występuje w różnych postaciach i smakach, bo bardzo go lubimy. Tym razem jest to śledź z żurawiną. Lekko słonawa ryba przykryta kołderką z cebuli i żurawiny uduszonych w soku pomarańczy będzie idealnym daniem na wigilijny stół. Na blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy na śledzie: Prawdziwy matias z cebulą, jabłkiem i granatem Marynowane śledzie II Jarzynowa sałatka ze śledziem(...)Śledzie w pomarańczach i szafranie Śledź z żurawiną Czas przygotowania: 30 minut + marynowanie Składniki: 6 filetów śledziowych 2 czerwone cebule 1/3 szklanki soku pomarańczowy (najlepiej świeży wyciśnięty, a nie z kartonu) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1/3 łyżeczki cukru sól morska czarny mielony pieprz olej do smażenia 1 łyżeczka masła Wykonanie: Około 5 godzin przed przygotowaniem
Kulinarne przygody Gatity500 g mrożonych owoców morza (krewetki, małże, kalmary) 50 g masła 250 g sypkiego ryżu do risotto 1 czerwona papryka 1 por (biała część) ok. 100g
Pij soki wyciskaneząbki czosnku 2 czerwone papryki 400 g mielonej wołowiny 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu pikantnego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz olej do smażenia Dodatkowo: 100 g tartej mozzarelli Wykonanie: Ciasto naleśnikowe: Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy(...)minut. Następnie dodajemy odsączoną fasolkę czerwoną i kukurydzę. Gotujemy przez około 5-7 min. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ketchup i trzymamy na ogniu jeszcze przez około 5 min., co jakiś czas mieszając. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i papryką mieloną. Roladki naleśnikowe: Na ciepłych naleśnikach równomiernie rozsmarowujemy ciepłe nadzienie... ... i zwijamy w rulon. Każdy rulon
Kuchnia MagdaLenyząbki czosnku 2 czerwone papryki 400 g mielonej wołowiny 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu pikantnego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz olej do smażenia Dodatkowo: 100 g tartej mozzarelli Wykonanie: Ciasto naleśnikowe: Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy(...)minut. Następnie dodajemy odsączoną fasolkę czerwoną i kukurydzę. Gotujemy przez około 5-7 min. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ketchup i trzymamy na ogniu jeszcze przez około 5 min., co jakiś czas mieszając. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i papryką mieloną. Roladki naleśnikowe: Na ciepłych naleśnikach równomiernie rozsmarowujemy ciepłe nadzienie... ... i zwijamy w rulon. Każdy rulon
Kuchnia MagdaLenynich opiszę osobno, zarówno składniki jak i przygotowanie. PIERŚ Z KURCZAKA – weganie i wegetarianie zamykają oczy filet z kurczaka łyżka miodu dwie łyżki sosy sojowego sok z jednej cytryny 3 ząbki czosnku łyżeczka koncentratu pomidorowego pół łyżeczki słodkiej papryki olej Dzień przed obiadem właściwym filety lekko solimy i oprószamy pieprzem. W misce w której będziemy je marynować mieszamy wszystkie składniki(...)Ugotowane studzimy i kroimy na dowolne kawałki. U mnie to były słupki. W misce buraki mieszamy z miodem, octem balsamicznym, solą, pieprzem i tymianek. Próbujemy. Jeśli za słodkie dodajemy sok z cytryny. Jeśli za mało wyraźne pieprz i ocet pokręcą smak. Tak wymieszane buraki wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Szybko smażymy, tak żeby zrobiła nam się pyszna
ladykitchenbułka tarta 2 jajka sól, pieprz Warzywa: spora marchew por pietruszka puszka groszku papryka czerwona 2-3 łodygi selera naciowego 100 ml koncentratu pomidorowego sól, pieprz Przygotowanie Rybę kroimy na ok 5-8 cm kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny, następnie otaczamy w rozbełtanych jajkach i bułce tartej. Smażymy na oleju
e-PrzepisyKulinarnemoment kiedy otwieram lodówkę i zaczynam w głowie układać przepis, dobierać składniki i tworzyć wyjątkowe i niezapomniane danie. Dzisiaj podałam na obiad kurczaka w sosie z czarnej porzeczki, pasty pomidorowej, chili i miodu. Pieczoną gruszkę nadziewaną kuskusem z pastą na bazie serka Arla Apetina Czosnek i Zioła, jak i czarną fasolę z marchewką po chińsku z aromatem goździka i pomarańczy(...)skórki, drylownicą wydrąż środek, tak aby nie przebić gruszki. Do środka włóż wymieszaną kaszę z ziołami, serkiem i sokiem z pomarańczy. Posmaruj delikatnie masłem. Owiń szczelnie folią aluminiową zapiekaj w piekarniku przez 50 minut. KURCZAK: - 5 łyżek pasty pomidorowej - chili posiekane - 4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki - 2 łyżki miodu - łyżeczka czubrycy zielonej - 1/2 łyżeczki kminu - 6 łyżek
SMYKWKUCHNISkładniki: 2 szklanki soczewicy czerwonej lub zielonej 4 szklanki wody Sos 3 ząbki czosnku 1 mała cebulka 1 duża czerwona papryka 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 ½ łyżki miodu lub cukru 1 ½ octu jabłkowego lub soku z cytryny 1 łyżka wędzonej lub słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego imbiru ½ łyżeczki kminu rzymskiego ½ łyżeczki kolendry suszonej, startej na proszek ½ pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie(...)ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krok 2 W międzyczasie zrób sos. Włóż do misy miksera obrany czosnek i cebulę, pozbawioną gniazda nasiennego paprykę, ocet winny, miód, przecier pomidorowy, imbir, paprykę wędzoną, kmin rzymski, kolendrę suszoną, kurkumę, pieprz kajeński, sól, posiekaną natkę. Zmiksuj na gładki sos. Krok 3 Przełóż sos do ugotowanej soczewicy, wymieszaj dokładnie. Podawaj z pieczywem, ryżem
Niedzielny kucharzBonduelle 6 cebulek dymek ze szczypiorkiem 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki 1/4 pęczka posiekanej świeżej mięty 3 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego mielony kumin do smaku 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki sól i świeżozmielony pieprz do smaku sok z 2-3 cytryn 1/4 szklanki oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy. Po kilku minutach(...)niedużą kostkę. Kukurydzę i cieci orkę osączamy z zalewy. Krok 3. Do kuskusu dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku solą , pieprzem, ostrą papryką oraz kuminem - mieszamy. Wsypujemy pietruszkę, miętę, dymki i chili, łączymy składniki. Krok 4. Następnie dodajemy kukurydzę, cieci orkę , pomidory, wlewamy sok z cytryny oraz oliwę, dokładnie mieszamy i odstawiamy sałatkę na około 1 i 1/2 godziny
Moja Książka Kucharskapół pora;marchewka;mała pietruszka;2 ziemniaki;2 łyżki oliwy;1 szkl. soczewicy;ok. łyżeczki curry;pieprz,sól do smaku;papryka ostra;lubczyk;łyżeczka soku z cytryny;pół szklanki mleka kokosowego;1 łyżka koncentratu pomidorowego; 3 - 4 szklanki bulionu (ja użyłam wczorajszego rosołu :) )Warzywa obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę i pora wrzucamy do rondla na rozgrzaną oliwę. Dodajemy pietruszkę(...)znów chwilę podsmażamy. Zalewamy wszystko 3 szkl. bulionu (reszta w razie potrzeby), doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 25 minut. Dolewamy mleko kokosowe i sok z cytryny. Dokładamy łyżkę przecieru. Zagotowujemy i gotowe!!!Wyszła bardzo smaczna. Tak sobie myślę, że gdyby na talerzu posypać ją solidnie pietruszką byłoby bosko! Smacznego
MiksturownikSKŁADNIKI: 500g przecieru pomidorowego 500-600g piersi z kurczaka 3/4 szklanki ciecierzycy 1 żółta papryka 200ml mleka kokosowego 100ml śmietanki łyżka soku z cytryny lub limonki do mięsa: przyprawa curry, majeranek, pieprz czarny mielony, papryka słodka mielona chilli mielone, PRZYGOTOWANIE : Ciecierzycę zalewamy 3 szklankami wody i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc), a następnie gotujemy do miękkości(...)czasie mięso podsmażamy w WOKu. Paprykę kroimy i dorzucamy do mięsa. Dusimy 10-15 minut. Dolewamy przecier pomidorowy, doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy ciecierzycę. Mieszamy dokładnie i dolewamy mleko kokosowe i śmietankę. Sos dusimy jeszcze chwilę i dodajemy sok z cytryny/limonki. Gotowy sos podałam z ryżem. Wychodzi go dużo i można nadmiar zamknąć w słoiki
Gotowanie jest łatwekiełbasy – 5-7 ogórków kiszonych (w zależności od wielkości) – 2 cebule – 3 ząbki czosnku – 300 ml passaty pomidorowej – 1 l bulionu – 3 liście laurowe – 20 czarnych oliwek – 150 ml soku z ogórków kiszonych – pieprz – kilka plasterków cytryny – kilka łyżek kwaśnej gęstej śmietany do podania (18%) – natka pietruszki Przygotowanie(...)dodaj passatę pomidorową i gorący bulion oraz pół łyżeczki pieprzu i listki laurowe. Wszystko gotuj przez około 6-8 minut. W tym czasie pokrój w niewielką kostkę ogórki kiszone oraz oliwki w plasterki (1 oliwkę kroję na 3-4 plasterki). Włóż ogórki do zupy, gotuj około 3-4 minut po czym dodaj oliwki. Do zupy wlej sok z ogórków kiszonych
nietylkopasta.plpapryczki chili lub jalapeno 1 łyżeczka harissy lub innej ostrej pasty paprykowej ( lub do smaku) 1 łyżka pasty pomidorowej 1/2 pęczka pietruszki 10 listków mięty 2 łyżki oliwy 1 łyżka melasy z granatów (opcjonalnie) 1 -2 łyżki soku z cytryn sól sumak Antep Isot papryka - turecki czarny pieprz do smaku przygotowanie Cebulę bardzo drobno pokroić ( można w blenderze(...)wymieszać z harissą i pastą pomidorową. Odstawić na bok. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć pestki zostawiając sam miąższ. Papryki pozbawić pestek. Pomidory pokroić w bardzo drobną kostkę, najlepiej ręcznie, papryczki, zioła jak najdrobniej posiekać - można w blenderze. W misce wymieszać cebulę z pomidorami, papryczkami i ziołami. Oliwę wymieszać z melasą, sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem
Stare Garywykonaniu sycące danie pochodzące z kuchni meksykańskiej. Składniki: 8 płatów tortilli Farsz: 550g mielonej wołowiny z łopatki 240g koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 cebula 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 puszka czerwonej fasoli skórka i sok z 1 limonki 150g żółtego sera 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 pęczek kolendry(...)mięso z wołowiny i smażyć przez kilka minut. Po tym czasie dodać drobno posiekaną papryczkę chilli, koncentrat pomidorowy i odsączoną fasolę. Całość dokładnie wymieszać, dodać suszone oregano, ostrą i słodką paprykę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na samym końcu dodać sok i startą skórkę z limonki, posiekaną świeżą kolendrę i całość dokładnie wymieszać. 2. Na każdą tortille nałożyć gotowy
Szalona Kuchnia Ewelinybardzo wyrafinowany smak, z wyczuwalną nutą słodko- kwaśną. Zupę podajemy z solidną porcją ryby w postaci klopsików rybnych, całość skrapiamy tuż przed podaniem sokiem z czerwonych pomarańczy sycylijskich. Serdecznie Wam polecam! SKŁADNIKI: - 1 opakowanie przecieru pomidorowego Łowicz - 1 litr wody - 1 gałązka rozmarynu - 1/4 selera korzeń - 1 mała pietruszka - 2 ziela angielskie - 2 listki laurowe - 1 pomarańcz - 500g mięsa(...)minut. Za pomocą łyżki cedzakowej wyłów klopsiki. Do pozostałej zupy dodaj przecier pomidorowy Łowicz i gotuj przez 5 minut. Wyłów rozmaryn i całość zmiksuj blenderem. Dopraw solą i pieprzem. Na talerz nałóż łyżką wazową sporo zupy krem i około 3-4 klopsiki rybne. Całość skrop obficie sokiem z pomarańczy. Życzę Wam smacznego! Buziaki i Pięknego Dnia! Przepis zgłaszam
SMYKWKUCHNI