szaleństwo doznań smakowych. Rewelacja. Składniki na Chicken Tikka Masala (5 - 6 porcji): 3 średniej wielkości piersi z kurczaka 200 g jogurtu naturalnego sok z 1 limonki 2 cebule 400 g pomidorów krojonych z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml mleka kokosowego szklanka wody olej łyżka masła sól garść świeżej kolendry garść płatków migdałowych Przyprawy: łyżeczka chili 0,5 łyżeczki(...)imbiru łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki mielonego czarnego kuminu 2 łyżeczki mielonych nasion kolendry łyżka kurkumy 3 łyżki przyprawy garam masala Kurczaka pokroić na niewielkie kawałki, zalać jogurtem i sokiem z limonki. Dodać połowę mieszanki przypraw, wymieszać i wstawić do lodówki na minimum pół godziny. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, dodać łyżkę masła i smażyć pokrojoną w kostkę cebulę
Karola gotujemozzarella. Składniki na 4 porcje: • 8 plastrów ciabatty • 2 kulki mozzarelli po 150 g • oliwa do posmarowania pieczywa Salsa pomidorowa • 1 pomidor • 10 oliwek czarnych • 1 ząbek czosnku • 1 łyżka natki pietruszki • 1 łyżka soku z cytryny • 1 łyżka oliwy • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki posiekanego szczypiorku Wykonanie: • Pomidora i oliwki pokroić(...)drobną kostkę, dodać posiekany ząbek czosnku, sok z cytryny. • Doprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut do lodówki. • Po tym czasie odlać powstały płyn, wymieszać z oliwą i natką pietruszki. • Kromki bułki posmarować oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st.C na 3 minuty. • Po tym czasie
To co kochamcebule 4-5 ząbków czosnku puszka pomidorów bez skóry ok.400 g 4-5 łyżek oliwy 10 łyżek gęstego przecieru pomidorowego łyżeczka suszonego oregano, listek laurowy łyżka posiekanej świeżej bazylii pieprz mielony prawdziwy i ziołowy sól, cukier do smaku ewentualnie sok z cytryny Przygotowanie: Obraną cebulę i czosnek drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju (wpierw wkładamy cebulę) Dokładamy pomidory
Proste Potrawykapusty 1 cebula 2 jajka 3-4 łyżki kaszy manny sól, pieprz do smaku olej do smażenia 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki Wykonanie: Kapustę siekamy drobno, solimy i odstawiamy na ok. 1 h aż puści soki, a następnie odciskamy z nadmiaru soku. Cebulę kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy ugotowany ryż, kapustę, cebulę, mięso mielone, jajka, kaszę manną
psgotujemycałą pewnością zdrowiej. :-) 2 duże filety z łososia 1 por 6 marchewek 3 pietruszki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cytryna sól, pieprz olej 1. Filety kroimy na preferowanej wielkości kawałki. Posypujemy solą, pieprzem, skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. 2. Por kroimy w drobne plastry, marchewki i pietruszkę ścieramy na dużych
Szefowa kuchnikoper włoski) z nacią 1 cebula 10 pomidorków koktajlowych (w sezonie polecam zastąpić malinówką) 3 łyżki oliwy z oliwek 500 ml wywaru warzywnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego nasiona kopru włoskiego kolorowy pieprz sól Wykonanie: Odcinamy nać fenkułu, przekrawamy go wzdłuż na ćwiartki, a następnie kroimy na plastry w poprzek. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, a następnie(...)minut. W tym czasie podduszamy na 1 łyżce oliwy, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy pomidorki puszczą sok i zmienią kolor na czerwono-pomarańczowy, dodajemy je do zupy razem z koncentratem pomidorowym, gotujemy 5 minut, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą. Na głębokie talerze nakładamy po kilka łyżek quinoy, zalewamy ją zupą
Quinoa Raz!przygotować salsę: pomidorki i cebulę pokroić w kostkę. Posiekać natkę i wymieszać z pomidorami i cebulą. Dodać oliwę, ocet i sok z limonki. Wymieszać. 3. Filety podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. 4. Filety podawać na kilku łyżkach salsy pomidorowej z ryżem
Pasja Smakupomidorowego z pieczarkami lub passaty pomidorowej 2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżeczki oregano sól himalajska pieprz czarny świeżo mielony 250g mozzarelli 200g sera żółtego typu gouda Jak zrobić lazania z pieczarkami i pomidorami: Najpierw oczyszczamy pieczarki i kroimy w półplasterki. Następnie na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i pieczarkami – przesmażamy wszystko aż pieczarki puszczą sok
Dorota Smakujeprzygotowania mięsa 4 udka z kurczaka 3 łyżki ketchupu 3 łyżeczki koncentratu pomidorowe 2 łyżki oliwy sól, pieprz mieszanka suszonych warzyw suszony koperek 1 ząbek czosnku do przygotowania sałatki pół główki sałaty masłowej 2 podłużne pomidory 1 mały jogurt naturalny sól, pieprz odrobina soku z cytryny posiekany szczypiorek Mięso umyć, osuszyć i przyprawić solą oraz pieprzem(...)pomidorowy i oliwę. Przygotowaną marynatą posmarować udka z kurczaka. Na samym końcu posypać suszonym koperkiem. Piec pod przykryciem około 40-45 minut w 180°C. W międzyczasie przygotować sałatę: warzywa umyć i osuszyć. Sałatę rozerwać na mniejsze kawałki i włożyć na dno miski. Następnie pomidory pokroić na półplasterki. W miseczce przygotować sos jogurtowy: do jogurtu dodać sól, pieprz i sok
UgotowaćCIECIERZYCĄ Ugotowana ciecierzyca (można również wykorzystać tą z puszki) Zielony groszek Włoska mieszanka warzyw (brokuł, czerwona papryka, kukurydza, marchewka) Dynia pokrojona w drobną kostkę Pół puszki pomidorów Passata pomidorowa Natka pietruszki Cebula czerwona Odrobina miodu i sosu sojowego Przyprawy: czubryca zielona, płatki chili, wędzona i słodka papryka, odrobina cynamonu i kuminu, kolendra Nie podaję ilości wykorzystanych składników, bo tak naprawdę(...)zdominować potrawę. Zostawiam tutaj pole dla Waszej kreatywności :) Poszatkowaną cebulę zeszklić na odrobinie oleju razem z płatkami chili, po chwili podlać sokiem z pomidorów i jeszcze chwilę dusić Do garnka dorzucić warzywa i zalać pomidorami oraz passatą pomidorową Gotować, aż do uzyskania pożądanej miękkości warzyw, doprawić Dodać odrobinę miodu i sosu sojowego dla smaku Dorzucić ugotowaną ciecierzycę oraz posiekaną
HealthyCreationsdwie części do jednej wsypać gruboziarnisty pieprz .Wlać do foremek i wstawić do lodówki na 2-3 godziny do stężenia. MUS POMIDOROWY 1 puszka pomidorów sól i cukier do smaku 1 łyżka masła Pomidory odcedzić z soku i smażyć na maśle około 10 minut doprawić do smaku i zblendować na gładką masę gdy będą grudki należy przelać przez sitko(...)koktajlowych kilka listków boćwiny kilka listków bazylii kilka kiełków sałaty oregano suszone oliwa Pomidorki zapiekamy w oliwie i oregano około 3-5 minut w piekarniku na funkcji grill. Musem pomidorowym , kulkami panna cotta z kozim serem , pomidorami ,boćwiną , bazylią i kiełkami dekorujemy talerz i zalewamy gorącym rosołem dyniowym . Smacznego
na gazieoliwek 1 ząbek czosnku 50g orzechów nerkowca 40g startego parmezanu 1 łyżka sok z limonki sól pieprz Warstwa biała: 450g krewetek tygrysich 1 opakowanie mozzarelli Galbani 2 łyżki oliwa z oliwek sól pieprz Warstwa czerwona: 2 cebule 1 ząbek czosnku 250g przecieru pomidorowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego(...)kawałki, śmietanę i całość dokładnie wymieszać. Podzielić na 3 równe części do osobnych miseczek. 2. Warstwa zielona: Bazylię umyć i osuszyć, przełożyć do blendera, dodać czosnek, oliwę z oliwek, sok z limonki i zmiksować do jednolitej konsystencji. Następnie dodać orzechy nerkowca, parmezan i ponownie zmiksować do postaci gładkiej pasty. Po tym czasie doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć
Szalona Kuchnia Ewelinyszklimy na rozgrzanym oleju. 2. Pieczarki ścieramy na dużych oczkach tarki. Dosypujemy je do cebuli i czekamy aż puszczą soki a następnie odparują. Wtedy wrzucamy mięso mielone, które przyprawiamy solą oraz pieprzem. 3. Gdy mięso będzie już gotowe dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy obiema paprykami oraz solą i pieprzem według uznania. 4. Ser cheddar ścieramy na tarce
Szefowa kuchniłyżeczka przyprawy curry ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki 1 szklanka soczewicy zielonej 100 ml przecieru pomidorowego 200 ml mleczka koko 1 łyżka tahini 1 łyżeczka syropu z agawy sok z połowy limonki 3 łyżki sosy sojowego Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Dynię pokroić w kostkę, paprykę w kawałki, chilli drobno
Smaczny zeszytpieczeni wieprzowej 1 puszka kukurydzy 400 ml 1 puszka czerwonej fasoli 400 ml 1 posiekana cebula 2 posiekane ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 puszkę całych pomidorów 1 czerwona papryczka chilii (lub mniej, według uznania) Sok z jednej limonki lub z połowy cytryny Kilka plackó tortilli pokrojonych w cienkie paski 3 szklanki bulionu drobiowego, warzywnego lub wody Pęczek świeżej
Niedzielny kucharzmożna zastąpić zwykłą mieloną papryką chili) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju ok. 150 do 200 ml gęstego jogurtu 2 łyżki soku z limonki (lub cytryny) sól i pieprz do smaku Ps. Garam masala i tandoori masala są dostępne m.in. w sklepie Kuchnie Świata
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakostkę cebulę i bakłażana. Pomidory przekroić, usunąć gniazda nasienne i ewentualnie zdjąć skórkę, pokroić w kostkę. Do podsmażonych warzyw dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, chilli, cukier, szczyptę soli i pieprzu. Dusić warzywa na niewielkim ogniu, aż sok z pomidorów prawie odparuje. Następnie dodać paprykę wędzoną i odsunąć warzywa na brzeg patelni, a na środku wbić jajka. Jajka posolić, posypać pieprzem
Codziennik Kuchennyjest trudny do wykonania ale trochę pracochłonny. Słoiczki wystarczy zapasteryzować i jesienną bądź zimową porą delektować się przepysznym sosem bądź zupą pomidorową np z dodatkiem domowego makaronu ? Polecam ;) Składniki: 3 kg dojrzałych, świeżych pomidorów sok wyciśnięty z połowy cytryny szczypta soli do smaku 2-3 łyżeczki cukru Wykonanie: Pomidory sparzyć, ściągnąć skórę i pokroić
Krakowskie smaki Aniprzyprawy, gotujemy przez kilka minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na blaszkę z wysokim brzegiem wykładamy usmażone falafele i zalewamy je sosem pomidorowym., pieczemy przez ok 15-20 minut. Podajemy na gorąco np. z ryżem. Sok z cukinii, ogórka i mięty Orzeźwiający sok w sam raz na upały, dodatkowo neutralizuje kwasy żołądkowe. Mieszanka soków z tych warzyw zawiera potas
Co na wege obiad?swoich zapasów zimowych w postaci przetworów. Często jednak na talerzu, w towarzystwie ziemniaczków i mięsa znajduje się pyszna kapusta zasmażana. Tradycyjnie w przecierze pomidorowym. Dziś jednak nieco zmodyfikowałam ten przepis. Składniki: 1 mała główka kapusty ½ szklanki soku buraczanego ½ szklanki śmietany 1 łyżka masła 1 łyżka mąki Cukier Sól Pieprz Wykonanie: Kapustę oczyścić, poszatkować, włożyć do garnka i zalać sokiem buraczanym
Tradycyjna Kuchnia