sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:97/207)

Pomidorowy krem z bazyliowymi ślimaczkami 142

szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 300g mąki pszennej 2 żółtka 1 jajko 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz Pesto: 50g liści świeżej bazylii 60g ziemnych orzeszków 1 ząbek czosnku 60ml oliwy z oliwek 10ml soku z cytryny skórka z cytryny 40g startego parmezanu Wykonanie: 1.  Krem: Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić

Szalona Kuchnia Eweliny
Udka kurczaka w maślanym sosie garam masala 227

dwie ćwiartki, które podzieliłam na części i wytrybowałam 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1,5 łyżki przyprawy garam masala (najlepsza jest ze specjalistycznych, orientalnych sklepów) 1 duża cebula 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki 1/4 łyżeczki cynamonu 1 duży pomidor 1 łyżka przecieru pomidorowego (ewentualnie) 100 ml śmietany 30% 1 łyżka masła olej rzepakowy sól cukier świeża kolendra(...)zostawiłam ją.  Wytrybowane mięso pokroić na mniejsze kawałki - można na niewielką kostkę lub tylko symbolicznie podzielić na czworo. Do mięsa dodać 1/2 łyżki garam masala, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżkę oleju, 1 łyżeczkę soli i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na co najmniej 30 minut do zamarynowania.  Na patelnię wlać

Ze smakiem bez glutenu
Oszukane gołąbki 138

jajka bułka tarta  Sos: 5 dag masła 1 średnia cebula 3 łyżki mąki bulion 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, maggi Mięso: kapustę drobniutko szatkujemy i zasypujemy 1 łyżeczką soli. Odstawiamy na kilkanaście minut. Kapusta pod wpływem soli puści sok i stanie się bardziej miękka. Po upływie tego czasu odciskamy kapustę z powstałej zalewy i dodajemy do mięsa mielonego(...)mieszamy (najlepiej za pomocą rączek;)). Formujemy w dłoniach kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z dwóch stron. Kotleciki podajemy z sosem pomidorowym. Sos: na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną drobno cebulę i smażymy na złoty kolor. Dodajemy mąkę. Gdy całość stanie się grudkowata dolewamy stopniowo bulion i szybko mieszamy, aż do uzyskania pożądanej

My simple kitchen
Ryba po grecku 145

ziarenka ziela angielskiego 6 goździków 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżka miodu 150 g koncentratu pomidorowego po 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki w proszku sól pieprz 2 łyżki oleju Przygotowanie: Dorsza myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym, kroimy w 10 cm kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy: obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej

Smakowity Blog Kulinarny
Muszle makaronowe z kurczakiem, bakłażanem i kremowym serkiem 334

solę bakłażana wcześniej, aby puścił sok i nie jest wcale gorzki) i smażymy, aż trochę zmięknie. Dodajemy pomidory i kurczaka oraz serek. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Mieszamy, aż serek lekko się roztopi i cały farsz bedzie miał kremową konsystencję. Zdejmujemy z ognia. Gdy farsz trochę przestygnie, możemy nim nadziewać nasze muszle. Sos pomidorowy: 1 mała cebula 2 ząbki(...)Dodajemy pomidory wraz z sokiem, w którym są zanurzone i gotujemy często mieszając, aż pomidory rozpadną się na drobne cząsttki. W międzyczasie doprawiamy octem, cukrem (u mnie ok 3 łyżeczek), solą i pieprzem. Sos powinien być gęsty, z niewielkimi kawałkami pomidorów i cebuli. Na koniec dodajemy posiekane listki bazylii. Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy sos pomidorowy. Muszle nadziewamy farszem

Zawsze głodna!
Udka kurczaka w pomidorach z piekarnika 197

zamarynowany wcześniej w cytrynowej marynacie jest tak mięciutki, że rozpływa się w ustach. Całość dopełnia pyszny sos pomidorowy, którym podlewamy już częściowo podpieczonego w piekarniku kurczaka. Świetne danie i z bagietką, każdą kaszą, kluskami czy makaronem. Składniki: 5 udek z kurczaka sok z 1/2 cytryny 2-3 łyżki oleju sól, pieprz papryka słodka w proszku 1 puszka krojonych pomidorów(...)pół. Sok z cytryny wymieszaź z olejem na gładką emulsję, następnie wymieszać z solą, pieprzem i papryką w proszku. Marynatą natrzeć kurczaka, ułożyć w naczyniu, przykryć folią spożywczą i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 `C i piec około 20 minut do zrumienienia w międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Zeszklić drobno posiekną cebulkę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pomidory w słoiku w... sosie pomidorowym ;) 116

rozstanie z pysznymi gruntowymi pomidorami. Niedługo ich miejsce zajmą marne pomarańczowe imitacje, z których cała woda (o soku tu mówić nie można) wycieka od razu po rozkrojeniu. Wtedy zostanie tylko zakup pomidorów w puszce lub przecierów, albo... otworzenie własnego słoiczka z pomidorowymi przetworami. Dzisiaj mam dla Was nieskomplikowany przepis, na pomidory w słoiku, które są alternatywą dla pomidorów zapuszkowanych

Pełny talerz
Śniadanie zdrowe,pożywne,aromatyczne! 253

koncentrat pomidorowy, bogaty w  niezbędny i polecany likopen, czyni Ketchup bez cukru BIO prawdziwie zdrowym, mocno pomidorowym i niezbędnym produktem w każdej kuchni. Całości dopełniła Musztarda łagodna BIO, która poza walorami smakowymi, dzięki zawartym w gorczycy związkom chemicznym, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i wspomaga trawienie, zwłaszcza tłuszczów. Nasze musztardy przygotowane są z najlepszych, ekologicznych i wyłącznie tradycyjnych surowców

Z Kuchni Do Kuchni
Boeuf strogonow przepis z 1963 roku 137

czubata łyżka ] 5 dag cebuli [ czyli dwie średnie cebule ] 1/8 l śmietany [ 125 ml śmietany ] 1/3 do 1/2 łyżeczki papryki pieprz  i sól 2-5 dag konserwy pomidorowej "koncentrat" [ około 2 łyżek ] 1 łyżeczka siekanej [ natki ] pietruszki Nasze uwagi - tak jak pisałam we wstępie, dodaliśmy kilka składników, bez których nie wyobrażam sobie tej potrawy 2 szklanki wywaru mięsnego(...)jest dość duża, aby pomieścić na raz mięso w cienkiej warstwie, smażyć je w dwóch - trzech partiach, gdyż inaczej wydzieli sok i nie zrumieni się. Obsmażone na rumiano mięso przełożyć do rondla z cebulką, dodać do niego przecier pomidorowy, paprykę, pieprz i śmietanę, osolić i mieszając doprowadzić do wrzenia. Podawać w tym samym rondlu albo na okrągłym, głębokim półmisku, posypane

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pasta ze słonecznika 73

Ingredients 150 g łuskanych nasion słonecznika 2 ząbki czosnku 8 połówek suszonych pomidorów 100 ml gęstego przecieru pomidorowego domowej roboty lub świeże pomidory bez skórki 2 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek kminek mielony odrobina startej skórki z cytryny 1 łyżka soku z cytryny sól do smaku pieprz cayenne 1 łyżka miodu Instructions Nasiona słonecznika zalać zimną wodą

SprawdzonaKuchnia.pl
Zapiekane naleśniki z kurczakiem i pieczarkami. 447

zakasałam rękawy i wzięłam się za zapiekane naleśniki z kurczakiem i pieczarkami. Zapiekłam je w piekarniku w sosie. Sos zrobiłam na bazie klasycznego sosu beszamelowego, ale dodałam jeszcze przecier pomidorowy i pastę paprykową. Całe danie smakowało pysznie i było bardzo sycące. Co ważne jest naprawdę warte wypróbowania, bo u mnie już drugi raz było na obiad, a to o czymś(...)duża cebula czerwona 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka sosu sojowego 2 łyżki śmietany kremówki 30% 2 łyżki posiekanej kolendry 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oleju 1 łyżka masła sól pieprz czarny Sos: 1,5 łyżki mąki 1,5 łyżki masła 350 ml mleka 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego 4 łyżki pasty paprykowej sól pieprz czarny Dodatkowo

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Ryba po grecku. 176

łyżki cukru,  niecałe pół szklanki octu - ( 1/4 szklanki a można dać również dużo mniej), 100g przecieru pomidorowego. Przygotowanie: Rybę pokroić na mniejsze części (jeżeli jest zamrożona, można zrobić to już po usmażeniu ryby). Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i skropić sokiem z cytryny. Obtoczyć w mące ziemniaczanej, a następnie w mące pszennej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron(...)tarce o grubych oczkach, dodać cebulę pokrojoną w półksiężyce i wyłożyć na patelnię na tłuszcz po rybie. Dodać przyprawy ( listki laurowe, paprykę słodką, sól, cukier), ocet i przecier pomidorowy. Podlać wodą i dusić pod przykryciem. Co jakiś czas zamieszać i podlewać wodą, aż do miękkości warzyw. W razie potrzeby dodać więcej przypraw, ale wedle własnego smaku. Gdy warzywa są gotowe

W kuchni u Moniki
Curry z dyni i szpinaku z orzeszkami ziemnymi 116

szklanki wody 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego 1/4 szklanki czerwonej soczewicy puszka 400 ml pomidorów krojonych 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 250 g szpinaku 150 g orzeszków ziemnych 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru brązowego Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, imbir zetrzeć, W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, chwilę podsmażyć

Smaczny zeszyt
Bigos z cukinii 158

grzankami lub pajdą świeżego chrupiącego chleba. Składniki: 3 większe cukinie 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 spore łyżki koncentratu pomidorowego oliwa sól, pieprz, ostra i słodka papryka, lubczyk oraz cukier puder do smaku opcjonalnie: pół szklanki soku z kiszonej kapusty Przygotowanie: Cukinię myję, odkrawam końce. Marchew, cebulę i czosnek obieram. Na tarce o dużych oczkach trę marchew, cukinię

Zasmakuj Kuchni
Dorsz z piekarnika w pomidorach, z oliwkami, kaparkami i oregano 151

dorsza, bez skóry (ważne: filet ma być wysoki a nie szeroki) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 500 ml passty pomidorowej  4-5 suszonych pomidorów w zalewie   sól pieprz oregano (najlepiej świeży) cukier ocet balsamiczny (wg potrzeb) sok z cytryny oliwki kaparki (jak ktoś lubi) PRZYGOTOWANIE: Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem, skrapiamy sokiem z cytryny.Na patelnię z grubym dnem

Kopystką po garach

Proponowane wyszukiwania