rosole z wczoraj... Składniki: 2 podudzia z kurczaka 1 duża marchew kawałek selera ½ cebuli 3 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów z sokiem 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 1,5 szklanki ugotowanego osobno makaronu 1 łyżka masła, najlepiej sklarowanego 1 łyżka mąki do smaku cukier, sól i pieprz , zioła do pizzy(...)obrać ze skóry i kości, pokroić i włożyć z powrotem do zupy. W małym garnku z nieprzywieralnym dnem rozgrzać masło, dodać koncentrat pomidorowy i smażyć ok. 2 minut. Dodać pomidory wraz z sokiem i chwilę gotować. Przełożyć do wywaru. Zabielić słodką śmietanką wymieszaną z łyżką mąki, hartując płyn gorącym wywarem. Dodać posiekaną natkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem
Czerwień i błękitlistków kolendry makaron spaghetti Sposób przyrządzenia : mięso kroimy i marynujemy w 1 łyżce miodu i 2 łyżkach sosu sojowego resztę miodu mieszamy z sokiem z pomarańczy, resztą soku sojowego i przecierem pomidorowym warzywa kroimy w paski grzyby mun lekko podgotowujemy na 2 łyżkach oleju kolejno smażymy w woku po 2 min : mięso, cebulę, czosnek i imbir, paprykę, kiełki, pieczarki
zobacz ich smakgotować na niewielkim ogniu do czasu aż pomidory się rozgotują. Zebrać skórkę, która oddzieli się od pomidorów i wyrzucić ją. Zupę pomidorową doprawić sosem sojowym i sosem rybnym (jeśli używacie), cukrem i sokiem z limonki. Chwilę gotować, odłowić(...)trawę cytrynową i wyrzucić. Zupę chwilę przestudzić po czym dokładnie zmiksować. Zupę ponownie podgrzać, doprawić do smaku solą i pieprzem (lub sosem sojowym), sokiem z limonki i/lub cukrem do smaku. Tajska żupę pomidorowa podawać natychmiast przybran ą świeżą kolendrą. Smacznego
Codzienne Gotowaniewywaru wołowego lub wieprzowego* 2 średnie buraki 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 2 duże cebule ¼ średniej główki białej kapusty Garść suszonych grzybów 1 duży koncentrat pomidorowy 1 duży ziemniak 1 łyżka soku z cytryny Ok. 100g białej fasoli (z puszki lub ugotowanej) Sól i pieprz * wywar można zastąpić kostką rosołową Do nastawianego wywaru dodajemy opłukane suszone grzybki i całość(...)minut, a następnie dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i poszatkowaną kapustę. Po około 5 minutach dodajemy pokrojony w kosteczkę ziemniak, cebulę i koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze 10 minut. Na koniec dodajemy białą fasolkę i sok z cytryny. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym odstawiamy w zimne miejsce na kilka godzin, a najlepiej dzień
Smakowy Rajłyżki do sosu serowego 2 ząbki czosnku 200ml czerwonego wina 100ml śmietanki 30-36% 300g płatów ciasta lasagne 300g cebuli 1/2kg dojrzałych pomidorów +1/2 słoiczka (ok. 100g) koncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki) 2 łyżeczki cukru brązowego 200g sera mozzarella 2 łyżki mąki 500 ml mleka 100g utartego, twardego sera żółtego sól pieprz gałka muszkatołowa oliwa z oliwek masło(...)dodajemy śmietankę,mieszamy, dusimy chwilę na niewielkim ogniu (aż płyn odparuje) - możemy doprawić do smaku. Krok 2. Pomidory obieramy ze skórki, oddzielamy sok z pestkami, sok przecieramy przez sito. Krok 3. Przygotowujemy sos pomidorowy : drobno posiekaną cebulę smażymy na oliwie z oliwek, obsypujemy cukrem brązowym, mieszamy, kiedy cukier rozpuści się, dodajemy obrane pomidory wraz z sokiem (bez pestek), smażymy razem
Moja Książka Kucharskaczerwona 1 cebula 1 marchewka 4 krążki ananasa z puszki 4 łyżki soku z ananasa 3 łyżki octu winnego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki brązowego cukru sok z 1/2 pomarańczy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w 1 łyżce zimnej wody Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy. Mięso umyć, osuszyć. Pokroić w kostkę
Chocolate Muffin Blogkroimy i dodajemy do ryby. Plastry ananasa kroimy w kostkę, dodajemy do ryby. Dodajemy kukurydzę. Doprawiamy kolendrą mieloną, solą i małą ilością przecieru lub (jeszcze mniejszą) koncentratu pomidorowego. Można dodać jeszcze sok z połówki cytryny. Całość dusimy ok. 10 minut. Porcja ma ok. 700 kcal
Kucharzycarybnego kawałek selera kawałek pora 2 marchewki 1 pietruszka lub pasternak 2 ziemniaki 1 cebula 2 kawałki łososia a`200 g sól, pieprz 1 łyżka koncentratu pomidorowego suszone grzyby - opcjonalnie krem fraiche sok z cytryny natka pietruszki Wykonanie: cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć. Warzywa obrać, pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, przesmażyć razem. Wlać bulion i gotować około(...)minut filet z łososia skropić sokiem z cytryny i posolić. Odstawić zupę zblendować, doprawić koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Do miksowania dodać obrane kawałki ryby z przygotowania bulionu. Zaciagnąć śmietaną i dodać rozdrobnione kawałki łososia. Garnek przykryć i pozostawić kilka minut na gorącej płycie, by ryba "doszła" podawać z natką zielonej pietruszki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 200 g ryżu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 2 papryczki chilli, bardzo drobno posiekane 1-2 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki masła 4 goździki 1 łyżeczka przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku sok z 1 cytryny Przygotowanie: Ugotuj ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Rozgrzej na średnim ogniu dużą patelnię, wlej olej i dodaj masło. Gdy się porządnie rozgrzeją dodaj(...)kardamon, chilli, goździki, przecier pomidorowy i po dużej szczypcie soli i pieprzu. Smaż mieszając 2 minuty. Wsyp ugotowany ryż i dokładnie wymieszaj, tak by ryż pokrył się sosem. Zdejmij patelnię z ognia, wmieszaj sok z cytryny i podawaj. Smacznego! English version Spicy rice with chilli (4 servings) Ingredients: 200 g rice 1/2 tsp ground cardamom 2 chilli peppers, finely chopped
karmelowyminut, które na pewno zasmakuje pieczarkożercom. Wystarczy poddusić pieczarki i warzywa, dodać podsmażoną kiełbaskę i gotowe. składniki: 500 g pieczarek 2 cebule 1 duża czerwona papryka 250 g przecieru pomidorowego 250 g cienkiej kiełbasy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano sól,pieprz olej do smażenia Pieczarki jeśli małe przekroić na pół, a jeśli większe na grube plastry. Paprykę oczyścić(...)półplastry. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojone pieczarki i paprykę. Dodać słodką paprykę, oregano, sól i pieprz. Wszystko razem smażyć aż pieczarki puszczą sok. Potem dodać przecier pomidorowy i dusić aż warzywa będą miękkie. Cienką kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na drugiej patelni. Gdy warzywa będą już miękkie dodać podsmażoną kiełbasę i wymieszać. Leczo podawać
Monia miesza i gotujesmaku, barwy oraz wartości odżywczych. Bogate są m.in. w likopen, który zwalcza wolne rodniki, tym samym zapobiegając nowotworom. Jest on prawie czterokrotnie lepiej przyswajany z produktów pomidorowych (pomidory w puszce, sok, przeciery) niż ze świeżych pomidorów. Po pomidory powinni sięgać również wysokociśnieniowcy. Wysoka zawartość potasu (237 mg na 100 g) usprawnia filtrację nerek, a co za tym idzie(...)najważniejsze - mają tylko 18 kcal w 100 g produktu. SKŁADNIKI: 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego (może być to przecedzony rosół) 1 puszka pomidorów 200 ml przecieru lub pasaty pomidorowej (ewentualnie 1 łyżka koncentratu) 1 czerwona papryka 3 ząbki czosnku oliwa 1/2 łyżeczki mielonego chilli bazylia oregano sól pieprz DODATKI: Śmietanka lub jogurt Makaron orzo lub inny drobny Bulion zagotować
Kuchnia od dwojgarozgrzewającą zupę. Składniki: * 350 g selera* 500 g dyni* 700 ml bulionu drobiowego* 150 ml soku pomarańczowego* 70 ml śmietanki 30% * 1 łyżeczka przyprawy curry ( lube więcej jeśli lubicie mocniejszy smak )* 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego* szczypta chilli w proszku* 4 łyżki oliwy z oliwek* pestki dyni* słodka papryka w proszku Wykonanie: Dynię obrać ze skóry(...)kostkę. Smażyć, aż kawałki selera zmiękną i zrumienią się. Dodać upieczoną, obraną dynię. Warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania wlać sok pomarańczowy i dodać koncentrat pomidorowy. Zagotować. Dolać śmietankę.Zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku przyprawami, ewentualnie solą.Na suchą patelnię wsypać pestki dyni. Uprażyć.Zupę z dyni podawać z uprażonymi
kolorowotorcikowokurczaka całe 4 sztuki, papryka 1 łyżka/wędzona Royal Brand, przyprawa pesto peperoncino Royal Brand 3 łyżki, sól ziołowa 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, sok z cytryny 1 łyżeczka, sos pomidorowy 1 szklanka udka duże kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym papryka wędzona, przyprawy, olej, sok z cytryny wymieszać i natrzeć dobrze udka - schować do lodówki najlepiej
W Mojej Kuchni Lubię