sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:94/207)

Ryba po grecku 160

ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka soli 1/4 łyżeczka pieprzu 2 łyżki cukru 2 łyżki masła 3 łyżki koncentratu pomidorowego Jak przygotować rybę po grecku . Ryba przygotowanie: rybę pokroić na 4-o centymetrowej szerokości paski. Pasy ryby skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą oraz pieprzem i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, kiedy gorący wykładać na niego płaty

mecooks
Bakłażan faszerowany salsą pomidorową 119

Dodajemy posiekaną cebulę, kolendrę, sok z limonki, oraz przyprawę chilli a także oliwki doprawiamy solą i pieprzem.  Bakłażan przekrawamy wzdłuż na 2 połówki i wydrążamy miąższ. Do środka dajemy farsz z salsy a wierzch pokrywamy plastrem mozzarelli. Bakłażana pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach około 20 minut. Bakłażan faszerowany salsą pomidorową

Bon Appetit Małgorzaty
Śledzie z salsą babci Basi 178

proszku, 1/2 płaskiej łyżeczki przyprawy curry, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 3 łyżki keczupu pikantnego, 1 płaska łyżeczka musztardy łagodnej, 2 papryki konserwowe, 6-7 plastrów ananasa ( w moim przypadku cała puszka pokrojonego ananasa ), 2 liście laurowe, 6-7 ziarenek ziela angielskiego , 2 duże cebule, 2 łyżki oleju, 3-4 łyżki soku z ananasa,   Przygotowanie : Śledzie wymoczyć w mleku wymieszanym

Pysznosci Babci Basi
Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym 162

mielonego mięsa z piersi indyka 2 marchewki 1 duża żółta cebula 2 ząbki czosnku pieprz, sól, słodka papryka do smaku 4 łyżki bułki tartej 1 jajko Sos pomidorowy 1 kg pomidorów 1 cebula 4 ząbki czosnku papryka ostra szczypta cukru łyżka oregano suszonego łyżka bazylii suszonej pieprz i sól do smaku   Marchewki obrać i zetrzeć na tarce, cebulę obieramy(...)jedzenie, które zabrałam ze sobą do pracy w pierwszym słoiczku serek grani z pomidorem i koperkiem, kolejny słoik to sok z ananasa, moreli, imbiru i mięty. Pysznie zdrowo i sezonowo.           Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym

Kuchnia na wzgórzu
Dietetyczna zupa z kiszoną kapustą 262

kostkę ziemniaki, cebulę, marchewkę, pietruszkę zalewamy zimną wodą i gotujemy. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy odciśniętą z nadmiaru soku i posiekaną na mniejsze kawałki k apustę kiszoną oraz  pokrojoną w kostkę paprykę . Gotujemy razem do miękkości, doprawiamy przecierem pomidorowym i przyprawami

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Makaron z bakłażanem 111

Składniki : • 1 mały bakłażan • 100 g makaronu w kształcie rurek, np. tortiglioni • 2 łyżki oliwy extra vergine • 2 duże ząbki czosnku • 1/2 szklanki passaty (przecieru pomidorowego) • 2 świeże pomidory (lub 1/2 puszki obranych pomidorów) • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz • 1 łyżeczka suszonego oregano • 1/2 łyżeczki cukru • 20 liści bazylii • tarty ser, około 10 g, np. twarda ricotta Przygotowanie(...)gotującego się makaronu aby bakłażan nie przywierał do dna i lekko się podgotowywał. Gdy bakłażany będą miękkie dodać passatę pomidorową i wymieszać. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, suszonym oregano i cukrem. Gotować przez minutę, następnie dodać świeże pomidory razem z sokiem i razem zagotować. Gotować przez minutę, następnie dodać makaron oraz tyle wody z makaronu aby sos uzyskał odpowiednią gęstość

KUCHNIA POLSKA
Pomidorowe ogórki 100

pokrojoną w piórka cebulę, posypać solą i całość wymieszać. Odstawić na około 2 godziny. Po tym czasie odlać sok, a ogórki powkładać ciasno do słoików. 2. Olej zagotować z cukrem i octem, następnie zdjąć z ognia i wymieszać z koncentratem pomidorowym. Gorącą zalewą zalać ogórki w słoikach, pasteryzować 15-20 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Pomidorowy krem z sojowymi klopsikami 161

tego są bardzo zdrowe. Polecam! KLOPSIKI Z SOI: 200 g ziaren soi 1 cebula 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz czarny świeżo mielony ZUPA POMIDOROWA: 1 litr bulionu drobiowego 1 marchewka 1 ziemniak 1 puszka pomidorów bez skóry 1 gałązka lubczyku sól pieprz czarny świeżo mielony śmietana 18% Suche ziarna soi zalać zimną wodą(...)lubczykiem, aż warzywa będą miękkie. Marchewka gotuje się dłużej, więc ziemniaka można dorzucić trochę później. Pomidory skroić i razem z sokiem dodać do wywaru. Gotować, aż zaczną się rozpadać. Zamiast pomidorów z puszki można użyć przecieru pomidorowego lub 3-4 szt świeżych pomidorów obranych ze skórki. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem, wyjmując wcześniej lubczyk. Doprawić do smaku solą

https:KKuchniaMniam
Curry z kurczakiem, batatem, topinamburem i bakłażanem 127

oliwek 400 gram pomidorów z puszki krojonych (w sezonie można użyć świeżych) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 300 ml mleka kokosowego 1/2 łyżeczki soli przyprawy: 1/3 łyżeczki curry, szczypta cynamonu, imbiru, papryki wędzonej, kuminu 1 łyżka syropu z agawy, syropu klonowego lub miodu sok z 1/2 limonki lub cytryny 1 pęczek natki pietruszki lub kolendry do podania: ryż długoziarnisty/ dziki, chlebek(...)kurczaka, odstawiam na 30 minut lub dłużej. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Dodaję przyprawy oraz pastę curry i koncentrat pomidorowy. Całość smażę 3-4 minuty. Po tym czasie dodaję kurczaka razem z marynatą i smażę kolejne 5 minut. Topinambur, batata oraz bakłażana kroję w kostkę i wrzucam na patelnię. Wlewam

Mango Papaja
Ketchup sos z cukinii 810

pokroić. Ja starłam całość w malakserze, następnie   zasypać solą i odstawić na około 2 godziny, powstałego soku nie odlewać. Po tym czasie warzywa dusić w garnku aż się rozgotują, zblendować na gładki mus. Dodać przyprawy, cukier, ocet na koniec koncentrat pomidorowy i całość gotować jeszcze prze 20 minut po czym przełożyć sos do słoiczków i pasteryzować   w słoiczkach

W garach u Gosi
Mrożony sok z leśnych jeżyn 139

słoików i pokrywek. Zamrażarkę do przechowywania przetworów wykorzystałam już przy okazji musu jabłkowego i przecieru pomidorowego (który już w tym roku zajął pół jednej szuflady w zamrażarce). Jeśli macie w niej trochę miejsca, a spiżarnia pęka już w szwach, zróbcie mrożony sok! To dobra alternatywa dla soków do spiżarni, jeśli w grę wchodzi nieduża ilość owoców. W mojej zamrażarce trzy

Posadzone i zjedzone
Meksyk - Zupa z limonką (Sopa de lima) 93

smaku) - 1 czubata łyżeczka oregano - sól, pieprz - tortilla (200 g mąki kukurydzianej + pół łyżeczki soli + szklanka ciepłej wody) - 3-4 limonki + 1 do dekoracji - 1 grejpfrut - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - olej  - kolendra - ewentualnie awokado (do dekoracji) Przygotowanie: 1) Przygotowujemy bulion - myjemy i obieramy wszystkie warzywa, wrzucamy do garnka, dodajemy natkę pietruszki, kolendrę, olej i sól. Wlewamy litr wody(...)więc to czy były dokładnie okrągłe czy kwadratowe (tak jak moje) nie ma znaczenia. 4) Z bulionu wyciągamy wszystkie śmieci. Wyciskamy sok z limonek i grejpfruta (1 limonkę zostawiamy do dekoracji) i wlewamy do zupy. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy. Gotujemy przez kolejne 10-15 minut, w razie potrzeby przyprawiamy do smaku. 5) Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wrzucamy

Roślinożerni urlopowicze
Koktajl buraczany 196

możesz wykorzystać wraz z skórką. Za pomocą sokowirówki przygotuj sok z buraka i jabłka. Do wysokiego naczynia wlej kefir i dodaj przygotowany sok. Dopraw koktajl pieprzem i dokładnie wymieszaj. Spróbuj także: Koktaj rzodkiewkowy rzodkiewka kefir szczypiorek Koktajl pomidorowy kefir pomidory szczypiorek Mango koktajl mango jogurt

Fit&Fast Kitchen
Dorsz w sosie z ajwaru 293

podkreśla.   Składniki |4 porcje| * 400 g dorsza pokrojonego na mniejsze kawałki * 150 ml śmietanki 36% * 4 łyżki ajwaru * 3 łyżki przecieru pomidorowego * 1/2 łyżeczki suszonego tymianku * sól, pieprz Do posypania: 1/2 papryczki chili Wykonanie Dorsza skrapiamy sokiem z cytryny oraz posypujemy solą i pieprzem. Układamy w formie do zapiekania. Śmietankę, ajwar przecier i przyprawy mieszamy ze sobą i wylewamy

Mohiella
PASTA Z SARDYNEK DO CHLEBA 151

przepis na PASTĘ Z SUSZONYCH POMIDORÓW , która cieszy się już wielkim powodzeniem u mnie na blogu ;) SKŁADNIKI: 2 puszki sardynek w oliwie sok z połowy cytryny świeża papryczka chilli lub łyżeczka suszonej, ostrej papryki 2 łyżki przecieru pomidorowego kilka gałązek natki pietruszki szczypta soli i pieprzu do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką pastę

Calzonella.com