sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:85/207)

Węgierska marynata do mięs 102

magiczny sposób przenosicie się nad Balaton. Przepis: węgierska marynata do mięs Węgierska marynata do mięs – składniki: 150 ml oleju 100 ml wody Sok z połowy cytryny 3-4 duże ząbki czosnku łyżka przecieru pomidorowego łyżka wędzonej papryki płaska łyżeczka ostrej papryki łyżeczka cząbru pół łyżeczki lubczyku pół łyżeczki pokruszonych ziaren gorczycy łyżeczka rozmarynu pół łyżeczki pokruszonej czarnuszki pół łyżeczki soli

okolicepalnika.pl
Kurczak w sosie słodko kwaśnym 134

podwójna pierś z kurczaka, 3 /4 puszki ananasów, 1 duża marchewka, 1  czerwona papryka, 1  średnia cebula. S os: 150 ml soku z ananasów, 1 -2 łyżki octu winnego, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka sosu sojowego, 1-2 łyżeczki cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, s ól, pieprz do smaku. Kurczaka kroimy w grubszą kostkę, obsypujemy solą

Moja kraina smaków
Mini quesadillas z kurczakiem i serem 178

warzyw po chińsku 1/3 pomidorów z puszki łyżka oleju rzepakowego łyżka mąki kukurydzianej odrobina mleka  łyżeczka płynnego miodu (opcjonalnie, dla złagodzenia smaku) odrobina soku z cytryny sól, pieprz, ostra papryka, chilli natka pietruszki + sos pomidorowy* i tarty ser * u mnie klasycznie - pomidory z puszki z dodatkiem koncentratu pomidorowego i ketchupu, przyprawione solą, pieprzem i chilli, podgrzane i zblendowane wcześniej

Kuchnia Ellie
Sprytny sposób na pyszne żeberka 114

mogło się zmarnować :) Posłużył mi za bazę do pysznej zupy fasolowej. Z następujących składników przygotowałam marynatę: 1/4 szklanki cydru (może być także sok jabłkowy) dwóch łyżek miodu, ja wykorzystałam lipowy połowy łyżki przecieru pomidorowego połowy łyżki kurkumy mieszanki utartych ziół, była to odrobina gorczycy, kolendra, tymianek, rozmaryn i majeranek, około 2 łyżek 3/4 łyżki startego pieprzu połowy łyżki soli połowy

Pichceniomania
Wyjątkowe sosy do grillowanych żeberek 165

gotować na średnim ogniu aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wymieszać ze startą skórką z limonki i cytryny. Słodko ostry sos do żeberek Składniki: sok z dwóch pomarańczy 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 szklanka sosu pomidorowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy w proszku 1 łyżeczka pieprzu ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki oregano ¼ łyżeczki czosnku w proszku sól i pieprz do smaku

naRuszcie
Oszukany sos amerykański - z makaronu, lub majonez :) 197

nawet bez oleju). Składniki: - ugotowany makaron (ok 1 szklanki), - dowolne mleko roślinne, - ok 1/2 łyżeczki soli jajecznej (kala namak), - 1 łyżeczka musztardy, - sok z połowy cytryny, - ew. kilka łyżek oleju, - 3 łyżki koncentratu pomidorowego, - 2 ogórki konserwowe, - pieprz do smaku. Wykonanie: Makaron wrzucamy do kielicha blendera, zalewamy mlekiem, na początku do 1/2 wysokości, dodajemy sól, pieprz, musztardę. Mielimy na gładką

Co na wege obiad?
Wegańska pasta a’la tatar 156

najlepiej przez jedną noc w lodówce.  Składniki: 1/3 szklanki orzechów włoskich 4 wafle ryżowe (40 g) 2 suszone pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki pikantnej musztardy 2 łyżki posiekanych korniszonów  1 łyżka soku z ogórków 2 łyżki kaparów 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana sól i pieprz do smaku Do blendera lub malaksera wrzuć orzechy i zmiksuj

Roślinna - blog wegański
Placki ryżowe z warzywami i słonecznikiem 202

rozgrzany olej, smażyć z obu stron.   Placki dobrze się komponują z keczupem - u mnie z ketchupem dla dzieci Primavika  robionym na bazie soku jabłkowego, bez dodatku cukru, który de facto smakuje jak sosik pomidorowy :)  (recenzja wkrótce

Kto ugości moich gości?
Morska zupa pomidorowa z krewetkami i rybą 131

czosnku, drobno posiekane 2 papryczki chilli (lub 1 jak ktoś nie lubi piekielnie ostrego smaku) 1 puszka pomidorów (400 g) bez skórek, w sosie pomidorowym 300 ml gorącego bulionu jarzynowego, łagodnego (suszone warzywa +sól+oliwa) sok z 1/2 cytryny 4 - 5 łyżek drobnego makaronu Lubella sól morska i świeżo zmielony pieprz, świeża pietruszka Krewetki rozmrozić, umyć, opłukać i osuszyć, oprószyć

MarciochaKucharzy
jajka faszerowane sardynkami 157

składniki: 5 jajek 1 mała puszka sardynek w oleju 1/2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka startego sera żółtego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 i 1/2 łyżki majonezu 1/2 łyżeczki musztardy sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy na pół. Wyciągamy żółtka, rozcieramy je z pozostałymi składnikami, doprawiamy solą i pieprzem. Gotową masą napełniamy połówki białek

Domowy Smak Jedzenia
Sos Pomidorowy 137

olej, dorzucamy cebulę, liść laurowy i szklimy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Gdy cebula zmięknie solimy i pieprzymy,dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę mieszamy całość.Teraz dodajemy nasze pomidory, które puszczą sok pod wpływemciepła. Dosalamy jeżeli jest taka potrzeba.Pozostaje nam już terazdusić, co jakiś czas mieszając, aby nie przypalić.Dusimy na małym ogniu, sos ma delikatnie

Pasje Jolki
Młode cukinie panierowane z marchewkowym tzatziki i sosem pomidorowym 131

ostrej papryki w proszku ćwierć łyżeczki zmielonego pieprzu 1/3 szklanki mąki z ciecierzycy (u mnie panier z ciecierzycy Mamut) 1/3 szklanki ziaren sezamu   Na sos pomidorowy: kartonik sosu pomidorowego lub passaty (ok 400 g) mała cebula posiekana w piórka ząbek czosnku przetarty przez praskę pół łyżeczki oregano   Na marchewkowe tzatziki: duża marchewka lub 2 małe – obrane(...)posiekany duże opakowanie jogurtu greckiego (400g) ząbek czosnku przetarty przez praskę łyżeczka miodu pieprz skórka otarta z całej cytryny i wyciśnięty z niej sok oliwa do skropienia Przepis na cukinię panierowaną z marchewkowym tzatziki i sosem pomidorowym   Zaczynamy od sosu pomidorowego. Cebulę podsmażamy. Dodajemy sos pomidorowy i czosnek. Smażymy aż sos zgęstnieje. W tym czasie kroimy młode cukinie

Ugotowane pozamiatane
Curry z ciecierzycą i szpinakiem 109

łyżeczki chilli 1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry 1 łyżeczka przyprawy garam masala 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 4 pokrojone w kostkę pomidory albo 1 puszka pomidorów krojonych 2 puszki odsączonej ciecierzycy 200 g mrożonego szpinaku 400 ml (puszka) mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soku z limonki sól pęczek kolendry W woku albo w wysokiej patelni lub garnku rozgrzać(...)minut  mieszając od czasu do czasu. Dodać chilli, kolendrę, garam masala, przecier pomidorowy i pomidory – dobrze wszystko wymieszać.  Wlać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia, dodać ciecierzycę  i dusić całość ok 15 minut. Dodać mleczko kokosowe i szpinak, gotować kolejne 5 minut, dodać sok z limonki, cukier i sól do smaku. Zestawić z ognia, posypać

Smaczny zeszyt
Gulasz z dorsza po węgiersku 183

nieskomplikowane danie robi się naprawdę szybko i smakuje obłędnie.   Składniki: 400 g filetów z dorsza 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 50-100 g boczku 3 średnie ziemniaki 1-2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól, pieprz sok z cytryny 2 szklanki wywaru z warzyw 1-2 czerwone papryki Wykonanie: filety z dorsza pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placuszki z cukinii i makaron z kurczakiem w sosie z kiszonych ogórków 169

cukinią i sosem pomidorowym oraz makaronem z kurczakiem w sosie z ogórków kiszonych. 1. Placuszki z cukinii z sosem pomidorowym, chudym twarogiem i bazylią: Placki, 12 szt.: 2 mniejsze cukinie (około 400 g) 2 jajka 4 łyżki mąki pełnoziarnistej Lubella 1 ząbek czosnku szczypta soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej masło klarowane do smażenia Sos pomidorowy: 1 opakowanie pomidorów krojonych Łowicz(...)świeżej bazylii 1 łyżeczka oliwy z chili sól, pieprz, sok z cytryny i cukier trzcinowy do smaku Cukinie zetrzeć na tarce, dokładnie odcisnąć z soku. Cukinię, jajka, mąkę, sprasowany ząbek czosnku oraz przyprawy wymieszać. Na rozgrzanym maśle klarowanym smażyć porcje ciasta z dwóch stron do zarumienienia. Podawać z sosem pomidorowym. Pomidory przełożyć do miseczki, dodać pokruszony twaróg, bazylię, doprawić

Kraina Miodem Płynąca
Mini pizza w 4 smakach (część III) 214

soli Sos pomidorowy (do 8 pizzerinek): 250 g pomidorów (2 sztuki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczka soli szczypta pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżki soku z cytryny Pesto z rukoli: 50 g rukoli 20 g orzechów włoskich 4 -6 łyżek oliwy 40 g startego(...)ciepłe miejsce). Sos pomidorowy: Na oliwie podsmażyć pokrojoną w mała kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Pomidory (bez skórki) pokroić w kostkę – dodać do cebuli i czosnku. Całość dusić do czasu, aż pomidory będą miękkie (około 15 minut). Następnie dodać resztę składników (przecier, sól, pieprz, paprykę, cukier i sok z cytryny

KuchniaWeDwoje.pl
Domowa zupa ,,Jak u mamy” czyli jak się robi barszcz ukraiński? 117

buraków (lub kg, według upodobania) – mała puszka białej fasoli – 3 ząbki czosnku – pół szklanki sosu pomidorowego – łyżka masła – 2 cebule – 3 liście laurowe – 5 ziarenek zioła – sól – sok z cytryny dla smaku Jak się robi barszcz ukraiński? Krok po kroku 1) Jeśli nie jesteś fanem tłustych zup, to koniecznie zdejmij część(...)ziemniaki już obrane, do tego ząbki czosnku, gotując całość 15 minut. Na samym końcu kapustę. 6) W międzyczasie dodajemy pokrojoną cebulę, którą wcześniej musimy smażyć na maśle.Dodajemy sos pomidorowy, oraz starte buraki na tarce. 7) Barszcz możemy doprawić według upodobań cukrem lub cytryną. Można przed podaniem dodać trochę śmietany i rozkoszować się smakiem. Smacznego!   Artykuł Domowa zupa

sierotka maRysia w kuchni
Lekki bigos z młodej kapusty 172

angielskiego 1 łyżka kminku 1 duża, najlepiej młoda cebula 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki oleju pieprz, majeranek, ew. sól i cukier 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka maggi 1 łyżka przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu po łyżce słodkiej i wędzonej papryki sól i pieprz Obie kapusty poszatkować, przełożyć do dwóch osobnych dużych garnków i zalać niewielką(...)tego bigosu nie dodawałam, zrezygnowałam również z wina, bo nie chciałam, by bigos miał ciężki smak). Dodać pomidory w puszce wraz z sokiem (można zastąpić pokrojonymi w kostkę świeżymi pelati lub malinowymi) oraz koncentrat pomidorowy. Po kilkunastu kolejnych minutach bigos doprawić solą, pieprzem, majerankiem, słodką i wędzoną papryką i jeśli bigos będzie zbyt kwaśny, również cukrem. Bigos jest smaczniejszy

Czerwień i błękit
Łosoś w warzywach 122

łyżki masła 5 łyż3k oliwy 500g marchewki pół selera naciowego 1 korzeń pietruszki 200g koncentratu pomidorowego 1 liść laurowy 5 szt ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach sól łosoś surowy – 3-5 filetów po 100-150g 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Jak zrobić łososia w warzywach: Cebulę i pora siekamy drobno(...)wolnym ogniu pod przykrywką aż warzywa będą miękkie i rozpływające się w ustach. Dodajemy przecier pomidorowy, natkę, pietruszki, doprawiamy do smaku. W warzywach robimy lekkie wgłębienia i układamy w nie filety łososia surowe. Przykrywamy przykrywką i dusimy na wolnym ogniu 10-15 min. Skrapiamy sokiem z cytryny. Artykuł Łosoś w warzywach pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje

Proponowane wyszukiwania