można wziąc bez) 4-6 ząbków czosnku duża garść świeżej bazylii 800 g pomidorów cherry z puszki (ja miałam swoje ze słoików, zwykłe pomidory w połówkach w zalewie z soku pomidorowego) 1 cebula 20 czarnych oliwek 4 łyżki serka mascarpone 6 łyżek oliwy z oliwek do smażenia sól, pieprz zioła prowansalskie, tymianek - niewiele lub wg uznania 1. Oczyszczoną(...)naczyniu żaroodpornym. 3. Piekarnik rozgrzać do 180°C. 4. Cebulę posiekać, podsmażać na rozgrzanej oliwie razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, żeby wszystko zmiękło. Wrzucić pomidory (bez soku), doprawić solą, pieprzem i ziołami, gotować, aż sos się zredukuje do konsystencji półpłynnej. 5. Sos połączyć z mascarpone, pokrojonymi na plastry oliwkami i połową bazylii. Zalać kurczaka i piec
Kuchnia Prezydentowejcierpliwych. Pizzerinki są puszyste i bardzo smaczne, choć to najzwyklejsze pizze margherity - salami, mozarella i czarne oliwki. Do pizzy polecam drakula drink (przepis tutaj ), pyszny i zdrowy sok pomidorowy. Zapraszam do zabawy! Składniki na ciasto (12 sztuk): 250 g mąki orkiszowej jasnej 630 115 ml wody 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!roku moja spiżarnia wzbogaciła się o domowy sok pomidorowy. Wyszło przypadkiem, nie było go w planach, a tak nam zasmakował, że będzie jeszcze druga tura, tym razem już z 20kg. Pierwsza partia powstała z 10kg pysznych, słodkich pomidorów. Ten rok jest wyjątkowy, pomidory dojrzewające w słońcu mają mnóstwo naturalnej słodyczy. To moje drugie podejście do pomidorów lima (pierwsze kilka(...)passatę z malinówek, by nie trzeba ich było dosładzać. W tym roku znajomy przywiózł mi pomidory lima i choć z oporami, to przerobiłam je na genialny jak się okazało sok. Taki sok świetnie sprawdzi się do picia (stąd u mnie różnej wielkości słoiki, słoiczki), a także do przygotowywania zup, sosów, itp. Wyszedł dość gęsty, pomidory były bardzo mięsiste. Składniki: - 10kg
Smaczne Zdrowenadają każdemu daniu nowego wymiaru smaku. Wołowina po burgundzku jest idealna na niedzielny lub świąteczny obiad. Mamy tu duże, rozpływające się w ustach kawałki mięsa, aromatyczne grzyby i kremowy, pomidorowy sos. Polecam z ziemniakami i buraczkami z chrzanem. Smacznego ! ------------------------------------------------------------------------ Liczba porcji: 4 Czas przygotowania : 3,5 godziny ------------------------------------------------------------------------ SKŁADNIKI: 800 g wołowiny bez kości 200 g wędzonego boczku 3 ząbki(...)garnka z grubym dnem. Krok 6. Do garnka z wołowiną dodajemy skwarki z boczku, pokrojone cebule, marchewki oraz korzeń pietruszki (w całości), rozgniecione ząbki czosnku, pomidory oraz przetarty sok pomidorowy, liście laurowe oraz gałązki tymianku i rozmarynu. Do garnka wlewamy czerwone wino, solimy - całość dusimy pod przykryciem przez około 2 godziny, na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszamy. Krok
Moja Książka Kucharskapomidory 1 papryczka chili marynata: 4 łyżki sosu rybnego 2 łyżki cukru sos: 2 łyżki octu (może być biały, może być ryżowy) 4 łyżki cukru 4 łyżki przecieru pomidorowego sok z dwóch cytryn mąka ziemniaczana rozrobiona z wodą Mięso pokroić na cienkie plasterki, zamarynować przez przynajmniej 20 minut w sosie rybnym z cukrem. W międzyczasie pokroić: paprykę w paski ananasa
stajnia gołębie od kuchnikurze (całe) – 56 g (1 x Sztuka) Ser ricotta (z pełnego mleka) – 140 g (7 x Łyżka) Cebula – 100 g (1 x Sztuka) Pomidory krojone w soku pomidorowym – 390 g (1 x Opakowanie) Czosnek – 20 g (4 x Ząbek) Olej rzepakowy – 10 g (1 x Łyżka) Sól (biała) – 3 g (3 x Szczypta(...)sosu pomidorowego, a następnie nałóż 1 z 4 części makaronu. Przekładaj go farszem szpinakowym, tak by ostatnią warstwę stanowił płat makaronu. 6. Na ostatni płat makaronu nałóż resztę sosu pomidorowego, zetrzyj na wierzch goudę 7. Piecz ok. 30 minut. DESER/PODWIECZOREK K:247.0 / B:6.4 / T:2.7 / W:48.3 / Bł:5.7 LODY JAGODOWO-BANANOWE Banan – 120 g (1 x Sztuka
Powiedz dietom niedrobną kostkę 4 ząbki czosnku drobno pokrojone 2 marchewki starte na tarce 1 pietruszka starta na tarce ½ selera startego na tarce 1 puszka mała pomidorów pellati 1 szklanka soku pomidorowego ½ szklanki bulionu ½ łyżeczki tymianku i bazylii 1 łyżeczka oregano Sól, pieprz, cukier do smaku. Masło i olej do smażenia. Wykonanie: Makaron wrzucić do osolonego wrzątku i gotować(...)marchew, pietruszkę i seler, przesmażyć na oleju z dodatkiem masła i dodać do mięsa. Gotować na małym ogniu około 1,5 godziny, dodać pokrojone pomidory pellati i sok z pomidorów. Pod koniec gotowania dodać zioła i przyprawy. Dobry sos uzyskuje się po około 2 godzinach gotowania na małym ogniu. Nie zapominać o częstym przemieszaniu sosu w rondlu podczas
Kulinarny karnet Christopheraracji tego, że nie przepadam za świeżymi pomidorami (i sokiem pomidorowym!) to podwójną miłością darzę ogórki – w każdej możliwej postaci. Świeżymi pomidorami mogę zajadać się tylko w cieplejszych krajach np. w Grecji, czy w Hiszpanii, gdzie czuć w nich to, że dojrzewały w słońcu. Natomiast w Polsce kocham pomidorówkę, ketchup, przeciery, koncentraty i inne przetwory – taki ze mnie(...)cebulę w piórka. Pokrojone warzywa solimy, mieszamy i układamy na sicie, a pod nim miskę lub garnek. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na minimum 30 minut, by warzywa puściły sok. Całość dokładnie odciskamy i wrzucamy do czystego słoika. Wodę spod ogórków łączymy z octem, cukrem oraz pieprzem i wlewamy do słoika uzupełniając go do pełna dodatkową wodą. Tak przygotowane ogórki można
Be Fit Be StrongNaleśniki zapiekane z bakłażanem, mozzarellą i sosem pomidorowym. Składniki ciasta naleśnikowego (6 naleśników): 1,5 szklanki mąki 3 łyżki oleju 1 jajko 1,5 szklanki mleka 2 czubate łyżki siekanych listków bazylii 1/4 łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu Składniki na farsz: 1 mały bakłażan 10 łyżek oliwy extra virgin 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów płaska łyżeczka(...)dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, całość mieszamy i podsmażamy 3 minuty. Pomidory z puszki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zeszklonej cebuli. Na patelnię dolewamy również sok pomidorowy z puszki. Dodajemy pokrojone listki bazylii, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Sos, bez przykrycia, gotujemy 10 minut. Do sosu dodajemy bakłażana. Całość mieszamy. Sos będzie gęsty. Gotowe
Smak mojego domuprzepisach, a sama zapiekanka sycąca i odpowiednio zbilansowana, będzie każdemu smakować. Składniki na 4 porcje: 500 g makaronu ugotowanego zgodnie z przepisem na opkowaniu około 300 g passaty lub soku pomidorowego 200 g wypłukanego i moczonego przez godzinę (lub dłużej) słonecznika opakowanie klopsików (6 sztuk) po jednej łyżeczce: pieprzu, słodkiej papryki, soli, cukru i granulowanego czosnku Przygotowanie: Namoczony i wypłukany
greenscarfśrednie cebule 2 jajka 4-6 łyżek bułki tartej 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka gałki muszkatołowej czubek łyżeczki papryki chili sól, pieprz do smaku Sok pomidorowy: 1 kg świeżych pomidorów 2 szklanki rosołu 2 ząbki czosnku 3 cm papryki chili 1 łyżka cukru 2 łyżki koncentratu pomidorowego czubek łyżeczki cynamonu sól, pieprz do smaku Dodatkowo
niecodziennikparyPenne alla vodka, spaghetti ze szparagami i ziemniakami, piccadillo, włoska pomidorowa, sushi bowl, czyli sushi bez zawijania – menu w tym tygodniu jest nieźle zakręcone. Zawiera dwa dania wymagające więcej czasu i trzy do zrobienia od ręki. Proste a zarazem wyjątkowe przepisy. W książkach, poradnikach, internecie, znadziecie mnóstwo przepisów na dania dla dzieci z pomysłami jak je zrobić, podać, uatrakcyjnić(...)opił? Legenda głosi, że po raz pierwszy sos na wódce zrobili ludzie od obsługi technicznej w Hollywood, zużywając do niego płyn stosowany w horrorach i innych krwawych produkcjach – czyli sok pomidorowy imitujący krew, do którego dla lepszego połysku dodawano alkoholu. Tyle legendy. Jak było naprawdę sprawdźcie sami:) Zobacz przepis Wtorek: SPAGHETTI ZE SZPARAGAMI, ZIEMNIAKAMI I PESTO Połączenie ziemniaków z makaronem
Niedzielny kucharzgalette z nadzieniem migdałowym i brzoskwiniami (przepis - klik), ale można do tego wypieku wykorzystać dowolne sezonowe owoce, np. jabłka, gruszki, śliwki, rabarbar. Warstwa nadzienia migdałowego (typu frangipane) wchłania sok z owoców i zabezpiecza kruche ciasto przez rozmięknięciem. Termin galette pochodzi z Francji i pierwotnie oznaczał tartę z nadzieniem z masy migdałowej zmieszanej z paseczkami skórki pomarańczowej, którą przygotowywano(...)nierówne. Rozwałkowane ciasto na papierze do pieczenia przeniosłam na prostokątną blachę. Pomidory pokroiłam w plastry, i zgodnie ze wskazówkami z oryginału, rozłożyłam na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar pomidorowego soku. Na cieście rozsmarowałam pesto, zostawiając ok. 3-4 cm nieposmarowanego ciasta na brzegach. Na pesto rozłożyłam pomidory, a następnie nałożyłam brzegi ciasta na nadzienie tworząc ozdobną "ramkę" dla widocznego
Chilli Czosnek i Oliwawcinamy je bez opamiętania 😂) To pomysł na szybki, smaczny i zdrowy obiad 🤤 Składniki na 3-4 porcje: 300 g makaronu spaghetti 1 kostka tofu (ja użyłam wędzone) 150 ml soku pomidorowego 1/2 puszki pomidorów krojonych lub 2 sparzone, obrane i pokrojone pomidory 1 łyżka oliwy 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka
Czarnawisienka