sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:27/207)

Polędwiczka wieprzowa w mleczku kokosowym 252

polędwiczki wieprzowej 400 ml mleczka kokosowego 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chili 1 i 1/2 łyżki żółtej pasty curry 1 i 1/2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego sok z połowy limonki 1 łyżeczka kurkumy sól kolendra ryż jaśminowy Sposób wykonania: W garnku zagotowujemy mleczko kokosowe z dodatkiem poszatkowanego drobno czosnku oraz pasty curry. Gotujemy na małym ogniu(...)przez 5 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, sos rybny, sok z limonki, kurkumę, poszatkowaną papryczkę chili oraz sól. Podgrzewamy od czasu do czasu mieszając. Gdy sos delikatnie zgęstnieje dodajemy pokrojoną na małe kawałki polędwiczkę. Gotujemy przez 20 minut często mieszając. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem. Wierzch posypujemy poszatkowaną kolendrą

Qchnia po prostu
Sok pomidorowy na zimę. 195

Przetworów pomidorowych cd. Dziś sok pomidorowy. SKŁADNIKI: Wersja podstawowa: 10kg. pomidorów Lima 5 łyżeczek soli Wersja wzbogacona z dodatkiem poniższych składników:  1/2 łyżeczki pieprzu 5 łyżeczek cukru  szczypta suszonego oregano szczypta suszonej bazylii  WYKONANIE: pomidory pokroić na ćwiartki, przetrzeć w sokowirówce, otrzymany sok przelać do dużego garnka, dodać sól, gotować aż sok odparuje do oczekiwanej konsystencji, można

Kuchnia Beaty
Zupa pomidorowo-ogórkowa z makaronem 94

litra wody 1 por 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler korzeniowy 2 łyżki pasty rosołowej 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 ogórka wężowego 500 ml soku pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka estragonu makaron sól, pieprz Przygotowanie Mięso oczyszczamy, zalewamy zimną wodą, wsypujemy ½ łyżeczki soli, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień, gotujemy(...)przykryciem do miękkości marchewki. Warzywa usuwamy, marchewki kroimy na mniejsze kawałki, podobnie pietruszkę i seler. Wrzucamy z powrotem do wywaru, razem z obranym i pokrojonym ogórkiem. Wlewamy sok, dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem. Podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki. Można zabielić śmietaną

R'n'G Kitchen
PIECZARKI PORTOBELLO FASZEROWANE RYŻEM I WARZYWAMI 181

SZTUKI 4 pieczarki portobello 1 szklanka ugotowanego ryżu 1 cebula 4 ząbki czosnku 15 g masła 2 łyżki oliwy 1/2 czerwonej papryki 1/2 cukinii 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, świeżo zmielony czarny pieprz 200 g (1/2 puszki) soczewicy  1 kulka białej mozzarelli DO PODANIA: świeża kolendra, uprażone na suchej(...)oliwę. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy 3 minuty, na średnim ogniu, często mieszając.  Dodajemy cukinię i paprykę, smażymy 10 minut, co jakiś czas mieszając. Nie rumienimy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i natkę pietruszki. Smażymy 1 minutę.  Dodajemy ugotowany ryż, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili do smaku. Dodajemy odsączoną soczewicę z puszki. Piekarnik rozgrzewamy

cool and minty
Ciasto bez pieczenia z kremem na bazie soku winogronowego i kaszy manny 198

dość, że krem przygotowany z kaszy manny, to jeszcze jego podstawą są świeżo wyciśnięte soki z ciemnych i jasnych winogron. Wszystko to bez odpalania piekarnika, z mikserem w ręku.   Przyznać się Wam muszę, że zabierając się w ogóle za wyciskanie soku z winogron, w planach miałam zrobić takie deserki w kieliszkach. Zresztą o ile dobrze pamiętam, wspominałam(...)tylko do przygotowywania napojów, które wypijamy przy śniadaniu, ale może stać się też pomocnikiem w przygotowaniu deseru, a nawet obiadu, bo 4-litrowy garnek zupy pomidorowej przygotowanej na soku pomidorowym znikł zaskakująco szybko ;) Czas na przepis! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

Kuchnia w czekoladzie
Kurczak chilli z marchewkowym ryżem i czarną soczewicą 152

woda sięgała ok. 1 cm ponad powierzchnię ziaren. Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do ryżu w połowie gotowania. Doprawiamy solą, połową wyciśniętego z limonki soku i łyżką koncentratu pomidorowego. Na patelni rozpuszczamy olej. Paprykę chilli siekamy drobno(...)smażymy na oleju kokosowym. Paprykę żółą i łodygi selera kroimy w drobną kostkę, dokładamy na patelnię. Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy do smażonych warzyw. Dusimy przez chwilę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sok z limonki i sól do smaku. Dolewamy trochę wody (ok. 50-100 ml), mieszamy, dusimy przez ok. 10 minut. Smacznego

Kucharzyca
Młoda kapusta z pomidorami 223

ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 szklanka gorącej wody (250 ml) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku 3 łyżki oleju rzepakowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na kapustę z pomidorami: Kapustę pozbawić(...)następnie zmniejszyć na mały płomień i gotować bez przykrycia przez ok. 15 minut, aż kapusta i warzywa będą miękkie. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać do garnka koncentrat pomidorowy, sok z cytryny oraz sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Ewentualnie można dać ciut więcej cukru jeśli użyte pomidory nie były zbyt słodkie. Na koniec na patelni roztopić

Kulinarne Przeboje
Szkocka grochówka 181

goździki kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe Na zupę: 2 marchewki kawałek brukwi 2 ziemniaki cebula 150g czerwonej soczewicy 1 łyżeczka melasy 1 łyżka koncentratu pomidorowego sok z cytryny (do smaku) sól, pieprz natka pietruszki do przybrania (opcjonalnie) olej do smażenia Jak przygotować szkocką grochówkę? Przygotowanie wywaru Do przygotowania szkockiej grochówki można wykorzystać zwykły rosół(...)brukiew) i chwilę smażyć. Dodać czerwoną soczewicę, wymieszać, zmniejszyć ogień, przykryć i chwilę dusić, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody, aby warzywa się nie przypaliły. Dodać koncentrat pomidorowy, melasę i sok z cytryny, wymieszać. Zalać przecedzonym wywarem, przykryć i gotować do czasu aż warzywa i soczewica będą miękkie.  Gdy mięso będzie zimne, obrać je z kości i porozrywać

Codzienne Gotowanie
KUCHENNA APTEKA #36 - POMIDORY 152

malinowe, bycze serca (podłużne) i koktajlowe. Są na tyle uniwersalnym warzywem, że można je przygotować na wiele sposobów, np. położyć na kanapę, zrobić sałatkę luz zupę, przygotować sos, ketchup, sok lub inne przetwory. Jednak mimo swoich właściwości zdrowotnych nadmiar spożywanych pomidorów może zaszkodzić! Pomidory to źródło: przeciwutleniaczy - m.in. kwas chlorogenowy,  kwas p-kumarynowy, karetonoidy  likopenu (należy do karetonoidów(...)gotowane są z dodatkiem tłuszczy, najlepiej oliwy z oliwek w przetworach pomidorowych jest nawet 3 razy więcej likopenu niż w świeżych pomidorach - sos pomidorowy, ketchup, zupa pomidorowa, puszkowane pomidory, sok pomidorowy pomidory w 94% składają się z wody są niskokaloryczne - 100 g zawiera tylko 15 -18 kcal - doskonała podstawa diet odchudzających 100 g pomidorów zaspokaja około 30% dziennego zapotrzebowania

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #36 - POMIDORY 152

malinowe, bycze serca (podłużne) i koktajlowe. Są na tyle uniwersalnym warzywem, że można je przygotować na wiele sposobów, np. położyć na kanapę, zrobić sałatkę luz zupę, przygotować sos, ketchup, sok lub inne przetwory. Jednak mimo swoich właściwości zdrowotnych nadmiar spożywanych pomidorów może zaszkodzić! Pomidory to źródło: przeciwutleniaczy - m.in. kwas chlorogenowy,  kwas p-kumarynowy, karetonoidy  likopenu (należy do karetonoidów(...)gotowane są z dodatkiem tłuszczy, najlepiej oliwy z oliwek w przetworach pomidorowych jest nawet 3 razy więcej likopenu niż w świeżych pomidorach - sos pomidorowy, ketchup, zupa pomidorowa, puszkowane pomidory, sok pomidorowy pomidory w 94% składają się z wody są niskokaloryczne - 100 g zawiera tylko 15 -18 kcal - doskonała podstawa diet odchudzających 100 g pomidorów zaspokaja około 30% dziennego zapotrzebowania

Kuchnia MagdaLeny
Środa – Burrito 145

papryka czerwona Mała papryka żółta Mała cukinia Pół szklanki ryżu Mała szalotka Mała puszka czerwonej fasoli 100 g sera, np. cheddara lub bursztynu Pół szklanki sosu pomidorowego, może być sok pomidorowy, albo 2 łyżki rozpuszczonego koncentratu pomidorowego Suszona kolendra Opakowanie tortilli pszennych lub tortille domowe według tego przepisu Przygotowanie: Krok 1 Marynujemy mięso. Łączymy składniki marynaty, myjemy filet, osuszamy

Niedzielny kucharz
Cannelloni przepis 181

garście startego sera mozzarella 5 przeciśniętych ząbków czosnku sól, pieprz do smaku Beszamel: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 2,5szkl. mleka sól, pieprz Sos pomidorowy: 1 litr soku pomidorowego garść świeżej, lub suszonej bazylii 5 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę sól, pieprz do smaku Przygotowanie cannelloni: W misce mieszamy wszystkie składniki nadzienia, odstawiamy do lodówki na pół godziny

NiePieprz.pl
Spaghetti Bolognese. 238

cebulą pokrojoną w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Wcisnąć 3 ząbki czosnku. Gdy mięso jest już dobrze podsmażone dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy (80g) lub sok pomidorowy. Wymieszać i gdy się sos zagotuje jest już gotowy. Można dodać niecałą szklankę wody, ale wtedy dać ok.150g przecieru pomidorowego - wtedy sos nie jest aż tak bardzo gęsty i jest

W kuchni u Moniki
Paprykówka czyli nalewka z chili ze skórką cytrynową 304

leżakowania na przynajmniej 2-3 miesiące.Nie polecam picia z kieliszka. Chyba, ze ktoś jest wyjątkowym twardzielem ;) Ja wykorzystuję taką wódkę do przyrządzania Krwawej Mery czyli drinka z soku pomidorowego. Wystarczy do soku dodać samą nalewkę, bez konieczności zaostrzania smaku sosem tabasco ;))Smacznego! ;)Przepis opublikowałam na portalu Przepis na Kobietę > KLIK

Codzienna kuchnia niecodzienna
Spaghetti z tuńczykiem i papryką w sosie pomidorowym 258

małego dziecka.Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym, ale może być także rozdrobniony czy w oleju.Smak sosu można wzbogacić o czosnek czy o papryczkę chili.Koncentrat pomidorowy można zastąpić sokiem pomidorowym, przy czym sos może wówczas nie mieć tak intensywnie czerwonego koloru.Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.Można użyć makaronu o dowolnym kształcie oraz papryki o dowolnym kolorze

Gospodyni Miejska