sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:29/207)

Harira marokańska zupa – przepis 142

ząbki czosnku 400g wołowiny 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2L bulionu drobiowo warzywnego 125g czerwonej soczewicy 125g nasion ciecierzycy 500g przecieru pomidorowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego Wiązka świeżej kolendry Sok z ½ cytryny ½ łyżeczki kminu rzymskiego mielonego ½ łyżeczki pieprzu mielonego ¼ łyżeczki pieprzu cayenne – chili ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki kurkumy 2 cm korzenia świeżego imbiru Harira marokańska zupa – przepis Przygotowanie: Na kilka(...)soczewicę, oraz pokrojone w kostkę marchewki i imbir. Całość gotujemy przez około godzinę na średnim ogniu. Po godzinie gotowania do wywaru dodajemy 500g przecieru pomidorowego, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, sok z połowy cytryny, oraz pokrojony w kostkę  seler naciowy, zupę gotujemy jeszcze przez 10 min. Na koniec zupę doprawiamy do smaku solą pieprzem i ewentualnie papryką chili w proszku

Księga-Smaku
Potrawka z zielonej soczewicy 158

żeby zjeść coś sycącego.  Zapraszam do zapoznania się z przepisem.  Pozdrawiam Przepis: Składniki: 1 szklanka zielonej soczewicy 2 marchewki 90 g przecieru pomidorowego lub 250 ml gotowego soku pomidorowego oregano, zioła prowansalskie, chilli, czosnek granulowany, sól, pieprz, bazylia   Wykonanie: 1. Soczewicę gotujemy w 2 szklankach wody do czasu aż zmięknie (około 30 min) Na koniec(...)gotowania solimy 1 łyżeczką soli.  2. Marchewki myjemy, obieramy kroimy w talarki i gotujemy do miękkości 3. Przecier pomidorowy rozpuszczamy w 250 ml wody 4.  Ugotowaną soczewicę i marchewki łączymy ze sobą i zalewamy  250 ml przygotowanego soku, lub używamy już gotowego.  5. Całość doprawiamy ziołami (około po 1 łyżeczce każdej, jeśli chcemy wersję łagodną

Mój pomysł na
Leśne grzyby duszone w sosie pomidorowym 83

świeżych leśnych grzybów 1/2 średniej główki czosnku 2 średnie cebule sól i pieprz do smaku 3-4 łyżki oleju 500 ml passaty pomidorowej (lub ewentualnie gęstego soku pomidorowego) 2 średnie liście laurowe 10 ziaren ziela angielskiego Grzyby oczyścić, opłukać szybko pod zimną, bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić ewentualnie na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać, pokroić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem 158

liśćmi kapusty i pokrywką. Piec w 180 st.C przez 60-70 mniut. Najlepiej sprawdzać, czy kapusta na gołąbkach podczas pieczenia zmiękła. 8. Podawać z sosem pomidorowym. Robiłam sos na soku pomidorowym , dodałam jeszcze koperku. Z podanych składników wyszło mi 15 gołąbków z młodej kapusty. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia 211

przepisu) Makaron spaghetti 250 g makaronu chińskiego pszennego Ryż 2 kromki ciemnego chleba Jogurt naturalny Ze spiżarni: Majonez (kilka łyżek) Keczup (kilka łyżeczek) Domowy sos pomidorowy (może być też sok pomidorowy, albo 2 łyżki rozpuszczonego koncentratu pomidorowego) Miód Pół litra bulionu warzywnego Mleko (3 łyżki, zamiast mleka może być woda) Bułka tarta (pół szklanki) Olej Masło (kilka łyżek) Parmezan Przyprawy

Niedzielny kucharz
Kurczak tandoori 120

masala 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżki oleju 1 łyżeczka drobno startego imbiru 3-4 drobno starte/posiekane ząbki czosnku 1 łyżka miodu 1 łyżka koncentratu pomidorowego sok z 1/2 cytryny opakowanie jogurtu naturalnego (u mnie 370g) sól opcjonalnie szczypta czerwonego barwnika W każdym podudziu robimy cztery głębokie (aż do kości) nacięcia, po dwa z każdej strony(...)miski i dobrze solimy. Następie dodajemy papryki ostrą i słodką oraz garam masalę, wszystko polewamy olejem i dokładnie mieszamy. Później dodajemy drobno starty imbir i czosnek, miód, sok z cytryny, koncentrat pomidorowy i jogurt. Wszystko dokładnie mieszamy (jeśli dodajemy barwnik to właśnie teraz). Przykrywamy szczelnie miskę folią spożywczą i odkładamy na całą noc, aby wszystko się zamarynowało. Podudzia wyciągamy

PatiGotuje
Panzanella 166

szklanki kaparów ( 50 g ) 1 żółta papryka , grubo pokrojona ( 350 g ) puszka białej fasoli , opłukanej i osączonej ( 400 g ) 1/2 szklanki grubo pokrojonej świeżej bazylii Pomidorowy winegret : pół szklanki soku pomidorowego 1/4 szklanki octu z czerwonego wina 1/3 szklanki oliwy z oliwek ( 80 ml ) Przygotowanie Bułki ciabatta pokroiłem na kostki ok. dwu centymetrowe. Przecisnąłem czosnek przez praskę i wymieszałem

R'n'G Kitchen
Pizza z otrębami żytnimi - Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 147

Reszta moich dodatków to:czerwona świeża papryka pokrojona w słupki,oliwki pokrojone w plasterki,cebula pokrojona w piórka,sucha kiełbasa pokrojona drobno.Sos pomidorowy:pół szklanki gęstego soku pomidorowego,3 łyżki oliwy lub oleju,1 łyżka ziół prowansalskich,duża szczypta soli,2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.Wszystkie składniki połączyć. Jeśli często robicie pizzę, to taki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza krakowska 167

Ciasto na pizzę nafaszerowałam ziołami i czosnkiem, więc samo w sobie było pachnące i smaczne. Dodatek płatków owsianych nadał ciastu chrupkości. Jednym słowem: pychaaaaaa :)Sos pomidorowy:2/3 szklanki gęstego soku pomidorowego,4 łyżki oleju,1 łyżka ziół prowansalskich,2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku,duża szczypta soli,odrobina świeżo zmielonego pieprzu.Wszystkie składniki wymieszać razem i odstawić (w temperaturze

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i szynką w sosie pomidorowym 225

żółtym serem.Dodatek wędliny można pominąć lub zastąpić ją tuńczykiem, salami czy mięsem mielonym.W celu zbogacenia smaku zapiekanki można zwiększyć ilość czosnku i/lub dodać kukurydzę.Koncentrat pomidorowy można zastąpić szklanką soku pomidorowego czy zblenowanymi pomidorami z puszki

Gospodyni Miejska
Śledzie w marynacie pomidorowej z żurawiną 156

Składniki: 500 g śledzi ze słonej zalewy 4 cebule 100 g żurawiny suszonej 2/3 szklanki oleju rzepakowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru pieprz sok z cytryny Przygotowanie(...)Śledzie płuczemy pod wodą, moczymy przez godzinę, ponownie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 2 cm kawałki. Cebulę kroimy w krążki i szklimy na oleju, dodajemy cukier, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i żurawinę. Mieszamy, chwilę dusimy, studzimy. Śledzie i marynatę układamy warstwami w słoiku, zamykamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin

Smakowity Blog Kulinarny
Pizza z kamienia po raz pierwszy 182

pszennej  t. 450 15g świeżych drożdży 2 łyżki oleju 130ml mleka wymieszanego z wodą szczypta soli pół łyżeczki cukru do roztarcia z drożdżami SOS: sok pomidorowy/przecier z kartonika/pomidory z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego z ziołami 3 ząbki czosnku 1 dymka bazylia, oregano, pieprz cayenne, sól 2 łyżki oleju FARSZ: domowa szynka wędzona ananas cebula kukurydza z puszki(...)Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy kilka chwil, jednak niezbyt długo. Zwiększamy temperaturę na patelni  i dokładamy koncentrat pomidorowy. Zasmażamy wszystko razem kilka chwil dobrze mieszając. Wlewamy sok pomidorowy lub przecier. Niezbyt dużo, około pół, do 3/4 szklanki. Jeśli korzystamy z pomidorów z puszki, najlepiej wcześniej je zmiksować. Dodajemy zioła według uznania. Ja zawsze daję dużo suszonej bazylii, mniej

Kuchenna Kontrrewolucya
Makaron z klopsikami w sosie włoskim 109

oliwek bądź olej rzepakowy – odrobina majeranku – papryczki chilli – świeża bazylia, ewentualnie mięta -śmietana 18% – sól i pieprz – opcjonalnie tarty parmezan – opcjonalnie sok z pomidorów lub przecier pomidorowy – jajko – szalotka – papryka ostra Nie podaję ilości, bo to zależy od Waszych gustów i potrzeb.   Makaron ugotować al dente. Mięso włożyć do miski(...)umyć ręce!!!). Dodać świeżą bazylię (lepiej porwać ją na malutkie kawałki, niż kroić). Jeśli używamy pomidorów z puszki, wlać pozostały sok na patelnię. Jeśli użyliśmy świeżych pomidorów, warto dodać sok pomidorowy lub delikatnie rozcieńczony przecier pomidorowy. W najgorszym wypadku można się wspomóc jakimś Fixem. Podsmażyć mieszając delikatnie, tak by klopsiki pokryły się sosem. Dodać odrobinę śmietany to zagęszczenia. Podsmażyć. Makaron

Pociąg Do Kuchni
PIZZA NA ZAKWASIE 125

mąką rozgniatamy ciasto dłonią i rozciągając dłońmi tworzymy koło, o odpowiadającej nam średnicy i grubości ciasta. Ja krawędzie ciasta zostawiam grubsze. Krążek smarujemy sosem pomidorowym (można odparować i doprawić sok pomidorowy, można posłużyć się ketchupem- najlepiej domowym, lub wykorzystać pikantny ajwar- moja ulubiona wersja) i posypujemy ulubionymi dodatkami, u nas zwykle: pieczarki, drobno pokrojona szynka (lub porwane na kawałki prościuto

Smaczne Zdrowe