sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:52/207)

Makaron razowy BARTOLINI z tuńczykiem 192

razowy z tuńczykiem (dwie porcje) Składniki: 150 g makaronu Bartolini świderek (przed ugotowaniem); 200g fasolki szparagowej (mrożonej); puszka tuńczyka w sosie własnym; 5 sztuk suszonych pomidorów; cebula; kilka kropel soku z cytryny; tymianek świeży; szczypta pieprzu cayenne; 1 łyżka oliwy (z pomidorów). Zaczynamy !!         Gotuję makaron, nie dodając soli do wody, ponieważ tak jak wyżej wspomniałam(...)czasie dodaję łyżkę oliwy oraz cebulę pokrojoną w półkrążki i lekko wszystko smażę. Zawsze robię tak, aby cebula była wyczuwalna, a nie całkowicie miękka.  Następnie  dodaję pomidorowe paseczki, tuńczyka, sok z cytryny (do smaku) i wszystkie przyprawy. Dosłownie jeszcze 5 minut podgrzewam i wrzucam na patelnię odcedzony makaron ( obowiązkowo al dente). Łączę składniki, chwilę pozostawiając "na ogniu

Życie na widelcu
Chilli sin carne, czyli bezmięsny gulasz 163

czerwonej i 1 czarnej) 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka krojonych pomidorów 3 łyżki sosu sojowego lub tamari 1 łyżka octu balsamicznego 3 łyżki dobrego przecieru pomidorowego świeżo wyciśnięty sok z cytryny świeża kolendra lub natka pietruszki Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Obraną marchewkę kroimy w kostkę, podobnie jak seler naciowy i obrane z gniazd papryki(...)ogniu przez około 15 minut bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Następnie, wrzucamy opłukaną i odcedzoną czarną soczewicę, odcedzoną fasolkę, zalewamy pomidorami, octem balsamicznym i sosem sojowym. Dodajemy przecier pomidorowy i dwie szklanki wody, dokładnie mieszamy. Zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę. Po upływie tego czasu odkrywamy garnek i gotujemy jeszcze przez około pół godziny

Lamarida.pl
Kurczak tandori 159

łyżka koncentratu pomidorowego  2 łyżki oliwy lub oleju 150 ml jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka soli Sposób wykonania: _______________________ Do dużej miski wlać jogurt, olej, miód, sok z cytryny i koncentrat pomidorowy. Dodać wszystkie przypraw suche, wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno starty imbir, wymieszać. Udka kurczaka przeciąć na pól i delikatnie odciągnąć skórę od mięsa. Łyżeczką nakładać marynatę

Gosia gotuje
Pasztet warzywny z pomidorową salsą – dieta dr Dąbrowskiej 719

cebule – 1 kalafior – kilka gałązek selera – 1 łyżeczka majeranku – 1 łyżeczka ziół prowansalskich – sól, pieprz do smaku Salsa pomidorowa – 2 pomidory – 1 ząbek czosnku – sok z 1/4 cytryny – szczypiorek, sól, pieprz do smaku   Wykonanie: – Ugotować pokrojoną kapustę, marchewkę, por, cebulę i 1/2 kalafiora. Odcedzić(...)solą, pieprzem. – Pasztet przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 2 godziny w 180 st.C. Salsa pomidorowa – Pomidory pokroić w drobną kostkę. – Wycisnąć ząbek czosnku, dodać sól, pieprz i sok z cytryny. – Podawać pasztet na ciepło lub na zimno z salsą pomidorową

To co kocham
Pieczarki w kremowym sosie pod talarkami z ziemniaków 229

świeża zielona pietruszka.Pyszny dodatek do obiadu lub aromatyczne, samodzielne danie!Zapraszam! Składniki:500 g pieczarek;4 średnie ziemniaki;2 białe cebule;2 ząbki czosnku;1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego;1 łyżka musztardy;3 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka jasnego sosu sojowego;1 łyżka słodkiej papryki w proszku;1 łyżka oleju;1/4 pęczka natki(...)ępnie dodać przeciśnięty czosnek i podsmażać razem przez kolejne 2 minuty.Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać pokrojone pieczarki i podsmażać na małym ogniu, aż puszczą sok.Gdy pieczarki puszczą sok, dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, sos sojowy, słodką paprykę w proszku oraz przyprawić solą i pieprzem.Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i wymieszać.Tak przygotowane pieczarki przełożyć do naczynia żaroodpornego

Gospodyni Miejska
Zupa z charakterem czyli rybna z chili 152

pietruszki średni por 3 pomidory pęczek natki pietruszki 1 łyżka suszonego lubczyku 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 papryczka chili ostra papryka w proszku 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz sok z cytryny oliwa z oliwek Rybę poporcjować - na ładne kawałki mięska i resztki do wywaru. Porcję do wywaru zalać zimną wodą, dodać cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, połowę(...)uprzednio spażone i obrane ze skórki), pokrojoną w kostkę i oczyszczoną z nasion papryczkę chili, i kawałki pozostałego rybnego mięska. Gotować razem około 10 minut, w międzyczasie doprawiając przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i papryką w proszku.Gotową zupę posypać posiekaną natką pietruszki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pomidorowy łosoś z talarkami 179

Składniki: 3 porcje 3 szt. łosoś dzwonka, 2 łyżki soku z limonki, 50 ml oleju rzepakowego, 2 łyżki oliwy z oliwek z truflą, 2 łyżki posiekanego koperku, 4 szt. pomidorów suszonych w oleju, 2 łyżki oleju z pomidorów, 1 płaska łyżka przecieru pomidorowego, listki świeżej bazylii, sól himalajska świeżo mielona do smaku, pieprz(...)czarny świeżo mielona do smaku, 2 duże ziemniaki, pomidorki koktajlowe. Przygotowanie: Marynata: do naczynia wlewamy olej, oliwę z truflą i oliwę z pomidorów suszonych, dodajemy  koperek, sok z limonki, przecier pomidorowy,  pokrojone drobno pomidory suszone i kilka listków bazylii. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Łososia płuczemy, suszymy i obtaczamy w marynacie. Odstawiamy

Moniki Smakołyki
Makaron z kurczakiem po włosku. Obiad w 15 minut! 194

Makaron z kurczakiem po włosku!  To mój kolejny obiad z serii 15 minut! Przepyszny makaron z kurczakiem z mocno pomidorowym sosem, z cukinią, pomidorkami papryczkowymi, sporą ilością parmezanu, świeżą bazylią i rukolą. Bardzo lubię takie obiady, które nie wymagają od nas zbyt dużo czasu i wysiłku, które robi się szybko, sprawnie, a jak spróbujemy mamy efekt WOW, jakie(...)przyprawy, przykryj pokrywką i duś około 5 minut tak aby cukinia zmiękła. Dodajemy pomidorki i przesmażamy całość przez 3-4  minuty, aby pomidorki pękły i uwolniły sok, dodajemy przecier pomidorowy, przykrywamy pokrywką i całość gotujemy około 5 minut. Doprawiamy pieprzem cytrynowym. Wykładamy na talerze makaron polewamy sosem, posypujemy rukolą, bazylią i startym parmezanem. Gotowe

SMYKWKUCHNI
Spaghetti bolognese 216

suszone grzyby.O delikatnym aromacie czosnku, bazylii i oregano.Oprószone drobno startym parmezanem.Pyszna, włoska uczta.Polecam! Składniki:300 g makaronu spaghetti;Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g);2 łyżki koncentratu pomidorowego;250 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);1 duża cebula;1 średnia, czerwona papryka;250 g pieczarek;5 suszonych grzybów;100 ml gorącej wody;1 łyżeczka ulubionej przyprawy(...)razem, aż mięso stanie się brązowe.Następnie dodać pokrojoną paprykę i pieczarki. Wymieszać i podsmażyć.Gdy warzywa z mięsem będą już podsmażone, dodać pomidory z puszki (wraz z sokiem) i koncentrat pomidorowy. Podduszać, aż do całkowitego rozpadnięcia się pomidorów.Następnie dodać suszone grzyby wraz z wywarem, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano i bazylię. Całość podduszać na małym ogniu

Gospodyni Miejska
Wegańskie pasty i pasztety do kanapek :) 217

tofu* (woda, soja*,substancja wiążąca: siarczan wapnia), skrobia ziemniaczana*, pietruszka*(6,9%), szczypiorek*(6,7%), por*(6%), drożdże suszone*, suszone białko roślinne ze słonecznika*, koncentrat pomidorowy*, sól, przyprawy* (zawiera seler*), olej słonecznikowy*, koncentrat soku jabłkowego*, substancja zagęszczająca: guma guar*, sos sojowy* (woda, soja*, sól) *certyfikowany składnik ekologiczny Bardzo lubię podobne pasztety/pasty na bazie oleju kokosowego. Ten ma kremową, łatwą(...)koszyk .  Smalczyk wegetariański z migdałami  tłuszcz palmowy* (nieutwardzony), 16% migdały*, olej słonecznikowy*, jabłko*, cebula*, sól morska, sos sojowy* (woda, soja*, sól morska), syrop jabłkowy*, koncentrat pomidorowy*, marchew*, seler*, pieprz*, papryka*, sok z cytryny, koper włoski*, kminek*, chili* *składniki pochodzące z upraw ekologicznych Jeden z ciekawszych produktów, bo jak to - smalczyk w wersji wegetariańskiej, a nawet lepiej wegańskiej! Dodatkowo

Zdrowie na języku :P
Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą 98

więc nie przeraźcie się ich ilością w przepisie. Musicie mi uwierzyć na słowo, że warto, bo warto. Dopiero niedawno dowiedziałam się (od Ukrainki), że do barszczu dodaje się koncentrat/przecier pomidorowy. Matko ale on zmienił smak mojej ulubionej zupy i jak podkręcił jej kolor! Ahhh – łapcie przepis i ślijcie go dalej w świat! Składniki (na 8-10 porcji): 1 skrzydło(...)angielskie i jałowiec – polecam roztłuc delikatnie w moździerzu – uwolni to aromat przypraw) i gotujemy ok 20-30 minut, do miękkości warzyw. Następnie dodajemy osączoną fasolę, koncentrat pomidorowy, i dosmaczamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Barszcz najlepszy jest na następny dzień, odgrzewany. Podajemy z kleksem ze śmietany – używam 18%. Nie dodaję jej wcześniej do zupy

CookYourself
Zdrowa dieta słoikowa 126

ryżowy Ryż Mięso/owoce morza Krewetki Udka z kurczaka Polędwiczki Mielony indyk 400 g Boczek wędzony Konserwowe 1 puszka fasoli 1 puszka kukurydzy Dodatki Garść orzechów pistacjowych Przecier pomidorowy Bułka tarta Sok z cytryny Przyprawy Przyprawa włoska (oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, majeranek, czosnek granulowany) Sos sojowy Sos rybny Olej sezamowy Jak spakować sałatkę do słoika W tym menu na tydzień

Niedzielny kucharz
Pulpeciki w sosie słodko-kwaśnym / Sweet and Sour Meatballs 79

słodka i ostra papryka, suszona bazylia na sos słodko-kwaśny: mała cebula, 4-5 łyżeczek ketchupu, ok. 1 i 1/2 szklanki wody lub bulionu drobiowego, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, kilka łyżeczek soku z cytryny lub octu ryżowego (do smaku), 2 łyżeczki sosu sojowego, opcjonalnie 1/2 czerwonej papryki, przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek, granulowany imbir, słodka i ostra papryka

Lekcje w kuchni
Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą 92

więc nie przeraźcie się ich ilością w przepisie. Musicie mi uwierzyć na słowo, że warto, bo warto. Dopiero niedawno dowiedziałam się (od Ukrainki), że do barszczu dodaje się koncentrat/przecier pomidorowy. Matko ale on zmienił smak mojej ulubionej zupy i jak podkręcił jej kolor! Ahhh – łapcie przepis i ślijcie go dalej w świat! Składniki (na 8-10 porcji): 1 skrzydło(...)angielskie i jałowiec – polecam roztłuc delikatnie w moździerzu – uwolni to aromat przypraw) i gotujemy ok 20-30 minut, do miękkości warzyw. Następnie dodajemy osączoną fasolę, koncentrat pomidorowy, i dosmaczamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Barszcz najlepszy jest na następny dzień, odgrzewany. Podajemy z kleksem ze śmietany – używam 18%. Nie dodaję jej wcześniej do zupy

CookYourself