ząbki czosnku · 2 cm kawałek świeżego imbiru · ½ papryczki chilli · sok z połowy limonki · 2 łyżki przyprawy Secrets of India -Bombay Masala (z Kotanyi) · 1 łyżka mieszanki(...)pomidorów z puszki · 1 łyżka koncentratu pomidorowego · 300 ml mleka kokosowego · garść płatków migdałowych Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy sokiem z limonki oraz przyprawami. Odstawimy do lodówki na 30 minut. Można również odstawić go na całą noc. Czosnek
Mania Gotowaniaszkl. bulionu warzywnego 1/2 szkl. białego wytrawnego wina 1 szkl. ziemniaków pokrojonych w małą kosteczkę szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 1 kopiasta łyżka mąki kukurydzianej 3 gałązki świeżego tymianku sok z 1/2 cytryny sól, świeżo mielony pieprz W garnku rozpuść masło. Wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, smaż 2 minuty. Dodaj pancerzyki(...)kukurydzianą i koncentratem pomidorowym. Wlej kilka łyżek płynu z zupy i dobrze wymieszaj, aby nie było grudek. Wlej całość do zupy i wymieszaj. Gotuj przez minutę. Zdejmij zupę z ognia i dokładnie zmiksuj blenderem. Przykryj pokrywką i odstaw na 5 minut. Przetrzyj zupę przez sito, aby pozbyć się zmielonych pancerzy. Zupę dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawaj
Delicious Placepiec przez 1,5 do 2 godzin. Po upieczeniu, zanim podamy mięso należy odczekać 10 min, aby mięso zatrzymało w sobie wszystkie soki. Po upieczeniu można posypać świeżym, posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :) W okresie letnim przecier pomidorowy można zastąpić świeżymi pomidorami. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny , Zapiekanki Tagged: cebula , kurczak , marynata , pomidory , przecier pomidorowy
https:KKuchniaMniamSkładniki: - 1/2 opakowania makaronu spaghetti - 6 sporych, czerwonych papryk - średnia cebula - główka czosnku - kilka plasterków wędliny dojrzewającej (u mnie wołowina) - 1-2 łyżki soku z cytryny (wg uznania) - kilka gałązek świeżej bazylii - dwie łyżki koncantratu pomidorowego - łyżka cukru - sól, pieprz, papryka wędzona, chilli - parmezan do posypania - oliwa z oliwek Paprykę, cebulę i czosnek w całości układam na blasze i wstawiam(...)oznacza to, ze miąższ też będzie spalony :) Upieczone warzywa studzimy, następnie obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, wkładamy do rondelka. Blendujemy na gładką masę. Rondel stawiamy na palniku, dodajemy sok z cytryny, koncentrat, bazylię, cukier pozostałe przyprawy do smaku. Gotujemy 15-20 minut. W tym czasie makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie z odrobiną oliwy. Wędlinę dojrzewającą kroimy
Cook&LoveWIEPRZOWY. /własny; współpraca z Winiary;/ 500g mięsa wieprzowego (może być gulaszowe) słoik ogórków kiszonych (ok.8-9 sztuk) 2 duże cebule czerwone opakowanie Winiary Pomysł na...Gulasz mały słoiczek koncentratu pomidorowego mała papryczka chili Cebulę obieram i drobno siekam, szklę w garnku na niewielkiej ilości oleju. Papryczkę chili kroję w małe talarki, usunąwszy wcześniej nasionka. Mięso, jeśli jest w kawałku, kroję(...)mieszam z 500ml zimnej wody, dobrze rozrabiam. Wlewam do garnka wtedy, kiedy wszystkie składniki zdążyły się usmażyć i wydzielił się z nich sok. Dokładnie mieszam, zagotowuję, po czym skręcam gaz do minimum, dodaję przecier pomidorowy. Całość duszę około 1,5 godziny na małym ogniu, aby mięso skruszało, a smaki się złączyły. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem bądź ugotowaną kaszą
W kuchni Karmel-itkikurczaka 1,2l bulionu drobiowego 850g pomidorów 100g czerwonej soczewicy 100g ciecierzycy 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki startego świeżego imbiru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki curry sok i otarta skóra z 1 limonki 1 pęczek kolendry sól pieprz olej Wykonanie: 1. Ciecierzycę namoczyć w dużej ilości wody(...)starty imbir, utarty w moździerzu kmin rzymski, cynamon i smażyć jeszcze chwilę. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, pomidory, wlać bulion warzywny i gotować około 10-15 minut. Po tym czasie dodać usmażony filet z kurczaka, posiekaną świeżą kolendrę, ugotowaną ciecierzycę, soczewicę oraz startą skórkę i sok z limonki. Na samym końcu zupę doprawić do smaku solą i pieprzem
Szalona Kuchnia Ewelinynastępnie trzymając od strony skóry, zetrzyj miąższ na tarce do sitka z małymi oczkami zawieszonego nad miską. Pozwól, aby odciekł z nadmiaru soku. Potrzebujesz jedynie gęstej pulpy. Trzeciego pomidora pokrój w drobną kostkę i dodaj do pulpy pomidorowej wraz ze szczyptą soli. Alternatywnie możesz drobno pokroić wszystkie pomidory. Aby podać dakos, skrop każdy sucharek lub połówkę bułki oliwą, następnie(...)ułóż po kilka łyżek pulpy pomidorowej. Ser pokrusz na drobne kawałeczki i ułóż na pomidorach. Posyp suszonym oregano i świeżo zmielonym czarnych pieprzem. Udekoruj kaparami, czarnymi oliwkami lub ewentualnie świeżymi ziołami. Na koniec polej oliwą (na Krecie leją jej dużo) i podawaj. ➤ Wskazówka : Nie wyrzucaj soku, który wyciekł z przetartych pomidorów. Możesz wykorzystać go do przygotowania gazpacho , zupy, sosu
Chilli Czosnek i Oliwapuszki 1 opakowanie, czosnek 2 ząbki, sos sojowy 2 łyżki, koncentrat pomidorowy 3 łyżki, kolendra mielona 1 łyżeczka, kmin rzymski 1 łyżeczka, papryka słodka mielona pół łyżeczki, papryka ostra pół łyżeczki, kurkuma 1 łyżeczka, sól i pieprz do smaku, natka pietruszki lub świeża kolendra posiekana 3 łyżki, sok z limonki do skropienia zupy, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Ciecierzyce(...)zalewamy wszystko wodą. Gotujemy do momentu aż soczewica będzie miękka. Następnie dodajemy ugotowaną ciecierzycę, koncentrat pomidorowy, wyciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy i przyprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Zupę podajemy skropioną sokiem z limonki
kulinarne odsłony patimarokańsku to pyszne danie jednogarnkowe, pochodzące z "Sekretów kuchni arabskiej". Kurczaka najpierw marynujemy w aromatycznych przyprawach kuchni marokańskiej (kurkuma, kumin, kolendra) z dodatkiem soku z cytryny, mięty oraz oliwy, a następnie dusimy w sosie pomidorowym z dodatkiem cytryny, szafranu i oliwek. Danie to jest niezwykle aromatyczne, a podudzia z kurczaka bardzo soczyste. I to właśnie dzięki przyprawom, które w kuchni(...)łyżki oliwy 1 pęczek natki pietruszki 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili szczypta szafranu 1/2 łyżeczki kuminu mielonego 1/2 łyżeczki kurkumy sól, pieprz Marynata: 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry garść posiekanych liści mięty Dodatkowo: kuskus Wykonanie: W misce mieszamy sok z cytryny z oliwą
Kuchnia MagdaLenymarokańsku to pyszne danie jednogarnkowe, pochodzące z "Sekretów kuchni arabskiej". Kurczaka najpierw marynujemy w aromatycznych przyprawach kuchni marokańskiej (kurkuma, kumin, kolendra) z dodatkiem soku z cytryny, mięty oraz oliwy, a następnie dusimy w sosie pomidorowym z dodatkiem cytryny, szafranu i oliwek. Danie to jest niezwykle aromatyczne, a podudzia z kurczaka bardzo soczyste. I to właśnie dzięki przyprawom, które w kuchni(...)łyżki oliwy 1 pęczek natki pietruszki 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili szczypta szafranu 1/2 łyżeczki kuminu mielonego 1/2 łyżeczki kurkumy sól, pieprz Marynata: 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry garść posiekanych liści mięty Dodatkowo: kuskus Wykonanie: W misce mieszamy sok z cytryny z oliwą
Kuchnia MagdaLenykapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę
Kulinarne przygody Gatityryby i takiej nie polecam. Składniki: 800 g filetów z pangi 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka ketchupu pikantnego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 szczypty ostrej papryki sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki wody sól pieprz szczypiorek Wykonanie: Filety rybne skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem , papryką słodką, ostrą
O kuchni z uczuciempachną morzem, jodem i kryją w sobie soczyste, bogate w zdrowe tłuszcze mięso. Pieczona makrela to szybki obiad lub kolacja – ta upieczona jest na śródziemnomorską nutę, podana z sosem pomidorowym który genialnie łagodzi jej mocny smak i tłustość ryby. Czosnek, rozmaryn i cytryna świetnie podkreślają charakterystyczny smak pieczonej makreli. Makrela nie przepada za smażeniem – sama w sobie jest tłustą rybą(...)śródziemnomorska uczta! SKŁADNIKI 3 makrele świeże, każda o wadze 320-360g 6 gałązek świeżego rozmarynu 6 dużych ząbków czosnku 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 puszka pomidorów bez skórki w pasacie pomidorowej trochę mniej niż ½ puszki wody 16 oliwek 2 łyżki kaparów 1 niepełna łyżeczka soli 1 niepełna łyżeczka pieprzu 1 niepełna łyżeczka płatków
Karo in the Kitchenpatelni grillowej lub samym grillu. Uwielbiane również przez najmłodszych. SKŁADNIKI: 8-10 placków pszennej tortilli ½ kg mielonego mięsa z indyka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 cukinia ¾ szklanki passaty pomidorowej 20 dag sera żółtego grana padano lub cheddar 1 mała puszka kukurydzy 3 łyżki sosu słodko kwaśnego z chili Słodka i ostra papryka do smaku Sól himalajska do smaku Olej(...)indyka oraz pokrojoną w drobne słupki cukinię przykrywamy patelnię i dusimy aż mięso będzie gotowe i warzywa zmiękną. Gdy będzie dużo soków należy odkryć patelnię i odparować nieco wody. Do mięsa dodajemy passatę pomidorową, doprawiamy do smaku przyprawami oraz sosem słodkim z chili. Dusimy jeszcze 5 minut. Zestawiamy z ognia, lekko studzimy. Kukurydzę osaczamy z zalewy dodajemy
Wanilia i Kardamoncebule 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 2 czerwone papryki 1 cytryna 3-4 łyżki ketchupu 2-3 łyżki przecieru pomidorowego olej sól pieprz natka pietruszki lub koperek Wykonanie: Udka nacieram solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Marchew, pietruszkę i seler ścieram na tarce o dużych oczkach. Paprykę kroję w paski, a później na pół. Na spód brytfanki wlewam
Bea(u)ty kitchen