sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:65/207)

Pomidorowa z mozzarellą 162

popularna, że dostaniecie ją w każdej innej szanującej się monachijskiej knajpie. Występuje pod nazwą - Tomatencreme Suppe mit Mozzarella. pamiętam, że wtedy niezbyt mi smakowała, bo przyzwyczajona byłam do innej pomidorowej, takiej polskiej, z makaronem i pływającą marchewką, posypaną pietruszką. Dziwna emulsja podana w małej filiżance wywołała niesmak na mojej twarzy, ku oburzeniu mojej mamy, z którą wtedy byłam. ;) Teraz już(...)łodyga selera naciowego 1 łyżka masła 3-5 kulek ziela angielskiego 2 listki laurowe 2-3 pomidory lub  200 g pomidorów z puszki z sokiem 2-3 duże łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki sól, pieprz do smaku 80 g mozzarelli pokrojonej w kostkę świeże listki bazylii Warzywa (oprócz pomidorów) pokroić w kostkę, wrzucić do gorącego bulionu, dodać łyżkę masła, cukier

Kuchnia Prezydentowej
Naleśniki o smaku pizzy 311

łyżki świeżych lub suszonych ziół: oregano, bazylia + olej do smażenia   Farsz: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 cebula 100g pieczarek 20 dkg startego żółtego sera 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki pikantnego ketchupu przyprawa do kurczaka, sól, pieprz Domowy sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ     *** Składniki na ciasto dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa *** *** Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę(...)przyprawą i smażymy do zrumienienia *** *** Mięso zdejmujemy, a na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną cebulkę *** *** Pieczarki kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli i smażymy, aż puszczą sok *** *** Do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ketchup, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** Na każdym naleśniku rozsmarowujemy łyżkę sosu pomidorowego z pieczarkami, układamy dwie łyżki podsmażonego kurczaka i posypujemy garścią

Blog z Apetytem
Makaron z mięsnym sosem zapiekany pod beszamelem / Baked pasta with meat and bechamel 156

pestkami i pokrojona w kostkę 150 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę 500 g mielonej wołowiny 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1/2 pęczka kolendry, posiekanej 600 g ulubionego sosu pomidorowego, gotowego ze sklepu lub domowego sól, pieprz i cukier do smaku 500 g makaronu Lubella , ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu starty parmezan do posypania Składniki na beszamel(...)kilka minut na średnim ogniu do miękkości. Następnie dodaj kiełbasę, podsmaż do lekkiego zarumienienia, po czym dodaj wołowinę i smaż przez kilka minut, aż odparują jej soki. Dodaj kolendrę, pieczarki i sos pomidorowy i gotuj przez 25 do 30 minut. Dopraw solą i pieprzem i cukrem do smaku. W mniejszym rondelku rozpuść na średnim ogniu masło i wsyp mąkę. Smaż

karmelowy
Filet z indyka duszony w kapuście,  z pieczarkami 203

średnia główka kapusty 300 g pieczarek 1 cebula (brak na zdjęciu) 2 pomidory 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła klarowanego 4 łyżki oleju 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 gałązki świeżego rozmarynu 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka oregano sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Mięso pokroiłam w duże kawałki. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Igiełki rozmarynu posiekałam. Oregano zmiażdżyłam w moździerzu. Wszystko(...)patelni rozgrzałam 2 łyżki   masła i zeszkliłam na nim cebulę. Posiekaną kapustę dołożyłam do cebuli, posoliłam. Dusiłam na   średnim ogniu i kiedy kapusta puściła sok dodałam pokrojone pomidory i przecier pomidorowy. Wymieszałam i po chwili duszenia zdjęłam z gazu. Na drugiej patelni rozgrzałam łyżkę masła i wrzuciłam pieczarki. Chwilę podsmażyłam na średnim ogniu. Posoliłam, oprószyłam pieprzem

Kuchnia u Krysi
CHŁODNIK POMIDOROWY Z KREWETKAMI 79

pomidorową Pudliszki, koncentrat Pudliszki oraz ananasa i pomarańczę. Wszystko wyszło idealne! Składniki: 1 ananas 1 szkl. passaty pomidorowej Pudliszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 1/2 suszonego chilli sól pieprz 1 bulwa kopru włoskiego 1 pomarańcza 10 krewetek sok z 1/2 cytryny szczypta anyżu olej do smażenia Z ananasa odciąć górę. Wydrążyć środek. Ananasa zblendować z passatą pomidorową i koncentratem pomidorowym

Kuchnia w oparach
Zupa meksykańska 275

puszki czarnej fasoli, 1 puszki czerwonej fasoli, 1 puszki białej fasoli, 1 puszki kukurydzy, 2 puszek pomidorów, 2 średnich cebul, 2 ząbków czosnku, 1 cytryny, 4 łyżeczek koncentratu pomidorowego, 2 łyżek białego octu winnego, 3 łyżek oliwy, 1 łyżeczki suszonych nasion kolendry, 1 łyżeczki nasion kminu rzymskiego, 3 liści laurowych, pęczka świeżej natki kolendry, 20 gram żółtego sera, soli, czarnego(...)mięsa dodałem po jednej puszce czarnej, czerwonej i białej fasoli, a także kukurydzy wraz z zalewą oraz 2 puszki pomidorów i litr bulionu warzywnego. Dodałem także sok z cytryny, 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki białego octu winnego i 3 liście laurowe. Całość gotowałem na małym ogniu przez około godzinę. W razie, gdyby zupa robiła się zbyt gęsta należy dodać

Wyprawy kulinarne
Zapiekanka z cukinią, szpinakiem i białym serem 152

Ingredients 2 serki typu włoskiego (np. capri) 3 jajka 1 ząbek czosnku ¾ łyżeczki soli ⅓ łyżeczki pieprzu 300 g szpinaku łyżeczka oliwy sok i skórka z połowy cytryny 2-3 młode cukinie ¾ sosu pomidorowego ( najlepiej domowy) 1 mozzarella Instructions Cukinię pokroić w cienkie plastry wzdłuż. Plastry posolić i zostawić na durszlaku.kratce do odsączenia. Serek przełożyć do miski(...)ząbek czosnku, jajka, sól i pieprz, skórkę i sok z cytryny i całość dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić szpinak i mieszając czekać aż straci objętość. Lekko przestudzić szpinak i posiekać - wmieszać do serka. Cukinię obsuszyć na ręczniku papierowym. W naczyniu do zapiekania na dno wyłożyć 3 -4 łyżki sosu pomidorowego i rozprowadzić po dnie. Na to wyłożyć plastry

Cooking for Emily
RYBA PO GRECKU 870

pracy lub na podwieczorek. SKŁADNIKI:  5-6 dużych marchew 3-4 duże pietruszki 3 średnie cebule* ok. 2-3 łyżki pasty pomidorowej/ przecieru/ lub ketchupu ok. 2-3 łyżki musztardy odrobina mąki sól cukier pieprz sok z cytryny olej/ masło klarowane Rybę(karp ,mintaj, dorsz) pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem , panierować w jajku i bułce tartej(...)smażyć kilka minut. Dodać ok. 3/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem, aż warzywa nieco zmiękną. Po ok. 15 minutach dodać pastę pomidorową/ketchup, musztardę, oprószyć trochę mąką, dodać cukier, sól, pieprz i sok z cytryny. Pożądany smak potrawy powinien być słodko-kwaśny, dlatego przyprawiać potrawę, aż uzyskamy właściwy smak i konsystencję. Można dolać więcej wody, aby warzywa miały

Calzonella.com
KREM Z PIECZONEJ DYNI 169

łyżeczka suszonej mielonej włoszczyzny, szczypta cukru kokosowego chlust oliwy z dyni, pestki z dyni, starty na tarce kokos woda filtrowana lub bulion warzywny 200 ml passaty pomidorowej lub kilka łyżek przecieru lub domowy sok z pomidorów Na oleju kokosowym podsmaż cebulę. Dodaj przyprawy, połowę startego kokosa, starty imbir. Wyjmij pestki z dyni i odkrój twarde części, dodaj do zupy, zalej

Cytryna&Co.
Orientalny gulasz wołowy z batatem 137

Składniki: 1 kg mięsa wołowego 1 mały batat 1 cebula 3 duże ząbki czosnku 1 i 1/2 szklanki soku ananasowego 1 szklanka mięsnego bulionu 1 i 1/2 szklanki wody 1/4 szklanki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego imbiru 1 łyżeczka curry w proszku szczypta chili 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego (lub brązowego(...)dużej i głębokiej patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Dodać mięso i obsmażyć, pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać bulion, sok ananasowy i wodę. Dodać curry, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, cukier trzcinowy, ocet balsamiczny, imbir i chili. Wymieszać i dusić pod przykryciem na najmniejszym ogniu (około 2 – 2,5 godziny), do miękkości mięsa

Oryginalny smak
Żywność ekologiczna - co to takiego? :) 118

ofercie ekologicznej znajdziemy dwa rodzaje hummusów - naturalny i z suszonymi pomidorami.  Skład tych produktów jest idealny, taki jak powinien być :) Czyli woda, cieciorka, olej, tahini, sok z cytryny, sól, plus w wersji pomidorowej suszone pomidory. Jeżeli skład od razu mnie zachwycił to na pewno nie zdziwię Was pisząc, że smak również mnie zadowolił :) Pasty mają apetyczny, naturalny zapach, kremową

Zdrowie na języku :P
Barszcz po ukraińsku 93

łyżka oliwy 3 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna pieprzu 2 liście laurowe 4 ziemniaki puszka fasoli 3 plasterki cytryny 1 ząbek czosnku 150 ml przecieru pomidorowego z kartonu ( albo 2 łyżki ze słoika) sok z połowy cytryny sol, pieprz 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle(...)zupy i gotować kolejne 15 minut. Fasolę odsączyć i dodać do zupy wraz z  przecierem pomidorowym i plasterkami cytryny (jak zupa będzie za gęsta dodać jeszcze trochę wody), gotować 5 minut, dodać posiekany drobno ząbek, gotować 1 minutę. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny w razie potrzeby. Dodać posiekany koperek Śmietanę albo wmieszać do zupy ( przed wlaniem

Smaczny zeszyt
Potrawka z cukinii z kurczakiem w śmietanie 115

łyżeczka słodkiej papryki 1 podwójna pierś z kurczaka z wolnego wybiegu sól, pieprz SOS 400 ml kwaśnej śmietany 18% 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 pęczka koperku 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smkau Instructions Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cukinię umyć (nie obierać) pokroić w kostkę. Obtoczyć w oliwie, posypać papryką, lekko posolić i popieprzyć

Cooking for Emily
Wtorek: Kebab z kurczaka – domowa wersja 110

greckiego 2 strate ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej kolendry ½ łyżeczki kuminu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka suszonej cebuli ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki curry 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Krok 1 Wymieszaj składniki marynaty w głębokiej misie. Osusz udka ręcznikiem i włóż mięso do marynaty. Przykryj i marynuj

Niedzielny kucharz
Tatar ze śledzia i awokado 109

mnie jest on pokrojony grubiej, gdyż lubię wyczuwać strukturę wszystkich składników.  Tatar najlepiej podawać od razu po zrobieniu, aby nie zaczął podchodzić wodą (seler puszcza soki). Zobacz również: śledź w zalewie pomidorowej

Kuchcik gotuje
Barszcz zabielany z warzywami. 144

duża marchewka 1 duża pietruszka 1 por  1-2 ząbki czosnku 1 puszka białej fasoli (możliwie dużej) 2 łyżeczki majeranku 1 łyżka (z górką) koncentratu pomidorowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny listek laurowy po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego 2 litry bulionu 70 ml słodkiej śmietanki oliwa sól koperek Wykonanie: Pora pokroić w plasterki, oprószyć

zadanie-gotowanie
Migdałowe babeczki (z masłem migdałowym) 226

miazga sezamowa , ocet jabłkowy, czosnek suszony, sól. Skład hummusu z suszonymi pomidorami – woda, cieciorka 32%, olej rzepakowy, pomidory suszone** 16% (pomidory, sól), miazga sezamowa , 100% sok z cytryny**, czosnek suszony, koncentrat pomidorowy, sól morska. ** – surowiec ekologiczny A teraz kilka słów o produktach, których smak i konsystencja najbardziej mnie zdziwiły i miło zaskoczyły Tak jak wspominałam nie jestem wegetarianką, dlatego

Słodkie okruszki
Sos pomidorowy do spaghetti – do słoików 191

Sezon pomidorowy zbliża się wielkimi krokami do mety. W wielu miejscach można kupić przejrzałe owoce ( II gatunek ). Te są najlepsze do sosu. Przetworzone pomidory trafiają do

Smaki Ewy
Pasta orzechowo-pomidorowa do chleba, Bagels (Seinfeld) 166

orzechy pokrywają zalecane dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega 3). Składniki: 1 ½ szklanki orzechów włoskich ½ słoika suszonych pomidorów (+ opcjonalnie: kilka łyżek oleju z pomidorów) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego po 2 łyżki: sosu sojowego, soku z cytryny sól, pieprz Podpraż orzechy na suchej patelni. Przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki i zblenduj/zmiksuj na gładką pastę. Jeśli trzeba, dopraw jeszcze do smaku. Najlepsza

Qlinarnie i Qlinarnie
Jajka faszerowane z kawiorem 120

się rzucą. Więc może mój przepis komuś się przyda? Więc połączywszy interes prywatny z publicznym wziąłem się do roboty :) 6 jajek 2 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka drobno pokrojonego koperku 1 plasterek szynki 1 malutki ząbek czosnku (lub pół większego) czerwony kawior (czarny też może być) 1 łyżka parmezanu 1 łyżka serka

Marder&Marder Manufacture
Produkty, z których najczęściej korzystam czyli co i gdzie 154

kupuję w Biedronce ser wiejski lekki 200g naturalny i ze szczypiorkiem - Biedronka Serki homogenizowane: serki smakowe i naturalne TUTTI - Biedronka serki naturalne 500g PILOS - Lidl Koncentrat pomidorowy najlepszy w NETTO Ananasy w soku własnym -NETTO Kiełbaski drobiowe 500g - NETTO Szynki drobiowe - Intermarche, tu są najtańsze, polecam wędzoną Jogurty naturalne 0% - Biedronka Kostki sojowe - Kaufland Kakao odtłuszczone - NETTO Makaron żytni, ostatnio

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ryba po grecku – dorsz po grecku 87

płatów z dorsza, sos: 250 g marchewki, 150 g pietruszki, 150 g selera, 300 g cebuli, 300 ml przecieru pomidorowego, 2 listki laurowe, sól, cukier, sok z cytryny, pepperoni masło i oliwa lub olej do smażenia, Jeżeli mamy całą rybę należy ją oczyścić, wypatroszyć, usunąć błonę z jamy brzusznej, opłukać, odfiletować – dokładnie usunąć ości. Zostawić skórę. Oczyszczone, umyte płaty ryby

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania