pokroić. Ja starłam całość w malakserze, następnie zasypać solą i odstawić na około 2 godziny, powstałego soku nie odlewać. Po tym czasie warzywa dusić w garnku aż się rozgotują, zblendować na gładki mus. Dodać przyprawy, cukier, ocet na koniec koncentrat pomidorowy i całość gotować jeszcze prze 20 minut po czym przełożyć sos do słoiczków i pasteryzować w słoiczkach
W garach u Gosisłoików i pokrywek. Zamrażarkę do przechowywania przetworów wykorzystałam już przy okazji musu jabłkowego i przecieru pomidorowego (który już w tym roku zajął pół jednej szuflady w zamrażarce). Jeśli macie w niej trochę miejsca, a spiżarnia pęka już w szwach, zróbcie mrożony sok! To dobra alternatywa dla soków do spiżarni, jeśli w grę wchodzi nieduża ilość owoców. W mojej zamrażarce trzy
Posadzone i zjedzonesmaku) - 1 czubata łyżeczka oregano - sól, pieprz - tortilla (200 g mąki kukurydzianej + pół łyżeczki soli + szklanka ciepłej wody) - 3-4 limonki + 1 do dekoracji - 1 grejpfrut - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - olej - kolendra - ewentualnie awokado (do dekoracji) Przygotowanie: 1) Przygotowujemy bulion - myjemy i obieramy wszystkie warzywa, wrzucamy do garnka, dodajemy natkę pietruszki, kolendrę, olej i sól. Wlewamy litr wody(...)więc to czy były dokładnie okrągłe czy kwadratowe (tak jak moje) nie ma znaczenia. 4) Z bulionu wyciągamy wszystkie śmieci. Wyciskamy sok z limonek i grejpfruta (1 limonkę zostawiamy do dekoracji) i wlewamy do zupy. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy. Gotujemy przez kolejne 10-15 minut, w razie potrzeby przyprawiamy do smaku. 5) Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wrzucamy
Roślinożerni urlopowiczemożesz wykorzystać wraz z skórką. Za pomocą sokowirówki przygotuj sok z buraka i jabłka. Do wysokiego naczynia wlej kefir i dodaj przygotowany sok. Dopraw koktajl pieprzem i dokładnie wymieszaj. Spróbuj także: Koktaj rzodkiewkowy rzodkiewka kefir szczypiorek Koktajl pomidorowy kefir pomidory szczypiorek Mango koktajl mango jogurt
Fit&Fast Kitchenpodkreśla. Składniki |4 porcje| * 400 g dorsza pokrojonego na mniejsze kawałki * 150 ml śmietanki 36% * 4 łyżki ajwaru * 3 łyżki przecieru pomidorowego * 1/2 łyżeczki suszonego tymianku * sól, pieprz Do posypania: 1/2 papryczki chili Wykonanie Dorsza skrapiamy sokiem z cytryny oraz posypujemy solą i pieprzem. Układamy w formie do zapiekania. Śmietankę, ajwar przecier i przyprawy mieszamy ze sobą i wylewamy
Mohiellaprzepis na PASTĘ Z SUSZONYCH POMIDORÓW , która cieszy się już wielkim powodzeniem u mnie na blogu ;) SKŁADNIKI: 2 puszki sardynek w oliwie sok z połowy cytryny świeża papryczka chilli lub łyżeczka suszonej, ostrej papryki 2 łyżki przecieru pomidorowego kilka gałązek natki pietruszki szczypta soli i pieprzu do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką pastę
Calzonella.comząbki czosnku 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu ostrygowego około 10 sztuk paluszków surimi (opcjonalnie) 1 łyżeczka passaty pomidorowej (opcjonalnie) sól i pieprz biały do smaku pół łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka soku z cytryny Cebulę pokroiłam w drobną kostkę i zeszkliłam na oliwie w głębokiej patelni przez kilka minut. Wsypałam do niej
potrawyregionalnemłodych ziemniaków 2-3 łyżki oliwy lub rozpuszczonego oleju kokosowego/wegańskiej margaryny odrobina gruboziarnistej soli morskiej do posypania Pomidorowa salsa: 4 średnie pomidory 1 średnia czerwona cebula 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka oliwy sól oraz pieprz do smaku Piekarnik rozgrzej do 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ziemniaki namocz, dokładnie wyszoruj
Roślinna - blog wegańskikurczak, chrupiący z zewnątrz i soczysty w środku - czego chcieć więcej? Serdecznie zapraszam :) Składniki: 500 g pałek kurczaka, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, szczypta pieprzu cayenne, sok z 1 limonki, pieprz Kurczaka umyć, oczyścić i wysuszyć. W miseczce połączyć ze sobą składniki marynaty. Kurczaka umieścić w woreczku strunowym, włożyć
Plate of Joyciepłą.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Kapusta ma mieć wyraźny, słodko - kwaśny smak, więc należy ją dobrze przyprawić octem i cukrem.Ocet można zastąpić sokiem z cytryny, a z dodatku koperku zrezygnować.Smak kapusty można wzbogacić o pomidory, koncentrat pomidorowy czy ketchup.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaOstatnio ciągle szukam zdrowszych zamienników. Dziś padło na pizzę. Smaczna, pożywna, wartościowa z niską zawartością kalorii. Spód:400 g kalafiora100 g cukinii1 łyżka jogurtu greckiego1 jajko1
Czarnawisienkałyżeczki szafranu krem 200 ml śmietany 30 % 1 czekolada 50 % kakao dodatkowo wiśnie z soku cukier puder 1. Do przygotowania ciasta użyłam pomidorów z puszki, które wcześniej zwyczajnie zblendowałam. W oryginalnym przepisie znajdują się świeże pomidory ale o tej porze roku są dla mnie mało pomidorowe. 2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, gęstą masę. Dolewamy olej i przecier pomidorowy(...)śmietany dodać kakao i cukier puder lub czekoladę w proszku.) Dobrze schłodzoną ubijamy na sztywno. 5. Ciasto kroimy na dwa blaty. Jeden smarujemy czekoladową bitą śmietaną. Układamy wiśnie z soku. Przykrywamy drugim blatem. Wierzch możemy posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować. Smacznego! Kategoria: Ciasta , Przepisy Tagged: bita śmietana , czekolada , kakao , pomidory , przecier , szafran , wiśnie
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyprostej, ale cudownie smacznej, propozycji śniadaniowej. Potrzebne jest ciasto filo, ricotta i najlepiej - kolorowe pomidory o różnych kształtach. :) Sezon pomidorowy w pełni, zatem mam dla Was również kilka informacji na ich temat. :) Główne gatunki pomidorów to: - okrągłe gruntowe – mają dużo soku, są najpopularniejsze i najlepsze na przetwory, - karłowate – sprzedawane w gronach, o intensywnym smaku i zapachu, - malinowe – to te największe(...)mają dużo soku, - bycze serca – o podłużnym kształcie i twardym miąższu, idealnie nadają się do suszenia, - koktajlowe – malutkie pomidorki używane do dekoracji. Najcenniejszym związkiem chemicznym występującym w pomidorach jest likopen . To organiczny związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym. Likopen jest najsilniejszym antyutleniaczem z grupy karetonoidów. Ciekawostką jest fakt, iż nie ginie on w obróbce cieplnej. Przetwory pomidorowe zawierają co prawda
Garniec Magalienadzienie: 1 średnia cukinia 1 średni por 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 pomidor 1 łyżeczka przecieru pomidorowego sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek jogurtowy dressing: 1 kubeczek jogurtu naturalnego (150 g.) 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka oliwy z oliwek pół łyżeczki miodu sól, pieprz, świeże bądź suszone zioła Składniki na dressing wymieszać(...)ewnetualnie pokrojoną w bardzo drobną kostkę) cukinię, wymieszać, posolić i dusić razem, po 5 minutach dodać tuńczyka i pokrojonego w kostkę (uprzednio obranego ze skóry) pomidora i przecier pomidorowy. Całość dusić razem kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając i doprawiając pieprzem.Gotowym farszem napełniać ugotowane al dente i ciepłe makaronowe muszle, podawać na jogurtowym dresisngu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała