sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:120/207)

Pomidorowy dżem z chilli i tymiankiem 106

Dzień dobry :-) Jakiś czas temu dostałam paczuszkę z przygotowanymi produktami i przepisem na dżem pomidorowy z chilli i tymiankiem. Paczuszka przyszła od marki Diamant . Na stronie marki od 25 maja do 19 lipca trwa zakręcony konkurs z ciekawymi nagrodami i zadaniami. Co tydzień są nowe wyzwania i nowe nagrody. Jest też mnóstwo ciekawych, zakręconych przepisów :-) Dżem, który ja zrobiłam jest(...)otartą skórkę z cytryny i sok wyciśnięty z cytryny.  Gotujemy. 3. Papryczki chilli drobno siekamy, liście tymianku też. Mieszamy z naszym przecierem i dodajemy cukier żelujący 2:1 Diamant.  4. Dokładnie mieszamy. Teraz musimy gotować masę przez 4 minuty na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu.  5. Gorący dżem pomidorowy przelewamy do słoiczków, dobrze zakręcamy

kruche babeczki
Pikantny koncentrat pomidorowy 132

Czerwone mięsiste pomidory świetnie sprawdzą się do przygotowania wszelkiego rodzaju sosów, soków i przecierów. Wystarczy kilka minut zapiec w piekarniku,  zdjąć skórkę i zmiksować. Jest tak prosty do zrobienia, że każdy kto go zrobił chociaż raz, szykuje go już co roku! Świetny do pizzy, zupy pomidorowej i sosów. Sprawdzony i idealny sposób na zamknięcie pomidorów do słoików. Składniki

Życie zaczyna się w kuchni
Enchiladas - wersja z grzybami. Yummy :) 172

pietruszki. Surówka z rukoli z fasolą, pomidorem i szalotką. Polana jedynie sokiem z cytryny i posypana świeżo startym pieprzem. Sos zrobiliśmy z passaty, pomidorów koktailowych, kukurydzy, szalotki i konserwowym jalapeno. Całość doprawiona pieprzem, oregano, oliwą z oliwek, nieco soli i na koniec dodaliśmy trochę koncentratu pomidorowego, aby całość zagęścić. Dla nas danie było genialne. Napiszcie jak wam smakowało

vegetanie
Przecier pomidorowy na zimę 154

ziołami Sos z pieczonych pomidorów Sos pomidorowy do makaronu Pieczone pomidory Przecier pomidorowy na zimę Czas przygotowania: Składniki: 5000 g dojrzałych pomidorów polnych 2 szczypty cukru Wykonanie: Pomidory kroimy na 4 części, wkładamy je do garnka. Garnek przykrywamy i gotujemy na malutkim ogniu. Gdy pomidory puszczą sok delikatnie zwiększamy ogień i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Garnek odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Boczniaki po kaszubsku 199

cebula się ugotuje a nie przyrumieni) Jak się cebula zezłoci dodaj koncentrat pomidorowy, mus jabłkowy oraz sól i sos sojowy (możesz oczywiście spróbować potrawę w trakcie i sam zdecydować, czy dodawać sos sojowy, kwestia gustu) Dodaj jeż około 150 ml wody, no chyba że użyłeś/łaś soku jabłkowego zamiast musu, sos ma być gęsty, ale bez przesady Do naczynia przełó

greenscarf
PROSTA SAŁATKA Z KOLOROWYCH POMIDORÓW 189

czerwoną paprykę czy - jak tym razem rzodkiewkę i ugotowane jajka. Oczywiście taką pomidorową sałatkę możemy wzbogacić o lekki sos, dressing, ocet z czerwonego wina, odrobinę oliwy ... ja jednak pomijam ten dodatek, bo sałatka smakuje mi w właśnie w takiej "czystej" wersji, wyłącznie z sosem własnym :)) czyli sokiem, który puściły warzywa :)) Do poniższej sałatki wykorzystałam pomidory czarne - jeszcze mało popularne

Walijskie Pichcenie
Tarta francuska - absolutna rewelacja 212

oliwa extra virgine świeżo mielony czarny pieprz Składniki na pesto pomidorowe: 150 g odsączonych suszonych pomidorów 4 łyżki zalewy ze słoika z suszonymi pomidorami  1/2 łyżki oliwy extra vergine   1 pomidor - sam miąższ bez pestek i skórki garść świeżych listków bazylii  4 ząbki czosnku sok z połówki cytryny sól morska i świeżo mielony czarny pieprz Bonus: jeśli

Spektrum Smaku
Pizza na cienkim spodzie 191

minut rozwałkowujemy je i układamy na blasze. Tak przygotowane ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy ziołami. Teraz przychodzi czas na własną inwencję :) na ciasto kładziemy wszystko na co mamy ochotę. Pamiętajmy jednak aby warstwy kłaść tak aby na wierzchu znalazły się produkty które mogą wypuścić dużo soku. Jeżeli je przykryjemy sok, który pod wpływem temperatury wypuszczą wejdzie nam w ciasto

Qchnia po prostu
Zapiekany bakłażan faszerowany kaszą bulgur i mięsem mielonym 176

oliwy z oliwek 400 g mielonego mięsa garść kaszy bulgur sos pomidorowy 1 cebula 2-3 ząbki czosnku  sól, pieprz, papryka, zioła, lubczyk 2-3 łyżki bułki tartej do posypania Bakłażany umyć i pokroić  na połówki, wybrać miąższ, posolić i odstawić na chwilę, gdy puszczą sok wypłukać  i osuszyć. Na patelnię wrzucić drobno pokrojoną cebulkę i podsmażyć

MarciochaKucharzy
Keczup z cukinii 159

Moja kuzynka robi masę fajnych przetworów, między innymi ten keczup. Też mi posmakował, więc postanowiłam zrobić swoje zapasy. Recepturę mam od kuzynki - polecam serdecznie!Składniki:1

Kuchnia domowa Ani
Pulpeciki w sosie cygańskim 197

mięsa mielonego 2 duże cebule,ewewntualnie ciut cukru 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego 30 % - 230 g 1/2 słoiczka keczupu o takiej samej objętości Przygotowanie: Cebulę pokroić w półpierścienie i smażyć na szklisto - wyłożyć na talerz Umyte pieczarki pokroić w plastry i usmażyć na oleju do wyparowania soku - wyłożyć na talerz Z mięsa mielonego formować kotleciki wielkości dużych orzechów włoskich- obtaczać

Proste Potrawy
Kotlety z kaszy gryczanej i kurczaka 184

cierpliwie to przyjmą. Więc jak chcecie szpinak możecie zastąpić innym warzywem – kalafior czy brokuły dobrze się tu sprawdzą. Do tych koletów możecie podać jakiś sos – jogutowy albo pomidorowy, no i miskę ulubionej surówki. I co poza tym? Bardzo już czekamy na wiosnę… na ciepłe podmuchy powietrza, słońce i ptaki. Ja to na wiosnę czekam już od początku(...)chwilę zmiksować. Dodać szpinak, kaszę, sok z cytryny, majonez, sól, pieprz i jajko- zmiksować na masę. Do masy dodać szczypiorek i cebulę ( i ewentualnie bułkę tartą), wymieszać, w razie potrzeby dodać soli i pieprzu, Uformować małe kotlety, obtaczać z bułce i smażyć z obu stron na brązowo. Podawać z sosem ( jogurtowy, pomidorowy) i sałatką. 3.5.3226 The post Kotlety z kaszy

Cooking for Emily
Ziemniaczane bombay curry / Bombay potato curry 220

olej i wrzucam na niego posiekane szalotki z czosnkiem, papryczką i imbirem. Podsmażam około 3 minut, aż lekko zbrązowieją. Pomidory parzę i obieram ze skórek a następnie miksuję. Pomidorową masę dodaję do podsmażonych składników i dokładnie mieszam. dodaję sproszkowane chilli, słodka paprykę kolendrę, kumin i dodaję szklankę wody. Duszę około 10 minut. Ugotowane ziemniaki obieram i kroje na kawałki(...)wielkości - ziemniak na 8 kawałków) i dodaje do sosu. Dodaję garam masalę, brązowy cukier i doprawiam sola do smaku. Duszę na wolnym ogniu kolejne 10 minut. Na końcu dodaje sok z cytryny. Podaję udekorowane świeżą kolendrą z dodatkiem ryżu albo z domowym chlebkiem naan

Magiczna kuchnia Darii
Kreteńska zapiekanka z bakłażanów 182

dużych szalotek, 2 ząbków czosnku, 200 gram sera feta, oliwy, 1 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżeczek suszonego oregano, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu.  Przygotowanie dania rozpocząłem od sosu pomidorowego. Dwie duże szalotki drobno posiekałem. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy i dodałem do nich posiekane szalotki oraz 2 łyżeczki suszonego oregano. Po około minucie dodałem na patelnię również(...)bakłażanów sól oraz sok, który z nich się wydzielił, dzięki czemu uzyskałem pewność, iż nie będą one gorzkie. Następnie osuszyłem bakłażany papierowym ręcznikiem i delikatnie skropiłem oliwą. Smażyłem je na rozgrzanej suchej patelni do uzyskania ich delikatnego przyrumienienia, przez około 2 minuty z każdej strony. Na spód naczynie żaroodpornego dodałem niewielką ilość sosu pomidorowego, a na nim ułożyłem warstwę plastrów

Wyprawy kulinarne
Pizza misz masz... 144

mąka zabierze) Dodatkowo; 2 pomidory ser mozzarella 2 kulki lub inny żółty ser wędlina pokrojona w paseczki ( ok 20 dag) kilka pieczarek (ok. 25 dag) 2 łyżki przecieru pomidorowego pieprz, sól, bazylia lub zioła prowansalskie łyżka masła do podsmażenia pieczarek Przygotowanie; Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie do którego wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i zalewamy szklanką wody. Wierzch oprószamy mąką(...)nadmiaru soku na sitku. Wędlinę kroimy w paseczki. Pieczarki obieramy, kroimy na półplasterki i chwilę dusimy na patelni aby nieco zmiękły do czasu odparowania wody. Ciasto dzielimy na dwie części, wałkiem lub ręcznie formujemy kształt koła ( wielkości naszej foremki) ja nie posiadam formy do pizzy więc upiekłam ją w normalnej foremce do tarty. Ciasto posmarować przecierem pomidorowym ( 1 łyżka

Radość kipiąca uśmiechem.