sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:91/207)

Czwartek:Tortilla soup 115

pieczeni wieprzowej 1 puszka kukurydzy 400 ml 1 puszka czerwonej fasoli 400 ml 1 posiekana cebula 2 posiekane ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 puszkę całych pomidorów 1 czerwona papryczka chilii (lub mniej, według uznania) Sok z jednej limonki lub z połowy cytryny Kilka plackó tortilli pokrojonych w cienkie paski 3 szklanki bulionu drobiowego, warzywnego lub wody Pęczek świeżej

Niedzielny kucharz
Kurczak tandoori / tandoori chicken 184

można zastąpić zwykłą mieloną papryką chili) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju ok. 150 do 200 ml gęstego jogurtu 2 łyżki soku z limonki (lub cytryny) sól i pieprz do smaku Ps.  Garam masala i tandoori masala są dostępne m.in. w sklepie Kuchnie Świata

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szakszuka z bakłażanem 96

kostkę cebulę i bakłażana. Pomidory przekroić, usunąć gniazda nasienne i ewentualnie zdjąć skórkę, pokroić w kostkę. Do podsmażonych warzyw dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, chilli, cukier, szczyptę soli i pieprzu.  Dusić warzywa na niewielkim ogniu, aż sok z pomidorów prawie odparuje. Następnie dodać paprykę wędzoną i odsunąć warzywa na brzeg patelni, a na środku wbić jajka. Jajka posolić, posypać pieprzem

Codziennik Kuchenny
Przecier pomidorowy 167

jest trudny do wykonania ale trochę pracochłonny. Słoiczki wystarczy zapasteryzować i jesienną bądź zimową porą delektować się przepysznym sosem bądź zupą pomidorową np z dodatkiem domowego makaronu ?  Polecam ;)  Składniki: 3 kg dojrzałych, świeżych pomidorów sok wyciśnięty z połowy cytryny  szczypta soli do smaku  2-3 łyżeczki cukru  Wykonanie: Pomidory sparzyć, ściągnąć skórę i pokroić

Krakowskie smaki Ani
Przepisy z wyciskarki - pulpety w sosie i sok z cukinii 216

przyprawy, gotujemy przez kilka minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na blaszkę z wysokim brzegiem wykładamy usmażone falafele i zalewamy je sosem pomidorowym., pieczemy przez ok 15-20 minut. Podajemy na gorąco np. z ryżem.   Sok z cukinii, ogórka i mięty Orzeźwiający sok w sam raz na upały, dodatkowo neutralizuje kwasy żołądkowe. Mieszanka soków z tych warzyw zawiera potas

Co na wege obiad?
Kapusta zasmażana na soku buraczanym 94

swoich zapasów zimowych w postaci przetworów. Często jednak na talerzu, w towarzystwie ziemniaczków i mięsa znajduje się pyszna kapusta zasmażana. Tradycyjnie w przecierze pomidorowym. Dziś jednak nieco zmodyfikowałam ten przepis. Składniki: 1 mała główka kapusty ½ szklanki soku buraczanego ½ szklanki śmietany 1 łyżka masła 1 łyżka mąki Cukier Sól Pieprz Wykonanie: Kapustę oczyścić, poszatkować, włożyć do garnka i zalać sokiem buraczanym

Tradycyjna Kuchnia
Bruschetta z szynką parmeńską i mozzarellą 163

wolnym ogniu. Dodajemy ocet, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek . Gotujemy jeszcze przez chwilę, aż odparuje nadmiar soku i odstawiamy do przestygnięcia. Przepis bruschetty z szynką parmeńską i mozzarellą Bagietkę kroimy w kromeczki (po skosie) Kromki bagietki smarujemy sosem pomidorowym, kładziemy plasterek szynki, plasterek mozzarelli. Skrapiamy wszystko oliwą, posypujemy oregano. Bruschetty pieczemy w temperaturze 170 st. C. przez

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Krem pomidorowy z pomarańczą 139

Krem 100% pomidorowy, bez dodatku bulionu – bardzo wyrazisty w smaku z nutą pomarańczy. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 2 Składniki: 400 g pomidorów krojonych z puszki 1 cebula czerwona 1 duży ząbek czosnku sok z ½ pomarańczy (12 łyżek) 1 łyżka skórki z pomarańczy 1 łyżka natki z pietruszki 1 łyżka masła szczypta soli(...)kroku: 1. Podsmażyć cebulę i czosnek na maśle 2. Dodać pomidory 3. Wycisnąć sok z cytryny 4. Wszystko zmiksować 5. Dodać startą skórkę z pomarańczy i posiekaną natkę pietruszki Pobierz wersję do druku: Pobierz Krem pomidorowy z pomarańczą Artykuł Krem pomidorowy z pomarańczą pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Konkurs z Hendi.pl Pierś z kurczaka sous-vide na grillowanej cukini podana z pianką z pomidorów 222

sztuka  białka- 2sztuki  do pierwszego sposobu robienia pianki lub szklanka mleka do robienia drugim sposobem przecier pomidorowy- łyżeczka sól morska- szczypta sól- szczypta pieprz kolorowy- kilka ziarenek ubitych w moździeżu masełko czosnkowe- około 20 gram Sposób przygotowania: Wyciskamy sok z pomarańczy, . Oczyszczamy naszą pierś i marynujemy ok. 30 minut w soku z pomarańczy i włożonej gałązki rozmarynu

pichciszto
Niby pizze 205

pycha :) Dużo białka, rozpuszczalnej frakcji błonnika z warzyw, bogactwo minerałów i witamin, a dzięki odpowiedniej dawce pieprzu, kurkumy i dodaniu domowego sosu pomidorowego ma genialny aromat :) Ponadto pieprz też trawienie - ze względu na zawartość kapsaicyny pobudza wydzielanie soków żołądkowych, natomiast kurkuma działa przeciwzapalnie i wspomagająco przy chorobach jelit.   Przygotowanie jak zwykle proste i szybkie ;)  Ta potrawa świetnie nadaje(...)średnie marchewki 4-5 białek (mogą być też całe jajka, jeśli są tolerowane) 2 łyżeczki kurkumy pieprz, sól Na wierzch: ser owczy, dziki łosoś, brokuł, papryka, domowy sos pomidorowy Przygotowanie: Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach Białka rozkłócić, dodać przyprawy i warzywa, całość wymieszać Rozgrzać patelnię, wylać połowę masy, smażyć z jednej strony aż wierzch się

pyszne zdrowości
BUTTER CHICKEN – kurczak maślany 211

filet z kurczaka – ok. 500 g * jogurt naturalny – 3 łyżki * sok z limonki – 2 łyżki * kurkuma – 1 płaska łyżeczka * garam masala – 1 pełna łyżeczka * chili – 1 płaska łyżeczka * kumin – 1 plaska łyżeczka * imbir – 1 plaska łyżeczka SOS: * koncentrat pomidorowy – 250 g * orzechy nerkowca ( podprażone ) – 70 g * masło klarowane(...)przyprawy ( garam masala, kurkumę, chili, kumin i imbir ) oraz sok z limonki. Zawijamy w folię i odstawiamy na kilka godzin do lodówki ( im dłużej, tym lepiej ). SOS: Połowę podprażonych wcześniej orzechów mielimy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy posiekaną cebulę oraz listek laurowy, kardamon i cynamon, szklimy. Zalewamy koncentratem pomidorowym oraz bulionem, dodajemy słodką paprykę, rozdrobnione nerkowce oraz kurczaka

Ostra na Słodko
Kac morderca tnieeee najtwardesze sercaa.Instrukcja obsługi skacowanego organizmu wg. bloggerów 303

śmieszyło...dziś już nie PO a)lekki stan -nawadniać się-zaraz po wstaniu szklaneczka wody (drobnymi łyczkami nie haustem! wiem,wiem,że suszy ale...) -uzupełnić niedobory witamin poprzez owoce,warzywa,soki... -zjeść śniadanie (żelazny zestaw to jajecznica czy bułka z boczkiem jednak musli z mlekiem czy kroma chleba z masłem i domowym dżemorem truskawkowym też dobrze robi) -zimny/letni prysznic -mała przebieżka(...)ugotujemy sami/mamy cudownych współlokatorów) o ile się da - zjeść: jajecznice,pieczywo posmarowane masłem,ogórek kiszony bułkę z boczkiem zupkę chińską(najlepiej pomidorowa albo rosół) a najlepiej to normalną lekką domową zupę,ale... rosołek (wy)pić: kefirek sok pomidorowy/pomarańczowy napój izotoniczny/woda z miodem i cytryną litr coca-coli choć podobno fanta też spoko(odgazowane,najlepiej w towarzystwie sucharków) herbate miętowa

Fiolka w kuchni
Strogonow 120

grochówka u każdego inna . Składniki 1 kg polędwicy wołowej 30 dag pieczarek 2 cebule szklanka bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ogórki konserwowe 2 papryki ( czerwona i zielona ) kieliszek białego wina 1 łyżka musztardy sarepskiej łyżka soku z cytryny łyżka mąki pszennej 3 łyżki masła sól , pieprz Przygotowanie   Wołowinę umyłem , osuszyłem, wyciąłem z niego wszystkie błony , chrząstki(...)Skropiłem sokiem z cytryny , odstawiłem na godzinę do lodówki. Umyłem pieczarki pokroiłem w cienkie plasterki . Cebulę obrałem i drobno posiekałem . W rozgrzanym rondlu roztopiłem masło , dodałem cebulę , zeszkliłem , dodałem pieczarki , lekko poddusiłem. Paprykę po umyciu pokroiłem w paski , ogórki konserwowe pokroiłem w słupki. Mięso oprószyłem mąką , włożyłem do garnka , przesmażyłem krótko na niewielkiej ilości tłuszczu , dodałem bulion , koncentrat pomidorowy , musztardę

R'n'G Kitchen
Bigos z klopsikami 152

cebula, 200g cienkiej kiełbasy, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki, 1 łyżka masła, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Z kapusty odciskam sok. Kapustę przekładam do garnka i zalewam wodą (tak by kapusta była zanurzona). Dodaję paprykę mieloną, liście laurowe, kminek oraz ziele angielskie. Gotuję(...)rumiano na patelni z oliwą. Klopsy dodaję do bigosu. Gotuję na małym ogniu około godziny. 4. Z mąki i masła robię zasmażkę. Dodaję do kapusty. Na końcu dodaję koncentrat pomidorowy. Gotuję jeszcze przez 10 minut. Bigos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.  Do przygotowania bigosu użyłam kapusty kwaszonej z marchewką , którą otrzymałam do testowania od firmy DAGOMA . Kapusta kwaszona

Tradycyjna kuchnia Kasi