śmietana są zbędne! Każdy z moich dipów to połączenie smaku i aromatu, które wzajemnie się przenikając, tworzą coś idealnego. Świeże zioła, ostry pieprz lub chili, słodki miód, odrobina kwaśnego soku z cytryny, sól ziołowa... wszystkie te podstawowe smaki nieźle się razem komponują! Więc do dzieła! Dlaczego warto? Jak już wspomniałam wyżej, dipy przygotowuję tylko na bazie jogurtu naturalnego, jogurtu greckiego(...)przeszłych postach możecie poczytać o właściwościach jogurtu naturalnego . Samo zdrowie! Składniki: Dip pomidorowy: duża łyżka serka typu Bieluch 1 niepełna łyżeczka koncentratu pomidorowego szczypta chili szczypta soli kilka listków bazylii lub pół łyżeczki bazylii suszonej łyżeczka soku z cytryny Dip ziołowy: duża łyżka serka typu Bieluch zioła, np. szczypiorek, mięta, bazylia, pietruszka (ilość zależna od preferencji) szczypta soli ziołowej szczypta
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńwyciskarkę do soków (wolnoobrotową ), podczas gdy przez jedną dyszę wypływa sok to przez drugą wypada to wszystko co zostaje po wygnieceniu warzyw. Zebrałam marchewkę i selera wmieszałam w mięso w myśl zero waste, dodałam dwa jajka ,pieprz ,sól, dwie łyżki parmezanu ,łyżeczkę suszonego czosnku niedźwiedziego i wyrobiłam gładkie mięso. Uformowałam kulki mięsne. Następnie mięso udusiłam w sosie pomidorowym ,który potem
Z Kuchni Do Kuchniząbki duże czosnku sól,pieprz,majeranek,bazylia,natka pietruszki, 1 łyżka startego żółtego sera light Sos Pomidorowy : ****************************** 1 słoiczek przecieru pomidorowego 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej plus odrobiną wody do jej rozrobienia 1 szkl.rosołu sól, cukier ,sok z cytryny ************************************ 1 . Przygotować sos - zagotować rosół ,dodać sól,cukier , sok z cytryny .Zagęszczać będziemy dopiero jak już papryki się(...)oliwie z oliwek cebulą, wsypać natkę pietruszki drobno posiekaną. 4 .Wszystko dokładnie wymieszać . 5 .Wydrążone papryki posolić ,napełnić nadzieniem , posypać odrobiną wierzch serem ,ułożyć ciasno w rondlu ,zalać sosem pomidorowym ( dom3/4 jej wysokości ), przykryć papryki odciętymi denkami . 6 . Całość gotować na małym ogniu do miękkości .W razie potrzeby dorobić sosu i dolać , gdy sos zgestnieje można dolać wody.Na koniec papryki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipapryki czerwonej 1 kg cebuli 1 i 1/2 szkl. octu 10% (najlepszy z Parczewa) 1 i 1/2 szkl. cukru 4 małe słoiczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki przyprawy do spaghetti / do dań kuchni włoskiej 2 łyżki bazylii 2 łyżki soli 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka curry Ewentualnie do smaku: pieprz i sól Sposób przygotowania: Cukinię dokładnie(...)razy mieszamy). Odstawiamy na około 8 godzin (może być na noc). Gotujemy zalewę z octu i cukru. Warzywa odcedzamy z wytworzonego soku, przekładamy do dużego garnka, wlewamy zalewę i gotujemy około 25 minut na średnim ogniu. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 minut na wolnym ogniu. Gorący sos nakładamy do wyparzonych słoików, dokładnie wycieramy
Kolorowy PrzepisownikDoszedłem do wniosku zrobię więc krwiste smoothie. Na początku myślałem aby użyć pomidora, wszak krwawa Mary to drink pomidorowy, jednak czerwień krwi jest ciemniejsza. Na smoothie z buraka miałem ochotę od dłuższego czasu. Buraki uwielbiam jako dodatek do obiadu są wyśmienite. Sok z buraka też jest fajny Zacząłem więc zastanawiać się z czym połączyć buraka aby to smoothie można było
Przepisy na koktajle z blenderaDoszedłem do wniosku zrobię więc krwiste smoothie. Na początku myślałem aby użyć pomidora, wszak krwawa Mary to drink pomidorowy, jednak czerwień krwi jest ciemniejsza. Na smoothie z buraka miałem ochotę od dłuższego czasu. Buraki uwielbiam jako dodatek do obiadu są wyśmienite. Sok z buraka też jest fajny Zacząłem więc zastanawiać się z czym połączyć buraka aby to smoothie można było
Przepisy na koktajle z blenderaDoszedłem do wniosku zrobię więc krwiste smoothie. Na początku myślałem aby użyć pomidora, wszak krwawa Mary to drink pomidorowy, jednak czerwień krwi jest ciemniejsza. Na smoothie z buraka miałem ochotę od dłuższego czasu. Buraki uwielbiam jako dodatek do obiadu są wyśmienite. Sok z buraka też jest fajny Zacząłem więc zastanawiać się z czym połączyć buraka aby to smoothie można było
Przepisy na koktajle z blenderaindyka (w oryginale polędwica wołowa) 2 cebule 2 czubate łyżki passaty (w oryginale koncentrat pomidorowy) smalec 2 łyżki masła mąką pszenna ok. 1 szklanka bulionu wołowego lub drobiowego sól pieprz 300 g pieczarek 3/4 szklanki śmietany 22 % (ja dałam 12% i o wiele mniej) sok z cytryny 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka(...)mące. Na patelni rozgrzewamy smalec i partiami smażymy mięso. Przekładamy je do wysokiego garnka i skraplamy sokiem z cytryny. 2. Na tej samej patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu i szklimy pokrojone w piórka cebule. Jak się nam zeszkli dodajemy passatę lub koncentrat pomidorowy, cukier, obie mielone papryki, podlewamy niewielką ilością bulionu i krótko przesmażamy. Przekładamy do garnka w którym jest
kruche babeczkiwarzywa też doskonale się sprawdzają :) Składniki 2 duże bakłażany 200 g szynki gotowanej 150 g sera Dziugas pomidorowy sos z bazylią sól pieprz Przygotowanie Bakłażana umyłem, pokroiłem na plastry o grubości pół centymetra. Posoliłem, a po tym jak puściły sok, osączyłem. Plastry bakłażana usmażyłem na patelni gilowej. Na bakłażanach ułożyłem plastry szynki mniej więcej takiego samego kształtu
R'n'G KitchenKremowa pasta z czerwonej fasoli.Warstwa lekko pikantnej pasty z awokado.Na to salsa pomidorowa z cebulą i jalapeno.Na wierzchu kwaśna śmietana oprószona słodką papryką.A do tego chrupiące nachosy.Pyszna meksykańska przekąska!Idelana na imprezę czy spotkanie ze znajomymi!Składniki:Puszka czerownej fasoli konserwowej;1 miękkie awokado;Łyżka soku z cytryny;1 łyżeczka sosu tabasco;1 ząbek czosnku;2 średnie pomidory(...)przygotowaną pastę z awokado rozsmarować równomiernie na paście fasolowej.Pomidory pokroić w drobną kostkę i odsączyć z nadmiaru soków. Cebulę obrać, bardzo drobno pokroić. Dodać do pomidorów. Papryczkę jalapeno drobno posiekać. Dodać do pomidorów z cebulą. Przyprawić solą. Wymieszać. Salsę pomidorową wyłożyć równomiernie na paście z awokado.Na wierzch dipu wyłożyć równomiernie warstwę kwaśnej śmietany i oprószyć odrobiną słodkiej papryki w proszku.Podawa
Gospodyni Miejskazużyłam całej a tylko 1/3 więc pora zając się resztą :)) MINI PIZZE Z CUKINII cukinia mozzarella przecier pomidorowy szynka pieczarki oregano, bazylia, sól Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Cukinię kroimy na plasterki - nie mniejsze niż 1,5 cm. Solimy by puściły sok aby nasze mini pizze nie były "mokre" . Po jakiś 5 minutach osuszamy i układamy na blachę wyłożoną papierem
BezglutenowaIzabelakorzeniowego pietruszka 15 cm pora chili liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 350 ml przecieru pomidorowego czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku 3 liście nori czosnek suszony sól pieprz łyżeczka soku z limonki pół łyżeczki melasy (lub miodu w wersji wegetariańskiej) 2 łyżki oleju do smażenia 2 łyżki dobrego oleju(...)Pora pokroić w półtalarki o szerokości 3 mm. Na głębokiej patelni rozgrzać olej do smażenia. Wrzucić warzywa. Podsmażyć. Warzywa przesunąć na jedną stronę patelni, a na drugiej podsmażyć koncentrat pomidorowy z paprykami w proszku, ciągle mieszając, by się nie przypaliło. Wymieszać warzywa z koncentratem pomidorowym, dodać ziele angielskie, liścia laurowego, przecier pomidorowy i rozdrobnioną papryczkę chili. Całość dusić na palniku
Weekendy w domu i ogrodziecodzienny obiad, jak również na elegancką kolację Składniki: filety ryby mrożonej lub świeżej użyłam filety z dorsza sok z połowy cytryny sól pieprz cytrynowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła skalowanego 2 łyżki oleju Składniki sosu: 6 łyżek przecieru pomidorowego (domowego) 300 ml gęstej śmietany (18%) kilka gałązek świeżej bazylii 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki
Kuchnia u Krysiwyszło wyśmienite danie, mięsko przepyszne mięciutkie, a kapustka palce lizać :) Polecam. Składniki - 1 kg karkówki - 70 dkg kapusty kiszonej - 30 dkg pieczarek - 1 duża cebula - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - majeranek,czosnek mielony, kminek mielony, papryka czerwona mielona, domowa wegeta - olej Wykonanie Karkówkę nacinam jak na plastry, ale nie przecinam ich do końca, nacieram ze wszystkich stroni(...)dodaję poszatkowaną cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki, całość smażę aż z pieczarek odparuje woda. Kapustę kiszona kroję drobno,odciskam z soku i przekładam do cebuli i pieczarek, doprawiam roztartym majerankiem, kminkiem mielonym i papryką. Dodaję łyżkę przecieru pomidorowego, podlewam około pół szklanki wody i chwilkę jeszcze duszę do połączenia składników. Naczynie do zapiekania smaruję delikatnie olejem, na dno wykładam
Kuchnia z widokiem na ogródbiały ryż 50 g • pomidory 3 szt Pozostałe składniki • sambal oelek 1 łyżeczka • przecier pomidorowy 3 łyżki • czarny pieprz 1 szczypta (opcjonalnie) Sposób przygotowania Kurczak Umyte i wysuszone piersi z kurczaka kroimy w kawałki na 1-2 cm. Dodajemy sól, paprykę, sok z limonki oraz olej. Całość mieszamy. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie smażymy na złoty kolor(...)paprykę z cebulą i dusimy przez 5 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy kurczaka i ponownie dusimy przez 3 minuty. Dodajemy ryż, fasolę, kukurydzę, sambal oelek, przecier pomidorowy i dusimy przez 2 minuty. Na koniec dodajemy fasolę oraz doprawiamy czarnym pieprzem. Całość mieszamy. Podajemy ze świeżą kolendrą i tortillą
chefintheforest