ostre, nie za łagodne. Pyszne!!! Składniki: 1 kg żeberek Marynata: 3 łyżki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku sok z 1 cytryny 1 pełna łyżeczka chilli sól pieprz 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka przecieru pomidorowego Wykonanie: Żeberka myję, osuszam na ręczniku papierowym, dzielę na porcje, w razie konieczności każdą kość należy przekroić na pół
Bea(u)ty kitchenSalsa pomidorowa...Kawałeczki soczystych pomidorów.Drobno posiekana czerwona cebula.Listki świeżej, aromatycznej kolendry.Kawałeczki ostrej papryczki chili.Dodatek szczypiorku i czosnku.Skropiona sokiem z cytryny.Doprawiona solą i pieprzem.Smacznego!Składniki:2 średnie pomidory; 1 mała, czerwona cebula;1/2 czerwonej papryczki chili;1 ząbek czosnku;1 łyżka drobno posiekanej kolendry;1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku;Sok wyciśnięty z jednej, małej cytryny;Sól;Pieprz
Gospodyni MiejskaZupa kalafiorowo-pomidorowa...Lekko kwaśna, o ciekawym smaku.Z różyczkami kalafiora i kwałkami pomidorów.Zabielona kwaśną śmietaną, z wiórkami żółtego sera.Delikatnie zakwaszona sokiem z kiszonych ogórków.Posypana drobno posiekanym koperkiem.Inna i pyszna! Polecam! Składniki:1/2 średniego kalafiora;3 średnie pomidory;1 łyżka przyprawy uniwersalnej np. vegety;100 g żółtego sera (u mnie cheddar);4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości
Gospodyni Miejskadodajemy ¼ szklanki wody. Dusimy całość pod przykryciem. Gdy warzywa zaczną puszczać sok zdejmujemy pokrywkę i czekamy aż płyn odparuje. Na środek patelni wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy mięso. Smażymy całość aż mięso nie będzie gotowe, a warzywa nie zmiękną. Do 1/3 szklanki wody dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Warzywa z mięsem doprawiamy koncentratem, bazylią, pieprzem ziołowym oraz solą. Mieszamy
Dieta bez mlekałyżeczki soli 1 płaska łyżeczka curry 1 płaska łyżeczka papryki ostrej w proszku 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego 200g koncentratu pomidorowego 0,5szkl. octu 1szkl. cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Cukinię obrałam ze skóry i wydrążyłam gniazda nasienne. Resztę pokroiłam w drobną kostkę i wrzuciłam do garnka. Papryki umyłam, oczyściłam(...)cukinią.Warzywa zasypałam solą, wymieszałam i odstawiłam na około 2 godziny, aby warzywa puściły sok. Po tym czasie, garnek ustawiłam na gazie i zagotowałam warzywa w sosie, który puściły. Gotowałam je 30 minut, po czym zblendowałam je na jednolitą masę. Do zblendowanych warzyw dodałam koncentrat pomidorowy, ocet, cukier i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszałam. Garnek ponownie ustawiłam na gazie i doprowadziłam
Waniliowe ImprowizacjeBłyskawiczne przygotowanie z pomocą najmłodszych domowników i mamy zdrowy posiłek na II śniadanie.… Czytaj dalej Warpy szpinakowe z serem
Pij soki wyciskaneprzyjemną emulsję. Niech Was nie przeraża 5 łyżek masła w sosie – przy dwóch puszkach pomidorów to niewiele. Poza tym dzięki niemu sos jest gładki i aksamitny. Taki sos pomidorowy możecie zjeść ze spaghetti lub każdym innym makaronem. Smacznego! Zobacz menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Składniki: 2 puszki(...)wolnym ogniu 45 minut. Mieszaj od czasu do czasu. Krok 2 Wyłącz ogień, wyciśnij (odsącz) sok z cebuli do sosu i wyrzuć resztę, żeby nie pływała w sosie. Dopraw solą i pieprzem. Krok 3 Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Podawaj z sosem pomidorowym i startym parmezanem. Zobacz menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia
Niedzielny kucharzsmaku Sos pomidorowy: - 0,5 litra bulionu - 0,5 litra passaty pomidorowej - bazylia, czosnek mielony, sól, cukier Dodatkowo - odrobina oleju Wykonanie Ryż gotuję w lekko osolonej wodzie, odcedzam, studzę. Kapustę bardzo drobno szatkuję, przekładam do miski, posypuję solą, odstawiam na pół godzinki. Po tym czasie odciskam z nadmiaru soku. Do odciśniętej kapusty dodaje mięso mielone, ostudzony ryż, dwa surowe jajka
Kuchnia z widokiem na ogródpapryczka chilli * 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego * 100 ml śmietanki 30% * 1 liść laurowy * 3 ziarnka ziela angielskiego * sól, pieprz, papryka słodka i ostra * 2 łyżki oleju * natka z pietruszki Mięso pokroiłam w kostkę ok. 1 – 1,5 cm. i podsmażyłam w garnku na rozgrzanym oleju. Smażyłam dotąd aż sok i woda z mięsa odparowały. Podlałam 2 szklankami
Pieprzyć z Fantazjąmała papryczka chilli * 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego * 100 ml śmietanki 30% * 1 liść laurowy * 3 ziarnka ziela angielskiego * sól, pieprz, papryka słodka i ostra * 2 łyżki oleju * natka z pietruszki Mięso pokroiłam w kostkę ok. 1 - 1,5 cm. i podsmażyłam w garnku na rozgrzanym oleju. Smażyłam dotąd aż sok i woda z mięsa odparowały. Podlałam 2 szklankami
Pieprzyć z FantazjąSkładniki: 1 placek tortilla 150 g mięsa mielonego ½ łyżeczki ulubionych przypraw 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżek fasoli czerwonej z puszki 2 łyżki kukurydzy 2 łyżki przecieru pomidorowego Przygotowanie: Mięso podsmażyć na oleju i przyprawić. Do mięsa dodać odcedzoną kukurydzę i fasolkę oraz przecier. Całość wymieszać. Na tortillę włożyć farsz, zawinąć w rulon(...)obraniu) 2 łyżeczki oliwy 1/3 łyżeczki miodu 1/3 łyżeczki soku z cytryny pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki na sos zmiksować w blenderze. Placka do tortilli wysmarować sosem, posypać sałatą i wyłożyć kawałki łososia. Całość zwinąć w rulon i gotowe. Tortilla z humusem pomidorowym i warzywami Czas wykonania: 5 min Składniki: 1 placek
KuchniaWeDwoje.plangielskiego i pieprzu czarnego 2 listki laurowe 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki 1 kopiasta łyżka przecieru pomidorowego sól i pieprz do smaku posiekana natka pietruszki Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku, opłukać w zimnej wodzie, osączyć i pokroić. Bardzo kwaśną kapustę przepłukać gorącą wodą marchew i pietruszkę(...)razem. Krok 3. Zagotować rosół. Do rosołu wrzucić ziemniaki, marchew i pietruszkę - chwilę podgotować. Następnie do garnka dołożyć podduszoną z cebulą i słoniną kapustę kiszoną, mieloną paprykę i koncentrat pomidorowy. Całość doprawić solą oraz pieprzem, zagotować. Po kilku minutach zdjąć kapuśniak z ognia, wsypać posiekaną natkę pietruszki i podawać. Kapuśniak z kiszonej kapusty można podawać z wkładką z pieczonego
Moja Książka Kucharskakapusty 5 ziemniaków 4 marchewski 6 buraków 2 białe części pora 4 ząbki czosnku sok z 1 połówki cytryny 2 puszki butter beans/ fasola piękny jaś (razem 800 g fasoli) pęczek naci pietruszki 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego pieprz, sól, kostka grzybowa, dowolne zioła (lubczyk, majeranek) 4,5 litra wody Wykonanie: 1. Buraki(...)ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do reszty warzyw. 5. Gotujemy około 30 minut, dodajemy odcedzoną fasolę, i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną pietruszkę 5. Wlewamy sok z cytryny, dodajemy 2 łyżeczki koncentratu, doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami. 6. Trzymamy na małym ogniu jeszcze przez 10 minut. *Zupę można podać ze śmietanką roślinną
Mój pomysł nazupełnie sucha 0,5-1 puszka groszku 2 ogórki kiszone 1-2 cebule 1 papryka czerwona sól, pieprz opcjonalnie odrobina mąki do zagęszczenia sosu opcjonalnie 1 mała puszka przecieru pomidorowego do wersji słodkiej 1 opakowanie gęstej kwaśnej śmietany 18% cukier wg uznania Wykonanie: Ziemniaki obrać (powycinać wszystkie „oczka”, etc.). Zetrzeć na tarce na małych oczkach (choć niektórzy lubią(...)małe paski. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Dodać kiełbasę. Podsmażać kilka minut aż puści soki. Dodać paprykę i smażyć mieszając, aż zacznie mięknąć. Ogórki pokroić w plasterki i dorzucić do sosu. Dodać groszek, doprawić sola i pieprzem. Można dodać przecier pomidorowy. Jeśli sos jest zbyt rzadki, dodać odrobinę mąki. Placki ziemniaczane – takie proste, a tyle radości ;) Post
Pociąg Do Kuchniduża cebula szalotka puszka krojonych pomidorów lub 6 pomidorów świeżych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml bulionu 2 ząbki czosnku 3 - 4 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz czarny pieprz cayenne suszony tymianek suszone oregano 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny Sposób przyrządzania: Mięso(...)oliwie. Dodać marchewki, smażyć razem przez kilka minut. Potem dołożyć przyprawione mięso i podsmażyć na złoty kolor. Podlać bulionem i dusić pod przykryciem 10 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Ponownie doprawić do smaku. Dusić jeszcze 20 minut. Pod koniec duszenia dołożyć pokrojone pomidory z puszki lub świeże i jeszcze chwilę pogotować. Gulasz skropić cytryną
Zakątek rozkoszy kulinarnych