwek w przetworach pomidorowych jest nawet 3 razy więcej likopenu niż w świeżych pomidorach - sos pomidorowy, ketchup, zupa pomidorowa, puszkowane pomidory, sok pomidorowy pomidory w 94% składają się z wody są niskokaloryczne - 100 g zawiera tylko 15 -18 kcal - doskonała podstawa diet odchudzających 100 g pomidorów zaspokaja około 30% dziennego zapotrzebowania
Kuchnia MagdaLenymalinowe, bycze serca (podłużne) i koktajlowe. Są na tyle uniwersalnym warzywem, że można je przygotować na wiele sposobów, np. położyć na kanapę, zrobić sałatkę luz zupę, przygotować sos, ketchup, sok lub inne przetwory. Jednak mimo swoich właściwości zdrowotnych nadmiar spożywanych pomidorów może zaszkodzić! Pomidory to źródło: przeciwutleniaczy - m.in. kwas chlorogenowy, kwas p-kumarynowy, karetonoidy likopenu (należy do karetonoidów(...)gotowane są z dodatkiem tłuszczy, najlepiej oliwy z oliwek w przetworach pomidorowych jest nawet 3 razy więcej likopenu niż w świeżych pomidorach - sos pomidorowy, ketchup, zupa pomidorowa, puszkowane pomidory, sok pomidorowy pomidory w 94% składają się z wody są niskokaloryczne - 100 g zawiera tylko 15 -18 kcal - doskonała podstawa diet odchudzających 100 g pomidorów zaspokaja około 30% dziennego zapotrzebowania
Kuchnia MagdaLenypapryka czerwona Mała papryka żółta Mała cukinia Pół szklanki ryżu Mała szalotka Mała puszka czerwonej fasoli 100 g sera, np. cheddara lub bursztynu Pół szklanki sosu pomidorowego, może być sok pomidorowy, albo 2 łyżki rozpuszczonego koncentratu pomidorowego Suszona kolendra Opakowanie tortilli pszennych lub tortille domowe według tego przepisu Przygotowanie: Krok 1 Marynujemy mięso. Łączymy składniki marynaty, myjemy filet, osuszamy
Niedzielny kucharzgarście startego sera mozzarella 5 przeciśniętych ząbków czosnku sól, pieprz do smaku Beszamel: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 2,5szkl. mleka sól, pieprz Sos pomidorowy: 1 litr soku pomidorowego garść świeżej, lub suszonej bazylii 5 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę sól, pieprz do smaku Przygotowanie cannelloni: W misce mieszamy wszystkie składniki nadzienia, odstawiamy do lodówki na pół godziny
NiePieprz.plcebulą pokrojoną w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Wcisnąć 3 ząbki czosnku. Gdy mięso jest już dobrze podsmażone dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy (80g) lub sok pomidorowy. Wymieszać i gdy się sos zagotuje jest już gotowy. Można dodać niecałą szklankę wody, ale wtedy dać ok.150g przecieru pomidorowego - wtedy sos nie jest aż tak bardzo gęsty i jest
W kuchni u Monikileżakowania na przynajmniej 2-3 miesiące.Nie polecam picia z kieliszka. Chyba, ze ktoś jest wyjątkowym twardzielem ;) Ja wykorzystuję taką wódkę do przyrządzania Krwawej Mery czyli drinka z soku pomidorowego. Wystarczy do soku dodać samą nalewkę, bez konieczności zaostrzania smaku sosem tabasco ;))Smacznego! ;)Przepis opublikowałam na portalu Przepis na Kobietę > KLIK
Codzienna kuchnia niecodziennamałego dziecka.Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym, ale może być także rozdrobniony czy w oleju.Smak sosu można wzbogacić o czosnek czy o papryczkę chili.Koncentrat pomidorowy można zastąpić sokiem pomidorowym, przy czym sos może wówczas nie mieć tak intensywnie czerwonego koloru.Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.Można użyć makaronu o dowolnym kształcie oraz papryki o dowolnym kolorze
Gospodyni Miejskamarchewki pokrojonej w ukośne plasterki;1 papryka pokrojona w cienkie paski;4 posiekane dymki;1 papryczka chili - drobno posiekana, bez pestek;1 łyżeczka startego imbiru świeżego;3 łyżki soku pomidorowego lub 2 łyżki przecieru pomidorowego;2 ząbki czosnku; 1 łyżka sosu sojowego;3 łyżki miodu;1 łyżka mąki kukurydzianej; 1/2 puszki ananasa w kawałkach wraz z sokiem;olej(...)smażenia.Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy olej. Dodajemy dymkę, paprykę, chili, imbir i czosnek. Smażymy 2 min. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy sok/przecier pomidorowy, sos sojowy, miód, sok z ananasów i mąkę. Dodajemy do smażonych warzyw i mieszamy, aż zgęstnieje. Jeśli będzie za gęsty można dodać trochę wody. Na koniec dodajemy ananasa i przesmażamy jeszcze chwile. Moja rada
Miksturownikdobry sos pomidorowy do gołąbków :) Składniki: 1 buteleczka soku pomidorowego (330 ml) 1 szklanka zimnej wody 2 łyżki mąki 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz cukier suszony majeranek Sposób wykonania: 1. Sok przelać do rondelka, doprowadzić do wrzenia. Dodać trochę soli, pieprzu, majeranku i odrobinę cukru. 2. Mąkę mieszamy z zimną wodą, wlewamy do gotującego się sosu, mieszamy
Kuchnia domowa Aniduża cebula 1 puszka krojonych pomidorów oliwa 400 g makaronu wstążki (u mnie Lubella wstążki nr 13 Mafaldine corte ) 1 sok z pomidorów (około 330 ml) 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego garść liści świeżej bazylii (można zastąpić suszoną) kilka liści świeżego oregano (można zastąpić suszonym) sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie 4 duże pomidory(...)wybranego przez Was makaronu). Gotowy makaron odcedzić. Do misy blendera wrzucić obrany czosnek, umyte liście bazylii i oregano, dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, zioła prowansalskie, nieco chilli, wlać sok pomidorowy oraz dodać mąkę ziemniaczaną (dla pewności, że nie zrobią się grudki, można najpierw mąkę wymieszać ze sokiem, dopiero wtedy wlać do blendera). Całość sosu zblendować i w razie potrzeby doprawić
Passions hobbies lifeczosnku świeża bazylia sól Sposób wykonania: Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam na mniejsze kawałki, zblenderowałam. Czosnek obrałam przepuściłam przez praskę, świeżą bazylię pokroiłam na drobno. Do garnka wlałam sok pomidorowy, dodałam sól, odrobinę przeciśniętego czosnku i bazylii. Gotowałam na wolnym ogniu, żeby odparowała z niego woda. Co jakiś czas dodawałam przeciśnięty czosnek i bazylię. Drugiego dnia czynność powtórzyłam(...)sok otrzymał konsystencję przecieru pomidorowego. Doprawiłam do smaku. Gorący przełożyłam do małych słoiczków. Pasteryzowałam 10 minut
Darcia w kuchnipominięciem kuskusu) - 1/3 szklanki kuskusu - 2 łyżki oliwy - 1 spora cebula - 1 czubata łyżeczka kuminu - 1 i 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 i 1/2 łyżki węgierskiej pasty paprykowej (dostępna w większych supermarketach, można zastąpić koncentratem pomidorowym) - sok z 1 cytryny - mały pęczek natki pietruszki - sól, pieprz (do smaku) - liście sałaty (do podania) Przygotowanie: 1) Soczewicę i bulgur płuczemy. W garnku(...)całkowicie wyparuje. Wtedy dodajemy kuskus, odstawiamy na bok i przykrywamy pokrywką. 2) Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy kumin, koncentrat pomidorowy, pastę paprykową i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i dusimy przez 2 minuty, następnie przekładamy do garnka z bulgurem i soczewicą. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i wszystko dokładnie mieszamy. 3) Garnek
Roślinożerni urlopowicze