sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:73/207)

Algieria - Pomidorowa zupa z ciecierzycą i zieloną pszenicą (Chorba frik) 111

łyżeczka cynamonu - czubata łyżka słodkiej papryki - odrobinka ostej papryki - łyżka mielonych nasion kolendry - 1/3 puszki ciecierzycy - puszka pomidorów - 750 ml wody - łyżka koncentratu pomidorowego - 3 łyżki kaszy freekeh (można zastąpić kaszą bulgur lub kaszą jęczmienną) - łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: 1) W garnku rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanym oleju przez około 1 minutę(...)przyprawy i smażymy przez około minutę. 3) Ciecierzycę, pomidory z puszki, wodę i koncentrat pomidorowy dodajemy do garnka, mieszamy i zagotowujemy. 4) Freekeh płuczemy zimną wodą i wrzucamy do garnka. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 45 minut pod przykryciem. 5) Przed podaniem dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Możemy podać z dodatkowym plasterkiem cytryny

Roślinożerni urlopowicze
Curry z dynią, kurczakiem, ciecierzycą i szpinakiem z cynamonowym ryżem 178

kostkę 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki czerwonej pusty curry sok z 1/2 cytryny lub limonki łyżka miodu 150 ml mleka kokosowego 150 ml bulionu 150 ml passaty pomidorowej lub pomidory z puszki (1 puszka) sól pieprz garść szpinaku, około 50 gram 1/2 szklanki ryżu basmati (+1 szklanka wody) 1 laska(...)czosnek, chili i czerwoną cebulę. Chwilę smażymy. Dodajemy pokrojoną pierś kurczaka i smażmy kilka minut. Dodajemy dynię oraz ciecierzycę, pastę curry, passatę pomidorową i dusimy całość kilka minut. Dodajemy bulion oraz mleko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz miodem. Dusimy kilka kolejnych minut na wysokiej temperaturze aby część płynu odparowało. Przed końcem gotowania dodajemy umyty szpinak. Ryż gotujemy

Mango Papaja
Jajka zapiekane z dynią i szklanka soku do śniadania 211

producent pysznych soków Tymbark. Wybór smaków jest duży więc każdy znajdzie coś dla siebie - po cichu powiem Wam, że Żarłoczek jest fanem pomidorowego a ja najbardziej lubię antonówkę chociaż zaraz potem jest warzywny. Szklanka takiego soku do porannego posiłku doskonale go uzupełnia i świetnie smakuje.My lubimy jajka więc w weekend zwykle śniadania są jajeczne co nie znaczy nudne bo staram

Smaczna Pyza
Pasta pomidorowo - paprykowa 212

mnie mazurski) 2-3 łyżki mielonego serka śmietankowego 1 duża łyżka masła 1 cebula drobno posiekana 1 duża łyżka kwaśnej śmietany 1/3 szklanki przecieru pomidorowego ( u mnie własnej roboty, ale można wziąć też sok z takich pomidorów w puszce, ewentualnie 3 łyżki koncentratu) 2 łyżki przecieru z papryki lub pasty paprykowej (u mnie węgierska w tubce) 1 płaska łyżka słodkiej(...)łyżki siekanej natki pietruszki sól, pieprz, ostra papryka do smaku i wg uznania W misce połączyć za pomocą widelca lub robota (na niskich obrotach!) sery, cebulę, śmietanę, przecier pomidorowy i pastę, krótko wyrabiać - powinny zostać wyraźne grudki sera! Dodać przyprawy i natkę, jeszcze raz dokładnie wymieszać. Można jeść od razu, ale lepiej zrobić pastę kilka godzin wcześniej, np. wieczorem

Kuchnia Prezydentowej
Rozgrzewający krem z dyni 286

słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 60ml passaty pomidorowej 600g domowego puree z dyni 300ml domowego bulionu warzywnego 300ml płynnego mleka kokosowego 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanej kolendry do dekoracji 2 łyżki prażonych nasion do dekoracji (dynia, słonecznik, siemię lniane itp.) Przygotowanie 1 Cebulę(...)passatę pomidorową i energicznie mieszając podgrzewam przez 1 minutę. 7 Do garnka wrzucam puree z dyni oraz wlewam bulion, wszystko dokładnie mieszam i podgrzewam przez około 25 minut na małym ogniu pod przykryciem. 8 Po tym czasie studzę zupę a następnie miksuję ją blenderem ręcznym. 9 Dodaję mleko kokosowe, mieszam i podgrzewam ok. 5 minut. 10 Dodaję sok z cytryny

Book of spells
ryba nototenia z piekarnika na pyszny lekki obiad... 191

pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki nototenia ma białe mięso, jest smaczne i mięsiste, ma mało ości, można piec, smażyć, zalać zalewą octową czy sosem pomidorowym... olej wlać do miseczki, wsypać przyprawę do ryb, kucharka, pieprz, sok z cytryny i dobrze wszystko wymieszać rybkę odmrozić w lodówce, ze skóry rybek usunąć łuski, dobrze opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, blaszkę wyłożyć papierem

W Mojej Kuchni Lubię
Salsa dodatkiem na grilla 99

surowymi, a potrawa nie ma konsystencji gładkiego sosu, tylko przypomina raczej surówkę. Popularna jest także salsa verde (zielona). To sos przygotowany na bazie owoców miechunki pomidorowej, z dodatkiem cebuli, kolendry, papryczek chili i soku z limonki, w wersji włoskiej salsa verde to przede wszystkim zielone zioła jak natka pietruszki, bazylia, mięta, szczypiorek, wymieszane z oliwą z oliwek, anchois, cebulą, czosnkiem

jakszef.pl
Chaczapuri 102

puszki kukurydzy * nieduża cebula * kawałek czerwonej papryki * przyprawy: sól, papryka słodka i ostra * koncentrat pomidorowy Pierś z kurczaka podsmażyłam na oleju z cebulą i dodałam pozostałe składniki. Wspomnę, że następnym razem użyję zamiast koncentratu swojego przecieru pomidorowego albo pomidorów z puszki. Podczas smażenia nadmiar soku i tak wyparuje a smak nie będzie mdły. Musiałam troszkę nadrabiać paprykami, by pozbyć się

Pieprzyć z Fantazją
SURÓWKA Z KALAREPY: przepis na pyszną surówkę do obiadu 123

młode kalarepki 1 winne jabłko 1 zielony ogórek 3 łyżki posiekanego szczypiorku sos do surówki z kalarepy: 1/2 szklanki gęstej śmietany 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy cukier, pieprz, sól i sok z cytryny do smaku Oto przepis na surówkę z kalarepy: Krok 1. w miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu do surówki Krok 2. Kalarepki i jabłka obrać

Moja Książka Kucharska
chaczapuri domowe :D 138

ostra * koncentrat pomidorowy Pierś z kurczaka podsmażyłam na oleju z cebulą i dodałam pozostałe składniki. Wspomnę, że następnym razem użyję zamiast koncentratu swojego przecieru pomidorowego albo pomidorów z puszki. Podczas smażenia nadmiar soku i tak wyparuje a smak nie będzie mdły. Musiałam troszkę nadrabiać paprykami, by pozbyć się słodkości gotowego koncentratu. Ale....ale może ktoś właśnie tak lubi :D Rozwałkowałam

Pieprzyć z Fantazją
Sos pomidorowy (bez dodatków) 604

garnka słoiki i wlać wodę do wysokości szyjek; doprowadzić wodę do wrzenia, a potem zmniejszyć moc palnika i gotować jeszcze 12 - 15 minut. Na sosy pomidorowe najlepsze są odmiany mięsiste, z małą ilością soku i często małą ilością nasion. Z moich kilkudziesięcioletnich doświadczeń z pomidorami mogę szczerze polecić odmiany typu: San Marzano - włoska odmiana podłużnego pomidora; jest od kilku

Weekendy w domu i ogrodzie
Rogaliki drożdżowe z jabłkiem w cynamonie 157

więc stworzyć subiektywną definicję "comfort food". Dla każdego może to być inna potrawa dająca przyjemność i wprawiająca w lepszy nastrój. Dla jednych będzie to  pomidorowa z domowym makaronem, dla innych budyń z sokiem malinowym, a dla mnie rogaliki pachnące cynamonem. Według zwolenników idei "comfort food" łatwe do przyrządzenia posiłki, których smak przypomina miłe chwile, to najskuteczniejszy sposób na chandrę

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa pomidorowa z krewetkami 183

Aromatyczna zupa pachnąca świeżymi pomidorami, ziołami i krewetkami. Jeśli chcecie możecie na koniec dodać do niej nieco soku z limonki. Zawsze to nowy smak zupy pomidorowej. Zamiast krewetek możecie dodać kawałki ulubionej ryby - jeśli chcemy zupę pomidorowo - rybną, zaś kawałki kurczaka, by uzyskać zupę pomidorową z kawałkami mięsa. Zamiast natki proponuję wtedy drobny szczypiorek. Składniki: 1 kg świeżych pomidorów

Zasmakuj Kuchni
Pomidorów czas. 158

ręcznikiem. W ten sposób unikniemy kuchennej kraksy, jeśli któryś słoik byłby nieszczelny.  Taki przecier jest w miarę rzadki, można go więc spokojnie pić jak sok albo na jego bazie robić tradycyjną zupę pomidorową. Jako sos do pizzy jest zdecydowanie zbyt płynny

bistro mama
Białowieża - Marcinek i Stoczek wsród bojarów 171

przez szefa kuchni Andrzeja Krajewskiego. Restauracja Bojarski Gościniec specjalizuje się w daniach kuchni wschodniej. Solianka – zupa mięsna lub rybna przyrządzona z dodatkiem ogórków kwaszonych, koncentratu pomidorowego, zrumienionej cebuli, ewentualnie kaparów i oliwek oraz soku z cytryny, podprawiona śmietaną. Kaczka pieczona z jabłkami. Baranina. Ciasto czekoladowe. Wino z Winnicy Jasiel. Wódka zbożowa naturalna z manufaktury Old Polish Vodka . Po kolacji czas

królestwo garów
Paella 150

krewetek 1 papryka czerwona 0,5 papryki żółtej  0,5 papryki zielonej 3 ząbki czosnku 1 cebula czerwona 200 g przecieru pomidorowego 1 puszka fasoli czerwonej 1 cytryna 1/2 papryczki chilli sok z 1/2 limonki 1 łyżka oleju kokosowego sól i pieprz oliwa z oliwek pęczek natki pietruszki 1/2 pęczka szczypiorku Przygotowanie: Na patelni podsmażamy kiełbasę Chorizo(...)brane i rozmrożone krewetki myjemy i zalewamy sokiem z limonki, solimy, dodajemy papryczkę chili całość mieszamy i odkładamy na 2 godziny.  Na mocno rozgrzaną patelnie z olejem kokosowym wrzucamy krewetki, czosnek, posiekaną pietruszkę i smażymy aż krewetki będą miękkie.  Przygotowane krewetki dodajemy do paelli wraz z przecierem  pomidorowym i czerwoną fasolą, dusimy przez

Łycha smaków
RYBA PO GRECKU 124

pieprzem,  i odrobiną cukru do smaku. Podlałam wszystko wodą i dusiłam około 15 minut. Na koniec dodałam pół słoiczka  koncentratu pomidorowego i wymieszałam.      Jak ktoś lubi może dodać sok z połowy cytryny.    Ułożyłam rybę na półmisku i obłożyłam warzywami. Danie pyszne i zdrowe.     Smacznego

potrawyregionalne
Współpraca z firmą Symbio - producentem zdrowej, ekologicznej żywności 219

adzuki6. Ekologiczna mąka pszenna typ 5007. Ekologiczna kasza jaglana8. Orzechy nerkowca 100% organic9. Cukier trzcinowy Demerata 100% organic10. Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 100% organic11. Ekologiczny sok malinowy 100%, bez cukru12. Ekologiczny koncentrat pomidorowy, bez dodatku cukru13. Ekologiczne powidła śliwkowe 14. Ekologiczny dżem truskawkowy niskosłodzony15. Konfitura z czarnej porzeczki niskosłodzona

Szefowa kuchni
Klopsiki w aromatycznym sosie - Listopadowe Wyzwanie Blogerek 149

wymieszać. Dodać starty imbir, przyprawy i wyrobić aż do połączenia wszystkich składników. Zrobić klopsiki. Rozgrzać oliwę, poddusić pozostałą cebulę oraz czosnek. Dodać paseczki papryki, koncentrat pomidorowy i dusić aż warzywa zmiękną i puszczą sok. Wrzucić klopsiki. Ugotować. Mąkę wymieszać z zimną wodą, dodać do sosu. Całość zagotować. Klopsiki można podawać z ryżem, ale same też smakują wyśmienicie. Razem ze mną

Magiczne Życie Marty

Proponowane wyszukiwania