sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:134/207)

Sos pomidorowy z duszoną cukinią 146

proponuję gęsty, pełen warzyw sos pomidorowy, którego głównym składnikiem (poza pomidorami oczywiście) jest cukinia. 1 średnia cukinia 500 ml przetartych pomidorów (gotowe można kupić w puszce lub kartoniku) 1 cebula 1 marchewka 1/8 żółtej papryki 1 ząbek czosnku 2 łyżki śmietany 1 płaska łyżka mąki 1/2 kostki rosołowej 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka siekanego koperku

Trzeci talerz
Kofta tofu - że co? ;) 182

zdjąć z ognia Tofu zmielić z sokiem z cytryny na w miarę gładka masę. Dodać cebulę z przyprawami Dodać mąkę dyniową, chia i suszone pomidory, wymieszać - masa jest dość klejąca Formować małe kulki (najlepiej moczyć ręce w zimnej wodzie - łatwiej się formuje) Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor Podałam z sosem pomidorowym z cynamonem - super połączenie :) Smacznego

pyszne zdrowości
Śledzik , wtorek 4 -go marca. 232

świeżych małych śledzi 8 ziemniaków 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany 1 puszka pomidorów 1 duża cebula 2 łyżki tymianku świeżego 5 czarnych oliwek 25 ml oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Śledziki bez głów umyć, przekroić wzdłuż i wyjąć kręgosłup. To filetowanie idzie naprawdę łatwo. Małych ości nie trzeba usuwać. Na denku małej tortownicy ,lekko natłuszczonej(...)posolić. Tak przygotowane rybki piec w temp.200 stop.10-15 min. Wcześniej zacząć gotować ziemniaki. Przygotować puree z łyżką masła i śmietany. Kiedy gotują się ziemniaki i pieką rybki przygotować masę pomidorową. Posiekaną cebulę zeszklić ,dodać posiekane pomidory z ziołami ,posiekane oliwki, doprawić do smaku i trochę zredukować. Dodać oliwkę wymieszaną z cytryną. Na talerzu położyć obręcz i włożyć 1 cm warstwę

Kulinarny karnet Christophera
Szybki i prosty Sos pomidorowy 95

mocno pomidorowy (troszkę w smaku przypominający koncentrat pomidorowy) i od razu został częściowo spałaszowany. Myślę że będzie świetną bazą pod zupki, sosy… a po dodaniu czosnku, bazylii, i innych przypraw doskonale sprawdzi się jako sos bazowy do pizzy. Składniki na 4 słoiki 0,5 litrowe i 4 słoiki 330 ml. (składniki na około 3,5 litra soku

moj przepis na
Forszmak lubelski 209

pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, kiszone ogórki pokrojone na paseczki (w ósemki) oraz kiełbasę pokrojoną w kostkę (ewentualnie boczek podsmażony na suchej patelni). Gotujemy przez 15 minut. Przyprawiamy – tym razem do smaku – solą i pieprzem (jeśli jeszcze potrzeba) oraz majerankiem. Forszmak możemy zabielić kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki (ja wolę bez) lub dodatkowo zakwasić sokiem z kiszonych ogórków. Jeśli chcemy

Poezja smaku
Wołowina z grilla 149

wchodzić także kwaśny składnik (np. sok z cytryny, ocet, wino), który powoduje kruszenie mięsa. Wołowina dobrze komponuje się z rozmarynem, tymiankiem, kminem rzymskim, natką kolendry i pietruszki, estragonem, szałwią i miętą. Do marynat i potraw z mięsa wołowego możemy dodać czosnek, imbir, chili, cebulę, świeże i suszone grzyby leśne lub orientalne, pomidory i koncentraty pomidorowe. Źródła: [1] http://ucztaqulinarna.pl/media/gfx/uq/Wolowina_skladniki.pdf

Cztery Fajery
Wołowina z grilla 169

wchodzić także kwaśny składnik (np. sok z cytryny, ocet, wino), który powoduje kruszenie mięsa. Wołowina dobrze komponuje się z rozmarynem, tymiankiem, kminem rzymskim, natką kolendry i pietruszki, estragonem, szałwią i miętą. Do marynat i potraw z mięsa wołowego możemy dodać czosnek, imbir, chili, cebulę, świeże i suszone grzyby leśne lub orientalne, pomidory i koncentraty pomidorowe. Źródła: [1] http://ucztaqulinarna.pl/media/gfx/uq/Wolowina_skladniki.pdf

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sopa de fideos. Meksykańska zupa makaronowa z pomidorami. 187

uwielbianej w wielu polskich domach pomidorowej, to raczy nas dodatkowo pewną dawką egzotyki. Taką niewielką - w sam raz! :) Składniki: 100 - 125 g suchego makaronu nitki 1 puszka krojonych pomidorów 1200 ml bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego jalapeno lub płatków chilli 1 łyżka brązowego cukru lub miodu 1/2 łyżeczki kuminu sól sok z limonki natka kolendry

zadanie-gotowanie
Keczup z cukinii 115

oleju rzepakowego 750 g koncentratu pomidorowego 1/4 szklanki octu jabłkowego 1/2 szklanki cukru po 1/4 łyżeczki suszonej bazylii, oregano, tymianku 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz wedle uznania Cukinie obieramy, wydrążamy pestki i ścieramy na tarce, po czym zasypujemy łyżką soli i odstawiamy na godzinę, aby puściła sok. Cebulę kroimy w plastry

MamaOskarka
Biała pizza z pomidorkami, pieczarkami i rukolą 194

klasycznej pizzy z sosem pomidorowym. SKŁADNIKI   (3 małe pizze) ciasto 3 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki semoliny 1-1,5 szklanki letniej wody 7-8g suchych drożdży lub 25g świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek sos 150g ricotty 150g śmietany 12 % 2 łyżki tartego parmezanu sok i skórka otarta

DefinicjaSmaku
Szybki i prosty Sos pomidorowy 148

smaku przypominający koncentrat pomidorowy) i od razu został częściowo spałaszowany. Myślę że będzie świetną bazą pod zupki, sosy… a po dodaniu czosnku, bazylii, i innych przypraw doskonale sprawdzi się jako sos bazowy do pizzy. Składniki na 4 słoiki 0,5 litrowe i 4 słoiki 330 ml. (składniki na około 3,5 litra soku). 10 kg pomidorów, u mnie Bawole

moj przepis na
Piersi indycze z sezamem i cukinią 123

wymieszać miód z musztardą i sokiem z cytryny. Wrzucić mięso do marynaty, dodać sezam i dokładnie wymieszać. Zostawić na 15 minut. Rozgrzać olej w woku dodać posiekaną cebulkę i czosnek, smażyć chwilkę do momentu, aż cebulka straci kolor surowizny. Dodać mięso z marynatą i smażyć 1 minutkę, co chwilkę mieszając. Wrzucić cukinię, dodać przecier pomidorowy, podlać wodą w której gotowała

Kuchnia Pokoleń
Pajata – rzymski przysmak przyprawiający o dreszcze 323

pokarmową wypitego mleka z sokami trawiennymi. Pajata jest podstawą jednej z tradycyjnych potraw Wiecznego Miasta – Rigatoni con la pajata . Dla jego sporządzenia jelita są cięte na ok. 20-30 cm kawałki i łączone nicią, tworząc koła. Następnie gotuje się je razem z przysmażoną cebulą i dusi w winie. Ostatnim etapem jest dodanie przecieru pomidorowego, peperoncino, soli i pieprzu. Wymieszać

Bon Ton Italia
Azjatyckie słodko-kwaśne surimi | Wielki test !!! Aż 7 obiadów za 100zł. "Moje Smaki Życia" 181

hamburgerach) 1 opakowanie przecieru pomidorowego Sottile Gusto czosnek 6 ząbków (w gazecie proponują 4 ząbki) 2 czerwone papryki (w gazecie proponują 1 sztukę) 2 łyżki oliwy z oliwek (w gazecie proponują olej rzepakowy) natka pietruszki 1/4 cytryny 1 łyżka przyprawy papryka ostra mielona Prymat zalewa z ananasa Sanello ja dodałam dodatkowo: 1 cukinia sok z 1/2 cytryny 1 cebula Przygotowanie

ClauditteMissCooking
ZDROWE ZUPY - 3 PRZEPISY 153

olej i wrzucamy pokrojoną pietruszkę oraz gruszkę. Gdy składniki zmiękną, wlewamy bulion oraz dodajemy tymianek. Zagotowujemy, a następnie blendujemy na gładki krem. Przyprawiamy do smaku odrobiną soli, pieprzu oraz soku z cytryny. Płatki migdałowe wsypujemy na suchą patelnię i lekko rumienimy. Gotową zupę wlewamy do miseczki i wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. 2) ZUPA JASIA Ta zupa to bomba witaminowa. Jest(...)lecytyny, witamin z grupy B oraz błonnika. Jej wadą niestety jest to, że jest ciężkostrawna. Dodatkowo w zupie tej mamy dużą zawartość likopenu, dzięki obecności pomidorów pelati i koncentratu pomidorowego. Likopen to przeciwutleniacz, który chroni przed zawałem, chorobami serca oraz nowotworami. Składniki: 400 g białej fasoli z puszki  2 marchewki  1 cebula  2 łodygi selera naciowego

Kuchnia MagdaLeny