filety świeżego dorsza bez skóry (lub innej białej ryby) 500 g krojonych pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej 2 łyżki oliwy z oliwek 6-7 czarnych oliwek 2 cebule 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku chili w płatkach – wg uznania sól, świeżo mielony(...)kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebulę. Gdy będzie szklista dorzucamy wyciśnięte ząbki czosnku. Podsmażamy jeszcze minutę i wlewamy pomidory z puszki lub kartonika. Mieszamy. Dodajemy sok z cytryny i sos sojowy. Wrzucamy pokrojone na plasterki oliwki. Przyprawiamy sos cukrem, świeżo mielonym pieprzem, tymiankiem i chili w płatkach (sos można też posolić wg smaku – ale ostrożnie
Poezja smakuPomidorowy sezon trwa w najlepsze i, jak dla mnie, mógłby się w ogóle nie kończyć. Ale wszystko co dobre, kiedyś się kończy (nawet jeśli na chwilę) i w końcu trzeba będzie zaśpiewać Addio Pomidory ! Dlatego przybywam dziś z jedną z fantastycznych opcji zachowania błogiej pomidorowości w postaci szklistej, słodko-pikantnej konfitury pomidorowej z chili i imbirem! Taki zestaw nie dość(...)delikatny słony smak sosu sojowego przenikają się w dżemie z niezwykłym wyważeniem! Polecam go Wam wszystkim, czym tylko mogę! :) Pomidorowy dżem chili Potrzebujesz: 1,5kg pomidorów 5cm świeżego imbiru/ 2 łyżeczki suszonego 6 ząbków czosnku 7 łyżek sosu sojowego sok z 1/2 cytryny 2 papryczki chili 500g cukru Sposób przyrządzenia: 1. Umieść w blenderze pokrojone pomidory wraz z czosnkiem, obranym
Kuchnia w Słońcu Skąpanakiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym grillowaną cukinię z warzywami po grecku frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl
Kulinarne przygody Gatityćwiartki (jeśli mamy małe grzyby). Pieczarki podsmażamy aż nie puszczą soku. Wołowinę kroimy w poprzek włókien na cienkie długie paski. Podsmażamy krótko na patelni. Podsmażone mięso dorzucamy do garnka z cebulą i pieczarkami. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki. Warzywa i mięso zalewamy wywarem warzywnym. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, sproszkowaną słodką i ostrą papryką, pieprzem i ewentualnie solą, jeśli wywar warzywny był
Dieta bez mlekaobiad - kapusta pak choi - ugotowana na parze, skorpiona sokiem z #cytryny posypana rozgniecionymi pestkami #dynii i orzechami #nerkowca - kasza #bulgur z natką #pietruszki , olejem #konopnym i oregano. - #sos #pomidorowy - przecier pomidorowy, woda, suszona wloszczyzna, czosnek, cebula, przyprawa curry Dary Natury - wszystko razem gotowane
Szkrab Je Samkolejna zupka..rosołek..a jak dodamy koncentrat pomidorowy i śmietanę będzie pomidorówka.Pomysł na taki rosołek znalazłam w książce..nigdy wcześniej do rosołu nie dodawałam skórki i soku z cytryny..polecam, wypróbujcie..u mnie rosołek z małymi zmianami ..nie miałam tyle ryżu, więc dodałam dodatkowo do ryżu makaron drobną ciętą nitkę...Nie lubię za bardzo mięty , więc nie dawałam
Moje domowe kucharzeniechwilę. Dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę oraz paprykę wędzoną. Smaż kolejne 3 minuty. Po tym czasie dodaj passatę pomidorową, posiekane orzechy i soczewicę oraz pomidorki. Całość gotuj aż soczewica zmięknie, czyli około 10-15 minut. Dopraw solą lub sokiem cytrynowym z jednej połowy cytryny, co polecam bardziej niż własnie sól, oraz dodaj ocet balsamiczny. Smacznego! Artykuł Bakłażan z soczewicą
greenscarfpapryki czerwonej 2 papryczki chili z pestkami 3 łyżki posiekanego korzenia imbiru 2 łyżeczki soli 50 g przecieru pomidorowego (np. z TEGO przepisu) 1 główka czosnku 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki zmielonych goździków 1 łyżka soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny 3 łyżki miodu 5 łyżek oliwy z oliwek Wykonanie: Bakłażana umyć i pokroić
Marder&Marder Manufacturemasła czosnkowego 1 mała czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 1 łyżeczka czerwonej lub żółtej pasty curry 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżki startego imbiru skórka otarta z 1 limonki 150 ml mleczka kokosowego 400 ml bulionu warzywnego 1 łyżka soku z limonki 100 g suchego ryżu basmati sól brązowy cukier kilka listków kolendry, tajskiej bazylii lub pietruszki Wykonanie: Ryż ugotować
zadanie-gotowaniemarchewki 2 łodygi selera naciowego (pominęłam) 1/2 małego selera korzeniowego 1 pietruszka 2 łyżki oliwy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 l bulionu wołowego (warzywnego w wersji wege) 100 ml zakwasu do zupy (ja dałam cały zakwas który powstał) sok z cytryny, sól, pierz do smaku Siekamy cebulę, , pozostałe warzywa obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy
Dzieje kuchennej Wiewiórywykonania których, użyliśmy różnych elementów wołowiny. - stek z antrykotu, puree ziemniaczane, portobello, szpinak, sos holenderski z miso - rostbef z sokiem jabłkowym, chlebem z ogniska, sałatką z musztardowca - bulion estragonowo-wołowy z oliwą ziołową - tacos z rwaną wołowiną, salsa pomidorową i guacamole
królestwo garówPyszne i baaardzo aromatyczne danie z udek kurczaka duszonych w mleku kokosowym z dodatkiem trawy cytrynowej, liści kaffiru, soku z limonki i czerwonej pasty curry. Najlepiej smakuje podane z tajskim ryżem jaśminowym. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 3 porcje: 1 łyżka tłuszczu (najlepiej masła klarowanego) 3 duże udka (bez podudzi) z kurczaka odrobina przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka nasion kolendry(...)korzenia imbiru, utartego na tarce 400 ml mleczka kokosowego 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 3 liście limonki kaffir 1 łodyga trawy cytrynowej, zmiażdżona nożem 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka sosu rybnego sok z 1/2 limonki mały pęczek świeżej kolendry, z grubsza posiekany 3 listki bazylii, drobno siekane Do podania: tajski
Tajskie smakipozostałe warzywa chwilę podsmażamy , dolewamy 1/3 szklanki wody i dusimy do miękkości. Gdy wszystko będzie miękkie dodajemy przecier pomidorowy oraz doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszać. Rybę kroimy na mniejsze kawałki przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Jajka roztrzepujemy widelcem. Rybę obtaczamy w mące, jajku a następnie w bułce tartej i smażymy
magiczna kuchnia Kasipłynna konsystencja bez grudek) wstaw garnek na palnik i zacznij dolewać śmietanę nieprzerwanie mieszając dodaj skórkę z cytryny, przecier pomidorowy i przyprawy sos zagrzej, ale nie gotuj Selery faszerowane Składniki 4 selery 230 g/szt, wyszoruj dokładnie szczoteczką do warzyw sok z cytryny, będzie potrzebny do skropienia selerów i miąższu z selerów sól morska drobno mielona, czarny pieprz
Szybko Szybkowarzupa :-))), ale mimo wszystko serdecznie polecam spróbować ! Przepis wypatrzony u Marghe z Misz Masz Kulinarny, troszeczkę zmieniony. Chłodnik pomidorowy Składniki: 1/2 litra kefiru 1/2 litra jogurtu 1 kg pomidorów 1 zielony ogórek 3 ząbki czosnku 1/2 pęczka bazylii sok z jednej cytryny odrobina chili w proszku oliwa z oliwek EV sól, pieprz przyprawa maggi Wykonanie: Pomidory parzymy, obieramy
Kulinarne przygody Gatity