papryki słodkiej, 1 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej, 7 łyżek oliwy, 6 łyżek majonezu, 5 łyżek jogurtu greckiego, 4 łyżeczek soku z cytryny, 6 ząbków czosnku, 2 czerwonych papryk, 1 bakłażana, 3 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 cebul, 2 łyżek octu winnego białego, 500 gram białej kapusty, 1 marchewki, 1 łyżeczki cukru, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu, 500 gram(...)nasiennych i obrałem ze skórek, cebulę i czosnek pozbawiłem łupinek, a miąższ bakłażana wydrążyłem przy pomocy łyżki. Wszystkie upieczone warzywa umieściłem w blenderze. Dodałem do nich 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki oliwy i 2 łyżki białego octu winnego. Łyżeczkę kminu rzymskiego roztarłem w moździerzu do uzyskania drobnego proszku i również dodałem do warzyw. Przyprawiłem solą i świeżo mielonym czarnym
Wyprawy kulinarnekurczaka 2 kolorowe papryki 1 marchewka 1 średniej wielkości cebula 1 szkl. gęstego przecieru pomidorowego 1 szkl. bulionu drobiowego ( może byc z kostki) 1/2 puszki pędów bambusa 2 plastry ananasa z puszki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju do smażenia 2 ząbki czosnku sok z 1/2 limonki sól pieprz 1 dymka do dekoracji Pieczone filety z kurczaka należy pokroic(...)Smażyc klika minut , ciągle mieszac. Kiedy warzywa będą już prawie miękkie , dołożyc pędy bambusa oraz kawałki ananasa.Przecier pomidorowy wymieszac z mąką. Dodac do gulaszu. Wlac bulion. Doprowadzic do wrzenia , zmniejszyc ogień i dusci ok. 5 minut. Gulasz przyprawic czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Dymkę pociąc w paseczki i udekorowac potrawę.Życzę smacznego
Słodkości i nie tylkołyżeczka świeżo startego imbiru 2 łyżeczki garam masali 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka chili 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) Wykonanie: Usunąć skórę z kurczaka i zrobić w mięsie głębokie nacięcia. Natrzeć solą wymieszaną z sokiem z cytryny i oliwą. Pozostawić w misce na 20 minut. Połączyć jogurt z przyprawami i obtoczyć w nim dokładnie kawałki kurczaka
zadanie-gotowanieSkładniki: 3-4 ząbki czosnku kawałek imbiru (ok. 3 cm) 1-2 papryczki chilli sok z 1 cytryny 500-600g wyfiletowanych udek z kurczaka 3 łyżki jamajskiej przyprawy curry (ewentualnie przyprawy curry ze sklepu, ale smak będzie inny) 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 300g ziemniaków 1 łyżeczka soli olej do smażenia(...)chwilę przesmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki, mleko kokosowe i sól. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć i zagotować. Gdy sos się zagotuje, zmniejszyć gaz, uchylić pokrywkę i powoli gotować do czasu aż ziemniaki będą miękkie, od czasu do czasu mieszać. Pod koniec gotowania ewentualnie doprawić solą i sokiem z cytryny. Podawać z ryżem, a najlepiej
Codzienne Gotowaniefrytkami.Przepis pochodzi z książki "Mięsa, najlepsze potrawy i marynaty" autorstwa Anneki Manningskładnikiburger600 g mielonego mięsa wołowego (u mnie łopatka)1/2 drobno posiekanej cebuli czerwonejszczypta imbiru3 łyżki soku z pomarańczy2 łyżeczki musztardy40 g tartej bułkijajkosól, pieprzsos pomidorowyłyżka oliwy1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę2 rozgniecione ząbki czosnku1/2 łyżeczki płatków chili1 łyżeczka gorczycy (zmielonej lub zgniecionej w moździerzu(...)minut z każdej strony , do momentu aż się przypieka i usmażą w środku.Podawać jak tradycyjny burger w podgrzanej bułce z dodatkiem sałaty sera i sosu pomidorowego, lub z frytkami. Smacznego!Uwagi: Mięso mieliłam w maszynce o oczkach
Stare GaryBakłażany nadziewane fetą i zapieczone w sosie pomidorowym. Trochę z nimi jest zabawy ale efekt jest wart wysiłku. Pyszne, wegetariańskie danie, które można podać do kuskusu, ryżu czy makaronu. Idealnie się nada na bardziej elegancką okazję, lub gdy zapraszacie gości bo naprawdę robi wrażenie. Można sobie trochę ułatwić i użyć gotowego sosu pomidorowego. Chociaż przygotowanie domowego też jest proste(...)łyżek oleju/oliwy Nadzienie 2 ząbki czosnku 150 g sera feta 150 g sera białego typu włoskiego (np. capri) sok i skórka z połowy cytryny pół pęczka posiekanych ziół ( natka pietruszki i/lub bazylia) sól, pieprz do smaku Sos pomidorowy 2 puszki pomidorów krojonych ( w sezonie można użyć świeżych pomidorów ok 1 kg) 2 ząbki czosnku 1 cebula 3 łyżki oliwy
Smaczny zeszytSkładniki: 800 g filetów ryby mrożonej (morszczuk, mintaj lub sola) sok z cytryny 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszki mały seler 1 cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki słoiczek koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe łyżeczka słodkiej papryki lub łyżka Ajvaru sól, świeżo mielony pieprz kilka ziela angielskiego olej do smażenia 1/2 szklanki wody cukier Rybę rozmrozić, skropić sokiem
Czerwień i błękittrzeba go gotować. Zresztą tradycyjną pizzę Margheritę smaruje się po prostu pomidorami z puszki z odrobiną oliwy i soli, a wychodzi mega pysznie. Idealny w naszym wyobrażeniu sos pomidorowy do pizzy to taki zrobiony ze świeżych, pachnących słońcem pomidorów. Pokrojonych, doprawionych czosnkiem i ziołami i odparowanych, aż sos stanie się bardzo gęsty... Jako zwolenniczka ułatwiania sobie życia w kuchni(...)gładki sos. Jeżeli wolisz, aby sos był gęstszy, wybierz całe pomidory w puszce i nie dodawaj do blendera soków, w których pomidory pływają lub odsącz krojone pomidory na sitku. Szybki sos do pizzy z koncentratu Składniki: 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku duża szczypta soli i cukru szczypta suszonego oregano Przygotowanie: Przełóż koncentrat pomidorowy do miseczki i wymieszaj
Chilli Czosnek i Oliwamała czerwona papryka 2 duże pomidory malinowe lub 1 puszka pokrojonych pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2-3 ząbki czosnku sól morska, czarny pieprz, szczypta cukru 1 łyżka sosu sojowego / opcjonalnie 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej bazylii sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny WYKONANIE KASZĘ wsypujemy do garnka(najlepiej z grubym dnem), podgrzewamy często mieszając przez około(...)minuty. Od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i starty czosnek. Smażymy 1 minutę. Dodajemy pokrojone pomidory, doprawiamy solą pieprzem, szczyptą cukru i ewentualnie sosem sojowym. Gotujemy bez przykrycia, co jakiś czas mieszając przez około 5 minut, aż sos zredukuje się i zagęści. Na koniec skrapiamy całość sokiem z cytryny i posypujemy natką pietruszki i bazlią. Mieszamy, próbujemy
cool and mintygrillować około 2-3 minut z każdej strony. Możemy je również wtedy posypać czosnkiem lub żółtym serem po wierzchu. Natomiast jeśli chcemy grillowane pomidory wykorzystać do salsy albo sosu pomidorowego należy je lekko naoliwić a każdą ich część tak grillować aby miała kontakt z rusztem. Najlepszym sposobem aby dowiedzieć się czy grillowane pomidory są już dobre to spróbowanie ściągnięcia(...)przez umieszczenie pomidorów w gotującej się wodzie. Przecinanie pomidorów na połowy jest też ważne bo pozwala odrzucić nam nadmiar soków i ziaren, które mogą nam przeszkadzać w przygotowaniu sosów. Mówiąc o pomidorach z grilla nie można zapomnieć o zupie pomidorowej przygotowanej na nich. Grillowane pomidory do zupy są znacznie lepsze niż te tradycyjnie blanszowane we wrzącej wodzie oraz
naRuszcieszklanki mąki pszennej 3 szklanki mleka łubinowego 2 jajka 1 żółtko 1 szklanka mąki łubinowej 2 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli farsz 25 dag czerwonej fasoli 1 cebula 20 dag pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 żółtka 20 dag zielonej fasoli szparagowej majeranek sól pieprz świeżo mielony natka pietruszki 1 jajko 3 łyżki bułki tartej olej(...)solą oraz sokiem z cytryny. Z tak przygotowanego ciasta smażymy cienkie naleśniki. Gotujemy fasolę czerwoną. odcedzamy następnie zmiksować.W osobnym naczyniu gotujemy fasolę szparagową ze szczypią soli oraz cukru odcedzamy. Cebulę drobno kroimy następnie zeszklić na odrobinie oleju. Dodajemy oczyszczone, drobniutko pokrojone pieczarki, dusimy do miękkości. Następnie dodajemy zmiksowaną fasolę czerwoną, wymieszany z łyżką ciepłej wody koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę
kgwjanczewoświeżych krewetek 8-10 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła makaron do spaghetti szczypiorek sól pieprz 2 łyżki miodu sok z 1/2 cytryny szalotka 200 g wołowiny 3-4 łyżki oleju do smażenia Przeczytaj przepis na: Pomidorowe spaghetti z indykiem Spaghetti z krewetkami z patelni – przepis Wołowinę kroimy w paseczki. Na odrobinie oleju podsmażamy ją z każdej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pszenne tortille 1 jajko masło sól i świeżo zmielony pieprz 4 plasterki boczku Salsa pomidorowa: 1 średni pomidor – ja użyłam czarnego pomidora odmiany kumato (tylko te smakują mi zimą) 1/2 średniej czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 1 – 2 łyżki posiekanych liści kolendry sok z cytryny sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Boczek: Dobrze rozgrzej patelnię bez tłuszczu. Dodaj boczek(...)cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Składniki umieść w miseczce, dodaj liście kolendry. Dopraw świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na suchej patelni podgrzej placki tortilli. Nałóż boczek, porcję jajecznicy i salsy pomidorowej. Zwiń w zamknięty rulon. Smacznego
Moja pasja smakupuszka fasoli czerwonej 250 g jarmużu świeżego 2 cebule 4 ząbki czosnku 300 g pieczarek 2 pomidory sok z połowy cytryny makaron penne ser żółty kilka łyżek eliksiru - przepis tutaj przyprawy: sól himalajska, pieprz, imbir, papryka słodka, gałka muszkatołowa Sos pomidorowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 - 2 szklanki mleka przecier pomidorowy przyprawy: sól himalajska, pieprz, bazylia, kminek
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!boczku 2 cebule 3 łyżki smalcu trzy garście suszonych grzybów 4 liście laurowe 6 ziaren jałowca 8 ziaren ziela angielskiego mały słoik koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kwaszoną kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, a połowę dodatkowo przepłukać na sicie pod bieżącą wodą i ponownie odcisnąć. Zalać szklanką wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, i rozgniecione ziarna(...)kapusty wraz z grzybami i dokładnie wymieszać. Na małym ogniu gotować jeszcze godzinę, mieszając od czasu do czasu, by bigos się nie przypalił. W połowie czasu dodać koncentrat pomidorowy. Zestawić z ognia, lekko przestudzić i doprawić do smaku solą i pieprzem. Codziennie bigos należy podgrzać i gotować przez ok. 10 minut
W SMAK