sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:99/207)

kotlety rybne z płotek z boczkiem wędzonym z sosem pomidorowym... 173

namoczona w mleku 1 sztuka, bułka pszenna 1 kromka, natka pietruszki 1/2 pęczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, sok z cytryny 2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS: marchew 6 średnie, 3 cebule duże, przecier pomidorowy 3 łyżki, cukier 1,5 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony

W Mojej Kuchni Lubię
Bigos bezmięsny 215

czasu mieszając i w miarę potrzeby dolewam troszkę wody, gdy odparuje za bardzo. Pod koniec gotowania do kapusty dodajemy przecier pomidorowy, sos sojowy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Bigos gotujemy (bez pokrywy) tak długo, aż soki nam odparują. Pamiętać należy o częstym mieszaniu. Na sam koniec dodajemy miód, bigos nabierze delikatniejszego smaku. Smacznego

Moniki Smakołyki
Burrito 194

rumiano. Osobno na szklisto podsmażam pokrojoną w kosteczkę cebulę, paprykę i czosnek. Wszystko łączę razem na 1 patelni dodaję przecier pomidorowy i przecier z papryczek chilli. Dodaję kilka łyżek wody i mieszając czekam aż odparuje nadmiar wszystkich soków. Dodaję teraz kukurydzę i czerwoną fasolę. Mieszam aż całość nieco zgęstnieje. Na podgrzaną tortillę nakładam farsz, zawijam pomagając sobie wykałaczką aby się

Mechanik w kuchni
Turecka zupa- z czerwonej soczewicy i bulguru z grzankami serowymi 180

spróbowaniu na pewno nieraz ta zupa zagościłaby na Waszym stole :)Polecam!!!Zupa:* kasza bulgur- 1 szklanka* soczewica czerwona- 1 szklanka* koncentrat pomidorowy- 3 łyżki* cebula- 1 duża* czosnek- 1 ząbek* masło klarowane- 2 łyżki* bulion warzywny- 2 litry* sok z cytryny- 2 łyżki* suszona mięta- 1,5 łyżeczki* przyprawy: sól, pieprzGrzanki:* chleb* ser kozi (lub inny ulubiony)Zupa:Bulgur wcześniej

Kraina Miodem Płynąca
Ryba po grecku 234

minut co kilka minut  mieszając i podlewając niewielką ilością wody. Dodać sól, pieprz, mieloną paprykę i przecier pomidorowy.  Dusić kolejne 10 minut.  Spróbować i w miarę potrzeb jeszcze doprawić (można dodać odrobinę cukru i sok z cytryny).Filety rybne posolić, oprószyć mąką, panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej,  smażyć  na małym ogniu do zrumienienia.Uk

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Salsiccia fresca z papryką i cebulą – amerykańsko-włoski klasyk 226

przepis na salsiccie. A samo podanie przypomina konstrukcją hot-doga– kiełbaska w miękkiej, puszystej i chrupiącej, pszennej długiej bułce, nasączonej sokiem spod pieczonej kiełbaski, na wierzch łyżka aromatycznych dodatków – papryki duszonej z cebulką, ostrych pikli. Czasami wszystko polane dodatkowo pomidorowym włoskim sosem marinara, czasami – z ciągnącą się mozarellą. Nigdy z dodatkiem musztardy czy ketchupu! Kiełbaski sparzone po przygotowaniu przez(...)przestanie być odczuwalnie sztywna, nie musi być zeszklona. Dodajemy pokrojoną w wąskie paseczki paprykę, pieprz ziołowy i oregano, całość mieszamy i na małym ogniu dusimy wszystko razem we własnych sokach, co jakiś czas mieszając, przez około 15-20 minut. Cebula się zeszkli, zmięknie, zrobi się słodka i przeźroczysta, papryka będzie odczuwalnie miękka i soczysta. Tak przygotowane kiełbaski rozdzielamy na porcje

Karo in the Kitchen
ŚLEDŹ W SOSIE OLIWKOWYM 138

SKŁADNIKI :  4 filety ze śledzia  2 jajka sok z cytryny mąka do obtoczenia sól, pieprz do smaku olej do smażenia(...)cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu 2 łyżki oleju 1-2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 szklanki oliwek zielonych, posiekanych 1 łyżka śmietany 18 %                                                                   SURÓWKA

Kulinarne Fantazje Marioli
Sos słodko kwaśny z cukinii i papryki do słoików 149

cukinię ze skórką) w dużą kostkę, posypujemy 1,5 łyżki soli i odstawiamy na noc, by puściły sok. Następnego dnia odcedzamy. 2. Warzywa przekładamy do garnka. Gotujemy zalewę z octu i cukru. Wlewamy do warzyw i gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dokładnie mieszamy i gotujemy 10 minut na małym ogniu. 3. Gorący sos nakładamy do wyparzonych

Aromatyczne Podróże
5 dań w godzinę 103

chińczyk” Zobacz przepis Piątek: Pomidorowa z pieczonymi jabłkami i pesto Zobacz przepis Jak piec różne składniki równocześnie Niemal wszystkie składniki z tego menu należy upiec. Równocześnie do piekarnika wstaw: składniki na pomidorową: a więc pomidory, marchew, cebulę, paprykę i jabłko. Warzywa piecz w brytfannie, z wysokimi ściankami, ponieważ podczas pieczenia wydzielają mnóstwo soku. Na jednej blaszce, na papierze(...)wyciągamy pierwsze, po 10 minutach. Krojonym paprykom, batatowi, cebuli, rzodkiewkom i kalarepie wystarczy 20-25 minut. Po pół godzinie wyciągamy kalafiora i brokuła. Najwięcej czasu potrzebują składniki do zupy pomidorowej ze względu na marchewkę, która piecze się najdłużej. Jednak po 45 minutach w tak wysokiej temperaturze nawet ona wymięka:) Dania z pieczonych warzyw Co dalej? Z upieczonych warzyw możesz skomponować

Niedzielny kucharz
Ketchup z cukinii 137

przeciwieństwie do tych ze sklepu. Składniki: 3 kilogramy cukinii 1,5 kilograma papryki czerwonej 1 kilogram cebuli 2,5 szklanki cukru brązowego 1 szklanka octu jabłkowego 600 gram koncentratu pomidorowego 3 łyżki soli 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki chili Sposób przygotowania: Cukinię obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę myjemy(...)większego garnka, dodajemy sól, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na kilka godzin lub na noc żeby warzywa puściły sok. Garnek wstawiamy na ogień, gotujemy ciągle mieszając do momentu aż warzywa będą miękkie, dodajemy cukier i ocet, gotujemy przez 30 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę oraz chili, dokładnie mieszamy, gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Ostudzony sos miksujemy blenderem

Bajeczna Kuchnia
Menu na tydzień: Jak zrobić 5 dań w godzinę 115

Czwartek: Najprostszy chińczyk Piątek: Pomidorowa z pieczonymi jabłkami i pesto (Przepisy na kolejne dni dodajemy codziennie rano) Jak piec różne składniki równocześnie Niemal wszystkie składniki zostały upieczone. Równocześnie do piekarnika wstawiliśmy: składniki na pomidorową a więc pomidory, marchew, cebulę, paprykę i jabłko. Warzywa piekliśmy w brytfannie, z wysokimi sciankami, ponieważ podczas pieczenia wydzielają mnóstwo soku. Na jednej balszce, na papierze(...)krewetki wyciągamy pierwsze, po 10 minutach. Krojonym paprykom, batatowi, cebuli, rzodkiewkom i kalarepie wystarczy 20-25 minut. Po pół godzinie wyciągamy kalafiora i brokuła. Najwiecej czasu potrzebują składniki zupy pomidorowej ze względu na marchewkę, która piecze się najdłużej. Po 45 minutach w tak wysokiej temperaturze nawet ona wymięka:) Dania z pieczonych warzyw Co zrobić z górą upieczonych warzyw

Niedzielny kucharz
Bigos według Ewy Wachowicz 2990

wędliny, boczek, dziczyzna) 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g suszonych grzybów 2-3 liście laurowe kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego ok. 1 l rosołu lub wody z gotowania szynki 2 łyżki oleju z ryżu sól pieprz przyprawa do bigosu Kapustę kiszoną odcisnąć (sok zachować, gdyż może się przydać do dokwaszenia bigosu), posiekać.Zalać połową(...)koncentratem pomidorowym. Ugotowaną golonkę obrać ze skóry, mięso pokroić i dodać do kapusty. Pieczenie, wędliny, boczek, drób itd pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni i dodać do garnka. Doprawić sporą ilością pieprzu i soli. Wszystko gotować na wolnym ogniu ok. 1 godziny. Pod koniec dolać czerwone wino. Jeśli bigos jest mało kwaśny, doprawić pozostawionym sokiem z kiszonej kapusty

Moje domowe kucharzenie
Smak wyspy Chios 118

owczy, który pod wpływem temperatury pieknie się rozpływał po przekrojeniu. Jego ostry smak doskonale uwydatniał sok ze świeżej cytryny. Danie główne. Oczywiście oprócz wspomnianych flaków w Byzantio można znaleźć wiele innych domowych potraw. Padło na pasticcio - zapiekankę makaronowa z bardzo lekkim sosem pomidorowym i mięsem mielonym pod przykryciem delikantego beszamelu. Potrawa doprawiona w sam raz, w której nie dominował

Right Behind The Kitchen
Marokańska zupa harira (wersja wegetariańska) 214

Harira smakuje jeszcze lepiej następnego dnia, gdy smaki się przegryzą. Może jednak wtedy nieco zgęstnieć, rozrzedzicie ją wtedy odrobiną wody lub bulionu. Nie zapomnijcie o dodaniu na samym końcu soku z cytryny lub limonki, który świetnie ożywia ciężki od korzennych przypraw aromat zupy. Możecie dodać do niej także ugotowanego makaronu, ryżu czy kaszy bulgur, podać z arabskim chlebkiem(...)imbiru pęczek świeżej kolendry 500 ml passaty pomidorowej lub puszka krojonych pomidorów 1-1,25 litra bulionu warzywnego 2 marchewki, pokrojone w plasterki 1/2 szklanki suszonej zielonej soczewicy (lub puszka soczewicy odsączonej z zalewy) puszka ciecierzycy odsączonej z zalewy (lub 1/2 szklanki suszonej ciecierzycy, namoczonej przez noc, a następnie ugotowanej do miękkości) sok z 1 cytryny lub limonki

Chilli Czosnek i Oliwa
Leczo 136

kosteczkę. Wrzucamy to do garnka. Wlewamy trochę wody, ale nie za dużo, bo cukinia i tak puszcza jeszcze sok, a jeśli będzie jej za mało to zawsze możemy trochę dolać.Gotujemy do czasu, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy (u mnie było to 1/2 słoiczka) i przyprawiamy do smaku.Smacznego

charlotte gotuje