łyżki posiekanego koperku oliwa sok z cytryny Sposób wykonania: Rybę dzielimy na mniejsze części, układamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą, doprawiamy przyprawą i ziołami. Pieczemy około 25 min w tem 175st. Cebula pomidorowa Składniki: 2-3 średnie cebule 1 ząbek czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki pikantnego ketchupu sól, pieprz Sposób wykonania: Cebule kroimy w półplasterki
Smaki Nataliipotrawa jednogarnkowa. 1 średniej wielkości podwójna pierś kurczaka 1 kartonik/ butelka passaty pomidorowej 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 4 ząbki czosnku mała puszka ananasa ew. 2 gałązki selera naciowego, opcjonalnie słoiczek sosu słodko-kwaśnego sól, pieprz sok z cytryny natka pietruszki Mięso płuczemy i osuszamy, a następnie kroimy w cieniutkie(...)ananasem, dorzucamy do garnka i zalewamy passatą. Dusimy na niedużym ogniu przez kilkanaście minut, aż mięso i warzywa będą miękkie, a sos pomidorowy lekko się zredukuje. Przed końcem gotowania dorzucamy fasolkę z puszki. Całość doprawiamy na koniec sokiem z cytryny, syropem z ananasa z puszki, solą oraz pieprzem, można ewentualnie w razie potrzeby dodać także odrobinę wody. Jak już wspominałam
Kuchenna Kontrrewolucyasłodką i ostrą paprykę i oregano. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy mięso i pastę pomidorowa. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy kilka minut. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami mięso, następnie pokrojone w plastry warzywa (podsmażone wcześniej bakłażan, cukinia, papryka, pomidory) i zblanszowane ziemniaki. Całość polewamy jogurtem z sokiem z cytryny, doprawiamy czosnkiem i oregano i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Smakowity Blog KulinarnyPOMIDORY ! Najlepsze wg mnie (i cenowo i smakowo) to nasza lima. Pomidory te są mięsiste a przy tym mają małą zawartość pestek i soku. Świetnie nadają się zarówno do suszenia, jak i zrobienia z nich przecieru pomidorowego. Nawet te z gospodarstw ekologicznych nie powalają w sezonie swoją ceną, więc jak najbardziej polecam wybrać te bez oprysków, uprawiane naturalnie(...)suszonych jest on świetnym, smakowym dodatkiem, ale niekoniecznym, aby pomidory były naprawdę rewelacyjne w smaku. BLACH DO PIECZENIA wyłożonych papierem do pieczenia. Mimo, że pomidory nie puszczają praktycznie wcale soku, to jednak trochę go mają. Warto więc zabezpieczyć blachy papierem. Przed przystąpieniem do suszenia miejcie świadomość, że kilogram pomidorów to praktycznie nic w formie suszonej. Jeśli chcecie zrobić powyżej
gutfutwody - mała cebula - ząbek czosnku - 2 duże pieczarki - sól, pieprz do smaku - łyżka masła - rukola i szynka parmeńska do podania Salsa pomidorowa: - 2 pomidory malinowe - płatki chilli (ja użyłam pomidorów suszonych w proszku z dodatkiem płatków chilli) - łyżeczka soku z cytryny - świeżo mielony pieprz - sól morska - olej pistacjowy (można zastąpić innym ulubionym, np rydzowym lub oliwą z oliwek) - rzeżucha(...)ogóle nie przeszkadzała). Pomidory kroję w drobną kosteczkę, przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, chilli, oliwę i sok z cytryny. Dokłanie mieszam. Na końcu dodaję rzeżuchę. Omlet zdejmuję z patelni, na nim układam szynkę parmeńską i rukolę. Podaję z salsą pomidorową. Smacznego
Cook&Lovesoczewica czerwona- szklanka * woda- 800 ml * cebula- 1 duża sztuka * imbir- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru * czosnek- 2 ząbki * koncentrat pomidorowy- 2 czubate łyżki * mięta- 2 łyżeczki, kurkuma- 1 łyżeczka, suszona kolendra- 1 łyżeczka, cayenne- szczypta * limonka- sok z 1 szt. * oliwa do smażenia * mleko kokosowe- 200 ml * ryż brązowy- 100 g * masło- spora łyżka Soczewicę wrzucić(...)pomidorowy, przykryć i gotować około 20 minut. W międzyczasie na rozgrzanym oleju zeszklić poszatkowaną cebulkę, a po około 2 minutach dodać sprasowany czosnek oraz starty imbir, całość wymieszać i przesmażyć przez kolejne 2 minuty. Mieszankę przełożyć do gotującej się soczewicy. 2-3 minuty przed końcem czasu gotowania się soczewicy dodać suszoną kolendrę oraz suszoną miętę. Tuż przed podaniem skropić sokiem
Kraina Miodem Płynącacebule – 1 puszka ananasa w lekkiej zalewie – 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego – 1/2 łyżeczki kurkumy – natka pietruszki – 4 łyżki oleju – sól, pieprz cytrynowy do smaku Wykonanie: – Rybę pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. – Roztrzepać jajka z mąką i majonezem(...)podsmażyć na oleju, posolić, dusić na słabym ogniu do zeszklenia. – Dodać drobno pokrojony ananas, razem przesmażyć, doprawić solą i pieprzem. – Dodać koncentrat pomidorowy i kurkumę. – Na koniec wymieszać z natką pietruszki. – Usmażoną rybę położyć na dnie salaterki, na to połowę farszu, ponownie ryba i farsz
To co kochamprostszego ;) Do dzieła! Zapiekanka makaronowa w jogurtowo - pomidorowym sosie Składniki: 2 filety z kurczaka 100 g mrożonej fasolki szparagowej 100 g mrożonego szpinaku 100 g mrożonego groszku 5 ząbków czosnku 100 g sera żółtego, startego garść posiekanych orzechów włoskich olej kokosowy 450 g makaronu farfalle przyprawy: sól himalajska, pieprz, imbir, sok z cytryny Marynata do mięsa: sól himalajska, pieprz(...)Wyglądają i smakują wyśmienicie :) I potrzeba im naprawdę niewiele przypraw: szczypta soli, pieprzu, 2 łyżeczki imbiru i sok z połowy z cytryny. Przygotowanie sosu jest równie łatwe i przyjemne: w misce mieszamy jogurt naturalny, mleko, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i przecierem pomidorowym. Dopiero na koniec, kiedy już jesteśmy pewni smaku, dodajemy rozbełtane jajka i całość mieszamy. Mięso podduszamy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!patelnia się rozgrzeje przesmażyć cebulę, a na koniec dodać pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem i smażyć na średnim ogniu tak długo, aż większość soku z pieczarek wyparuje. 2. Na przygotowanym surowym spodzie do pizzy rozsmarować sos pomidorowy (sosem nie smarować brzegów pizzy!). 3. Następnie dodać przesmażone pieczarki z cebulą, salami, pokrojonego na plasterki ogórka. 4. Wszystko posypać startym żółtym serem
Ugotowaćświeżych krewetek 1 duża marchew 1 mały seler 1 pietruszka 2 łyżki słodkiego sosu chilli 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 liść kaffiru 200 g makaronu udon 1 duża kapusta pak choi sok z limonki tajskiej natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Krewetki razem(...)kroimy w julenkę, dodajemy do bulionu i gotujemy do jej miękkości z dodatkiem sosu, koncentratu pomidorowego, posiekanym czosnkiem oraz imbirem i liściem kaffiru. Po tym czasie dodajemy makaron, krewetki i posiekaną kapustę. Gotujemy jeszcze 2-3 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem i sokiem z limonki. Podajemy z natką pietruszki. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style
R'n'G Kitchenlaska kiełbasy * 1 średnia cebula * duży pęczek kopru * 2 łyżki masła * 1 łyżka mąki * 1 liść laurowy * 3 ziarenka ziela angielskiego * 1 łyżka koncentratu pomidorowego - jeśli ktoś lubi * sól, pieprz Cebulę i kiełbasę pokroiłam kostkę. Podsmażyłam w garnku. W tym czasie pokroiłam cukinię w pół talarki albo ćwiartki, jeśli była większa. Jeśli cukinia ma duże ziarna, wykrawam środek. Kroję(...)dwóch rodzajów. Wrzuciłam pokrojoną cukinię i ziele z liściem do garnka z kiełbasą i cebulką. Niezbyt długo trzeba czekać aż cukinia puści sok i zmięknie. Trzeba działać więc szybko. Dla tych, co lubią dodatek koncentratu pomidorowego - polecam go dodać, ale bez tego dodatku też świetnie smakuje. Na koniec zrobiłam zasmażkę z masła i mąki. Do podkreślenia smaku i aromatu oczywiście
Pieprzyć z Fantazjąkrojonych 1,5 szklanki bulionu lub wody pół szklanki posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki mocnej zaparzonej kawy 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka miodu 2 kostki gorzkiej czekolady 2 łyżki soku z limonki olej rzepakowy sól (przepis na 5-6 porcji) Obraną dynię, bez pestek, kroimy w większą kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy
Kardamonovyzapiekanki, zupy, potrawki etc. Do tego też opcjonalnie guacamole albo kwaśna śmietana. Tym razem zrobiłam zapiekane naleśniki, właśnie z farszem mięsno-fasolowym, posypane serem żółtym. A do nich salsa pomidorowa z natką pietruszki i cebulą. Dużo smaków w jednym daniu, dużo dobroci. 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table(...)fasolę, kmin, sos pomidorowy i chilli, wymieszać, chwilę podsmażyć i zestawić z ognia- lekko przestudzić. Naleśniki nadziewać mięsem i układać w naczyniu do zapiekania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 20 minut. Zetrzeć ser, posypać naleśniki i zapiekać kolejne kilka minut. Przygotować salsę pomidorową- pomidory pokroić w kostkę, dodać posiekaną cebulę i natkę, sok limonki, oliwę
Smaczny zeszytpadano 1 ząbek czosnku 1 średnie jajko (M) 3 łyżki mąki gryczanej Dodatki : Na Pudliszkową salsę : 4 łyżki koncentratu pomidorowego #Pudliszki 1 mała papryczka chili bez nasion 1 łyżeczka soku z limonki 1/2 cebulki szalotki szczypta soli morskiej 1 łyżeczka oliwy z oliwek Przybranie : Świeża sałata czerwona Radicchio
vaniliowoczekoladowaprzypraw. Rewelacja! Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z grejpfrutem Frytki z dyni piżmowej (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania
Kulinarne przygody GatityMożna użyć dowolnych warzyw, u mnie były: 1 duża czerwona papryka, ½ puszki kukurydzy, 5 pomidorów, 4 ogórki kiszone, 1 duża czerwona cebula, 4 miechunki pomidorowe, 1 szklanka czarnych oliwek. Sos: 1/3 szklanki oliwy + odrobina soku z cytryny lub octu winnego + sól + pieprz + drobno posiekana natka pietruszki. Boski porządek (2017, Petra Volpe): Nora mieszka w spokojnej, szwajcarskiej wiosce
Qlinarnie i Qlinarnieprzepis Porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Potrzebujesz: 500g marchewki 100g pestek dyni 100g nasion słonecznika 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki soku z limonki 1 puszka pomidorów 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka chilli w proszku 1 łyżka wędzonej papryki 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka kuminu (nasiona lub mielony) *opcjonalnie 3 łyżki sosu sojowego sól
Blendmanłyżeczki soli 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu 2 łyżki cukru 0,25 łyżeczki mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki kurkumy Sos : 200ml przecieru pomidorowego 200ml wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie : Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę do smażenia i zeszklić na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę, razem z czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Gdy cebula
Codzienne Gotowaniepieprzem. Zostawić na kilkanaście minut. Patelnię (najlepiej grillową) posmarować olejem i rozgrzać. Obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Sos bbq: 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 czubata łyżka wędzonej słodkiej papryki 2 łyżki miodu sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka soli W miseczce dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu. Do naczynia żaroodpornego przełożyć obsmażone mięso i natrzeć je dokładnie sosem. Wstawić
Moja Galeria SmakuParowce, lub jak kto woli białe pączki można podawać na wiele sposobów.Dobre są w wersji obiadowej, ale również świetnie smakują jako deser.
Maminek kulinarnyWymieszać je z cebulką, kminem , kolendrą i tabasco. Stopić masło i połączyć z sokiem cytrynowym i pieprzem. Naczynie żaroodporne natłuścić i ułożyć rybę posmarowaną sokiem cytrynowym z masłem i pieprzem. Na wierzchu ułożyć masę pomidorową i posypać serem wymieszanym z drobno posiekanym miękiszem chlebowym. Wstawić do pieca ,temp.180stop. i piec 15 min. Podawać z cytryną
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki 4 kromki chleba 100 gram startego sera żółtego maslo do posmarowania 2 jajka 4 różyczki brokułów 1łyżeczka octu ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego Na sos holenderski: 1/2 kostki masła 3-4 żółtka sok z 1/2 cytryny sól i pieprz Sandwicze..Smarujemy przecierem i czosnkiem i nadziewamy serem i pokrojonymi brokułami...podpiekamy w piekarniku lub opiekaczu... w rondlu
NaKońcuJęzykarazem duszę. (Początkowo wydaje się, że cukinii jest za dużo w stosunku do kiełbasy i że wody jest zbyt mało, jednak cukinia szybko puszcza sok i zmniejsza swoją objętość. ) Gdy cukinia zmięknie, dodaję przecier pomidorowy, chwilę jeszcze gotuję, później wbijam do garnka z bigosem jajko i mieszam. Jajko po ścięciu się tworzy takie białe kłaczki w bigosie. Całość przyprawiam solą
Co w głowie piszczy