sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:90/207)

Bruschetta z mozzarellą i salsą pomidorową 127

mozzarella. Składniki na 4 porcje: • 8 plastrów ciabatty • 2 kulki mozzarelli po 150 g • oliwa do posmarowania pieczywa Salsa pomidorowa • 1 pomidor • 10 oliwek czarnych • 1 ząbek czosnku • 1 łyżka natki pietruszki • 1 łyżka soku z cytryny • 1 łyżka oliwy • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki posiekanego szczypiorku Wykonanie: • Pomidora i oliwki pokroić(...)drobną kostkę, dodać posiekany ząbek czosnku, sok z cytryny. • Doprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut do lodówki. • Po tym czasie odlać powstały płyn, wymieszać z oliwą i natką pietruszki. • Kromki bułki posmarować oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st.C na 3 minuty. • Po tym czasie

To co kocham
Makaron gryczany z sosem pomidorowym 178

cebule 4-5 ząbków czosnku puszka pomidorów bez skóry ok.400 g 4-5 łyżek oliwy 10 łyżek gęstego przecieru pomidorowego łyżeczka suszonego oregano, listek laurowy łyżka posiekanej świeżej bazylii pieprz mielony prawdziwy i ziołowy sól, cukier do smaku ewentualnie sok z cytryny Przygotowanie: Obraną cebulę i czosnek drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju (wpierw wkładamy cebulę) Dokładamy  pomidory

Proste Potrawy
Gołąbki bez zawijania 148

kapusty 1 cebula 2 jajka 3-4 łyżki kaszy manny sól, pieprz do smaku olej do smażenia 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki Wykonanie: Kapustę siekamy drobno, solimy i odstawiamy na ok. 1 h aż puści soki, a następnie odciskamy z nadmiaru soku. Cebulę kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy ugotowany ryż, kapustę, cebulę, mięso mielone, jajka, kaszę manną

psgotujemy
Łosoś po grecku (w warzywach) 181

całą pewnością zdrowiej. :-) 2 duże filety z łososia 1 por 6 marchewek 3 pietruszki  3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cytryna sól, pieprz olej 1. Filety kroimy na preferowanej wielkości kawałki. Posypujemy solą, pieprzem, skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. 2. Por kroimy w drobne plastry, marchewki i pietruszkę ścieramy na dużych

Szefowa kuchni
Zupa z fenkułu z quinoą (bez glutenu, bez laktozy, wegańska) 120

koper włoski) z nacią 1 cebula 10 pomidorków koktajlowych (w sezonie polecam zastąpić malinówką) 3 łyżki oliwy z oliwek 500 ml wywaru warzywnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego nasiona kopru włoskiego kolorowy pieprz  sól Wykonanie: Odcinamy nać fenkułu, przekrawamy go wzdłuż na ćwiartki, a następnie kroimy na plastry w poprzek. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, a następnie(...)minut. W tym czasie podduszamy na 1 łyżce oliwy, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy pomidorki puszczą sok i zmienią kolor na czerwono-pomarańczowy, dodajemy je do zupy razem z koncentratem pomidorowym, gotujemy 5 minut, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą. Na głębokie talerze nakładamy po kilka łyżek quinoy, zalewamy ją zupą

Quinoa Raz!
Dorsz na salsie pomidorowej 155

przygotować salsę: pomidorki i cebulę pokroić w kostkę. Posiekać natkę i wymieszać z pomidorami i cebulą. Dodać oliwę, ocet i sok z limonki. Wymieszać.  3. Filety podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. 4. Filety podawać na kilku łyżkach salsy pomidorowej z ryżem

Pasja Smaku
Lazania z pieczarkami i pomidorami – łatwa i szybka 84

pomidorowego z pieczarkami lub passaty pomidorowej 2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżeczki oregano sól himalajska pieprz czarny świeżo mielony 250g mozzarelli 200g sera żółtego typu gouda Jak zrobić lazania z pieczarkami i pomidorami: Najpierw oczyszczamy pieczarki i kroimy w półplasterki. Następnie na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i pieczarkami – przesmażamy wszystko aż pieczarki puszczą sok

Dorota Smakuje
Pomidorowe udka z sałatką z sałaty masłowej i pomidora w sosie jogurtowym (kurczak) 351

przygotowania mięsa 4 udka z kurczaka 3 łyżki ketchupu 3 łyżeczki koncentratu pomidorowe 2 łyżki oliwy sól, pieprz mieszanka suszonych warzyw  suszony koperek 1 ząbek czosnku do przygotowania sałatki pół główki sałaty masłowej 2 podłużne pomidory 1 mały jogurt naturalny sól, pieprz odrobina soku z cytryny posiekany szczypiorek Mięso umyć, osuszyć i przyprawić solą oraz pieprzem(...)pomidorowy i oliwę. Przygotowaną marynatą posmarować udka z kurczaka. Na samym końcu posypać suszonym koperkiem. Piec pod przykryciem około 40-45 minut w 180°C. W międzyczasie przygotować sałatę: warzywa umyć i osuszyć. Sałatę rozerwać na mniejsze kawałki i włożyć na dno miski. Następnie pomidory pokroić na półplasterki. W miseczce przygotować sos jogurtowy: do jogurtu dodać sól, pieprz i sok

Ugotować
Wegetariańska potrawka z ciecierzycą, czyli sposób na wykorzystanie resztek 96

CIECIERZYCĄ Ugotowana ciecierzyca (można również wykorzystać tą z puszki) Zielony groszek Włoska mieszanka warzyw (brokuł, czerwona papryka, kukurydza, marchewka) Dynia pokrojona w drobną kostkę Pół puszki pomidorów Passata pomidorowa Natka pietruszki Cebula czerwona Odrobina miodu i sosu sojowego Przyprawy: czubryca zielona, płatki chili, wędzona i słodka papryka, odrobina cynamonu i kuminu, kolendra Nie podaję ilości wykorzystanych składników, bo tak naprawdę(...)zdominować potrawę. Zostawiam tutaj pole dla Waszej kreatywności :) Poszatkowaną cebulę zeszklić na odrobinie oleju razem z płatkami chili, po chwili podlać sokiem z pomidorów i jeszcze chwilę dusić Do garnka dorzucić warzywa i zalać pomidorami oraz passatą pomidorową  Gotować, aż do uzyskania pożądanej miękkości warzyw, doprawić Dodać odrobinę miodu i sosu sojowego dla smaku Dorzucić ugotowaną ciecierzycę oraz posiekaną

HealthyCreations
zupa pomidorowa i panna cotta z koziego sera 232

dwie części do jednej wsypać gruboziarnisty pieprz .Wlać do foremek i wstawić do lodówki na 2-3 godziny do stężenia. MUS POMIDOROWY 1 puszka pomidorów sól i cukier do smaku 1 łyżka masła Pomidory odcedzić z soku i smażyć na maśle około 10 minut  doprawić do smaku i zblendować na gładką masę gdy będą grudki należy przelać przez sitko(...)koktajlowych kilka listków boćwiny kilka listków bazylii kilka kiełków sałaty oregano suszone oliwa Pomidorki zapiekamy w oliwie i oregano około 3-5 minut w piekarniku na funkcji grill. Musem pomidorowym , kulkami panna cotta z kozim serem ,  pomidorami ,boćwiną , bazylią i kiełkami dekorujemy talerz i zalewamy gorącym rosołem dyniowym .  Smacznego

na gazie
Włoskie spaghetti cake z krewetkami 115

oliwek 1 ząbek czosnku 50g orzechów nerkowca 40g startego parmezanu 1 łyżka sok z  limonki sól pieprz Warstwa biała: 450g krewetek tygrysich 1 opakowanie  mozzarelli Galbani 2 łyżki oliwa z oliwek sól pieprz Warstwa czerwona: 2 cebule 1 ząbek czosnku 250g przecieru pomidorowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego(...)kawałki, śmietanę i całość dokładnie wymieszać. Podzielić na 3 równe części do osobnych miseczek. 2. Warstwa zielona: Bazylię umyć i osuszyć, przełożyć do blendera, dodać czosnek, oliwę z oliwek, sok z limonki i zmiksować do jednolitej konsystencji. Następnie dodać orzechy nerkowca, parmezan i ponownie zmiksować do postaci gładkiej pasty. Po tym czasie doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Mięso mielone na pomidorową nutę 130

szklimy na rozgrzanym oleju. 2. Pieczarki ścieramy na dużych oczkach tarki. Dosypujemy je do cebuli i czekamy aż puszczą soki a następnie odparują. Wtedy wrzucamy mięso mielone, które przyprawiamy solą oraz pieprzem. 3. Gdy mięso będzie już gotowe dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy obiema paprykami oraz solą i pieprzem według uznania. 4. Ser cheddar ścieramy na tarce

Szefowa kuchni
Curry z soczewicy, dyni i papryki 96

łyżeczka przyprawy curry ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki 1 szklanka soczewicy zielonej 100 ml przecieru pomidorowego 200 ml mleczka koko 1 łyżka tahini 1 łyżeczka syropu z agawy sok z połowy limonki 3 łyżki sosy sojowego Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Dynię pokroić w kostkę, paprykę w kawałki, chilli drobno

Smaczny zeszyt