sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:105/207)

Polędwiczka w sosie słodko-kwaśnym 204

sól pieprz 1cm kawałek imbiru 1 słoik sosu słodko-kwaśnego (400ml) albo można przygotować własny sos słodko-kwaśny: sok z limonki 2 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki wody 4 łyżki cukru trzcinowego 4 łyżki sosu sojowego  1 łyżka koncentratu pomidorowego 200g ryżu (basmati, jaśminowy) 1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Polędwiczkę przekroić

Obiad gotowy
Ryba po grecku bez smażenia 183

filetów ryby- ja miałam dorsza, filety mrożone 6 sztuk marchwi (ok 800g) seler pietruszka duża cebula koncentrat pomidorowy (200g) sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy cytryna 1/2 kostki rosołowej  Rybę rozmrażamy i dokładnie osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na 1-2 godziny do zamarynowania (można też ją upiec od razu

Czerwona Porzeczka
Wolowina QMP, ostatnia warsztatowa przygoda 212

szybko i sprawie i były naprawdę zaskakujące! Smaki intrygowały podobnie jak sposób podania! Zapraszam na wzrokową degustację :) Rostbef z sokiem jabłkowym, chlebem z ogniska i sałatką z musztardowca Bulion estragonowo-wołowy z oliwą ziołową  Tacos z rwaną wołowiną, salsą pomidorową i guacamole kolejne spotkanie pod ścianą :) Stek z antrykotu, puree ziemniaczane, portobello, szpinak, sos holenderski z miso  Bekon

Dzieje kuchennej Wiewióry
Camembert w sosie malinowym z salsą pomidorową 180

stopił się w środku, więc kolor skórki pozostawiam do własnego uznania. Na pozostały olej wrzucić maliny. Gdy puszczą sok, rozmiażdżyć łyżką. Dodać listki tymianku i cukier. Wymieszać. Poddusić jeszcze ze dwie minuty. Na talerz wyłożyć camembert, sos i salsę pomidorową.  Bazylia i tymianek cytrynowy z mojego zielnika: I zdjęcia wspomnianej Katedry św. Pawła w centrum dzielnicy City: Londyn - Katedrę

Weekendy w domu i ogrodzie
Żeberka marynowane w chilli 120

ostre, nie za łagodne. Pyszne!!! Składniki: 1 kg żeberek Marynata: 3 łyżki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku sok z 1 cytryny 1 pełna łyżeczka chilli sól  pieprz 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka przecieru pomidorowego Wykonanie: Żeberka myję, osuszam na ręczniku papierowym, dzielę na porcje, w razie konieczności każdą kość należy przekroić na pół

Bea(u)ty kitchen
Salsa pomidorowa 298

Salsa pomidorowa...Kawałeczki soczystych pomidorów.Drobno posiekana czerwona cebula.Listki świeżej, aromatycznej kolendry.Kawałeczki ostrej papryczki chili.Dodatek szczypiorku i czosnku.Skropiona sokiem z cytryny.Doprawiona solą i pieprzem.Smacznego!Składniki:2 średnie pomidory; 1 mała, czerwona cebula;1/2 czerwonej papryczki chili;1 ząbek czosnku;1 łyżka drobno posiekanej kolendry;1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku;Sok wyciśnięty z jednej, małej cytryny;Sól;Pieprz

Gospodyni Miejska
Zupa kalafiorowo-pomidorowa 196

Zupa kalafiorowo-pomidorowa...Lekko kwaśna, o ciekawym smaku.Z różyczkami kalafiora i kwałkami pomidorów.Zabielona kwaśną śmietaną, z wiórkami żółtego sera.Delikatnie zakwaszona sokiem z kiszonych ogórków.Posypana drobno posiekanym koperkiem.Inna i pyszna! Polecam! Składniki:1/2 średniego kalafiora;3 średnie pomidory;1 łyżka przyprawy uniwersalnej np. vegety;100 g żółtego sera (u mnie cheddar);4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości

Gospodyni Miejska
Shepherd’s pie, czyli zapiekanka pasterska 291

dodajemy ¼ szklanki wody. Dusimy całość pod przykryciem. Gdy warzywa zaczną puszczać sok zdejmujemy pokrywkę i czekamy aż płyn odparuje. Na środek patelni wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy mięso. Smażymy całość aż mięso nie będzie gotowe, a warzywa nie zmiękną. Do 1/3 szklanki wody dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Warzywa z mięsem doprawiamy koncentratem, bazylią, pieprzem ziołowym oraz solą. Mieszamy

Dieta bez mleka
Ketchup z cukinii 108

łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka curry 1 płaska łyżeczka papryki ostrej w proszku 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego 200g koncentratu pomidorowego 0,5szkl. octu 1szkl. cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Cukinię obrałam ze skóry i wydrążyłam gniazda nasienne. Resztę pokroiłam w drobną kostkę i wrzuciłam do garnka. Papryki umyłam, oczyściłam(...)cukinią.Warzywa zasypałam solą, wymieszałam i odstawiłam na około 2 godziny, aby warzywa puściły sok. Po tym czasie, garnek ustawiłam na gazie i zagotowałam warzywa w sosie, który puściły. Gotowałam je 30 minut, po czym zblendowałam je na jednolitą masę. Do zblendowanych warzyw dodałam koncentrat pomidorowy, ocet, cukier i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszałam. Garnek ponownie ustawiłam na gazie i doprowadziłam

Waniliowe Improwizacje
Warpy szpinakowe z serem 216

Błyskawiczne przygotowanie z pomocą najmłodszych domowników i mamy zdrowy posiłek na II śniadanie.… Czytaj dalej Warpy szpinakowe z serem

Pij soki wyciskane
Piątek – Makaron w sosie pomidorowym 156

przyjemną emulsję. Niech Was nie przeraża 5 łyżek masła w sosie – przy dwóch puszkach pomidorów to niewiele. Poza tym dzięki niemu sos jest gładki i aksamitny. Taki sos pomidorowy możecie zjeść ze spaghetti lub każdym innym makaronem. Smacznego! Zobacz menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Składniki: 2 puszki(...)wolnym ogniu 45 minut. Mieszaj od czasu do czasu. Krok 2 Wyłącz ogień, wyciśnij (odsącz) sok z cebuli do sosu i wyrzuć resztę, żeby nie pływała w sosie. Dopraw solą i pieprzem. Krok 3 Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Podawaj z sosem pomidorowym i startym parmezanem. Zobacz menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia

Niedzielny kucharz
Gołąbki bez zawijania z piekarnika. Oszukane gołąbki w pomidorowym sosie. 301

smaku Sos pomidorowy: - 0,5 litra bulionu - 0,5 litra passaty pomidorowej - bazylia, czosnek mielony, sól, cukier Dodatkowo - odrobina oleju Wykonanie Ryż gotuję w lekko osolonej wodzie, odcedzam, studzę. Kapustę bardzo drobno szatkuję, przekładam do miski, posypuję solą, odstawiam na pół godzinki. Po tym czasie odciskam z nadmiaru soku. Do odciśniętej kapusty dodaje mięso mielone, ostudzony ryż, dwa surowe jajka

Kuchnia z widokiem na ogród
Gulasz ze schabu i warzyw 105

papryczka chilli  * 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego * 100 ml śmietanki 30% * 1 liść laurowy * 3 ziarnka ziela angielskiego * sól, pieprz, papryka słodka i ostra * 2 łyżki oleju * natka z pietruszki Mięso pokroiłam w kostkę ok. 1 – 1,5 cm. i podsmażyłam w garnku na rozgrzanym oleju. Smażyłam dotąd aż sok i woda z mięsa odparowały. Podlałam 2 szklankami

Pieprzyć z Fantazją
Gulasz ze schabu i warzyw 128

mała papryczka chilli  * 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego * 100 ml śmietanki 30% * 1 liść laurowy * 3 ziarnka ziela angielskiego * sól, pieprz, papryka słodka i ostra * 2 łyżki oleju * natka z pietruszki Mięso pokroiłam w kostkę ok. 1 - 1,5 cm. i podsmażyłam w garnku na rozgrzanym oleju. Smażyłam dotąd aż sok i woda z mięsa odparowały. Podlałam 2 szklankami

Pieprzyć z Fantazją
10 pomysłów na szybkie Lunchbox’y część 2. 351

Składniki: 1 placek tortilla 150 g mięsa mielonego ½ łyżeczki ulubionych przypraw 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżek fasoli czerwonej z puszki 2 łyżki kukurydzy 2 łyżki przecieru pomidorowego Przygotowanie: Mięso podsmażyć na oleju i przyprawić. Do mięsa dodać odcedzoną kukurydzę i fasolkę oraz przecier. Całość wymieszać. Na tortillę włożyć farsz, zawinąć w rulon(...)obraniu) 2 łyżeczki oliwy 1/3 łyżeczki miodu 1/3 łyżeczki soku z cytryny pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki na sos zmiksować w blenderze. Placka do tortilli wysmarować sosem, posypać sałatą i wyłożyć kawałki łososia. Całość zwinąć w rulon i gotowe.   Tortilla z humusem pomidorowym i warzywami Czas wykonania: 5 min Składniki: 1 placek

KuchniaWeDwoje.pl