Potrzebujemy: 1,5 kg cukinii 3 czerwone papryki 0,5 kg cebuli 0,5 szklanki octu jabłkowego 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 0,5 łyżeczki pieprzu 800 g przecieru pomidorowego (np. z TEGO przepisu) 10 łyżek cukru 2 łyżki soli Cukinię obieramy, wydrążamy środek z pestkami i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 godziny(...)zasypujemy solą na 2 godziny. Z obu misek odlewamy sok, który puściły warzywa i przekładamy wszystko do garnka. Gotujemy 30 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i rozdrabniamy blenderem na gładką masę. Garnek stawiamy ponownie na ogniu i doprawiamy pieprzem i papryką. Dodajemy ocet i koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i gotujemy przez 15 minut. Teraz możemy keczup
Marder&Marder Manufactureprzecieru pomidorowego - 200 ml bulionu wołowego - sól - pieprz - kumin - 1/2 łyżeczki cynamonu - 4 chluśnięcia sosu Tabasco. - garść startego parmezanu - suszone oregano - suszona bazylia III. Beszamel: - 2 łyżki oleju - 2 łyżki masła - 4 łyżki mąki - 1 szklanka mleka - 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej - sól - pieprz - 2 ziela angielskie - 1 liść laurowy - kilka kropel soku z cytryny(...)patelni. Cebulę szklimy i dodajemy czosnek. Wrzucamy mięso, doprawiamy solą, pieprzem i kuminem. Smażymy, aż się zarumieni. Następnie dorzucamy marchew, seler, wlewamy bulion i przecier pomidorowy. Gotujemy pod przykryciem ok. 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Dolewamy pół butelki wina i gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie odparowujemy
DominikaDolcijest kapusta pekińską, którą należy mocno zmorzyć (wymiętolić, wygnieść) alby puściła sok, dzięki temu zabiegowi do klopsików nie trzeba już dodawać innych płynów, są wilgotne ale zwarte jednocześnie. Można je usmażyć lub upiec. Po przygotowaniu można je przechowywać w lodówce kilka dni (lub zamrozić). Kofty podałam z sosem pomidorowym, na który przepis podam oddzielnie, bo jest na tyle uniwersalny(...)można do dodawać do wszystkiego. Tu znajdziecie przepis na sos: Uniwersalny wegański kremowy sos pomidorowy Składniki na około 20 sztuk: około 1 kg kapusty pekińskiej 200 g nerkowców 200 g mąki kukurydzianej lub innej bezglutenowej (ciecierzycy, jaglanej) łyżeczka kuminu łyżeczka suszonego czosnku lub 3 ząbki świeżego łyżeczka pieprzu łyżeczka soli łyżeczka słodkiej papryki świeża kolendra (2-3 łyżki posiekanej) Przygotowanie
greenscarfmajeranek sól,pieprz olej do smażenia starty ser żółty do posypania sos pomidorowy 1 puszka pomidorów krojonych sól,pieprz cukier majeranek Cukinie dokładnie umyć. Odciąć wierzchołki z ogonkami i wydrążyć miękki miąższ z pestkami. Lekko posolić w środku i odstawić do góry nogami na ściereczce aby spływał sok. Ryż ugotować, osączyć i przestudzić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę(...)naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zpaiekać ok 40-45 minut, funkcja termoobieg. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem żółtym. Przygotować sos pomidorowy. Pomidory z puszki zmiksować blenderem na gładką masę. Zagotować, do smaku doprawić przyprawami i cukrem. Na talerz nalać kilka łyżek sosu, na sosie ułożyć upieczoną cukinie i podawać
Monia miesza i gotujejajka\r","kilka suszonych pomidor\u00f3w\r","60g mozzarelli \r","2-3 pieczarki (opcjonalnie)\r","s\u00f3l, pieprz, bazylia\r","1 \u0142y\u017cka oliwy"],"name":"Shakshuka paprykowo-pomidorowa z mozzarell\u0105 i szynk\u0105","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":"PT30M","recipeInstructions":["Blanszujemy pomidory: wk\u0142adamy je do miseczki, zalewamy wrz\u0105tkiem tak, by pokry\u0107 je w ca\u0142o\u015bci(...)rozgrzewamy \u0142y\u017ck\u0119 oliwy, dodajemy cebul\u0119, czosnek i chwil\u0119 sma\u017cymy. Dorzucamy reszt\u0119 warzyw.\r","Wszystko razem podsma\u017camy do momentu odparowania wi\u0119kszo\u015bci sok\u00f3w z warzyw. Doprawiamy sol\u0105, pieprzem i bazyli\u0105, mieszaj\u0105c od czasu do czasu tak, by pomidory si\u0119 nie rozpad\u0142y. \r","Robimy 2-3 wg\u0142
Mostek w kuchnismaku 1 łyżeczka z czubkiem naturalnej jarzynki 2 łyżeczki bazylii 500 ml przecieru pomidorowego w kartoniku 300 g sera żółtego gouda natka pietruszki ( do smaku ) PRZYGOTOWANIE : Cukinię i bakłażana tniemy na cienkie paski, solimy i odkładamy aż puszczą sok. Na patelni podsmażamy na oleju, cebulę i czosnek. Dodajemy mięso mielone, przyprawy, przecier i podsmażamy
Kulinarne Fantazje Marioliszklanki surowych połówek grochu 3 szklanki wody 2 liście laurowe Kapusta: 1 kg kapusty kiszonej (bez soku) 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 6 szklanek zimnej wody Dodatkowo: 5 łyżek dobrego koncentratu pomidorowego 2 łyżki sosu sojowego sól i pieprz do smaku Wykonanie: Surowe połówki grochu dokładnie płuczemy w zimnej wodzie
Lamarida.plkiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidoroym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem
Kulinarne przygody Gatitydrobno posiekać. Mięso podsmażyć na rozgrzanej oliwie z przyprawami oraz wyciśniętym czosnkiem. Dodać posiekane warzywa i przecier pomidorowy. Smażyć kilkanaście minut aż warzywa zmiękną. Dodać kukurydzę i fasolę. Smażyć jeszcze kilka minut. Salsa: 1 pomidor 1/3 małej czerwonej papryki 1/3 czerwonej cebuli sok wyciśnięty z 1/4 limonki szczypta pieprzu szczypta soli ząbek czosnku pół łyżeczki cukru trzcinowego Wszystkie składniki dokładnie
Bulliookoło minuty. Ciasto dzielimy na dwie części i najpierw rozwałkujemy pierwszy placek. Smarujemy go rozcieńczonym sosem pomidorowym. Posypujemy przyprawami, wykładamy dodatki, posypujemy zdartym serem i wsadzamy na 15-20 minut do nagrzanego piekarnika 220*C jeżeli na wierzchu będzie za dużo "soków" z dodatków polecam w ostatnich 5 minutach włączyć termoobieg :) Miał być gif ale czasu brak na tworzenie
W Moim Magicznym Domudrobno posiekać. Mięso podsmażyć na rozgrzanej oliwie z przyprawami oraz wyciśniętym czosnkiem. Dodać posiekane warzywa i przecier pomidorowy. Smażyć kilkanaście minut aż warzywa zmiękną. Dodać kukurydzę i fasolę. Smażyć jeszcze kilka minut. Salsa: 1 pomidor 1/3 małej czerwonej papryki 1/3 czerwonej cebuli sok wyciśnięty z 1/4 limonki szczypta pieprzu szczypta soli ząbek czosnku pół łyżeczki cukru trzcinowego Wszystkie składniki dokładnie
Bulliospodzie z cukinii SKŁADNIKI: 2 cukinie 2 jajka ser żółty boczek pomidory mozarella papryczka chili sos pomidorowy sól, pieprz, przyprawa włoska Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać solą i odstawić na 10 minut. Po tym czasie wycisnąć z niej sok. W międzyczasie zetrzeć na tarce ser żółty. Przełożyć wszystkie składniki do miseczki i wbić 2 jajka
MarciochaKucharzydrobno posiekać. Mięso podsmażyć na rozgrzanej oliwie z przyprawami oraz wyciśniętym czosnkiem. Dodać posiekane warzywa i przecier pomidorowy. Smażyć kilkanaście minut aż warzywa zmiękną. Dodać kukurydzę i fasolę. Smażyć jeszcze kilka minut. Salsa: 1 pomidor 1/3 małej czerwonej papryki 1/3 czerwonej cebuli sok wyciśnięty z 1/4 limonki szczypta pieprzu szczypta soli ząbek czosnku pół łyżeczki cukru trzcinowego Wszystkie składniki dokładnie
Bullioniego grudki. Kiedy mięso było lekko przyrumienione dodałem do niego zawartość puszki pomidorów krojonych, 2 łyżki koncentratu pomidorowego i półtorej drobno posiekanej papryczki chili (w zależności od upodobania do ostrości można dodać papryczkę chili z pestkami lub bez). Do mięsa wycisnąłem również sok z połowy limonki i przyprawiłem je szczyptą soli, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, łyżeczką mielonego kminu rzymskiego, dwoma
Wyprawy kulinarne