szklanki wody 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego 1/4 szklanki czerwonej soczewicy puszka 400 ml pomidorów krojonych 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 250 g szpinaku 150 g orzeszków ziemnych 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru brązowego Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, imbir zetrzeć, W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, chwilę podsmażyć
Smaczny zeszytgrzankami lub pajdą świeżego chrupiącego chleba. Składniki: 3 większe cukinie 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 spore łyżki koncentratu pomidorowego oliwa sól, pieprz, ostra i słodka papryka, lubczyk oraz cukier puder do smaku opcjonalnie: pół szklanki soku z kiszonej kapusty Przygotowanie: Cukinię myję, odkrawam końce. Marchew, cebulę i czosnek obieram. Na tarce o dużych oczkach trę marchew, cukinię
Zasmakuj Kuchnidorsza, bez skóry (ważne: filet ma być wysoki a nie szeroki) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 500 ml passty pomidorowej 4-5 suszonych pomidorów w zalewie sól pieprz oregano (najlepiej świeży) cukier ocet balsamiczny (wg potrzeb) sok z cytryny oliwki kaparki (jak ktoś lubi) PRZYGOTOWANIE: Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem, skrapiamy sokiem z cytryny.Na patelnię z grubym dnem
Kopystką po garachwyglądają na talerzu. Polecam :) 5 filetów śledziowych typu matjas 1 duża cebula 7 pieczarek 0,5 łyżeczki majeranku 1 szklanka przecieru pomidorowego (może być domowy) szczypta brązowego cukru 2 łyżeczki octu jabłkowego 0,5 szklanki oleju 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, aż będą dostatecznie słone. Pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniechilli i delikatny słony smak sosu sojowego przenikają się w dżemie z niezwykłym wyważeniem! Polecam go Wam wszystkim, czym tylko mogę! :) Pomidorowy dżem chili Potrzebujesz: 1,5kg pomidorów 5cm świeżego imbiru 6 ząbków czosnku 7 łyżek sosu sojowego sok z 1/2 cytryny 2 papryczki chili 500g cukru Sposób przyrządzenia: 1. Połowę pomidorów przekrój na ćwiartki i umieść w blenderze wraz
Kuchnia w Słońcu Skąpanaciekawszego smaku. Smacznie i zdrowo, gorąco polecam :) 0,5 kg dużych pieczarek 60 g komosy ryżowej (quinoa) 2 łyżki passaty pomidorowej z ziołami łyżka posiekanej paparyczki chili (użyłam marynowanej) duża natka pietruszki 50 ml oliwy z oliwek sok z połowy limonki łyżka posiekanych orzechów włoskich kopiasta łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych dodatkowo: pędy groszku granat Komosę zalewamy podwójną ilością wody
Mienta blogbakłażana pokrojonego w 0,5 cm plastry Opcjonalnie mały brokuł 1 łyżka startego sera grana padano do posypania Salsa pomidorowa 2 średnie pomidory garść czarnych oliwek łyżeczka zalewy z kaparów (lub zielonych oliwek albo do smaku sok z cytryny lub limonki) oliwa chilli (lub zwykła oliwa i 1/4 drobno posiekanej papryczki chilli bez pestek) 1 łyżeczka pesto
Piekielna Kuchnia Patinamoczona w mleku 1 sztuka, bułka pszenna 1 kromka, natka pietruszki 1/2 pęczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, sok z cytryny 2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS: marchew 6 średnie, 3 cebule duże, przecier pomidorowy 3 łyżki, cukier 1,5 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony
W Mojej Kuchni Lubięczasu mieszając i w miarę potrzeby dolewam troszkę wody, gdy odparuje za bardzo. Pod koniec gotowania do kapusty dodajemy przecier pomidorowy, sos sojowy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Bigos gotujemy (bez pokrywy) tak długo, aż soki nam odparują. Pamiętać należy o częstym mieszaniu. Na sam koniec dodajemy miód, bigos nabierze delikatniejszego smaku. Smacznego
Moniki Smakołykirumiano. Osobno na szklisto podsmażam pokrojoną w kosteczkę cebulę, paprykę i czosnek. Wszystko łączę razem na 1 patelni dodaję przecier pomidorowy i przecier z papryczek chilli. Dodaję kilka łyżek wody i mieszając czekam aż odparuje nadmiar wszystkich soków. Dodaję teraz kukurydzę i czerwoną fasolę. Mieszam aż całość nieco zgęstnieje. Na podgrzaną tortillę nakładam farsz, zawijam pomagając sobie wykałaczką aby się
Mechanik w kuchnispróbowaniu na pewno nieraz ta zupa zagościłaby na Waszym stole :)Polecam!!!Zupa:* kasza bulgur- 1 szklanka* soczewica czerwona- 1 szklanka* koncentrat pomidorowy- 3 łyżki* cebula- 1 duża* czosnek- 1 ząbek* masło klarowane- 2 łyżki* bulion warzywny- 2 litry* sok z cytryny- 2 łyżki* suszona mięta- 1,5 łyżeczki* przyprawy: sól, pieprzGrzanki:* chleb* ser kozi (lub inny ulubiony)Zupa:Bulgur wcześniej
Kraina Miodem Płynącaminut co kilka minut mieszając i podlewając niewielką ilością wody. Dodać sól, pieprz, mieloną paprykę i przecier pomidorowy. Dusić kolejne 10 minut. Spróbować i w miarę potrzeb jeszcze doprawić (można dodać odrobinę cukru i sok z cytryny).Filety rybne posolić, oprószyć mąką, panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć na małym ogniu do zrumienienia.Uk
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaprzepis na salsiccie. A samo podanie przypomina konstrukcją hot-doga– kiełbaska w miękkiej, puszystej i chrupiącej, pszennej długiej bułce, nasączonej sokiem spod pieczonej kiełbaski, na wierzch łyżka aromatycznych dodatków – papryki duszonej z cebulką, ostrych pikli. Czasami wszystko polane dodatkowo pomidorowym włoskim sosem marinara, czasami – z ciągnącą się mozarellą. Nigdy z dodatkiem musztardy czy ketchupu! Kiełbaski sparzone po przygotowaniu przez(...)przestanie być odczuwalnie sztywna, nie musi być zeszklona. Dodajemy pokrojoną w wąskie paseczki paprykę, pieprz ziołowy i oregano, całość mieszamy i na małym ogniu dusimy wszystko razem we własnych sokach, co jakiś czas mieszając, przez około 15-20 minut. Cebula się zeszkli, zmięknie, zrobi się słodka i przeźroczysta, papryka będzie odczuwalnie miękka i soczysta. Tak przygotowane kiełbaski rozdzielamy na porcje
Karo in the KitchenSKŁADNIKI : 4 filety ze śledzia 2 jajka sok z cytryny mąka do obtoczenia sól, pieprz do smaku olej do smażenia(...)cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu 2 łyżki oleju 1-2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 szklanki oliwek zielonych, posiekanych 1 łyżka śmietany 18 % SURÓWKA
Kulinarne Fantazje Mariolicukinię ze skórką) w dużą kostkę, posypujemy 1,5 łyżki soli i odstawiamy na noc, by puściły sok. Następnego dnia odcedzamy. 2. Warzywa przekładamy do garnka. Gotujemy zalewę z octu i cukru. Wlewamy do warzyw i gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dokładnie mieszamy i gotujemy 10 minut na małym ogniu. 3. Gorący sos nakładamy do wyparzonych
Aromatyczne Podróżechińczyk” Zobacz przepis Piątek: Pomidorowa z pieczonymi jabłkami i pesto Zobacz przepis Jak piec różne składniki równocześnie Niemal wszystkie składniki z tego menu należy upiec. Równocześnie do piekarnika wstaw: składniki na pomidorową: a więc pomidory, marchew, cebulę, paprykę i jabłko. Warzywa piecz w brytfannie, z wysokimi ściankami, ponieważ podczas pieczenia wydzielają mnóstwo soku. Na jednej blaszce, na papierze(...)wyciągamy pierwsze, po 10 minutach. Krojonym paprykom, batatowi, cebuli, rzodkiewkom i kalarepie wystarczy 20-25 minut. Po pół godzinie wyciągamy kalafiora i brokuła. Najwięcej czasu potrzebują składniki do zupy pomidorowej ze względu na marchewkę, która piecze się najdłużej. Jednak po 45 minutach w tak wysokiej temperaturze nawet ona wymięka:) Dania z pieczonych warzyw Co dalej? Z upieczonych warzyw możesz skomponować
Niedzielny kucharzprzeciwieństwie do tych ze sklepu. Składniki: 3 kilogramy cukinii 1,5 kilograma papryki czerwonej 1 kilogram cebuli 2,5 szklanki cukru brązowego 1 szklanka octu jabłkowego 600 gram koncentratu pomidorowego 3 łyżki soli 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki chili Sposób przygotowania: Cukinię obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę myjemy(...)większego garnka, dodajemy sól, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na kilka godzin lub na noc żeby warzywa puściły sok. Garnek wstawiamy na ogień, gotujemy ciągle mieszając do momentu aż warzywa będą miękkie, dodajemy cukier i ocet, gotujemy przez 30 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę oraz chili, dokładnie mieszamy, gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Ostudzony sos miksujemy blenderem
Bajeczna KuchniaCzwartek: Najprostszy chińczyk Piątek: Pomidorowa z pieczonymi jabłkami i pesto (Przepisy na kolejne dni dodajemy codziennie rano) Jak piec różne składniki równocześnie Niemal wszystkie składniki zostały upieczone. Równocześnie do piekarnika wstawiliśmy: składniki na pomidorową a więc pomidory, marchew, cebulę, paprykę i jabłko. Warzywa piekliśmy w brytfannie, z wysokimi sciankami, ponieważ podczas pieczenia wydzielają mnóstwo soku. Na jednej balszce, na papierze(...)krewetki wyciągamy pierwsze, po 10 minutach. Krojonym paprykom, batatowi, cebuli, rzodkiewkom i kalarepie wystarczy 20-25 minut. Po pół godzinie wyciągamy kalafiora i brokuła. Najwiecej czasu potrzebują składniki zupy pomidorowej ze względu na marchewkę, która piecze się najdłużej. Po 45 minutach w tak wysokiej temperaturze nawet ona wymięka:) Dania z pieczonych warzyw Co zrobić z górą upieczonych warzyw
Niedzielny kucharzwędliny, boczek, dziczyzna) 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g suszonych grzybów 2-3 liście laurowe kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego ok. 1 l rosołu lub wody z gotowania szynki 2 łyżki oleju z ryżu sól pieprz przyprawa do bigosu Kapustę kiszoną odcisnąć (sok zachować, gdyż może się przydać do dokwaszenia bigosu), posiekać.Zalać połową(...)koncentratem pomidorowym. Ugotowaną golonkę obrać ze skóry, mięso pokroić i dodać do kapusty. Pieczenie, wędliny, boczek, drób itd pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni i dodać do garnka. Doprawić sporą ilością pieprzu i soli. Wszystko gotować na wolnym ogniu ok. 1 godziny. Pod koniec dolać czerwone wino. Jeśli bigos jest mało kwaśny, doprawić pozostawionym sokiem z kiszonej kapusty
Moje domowe kucharzenieowczy, który pod wpływem temperatury pieknie się rozpływał po przekrojeniu. Jego ostry smak doskonale uwydatniał sok ze świeżej cytryny. Danie główne. Oczywiście oprócz wspomnianych flaków w Byzantio można znaleźć wiele innych domowych potraw. Padło na pasticcio - zapiekankę makaronowa z bardzo lekkim sosem pomidorowym i mięsem mielonym pod przykryciem delikantego beszamelu. Potrawa doprawiona w sam raz, w której nie dominował
Right Behind The KitchenHarira smakuje jeszcze lepiej następnego dnia, gdy smaki się przegryzą. Może jednak wtedy nieco zgęstnieć, rozrzedzicie ją wtedy odrobiną wody lub bulionu. Nie zapomnijcie o dodaniu na samym końcu soku z cytryny lub limonki, który świetnie ożywia ciężki od korzennych przypraw aromat zupy. Możecie dodać do niej także ugotowanego makaronu, ryżu czy kaszy bulgur, podać z arabskim chlebkiem(...)imbiru pęczek świeżej kolendry 500 ml passaty pomidorowej lub puszka krojonych pomidorów 1-1,25 litra bulionu warzywnego 2 marchewki, pokrojone w plasterki 1/2 szklanki suszonej zielonej soczewicy (lub puszka soczewicy odsączonej z zalewy) puszka ciecierzycy odsączonej z zalewy (lub 1/2 szklanki suszonej ciecierzycy, namoczonej przez noc, a następnie ugotowanej do miękkości) sok z 1 cytryny lub limonki
Chilli Czosnek i Oliwa