cytryny zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem II śniadanie surówka z kapusty z marchewką 1 jabłko Obiad zupa z kiszonych ogórków kalafior w pikantnym sosie pomidorowym Podwieczorek sałatka z pomidorów, cebuli i miksu sałat+sok z cytryny lub ocet jabłkowy, przyprawy, świeże zioła owocowe lody czyli sorbet-jabłko Kolacja sałatka z kalafiora, czyli udawane tabouleh szklanka soku z pomidorów Dzień(...)zupa z kiszonych ogórków Obiad: kiszone rzodkiewki wegańskie kalafiorowe placuszki z pomidorami Podwieczorek: wegański rosół z makaronem z marchewk i 1/2 grejpfruta Kolacja: leczo wegańskie szklanka soku pomidorowego Dzień szósty Śniadanie: szklanka letniej wody z sokiem z 1/2 cytryny 1 szklanka zakwasu buraczanego podgrzanego do 40 stopni C. zielony koktajl z grejpfrutem II śniadanie: surówka z kapusty
Kulinarne przygody Gatitydodatkiem młodego groszku... musicie wypróbować! Składniki: mała młoda kapusta koperek sól pieprz świeżo mielony pomidory 200 ml soku z pomidorów 100 ml passaty pomidorowej 200 g świeżego groszku 1 mała młoda cebula 4 młode marchewki 300 g łopatki wieprzowej olej do smażenia listek laurowy(...)kapustę wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim, na półtwardo. Połączyłem składniki, dodałem marchewki, groszek, doprawiłem solą i pieprzem. Po pewnym czasie wrzuciłem groszek, pasattę pomidorową i koncentrat oraz sok pomidorowy. Całość dusiłem pod przykryciem do miękkości składników tak, aby smaki się skomponowały, znaczy połączyły, cukrem zredukowałem pomidory. Zagęściłem mąką kukurydzianą. Dosmaczałem solą i pieprzem
R'n'G Kitchenskładniki: dowolna ilość świeżych pomidorów opcjonalnie: cukier, sól, pieprz do smaku wykonanie: Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki i przy pomocy
Domowy Smak Jedzeniaoliwek 1 mała pierś kurczaka 1/2 zielonej papryki 3-4 zielone cebulki (grubego szczypioru) 20-30 zielonych oliwek nadziewanych czerwoną papryką lub zwykłych bez pestek 150 ml przecieru pomidorowego (lub gęstego soku) 3 łyżki serka mascarpone lub ricotty lub twarożku śmietankowego 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki suszonej bazylii czarny i ziołowy pieprz, sól do smaku masło do wysmarowania formy(...)łyżkami przecieru pomidorowego. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołami. 4. Nadziewać muszle makaronowe farszem, niezbyt ściśle układać w naczyniu żaroodpornym lub ceramicznym, podlać muszle przecierem lub sokiem pomidorowym (naczynie przykryć lub owinąć folią aluminiową -ja tak robię, ponieważ nie lubię bardzo spieczonego makaronu, jednak nie jest to konieczne), wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać ok. 20 minut
Kuchnia Prezydentowejmoich ulubionych dań. Nie może ich więc zabraknąć na wigilijnym stole. składniki 4-5 filetów śledziowych z solnej zalewy 1 cebula 2 łyżki miodu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sok z połowy cytryny 1/2 szklanki oleju 60 g rodzynek sposób przygotowania Do niewielkiego garnka wsypujemy rodzynki, dokładamy pokrojoną w plastry cebulę, koncentrat pomidorowy, miód, oraz sok z cytryny
Miód i pieprzSKŁADNIKI: - pół kilo mielonej wołowiny - sól, pieprz - oregano - 5 ząbków (drobno posiekanych) - mała cebula (drobno pokrojona) - łyżeczka mazeiny - 1 jajko - puszka pomidorów w puszcze - łyżka koncentratu pomidorowego - 200 ml soku pomidorowego - chlust czerwonego wytrawnego wina - sól - 4 ząbki czosnku (drobno posiekane) - 1 cebula (drobno posiekana) - szczypta cukru - 50 ml oliwy z oliwek - 250 g chorizo - garść makaronu spaghetti(...)czosnek, kiedy się zeszklą dodaj pomidory, sok i koncentrat. Duś kilka minut, w międzyczasie dodaj przyprawy i wino. WOŁOWINĘ WYMIESZAJ z przyprawami, jajkiem, czosnkiem, cebulą i mazeiną. Wyrób bardzo dokładnie, mięso powinno być klejące i tworzyć zwartą masę. Uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Pokrój chorizo na plasterki. KLOPSIKI I CHORIZO dodaj do sosu pomidorowego, który powinien całkowicie je zakrywać. Duś
Kuchnia bezglutenowa Lolipolędwiczki wieprzowej 400 ml mleczka kokosowego 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chili 1 i 1/2 łyżki żółtej pasty curry 1 i 1/2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego sok z połowy limonki 1 łyżeczka kurkumy sól kolendra ryż jaśminowy Sposób wykonania: W garnku zagotowujemy mleczko kokosowe z dodatkiem poszatkowanego drobno czosnku oraz pasty curry. Gotujemy na małym ogniu(...)przez 5 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, sos rybny, sok z limonki, kurkumę, poszatkowaną papryczkę chili oraz sól. Podgrzewamy od czasu do czasu mieszając. Gdy sos delikatnie zgęstnieje dodajemy pokrojoną na małe kawałki polędwiczkę. Gotujemy przez 20 minut często mieszając. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem. Wierzch posypujemy poszatkowaną kolendrą
Qchnia po prostuPrzetworów pomidorowych cd. Dziś sok pomidorowy. SKŁADNIKI: Wersja podstawowa: 10kg. pomidorów Lima 5 łyżeczek soli Wersja wzbogacona z dodatkiem poniższych składników: 1/2 łyżeczki pieprzu 5 łyżeczek cukru szczypta suszonego oregano szczypta suszonej bazylii WYKONANIE: pomidory pokroić na ćwiartki, przetrzeć w sokowirówce, otrzymany sok przelać do dużego garnka, dodać sól, gotować aż sok odparuje do oczekiwanej konsystencji, można
Kuchnia Beatylitra wody 1 por 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler korzeniowy 2 łyżki pasty rosołowej 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 ogórka wężowego 500 ml soku pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka estragonu makaron sól, pieprz Przygotowanie Mięso oczyszczamy, zalewamy zimną wodą, wsypujemy ½ łyżeczki soli, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień, gotujemy(...)przykryciem do miękkości marchewki. Warzywa usuwamy, marchewki kroimy na mniejsze kawałki, podobnie pietruszkę i seler. Wrzucamy z powrotem do wywaru, razem z obranym i pokrojonym ogórkiem. Wlewamy sok, dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem. Podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki. Można zabielić śmietaną
R'n'G KitchenSZTUKI 4 pieczarki portobello 1 szklanka ugotowanego ryżu 1 cebula 4 ząbki czosnku 15 g masła 2 łyżki oliwy 1/2 czerwonej papryki 1/2 cukinii 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, świeżo zmielony czarny pieprz 200 g (1/2 puszki) soczewicy 1 kulka białej mozzarelli DO PODANIA: świeża kolendra, uprażone na suchej(...)oliwę. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy 3 minuty, na średnim ogniu, często mieszając. Dodajemy cukinię i paprykę, smażymy 10 minut, co jakiś czas mieszając. Nie rumienimy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i natkę pietruszki. Smażymy 1 minutę. Dodajemy ugotowany ryż, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili do smaku. Dodajemy odsączoną soczewicę z puszki. Piekarnik rozgrzewamy
cool and mintydość, że krem przygotowany z kaszy manny, to jeszcze jego podstawą są świeżo wyciśnięte soki z ciemnych i jasnych winogron. Wszystko to bez odpalania piekarnika, z mikserem w ręku. Przyznać się Wam muszę, że zabierając się w ogóle za wyciskanie soku z winogron, w planach miałam zrobić takie deserki w kieliszkach. Zresztą o ile dobrze pamiętam, wspominałam(...)tylko do przygotowywania napojów, które wypijamy przy śniadaniu, ale może stać się też pomocnikiem w przygotowaniu deseru, a nawet obiadu, bo 4-litrowy garnek zupy pomidorowej przygotowanej na soku pomidorowym znikł zaskakująco szybko ;) Czas na przepis! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
Kuchnia w czekoladziewoda sięgała ok. 1 cm ponad powierzchnię ziaren. Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do ryżu w połowie gotowania. Doprawiamy solą, połową wyciśniętego z limonki soku i łyżką koncentratu pomidorowego. Na patelni rozpuszczamy olej. Paprykę chilli siekamy drobno(...)smażymy na oleju kokosowym. Paprykę żółą i łodygi selera kroimy w drobną kostkę, dokładamy na patelnię. Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy do smażonych warzyw. Dusimy przez chwilę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sok z limonki i sól do smaku. Dolewamy trochę wody (ok. 50-100 ml), mieszamy, dusimy przez ok. 10 minut. Smacznego
Kucharzycaząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 szklanka gorącej wody (250 ml) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku 3 łyżki oleju rzepakowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na kapustę z pomidorami: Kapustę pozbawić(...)następnie zmniejszyć na mały płomień i gotować bez przykrycia przez ok. 15 minut, aż kapusta i warzywa będą miękkie. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać do garnka koncentrat pomidorowy, sok z cytryny oraz sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Ewentualnie można dać ciut więcej cukru jeśli użyte pomidory nie były zbyt słodkie. Na koniec na patelni roztopić
Kulinarne Przebojegoździki kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe Na zupę: 2 marchewki kawałek brukwi 2 ziemniaki cebula 150g czerwonej soczewicy 1 łyżeczka melasy 1 łyżka koncentratu pomidorowego sok z cytryny (do smaku) sól, pieprz natka pietruszki do przybrania (opcjonalnie) olej do smażenia Jak przygotować szkocką grochówkę? Przygotowanie wywaru Do przygotowania szkockiej grochówki można wykorzystać zwykły rosół(...)brukiew) i chwilę smażyć. Dodać czerwoną soczewicę, wymieszać, zmniejszyć ogień, przykryć i chwilę dusić, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody, aby warzywa się nie przypaliły. Dodać koncentrat pomidorowy, melasę i sok z cytryny, wymieszać. Zalać przecedzonym wywarem, przykryć i gotować do czasu aż warzywa i soczewica będą miękkie. Gdy mięso będzie zimne, obrać je z kości i porozrywać
Codzienne Gotowaniemalinowe, bycze serca (podłużne) i koktajlowe. Są na tyle uniwersalnym warzywem, że można je przygotować na wiele sposobów, np. położyć na kanapę, zrobić sałatkę luz zupę, przygotować sos, ketchup, sok lub inne przetwory. Jednak mimo swoich właściwości zdrowotnych nadmiar spożywanych pomidorów może zaszkodzić! Pomidory to źródło: przeciwutleniaczy - m.in. kwas chlorogenowy, kwas p-kumarynowy, karetonoidy likopenu (należy do karetonoidów(...)gotowane są z dodatkiem tłuszczy, najlepiej oliwy z oliwek w przetworach pomidorowych jest nawet 3 razy więcej likopenu niż w świeżych pomidorach - sos pomidorowy, ketchup, zupa pomidorowa, puszkowane pomidory, sok pomidorowy pomidory w 94% składają się z wody są niskokaloryczne - 100 g zawiera tylko 15 -18 kcal - doskonała podstawa diet odchudzających 100 g pomidorów zaspokaja około 30% dziennego zapotrzebowania
Kuchnia MagdaLenymalinowe, bycze serca (podłużne) i koktajlowe. Są na tyle uniwersalnym warzywem, że można je przygotować na wiele sposobów, np. położyć na kanapę, zrobić sałatkę luz zupę, przygotować sos, ketchup, sok lub inne przetwory. Jednak mimo swoich właściwości zdrowotnych nadmiar spożywanych pomidorów może zaszkodzić! Pomidory to źródło: przeciwutleniaczy - m.in. kwas chlorogenowy, kwas p-kumarynowy, karetonoidy likopenu (należy do karetonoidów(...)gotowane są z dodatkiem tłuszczy, najlepiej oliwy z oliwek w przetworach pomidorowych jest nawet 3 razy więcej likopenu niż w świeżych pomidorach - sos pomidorowy, ketchup, zupa pomidorowa, puszkowane pomidory, sok pomidorowy pomidory w 94% składają się z wody są niskokaloryczne - 100 g zawiera tylko 15 -18 kcal - doskonała podstawa diet odchudzających 100 g pomidorów zaspokaja około 30% dziennego zapotrzebowania
Kuchnia MagdaLeny