sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:8/207)

GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA 369

równie dobrze może być włoska)100g ryżu (1 torebka)2 jajka1 średnia cebula2 łyżki kaszy mannybułka tartamajeraneksól, pieprzoliwa do smażeniaNa sos:2 łyżki mąki pszennej500 g przecieru pomidorowego, gęsty sok pomidorowy lub krojone pomidory z puszkiśmietana 18%ząbek czosnku1 cebulasól, pieprz, cukier, słodka paprykakoperekoliwa z oliwekWykonanie:Ryż gotujemy, studzimy. Kapustę bardzo drobno szatkujemy (można też zetrzeć na tarce o grubych(...)oleju z każdej strony.Sos: cebulę kroimy w kostkę, smażymy na złoty kolor, do podsmażonej cebuli dodajemy posiekany ząbek czosnku. Chwilę podsmażamy po czym dodajemy przecier pomidorowy lub wlewamy sok pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i papryki. Zagotowujemy. Mąkę rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody. Wlewamy na gotujący się sos ciągle mieszając. Teraz wystarczy tylko doprawić sos śmietaną rozrobioną wcześniej

Walijskie Pichcenie
Sok pomidorowo-ziołowy do słoików 116

Był już przepis na naturalny sok pomidorowy , zatem teraz czas na sok pomidorowy doprawiony do smaku ziołami. Można go miesiącami przechowywać w słoikach lub butelkach i sięgać wtedy, gdy przyjdzie nań ochota. Wykonanie nie jest trudne, trzeba tylko zaopatrzyć się w gęste metalowe sito i trzepaczkę rózgową, które ułatwią nam pracę. Składniki (na 7 słoików o pojemności(...)Pomidory wrzucić do garnka i gotować na małym ogniu, by zaczęły się rozpadać. Lekko przestudzone pomidory przetrzeć partiami przez gęste, metalowe sito, mieszając w nim rózgową trzepaczką. Tak uzyskany sok zagotować z dodatkiem bazylii, oregano i natki pietruszki.  Po wyłączeniu palnika dodać drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawić do smaku solą i cukrem. Usunąć zieleninę

Weekendy w domu i ogrodzie
Chłodnik pomidorowy – idealny na upały 176

serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na chłodnik pomidorowy, chłodnik jest bardzo smaczny i orzeźwiający. Idealnie pasuje na upały. Do przygotowania chłodnika pomidorowego będziemy potrzebować: około 600 g pomidorów 500 ml soku pomidorowego 400 g jogurtu naturalnego kremowego (można użyć śmietany) około 250 g ogórków gruntowych 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 2 łyżki usiekanego koperku 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżka soku(...)rozdrabniam blenderem. Dzięki zakwaszeniu sokiem z cytryny, enzym askorbinaza (z ogórków) przestaje być tak aktywny i nie utlenia witaminy C. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Końcowe przygotowanie chłodnika: Do garnka wlewam sok pomidorowy , jogurt i roztrzepuję rózgą, tak żeby płyn się spienił. Następnie dodaję rozdrobnione blenderem warzywa i dokładnie mieszam. Na koniec dodaję pokrojone pomidory, ogórki, doprawiam solą, pieprzem i całość dokładnie

Uwaga Babcia Gotuje
Cukinia faszerowana mięsem z papryką 206

osób: 2 młode cukinie - średniej wielkości 250g mięsa mielonego 1 cebula - duża 2-3 ząbki czosnku 1 papryka - u mnie akurat żółta 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego  1/4 szkl. soku pomidorowego - choć równie dobrze wystarczy sama woda 2  łyżki Sosu madziarów od FOLWARK 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu worcestershire 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki soli(...)zagęści farsz . Do tego wszystkiego dołożyć na koniec pokrojoną w kostkę paprykę i kilka minut poddusić na wolnym ogniu. Następnie dosypać wszystkie przyprawy oraz dolać koncentrat pomidorowy rozprowadzony w soku pomidorowym - lub wodzie . Dodać sos sojowy, sos worcestershire oraz sos madziarów . Nie przesadzać tu z sosem madziarów , gdyż jest on dość ostry z dodatkiem papryczki chilli . Całość dokładnie wymieszać

Grunt to przepis!
Spaghetti z klopsikami 187

bardzo szybkie i proste do przyrządzenia, ale niezwykle pyszne. Składniki: 500 g mielonego mięsa 300 g makaronu spaghetti Bułka tarta 1 jajko 4 łyżki oleju rzepakowego 3 pomidory lub sok pomidorowy cebula, czosnek pieprz, oregano, bazylia 2 łyżki przecieru pomidorowego ser parmezan   Opis przygotowania: Na początek cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, do zeszklenia. Do miski wrzucamy(...)Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i formujemy klopsiki. Tak przygotowane klopsiki smażymy na patelni. W małym garnku na oleju podsmażamy rozdrobniony czosnek, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory lub zamiennie sok pomidorowy. Dodajemy do tego przecier pomidorowy oraz doprawiamy do smaku. Gotujemy do czasu, aż sok zgęstnieje. Na końcu dodajemy do sosu klopsiki i podduszamy przez chwilę na małym ogniu. Makaron

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pomidorowe placki z twarogu 111

głód doskwiera nam na tyle, że nie zamierzamy długo czekać na posiłek.  Świetnie w takiej sytuacji sprawdzają się placki z twarogu- pożywne, sycące i przede wszystkim smaczne! Domowy sok pomidorowy zblendowałam z serkiem, następnie upiekłam, co dało początek pysznym placuszkom. PRZREPIS: 100g twarogu łyżka mąki amarantusowej 2 łyżki mąki ryżowej białko jajka 50g soku pomidorowego łyżka sezamu przyprawy: pomidory

healthy dreams
Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym 149

kapusty białej 500 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki) 1 mała cebula oliwa 2 opakowania ryżu (2 x 100 g) pieprz, sól Na sos pomidorowy: 1 mały sok pomidorowy (330 ml) 1 puszka pomidorów (400 g) 2-3 ząbki czosnku około 100 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia 2 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) WYKONANIE Kapustę(...)miękkości kapusty. Należy uważać, by woda nie odparowała, bo gołąbki zaczną się przypalać. W razie czego można jeszcze dolać wody z kapusty. Sos pomidorowy: Do misy blendera wlać sok pomidorowy, dodać obrany czosnek, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, mąkę i doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i bazylią. Zblendować wszystko na jednolitą masę. Gdy kapusta już zmięknie, to wyciągnąć liście

Passions hobbies life
Vega kasza owsiana z pomidorowym curry 167

muszę się nim z wami podzielić :] SKŁADNIKI: 4 łyżki kaszy owsianej 70g tofu garść ugotowanej fasoli jaś 2 garści groszku z marchewką (mrożone) 2 garści pieczonych kasztanów 100g soku pomidorowego 50g mleka kokosowego przyprawy: curry, suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką, pieprz ziołowy, czarnuszka, chili WYKONANIE: kaszę gotujemy ok 12 min razem z groszkiem i marchewką (mrożonkę wrzucamy(...)ugotowane składniki odcedzamy sok pomidorowy mieszamy z mlekiem kokosowym i przyprawami do gotowego sosu pomidorowego dodajemy ugotowana kaszę, pieczone kasztany, fasolkę i pokrojone w kostkę tofu całość razem mieszamy

healthy dreams
Gołąbki bez zawijania 211

główne . Składniki: 1 kg mięsa mielonego wołowego (może być wieprzowe lub drobiowe) 700 g białej kapusty 1 szklanka ryżu 3 jajka 500 g cebuli białej Sól, pieprz 1 l soku pomidorowego Olej 1 puszka pomidorów w puszce (krojone) Zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Zaczynamy od obrania cebuli i szatkujemy ją na drobną kostkę. Następnie w garnku lub na wysokiej patelni rozgrzewamy(...)wyrabiamy, masa musi być lepiące i kleiste. Następnie do naczynia żaroodpornego wlewamy sok i dodajemy do tego rozdrobnione pomidory z puszki i doprawiamy ziołami prowansalskimi. Z mięsa wyrabiamy większej wielkości kulki. Następnie układamy je ciasno w naczyniu żaroodpornym. Wszystkie kulki powinny być zanurzone w soku pomidorowym (minimum do połowy). Do nagrzanego piekarnika (180 stopni) wstawiamy naczynie żaroodporne. Całość pieczemy przez

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
ROLADKI WIEPRZOWE W WINIE 172

ustach roladki o pomidorowo - serowo - winnym smaku. Składniki : ok kilogram karkówki lub mięsa od szynki  2 cebule 1 większy serek ziołowy ok 1/2 szkl. białego wytrawnego wina 1 sok pomidorowy olej sol  pieprz słodka papryka czerwona w proszku Sposób  przygotowania: 1. Mięso myjemy i kroimy na ok 1-1,5 cm plasterki, po czym każdy plaster rozbijamy(...)garnka. 7.Cebule obieramy z łupiny i kroimy w ćwierć talarki po czym szklimy na niedużej ilości oleju. 8. Dodajemy cebule do garnka. 9 Podlewamy małą ilością wody i dodamy sok pomidorowy i paprykę w proszku. 10. Dusimy całość ok 20 min i dodajemy wino. 11. Chwile jeszcze gotujemy i sprawdzamy na smak i ewentualnie doprawiamy. Gdy mięso jest miękkie wyłączamy

Kulinarnie z Polką na Kresach
Wegański bigos z 3 rodzajów kapusty 236

jest naprawdę coś (po kryjomu wyżerali mi bigos prosto z gara). Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 1 mała kapusta pekińska około 200 g jarmużu 400 ml passaty pomidorowej lub soku pomidorowego 400-500 g pieczarek 200 g suszonych lub wędzonych śliwek 100-150 g suszonych moreli 2 kostki wędzonego tofu naprawdę czubata łyżka papryki (ja zawsze mieszam w jednym słoiku(...)się nie przypaliła, mieszaj od czasu do czasu. Po około 30 minutach dodaj posiekany jarmuż i kapustę pekińską. Duś razem 10 minut. Po tym czasie dodaj przyprawy i sok pomidorowy. Wymieszaj i duś 5 minut. Podsmażone pieczarki odłóż na bok i na tej samej patelni podsmaż na złoto tofu pokrojone w kostkę. Dodaj posiekane morele i śliwki. Wymieszaj dokładnie. Duś

greenscarf
Klasyczna pomidorowa z nutą cynamonu 140

pomijając zupę pomidorową ze świeżych pomidorów robioną przez kochającą babcie -z takimi smakami nawet nie śmiem konkurować!;) Składniki: 0,5kg kości wieprzowych pęczek włoszczyzny 0,5l passaty pomidorowej mały sok pomidorowy 0,3l pomidory w puszce 1,5 l wody 1 cebula  liść laurowy pieprz sol ziele angielskie szczypta cynamonu pół łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki słodkiej papryki(...)laurowy, pieprz i ziele angielskie. Włoszczyznę obieramy i dodajemy do garnka z wieprzowiną. Dodajemy także opaloną palnikiem cebulę. Gotujemy pod przykryciem ok. 45 minut. Łyżką cedzakową ściągamy szumowiny. Dodajemy sok pomidorowy, passate i pomidory w puszce i czekamy aż wywar zagotuje się. Potem gotujemy jeszcze ok 15-20 minut. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i cynamonem. Podajemy z ulubionymi dodatkami

U Fiolki
Domowy koncentrat pomidorowy 107

smaczny koncentrat pomidorowy i domowy przecier pomidorowy Przetwory z pomidorów oraz innych warzyw i owoców można zrobić w wyciskarce wolnoobrotowej Przecier pomidorowy a koncentrat pomidorowy Czym różni się koncentrat pomidorowy od przecieru? Koncentrat pomidorowy i przecier pomidorowy - te dwa określenia dość często stosowane są jako synonimy, choć to dwa różne produkty. Przecier pomidorowy to duszone we własnym soku pomidory, zmiksowane(...)doskonałe jako baza do zupy pomidorowej i wielu sosów pomidorowych. Domowy koncentrat pomidorowy to kwintesencja pomidorowego smaku. Koncentrat pomidorowy jest znacznie gęstszy od przecieru. Podczas jego przygotowania woda, której pomidory zawierają bardzo dużo jest w znacznym stopniu odparowywana. Domowy koncentrat pomidorowy świetnie zagęszcza zupy i sosy. Jest dodatkiem do nieskończonej ilości potraw. Domowy koncentrat pomidorowy przygotowuję w bardzo małych słoiczkach

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty 110

kiszonej domowej 750 g kapusty białej 500 dag karkówki 2 pętka kiełbasy polskiej wędzonej 2 pętka kiełbasy Zyguły 1 pętko kiełbasy podwawelskiej różne skrawki mięs pieczonych garść suszonych grzybów sok pomidorowy Pudliszki suszone morele koncentrat pomidorowy kilka ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe 2 ząbki czosnku sól pieprz 1 cebula smalec     Przygotowanie   Karkówkę umyłem, osuszyłem papierowym ręcznikiem(...)kapusty i gotowałem 30 minut. Upieczone mięso i kiełbasy pokroiłem na kawałki. Dodałem do kapusty mięso , kiełbasę , cebulę, przyprawy w ziarnach, pokrojone suszone śliwki i morele, koncentrat pomidorowy i sok pomidorowy. Przyprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem i dusiłem na wolnym ogniu ok. godzinę Co kilkanaście minut mieszałem do dna, by bigos się nie przypalił. W razie potrzeby można dolać wody

R'n'G Kitchen
Conchiglioni rigati z wołowiną i serem 172

jednodniowym wyprzedzeniem i przygotować do zapiekania dnia nastęnego. Czyli bezstresowe danie. Składniki conchiglioni rigati De Cecco Index Food oliwa z oliwek Olitalia Index Food mięso mielone wołowe marchewka sok pomidorowy rycki Ramzes wędzony- ser żółty czosnek, szczypior suszony lubczyk estragon Skworcu natka pietruszki Do zapiekania użyłam między innymi brytfanny Toscana od FLORINA . O brytfannie pisałam  w tym miejscu(...)Poukładałam ciasno muszle na dnie. Posypałam natką pietruszki i ..odłożyłam w chłodne miejsce ,bo muszle były mi potrzebne...na drugi dzień. Na godzinę przed podaniem przygotowałam sos pomidorowy z soku pomidorowego , soli i pieprzu. Zalałam muszle delikatnie i posypalam je serem żółtym. Nie zapomnijcie o  skropieniu oliwą z oliwek przed zapiekaniem ! Nałożyłam pokrywki i włożyłam do piekranika na minimum

Z Kuchni Do Kuchni