olej, dorzucamy cebulę, liść laurowy i szklimy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Gdy cebula zmięknie solimy i pieprzymy,dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę mieszamy całość.Teraz dodajemy nasze pomidory, które puszczą sok pod wpływemciepła. Dosalamy jeżeli jest taka potrzeba.Pozostaje nam już terazdusić, co jakiś czas mieszając, aby nie przypalić.Dusimy na małym ogniu, sos ma delikatnie
Pasje Jolkiostrej papryki w proszku ćwierć łyżeczki zmielonego pieprzu 1/3 szklanki mąki z ciecierzycy (u mnie panier z ciecierzycy Mamut) 1/3 szklanki ziaren sezamu Na sos pomidorowy: kartonik sosu pomidorowego lub passaty (ok 400 g) mała cebula posiekana w piórka ząbek czosnku przetarty przez praskę pół łyżeczki oregano Na marchewkowe tzatziki: duża marchewka lub 2 małe – obrane(...)posiekany duże opakowanie jogurtu greckiego (400g) ząbek czosnku przetarty przez praskę łyżeczka miodu pieprz skórka otarta z całej cytryny i wyciśnięty z niej sok oliwa do skropienia Przepis na cukinię panierowaną z marchewkowym tzatziki i sosem pomidorowym Zaczynamy od sosu pomidorowego. Cebulę podsmażamy. Dodajemy sos pomidorowy i czosnek. Smażymy aż sos zgęstnieje. W tym czasie kroimy młode cukinie
Ugotowane pozamiatanełyżeczki chilli 1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry 1 łyżeczka przyprawy garam masala 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 4 pokrojone w kostkę pomidory albo 1 puszka pomidorów krojonych 2 puszki odsączonej ciecierzycy 200 g mrożonego szpinaku 400 ml (puszka) mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soku z limonki sól pęczek kolendry W woku albo w wysokiej patelni lub garnku rozgrzać(...)minut mieszając od czasu do czasu. Dodać chilli, kolendrę, garam masala, przecier pomidorowy i pomidory – dobrze wszystko wymieszać. Wlać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia, dodać ciecierzycę i dusić całość ok 15 minut. Dodać mleczko kokosowe i szpinak, gotować kolejne 5 minut, dodać sok z limonki, cukier i sól do smaku. Zestawić z ognia, posypać
Smaczny zeszytnieskomplikowane danie robi się naprawdę szybko i smakuje obłędnie. Składniki: 400 g filetów z dorsza 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 50-100 g boczku 3 średnie ziemniaki 1-2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól, pieprz sok z cytryny 2 szklanki wywaru z warzyw 1-2 czerwone papryki Wykonanie: filety z dorsza pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cukinią i sosem pomidorowym oraz makaronem z kurczakiem w sosie z ogórków kiszonych. 1. Placuszki z cukinii z sosem pomidorowym, chudym twarogiem i bazylią: Placki, 12 szt.: 2 mniejsze cukinie (około 400 g) 2 jajka 4 łyżki mąki pełnoziarnistej Lubella 1 ząbek czosnku szczypta soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej masło klarowane do smażenia Sos pomidorowy: 1 opakowanie pomidorów krojonych Łowicz(...)świeżej bazylii 1 łyżeczka oliwy z chili sól, pieprz, sok z cytryny i cukier trzcinowy do smaku Cukinie zetrzeć na tarce, dokładnie odcisnąć z soku. Cukinię, jajka, mąkę, sprasowany ząbek czosnku oraz przyprawy wymieszać. Na rozgrzanym maśle klarowanym smażyć porcje ciasta z dwóch stron do zarumienienia. Podawać z sosem pomidorowym. Pomidory przełożyć do miseczki, dodać pokruszony twaróg, bazylię, doprawić
Kraina Miodem Płynącasoli Sos pomidorowy (do 8 pizzerinek): 250 g pomidorów (2 sztuki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczka soli szczypta pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżki soku z cytryny Pesto z rukoli: 50 g rukoli 20 g orzechów włoskich 4 -6 łyżek oliwy 40 g startego(...)ciepłe miejsce). Sos pomidorowy: Na oliwie podsmażyć pokrojoną w mała kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Pomidory (bez skórki) pokroić w kostkę – dodać do cebuli i czosnku. Całość dusić do czasu, aż pomidory będą miękkie (około 15 minut). Następnie dodać resztę składników (przecier, sól, pieprz, paprykę, cukier i sok z cytryny
KuchniaWeDwoje.plburaków (lub kg, według upodobania) – mała puszka białej fasoli – 3 ząbki czosnku – pół szklanki sosu pomidorowego – łyżka masła – 2 cebule – 3 liście laurowe – 5 ziarenek zioła – sól – sok z cytryny dla smaku Jak się robi barszcz ukraiński? Krok po kroku 1) Jeśli nie jesteś fanem tłustych zup, to koniecznie zdejmij część(...)ziemniaki już obrane, do tego ząbki czosnku, gotując całość 15 minut. Na samym końcu kapustę. 6) W międzyczasie dodajemy pokrojoną cebulę, którą wcześniej musimy smażyć na maśle.Dodajemy sos pomidorowy, oraz starte buraki na tarce. 7) Barszcz możemy doprawić według upodobań cukrem lub cytryną. Można przed podaniem dodać trochę śmietany i rozkoszować się smakiem. Smacznego! Artykuł Domowa zupa
sierotka maRysia w kuchniangielskiego 1 łyżka kminku 1 duża, najlepiej młoda cebula 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki oleju pieprz, majeranek, ew. sól i cukier 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka maggi 1 łyżka przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu po łyżce słodkiej i wędzonej papryki sól i pieprz Obie kapusty poszatkować, przełożyć do dwóch osobnych dużych garnków i zalać niewielką(...)tego bigosu nie dodawałam, zrezygnowałam również z wina, bo nie chciałam, by bigos miał ciężki smak). Dodać pomidory w puszce wraz z sokiem (można zastąpić pokrojonymi w kostkę świeżymi pelati lub malinowymi) oraz koncentrat pomidorowy. Po kilkunastu kolejnych minutach bigos doprawić solą, pieprzem, majerankiem, słodką i wędzoną papryką i jeśli bigos będzie zbyt kwaśny, również cukrem. Bigos jest smaczniejszy
Czerwień i błękitłyżki masła 5 łyż3k oliwy 500g marchewki pół selera naciowego 1 korzeń pietruszki 200g koncentratu pomidorowego 1 liść laurowy 5 szt ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach sól łosoś surowy – 3-5 filetów po 100-150g 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Jak zrobić łososia w warzywach: Cebulę i pora siekamy drobno(...)wolnym ogniu pod przykrywką aż warzywa będą miękkie i rozpływające się w ustach. Dodajemy przecier pomidorowy, natkę, pietruszki, doprawiamy do smaku. W warzywach robimy lekkie wgłębienia i układamy w nie filety łososia surowe. Przykrywamy przykrywką i dusimy na wolnym ogniu 10-15 min. Skrapiamy sokiem z cytryny. Artykuł Łosoś w warzywach pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujeprzepis :) Przepis: Składniki: 1 mały seler 3 marchewki 3 pietruszki 3 ziela angielskie 2 listki laurowe bazylia, sól pieprze 4 łyżki przecieru pomidorowego 400 g tofu 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oliwy z oliwek sok z połówki cytryny przyprawa do ryb, sól, pieprz, bułka tarta olej do smażenia 250 ml bulionu warzywnego żółty ser wegański w wersji(...)wegetarian dodatkowo: żółty ser Wykonanie: 1. Danie zaczynamy od zamarynowania tofu, najlepiej zamarynowane tofu zostawić na całą noc. Sos sojowy mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy przyprawą do ryb, solą i pieprzem. Tofu kroimy na mniejsze 12 kawałków tak jak widać na poniższym zdjęciu. Wszystkie kawałki tofu maczamy w marynacie. Zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy
Mój pomysł nałyżki przecieru pomidorowego , liść(...)pokroić w grubsze słupki. Ogórki pokroić w małe słupki.Mięso usmażyć na dużym ogniu porcjami,tak aby złapało kolor,ale nie puściło soku. Odłożyć na bok.Na tej samej patelni zeszklić cebulę na maśle. Dodać do niej przecier pomidorowy, podsmażyć. gulasz po tatarsku Dodać mięso i chwilę jeszcze razem podsmażyć. Całość zalać bulionem lub wodą i gotować do miękkości mięsa
w mojej kuchniporozumienie, do którego prowadzi droga bez jakichkolwiek słów :) Niby podobne te nasze pomidorowe, ale jednak różne. Wiadomo przecież, że diabeł tkwi w szczegółach. Użycie wielu składników pozwoliło mi uzyskać ciekawy, złożony smak. Przede wszystkim dominują tu aromaty pomidorowo-kokosowe. Papryczka chili nadaje zupie ostrości, a mięta i sok z limonki świeżości. Za to marchewka i odrobina cukru równoważą te smaki(...)oraz grillowanego kurczaka. Efekt taki, że Łooo! :) Składniki: Zupa: puszka krojonych pomidorów bez skórki Łowicz 350 g passaty pomidorowej Łowicz 1duża marchew 2-3 łyżki mleczka kokosowego 1 cebula 1 ząbek czosnku kilka listków mięty 2 łyżki masła kawałek papryczki chili sok z połowy limonki 1 łyżeczka cukru brązowego sól Dodatki: 200 g filetów z piersi kurczaka, sól, pieprz salsa
zadanie-gotowaniezabić' tego fantastycznego smaku! Moją ulubioną wersją pomidorowej jest zupa, której bazą są smażone na maśle pomidory (link do przepisu) , jednak ta też wymiata! Plusem tej wersji pomidorowej jest to, że pomidorom nie trzeba poświęcać uwagi- mieszacie z marynatą, wstawiacie do piekarnika i zapominacie o temacie na 20 minut 👍 2 litry zupy: * pomidory malinowe- 1,5 kg * * rosół/bulion-(...)zalać marynatą i wymieszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec (z funkcją termoobieg) około 20 minut. Pomidory wraz z powstałym sokiem przelać przez sitko i dokładnie przetrzeć. Pozostałe skórki i pestki wyrzucić, a pomidorową esencję przelać do garna z rosołem i zagotować. Doprawić solą, ewentualnie pieprzem- jeżeli lubicie ciut ostrzejsze smaki. Smacznego! * z tej ilości pomidorów otrzymacie
Kraina Miodem Płynącaporcji: około 400 g kiełbasy (np. zwyczajnej, podwawelskiej) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 duże cebule szalotki 1 ząbek czosnku 1 duża marchew 1 duża pietruszka 500 ml passaty pomidorowej puszka zielonego groszku konserwowego sól pieprz czarny łyżeczka musztardy 3 łyżki ketchupu pikantnego po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i koperku Sposób przyrządzania(...)podsmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmażyć przez kilka sekund. Po czym dodać starte na dużych oczkach marchew i pietruszkę. Podlać sokiem z groszku konserwowego i dusić około 5 minut, często mieszając. Następnie dodać passatę pomidorową, groszek konserwowy, przyprawy oraz kiełbasę pokrojoną w cienkie plasterki. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Potrawa jest gotowa, gdy jarzyny
Zakątek rozkoszy kulinarnych