sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:125/207)

Bigos cygański 4019

kurczaka;Sól;Pieprz;Olej do smażenia.Sos:2 średnie, czerwone papryki;2 średnie, żółte papryki;1 kg pieczarek;3 duże cebule;4 duże ogórki kiszone;400 g koncentratu pomidorowego;500 g ketchupu pikantnego;Sól;Pieprz;Olej do smażenia.Sposób przygotowania:Mięso mielone włożyć do miski. Dodać jajo, bułkę tartą, mleko, przyprawę do kurczaka i wyrobić na gładką masę. Przyprawić solą(...)kiszone odsączyć z soku i pokroić w cienkie, długie paski.Na rozgrzany na głębokiej patleni olej wrzucić pokorojoną w pióra cebulę i zeszklić.Do zeszklonej na patelni cebuli dodać pokorojone w plasterki pieczarki i podsmażyć. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.Gdy pieczarki będą już prawie gotowe, na patalnię dodać pokorojone w paski ogórki i paprykę, koncentrat pomidorowy i ketchup pomidorowy. Wymieszać

Gospodyni Miejska
Gniazdka spaghetti z mozzarellą 143

tarty parmezan Wykonanie: Pomidory z puszki razem z sokiem zmiksować na gładką masę. Wlać na patelnię i podgrzewać. Przyprawić solą, pieprzem, oregano i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotować kilka minut (około 8). Makaron ugotować bardzo al dente (powinien być lekko niedogotowany), odcedzić, nie przelewać zimną wodą! Makaron dokładnie wymieszać z sosem pomidorowym. Żaroodporne naczynie delikatnie wysmarować oliwą z oliwek. Nawijać

Pociąg Do Kuchni
Solianka 216

więc taka zupę ugotować w domu. Nieskromnie przyznam, że moja zupa smakowała jeszcze lepiej niż ta którą jedliśmy. Może to zasługa bardzo dobrych, naszych własnych, kiszonych ogórków i smacznego soku, może dobrych mięs - nie wiem. W każdym razie, bardzo zachęcam do ugotowania takiej zupy. Wbrew nazwie, nie jest wcale zbyt słona :)  Ponieważ pierwsza solianka jaką jadłam, była autorstwa Magdy(...)Dodać pastę pomidorową i krótko przesmażyć. Dołożyć do wywaru z mięsem. Na tej samej patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w plasterki lub kostkę i wędzony boczek. Przełożyć do zupy. Ogórki zetrzeć na grubej tarce lub drobno pokroić. Podsmażyć na patelni, na której smażyła się kiełbasa. Odparować wodę i też dodać do zupy. Chwilę pogotować i dolać do zupy sok z ogórków

Stare Gary
Spaghetti z klopsikami wołowymi 209

tylko na wygląd, ale i na smak dania. Spaghetti z klopsikami wołowymi 2016-01-14 14:19:19 Popularne spaghetti z klopsikami wołowymi – delikatnymi i ziołowymi, duszonymi w sosie pomidorowym. Efektowne i proste danie smakujące niemal każdemu. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) Klopsiki 300g mielonej wołowiny 75g średnio przerośniętego wędzonego boczku 1 szalotka 1 żółtko z dużego(...)łyżeczki tymianku 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki soli szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego Sos 1 średnia cebula (150g) 2 ząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów w soku (po 400g) 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka tymianku sól (1-2 łyżeczki do smaku) 2-3 łyżeczki słodkiej papryki – opcjonalnie, aby nadać sosowi głębszego koloru 4 łyżki oliwy

Kulinarna Pokusa
Mule w sosie cydrowo-cytrynowym z masłem ziołowym i pikantną konfiturą 161

własnym domu. Trzy najbardziej popularne sosy do muli to winny, pomidorowy i serowy. Uczestnicząc w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez wietnamskich szefów kuchni w Hanoi gotowałam mule z azjatyckimi ziołami i winem śliwkowym. Polska "jabłkiem stoi", wiec moja wersja sosu to niezwykle ciekawe połączenie Cydru Lubelskiego z sokiem z cytryny, domowym masłem ziołowym, pikantną konfiturą z papryki (można zastąpić

SzczyptaSmaQ
Tradycyjna fasolka po bretońsku 174

tanie. Idealne w obliczu nieuchronnie nadciągających zimowych dni. Składniki: 0,5 kg fasoli Jaś 0,7 kg kiełbasy 0,3 kg boczku wędzonego surowego 2 cebule sredni słoiczek przecieru pomidorowego 2 łyżki mąki sól, pieprz Przygotowanie: Fasolę przed gotowaniem należy przebrać (czyli obejrzeć w poszukiwaniu zepsutych ziaren) i namoczyć na około 12 h w zimnej przegotowanej wodzie. Następnego dnia dolewamy(...)razie potrzeby dolewamy wody. W międzyczasie do drugiego garnka wlewamy wodę, wrzucamy boczek (w całości) i gotujemy go pół godziny nakuwając od czasu do czasu aby „puścił sok”. Podczas gdy fasola i boczek się gotują kroimy w drobną kostkę cebulę i kiełbasę. Ugotowany boczek wyciągamy na talerz aby ostygł a wodę z gotowania zostawiamy. Na patelnię dajemy odrobinę

Kulinarna Patilogia
Włoskie grillowanie – uchwyć prawdziwe włoskie smaki na grillu 164

Kuchnia włoska kojarzy nam się głównie z makaronami, bogatymi sosami pomidorowymi i pizzą. Kiedy myślimy o kuchni włoskiej z perspektywy przygotowywania potraw na świeżym powietrzu nie wolno nam zapomnieć o stekach. Włosi znani są od pokoleń z produkcji jednej z najlepszej wołowiny na świecie. Mowa tu o Hianinie, znanej już od starożytności rasie bydła, hodowanej w rejonach Toscani z której(...)specjalistycznych sklepach oferujących włoskie produkty. Jej mała dostępność nie powinna wcale powstrzymywać nas od jej grillowania. Tajemnica tradycyjnych włoskich steków jest bardzo prosta, steki takie są sezonowane odrobiną soku z cytryny przed ich grillowaniem. Następnie są podawane z skropione odrobiną oliwy z oliwek i oprószone solą i pieprzem. Sok z cytryny tym stekom będzie dodawał trochę smaku ale również będzie

naRuszcie
Grillowane szaszłyki warzywne i boczniaki w sosie BBQ FIT 81

czerwona cebula – 3 łyżki wody – 3 łyżki oliwy – 2 łyżki soku z cytryny – 1/2 łyżeczki mielonego czosnku – 1/2 łyżeczki suszonego koperku – 1/2 łyżeczki suszonej cebuli – sól, pieprz Dodatkowo: patyczki do szaszłyków Przygotowujemy marynatę: łączymy wodę, oliwę, sok z cytryny, czosnek, suszoną cebulę, koperek, sól i pieprz. Cebulę kroimy na ósemki i ponownie kroimy(...)posypujemy solą, a gdy puści sok, odsączamy go na papierowym ręczniku. Warzywa namaczamy lub smarujemy w marynacie i pozostawiamy na około 1 godzinę. Nakłuwamy na przemian na drewniane patyczki. Grillujemy na grillu elektrycznym lub patelni grillowej kilka minut, aż warzywa zmiękną i się przyrumienią. Smacznego! Składniki na boczniaki BBQ: – 300ml przecieru pomidorowego – 250g boczniaków – 1 cebula

Be Fit Be Strong
Dorsz pieczony z koperkiem 148

warto pokusić się o jego przyrządzenie.    Dorsz pieczony z koperkiem Składniki (dla 2 osób): filet z dorsza ok. 30dag Koper – mały pęczek 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki Sól pieprz Dorsz pieczony z koperkiem – przepis Przygotowanie Filet z dorsza myjemy i osuszamy(...)przygotowanym sosem, następnie rybę układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowanego dorsza skrapiamy sokiem z cytryny następnie całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 0 C i pieczemy przez 15min. dorsz pieczony z koperkiem Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem Śledzie w sosie pomidorowym Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl Karczek pieczony w rękawie foliowym Artykuł Dorsz

Księga-Smaku
Cukinia faszerowana ryżem i rodzynkami 110

chociaż   zapiekana cukinia faszerowana   pojawiła się całkiem niedawno na blogu w wersji z białym serem i sosem pomidorowym to w czasie sezonu każdy przepis na to warzywo się przyda. Szczególnie tym co uprawiają cukinię we własnym ogródku bo zapewne przeżywają teraz przekleństwo urodzaju i mają nadmiar cukinii do wykorzystania. Dziś cukinia faszerowana ryżem i rodzynkami, z dodatkiem orzechów(...)cukinią  albo  pulpety z cukinią i ziemniakami w sosie pomidorowym . Cukinia faszerowana ryżem i rodzynkami 200 g ryżu 3 średnie cukinie łyżka oliwy 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki rodzynek 2 łyżki orzeszków piniowych pół pęczka natki pietruszki po ¼ łyżeczce mielonego cynamonu i ziela angielskiego sok z połowy cytryny sól, pieprz 0 false

Smaczny zeszyt
Bułeczki razowe nadziewane, wędliną, groszkiem i serem 138

picia do bułeczek to polecam  najlepsze smaczne i zdrowe soki  Hortex   SKŁADNIKI 150 g mąki pszennej 150 g mąki razowej 10 g świeżych drożdży 170 ml letniej wody 2 łyżki oleju z oliwek łyżeczka cukru łyżeczka soli mrożony groszek Hortex 10g żółtego sera 10g wędlin przecier pomidorowy papier do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Od 170 ml wody odlać

zielonacukinka
Piątek: Sushi bowl, czyli sushi bez zawijania 160

pesto i szparagami Środa: Picadillo z ryżem Czwartek: Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo Piątek: Sushi bez zawijania- sushi bowl Sushi bez zawijania – dla leniuszków Składniki: Świeży ogórek Pęczek rzodkiewki Marynowany imbir Duże awokado lub dwa małe 250 g krewetek 1/2 szklanki ryżu Sól Łyżka oleju Łyżka soku z cytryny Sos sojowy do podania Sos do ryżu: 1 łyżka

Niedzielny kucharz
Klasyczna salsa pomidorowa 111

kuskus z bazylią ,  pomidorowy chłodnik z chrupiącym boczkiem Klasyczna salsa pomidorowa Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 3 czerwone pomidory 2 żółte pomidory 1 czerwona cebula 1/2 pęczka kolendry 1 limonka kilka kropel tabasco sól do smaku Wykonanie: Pomidory nacinamy, parzymy i obieramy ze skórki, usuwamy nasionka i sok. Kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Razem

Kulinarne przygody Gatity
Ryba w warzywach 138

miękkie. W czasie gdy warzywa się dusiły , rozprowadziłem w misce koncentrat pomidorowy odrobina wody , wsypałem paprykę , odrobinę gałki , szczyptę pieprzu , po łyżeczce jarzynki i cukru , wymieszałem i przełożyłem do garnka z warzywami. Przykryłem i zostawiłem na małym ogniu jeszcze ok. 5 minut, żeby smaki się przegryzły. Doprawiłem solą , sokiem z cytryny. Smak powinien być słodko-kwaśny. Ryby wypłukałem pod bieżącą

R'n'G Kitchen
Pomidory. Makaron. Cukinia. 203

Poniedzialkowy poranek przywital nas slicznym sloneczkiem. Jednak o wysokich temperaturach nie ma juz chyba co marzyc. Kiedy rano szlysmy z Viki do przedszkola bylo chlodno i

Przysmaki Karolki