sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:134/207)

Gulasz z kiełbasą 198

dodać koncentrat pomidorowy. Całość gotować na małym ogniu około 10-15 minut. Ogórki pokroić w kostkę, paprykę w paski. Dorzucić do gulaszu wraz z kukurydzą. Gotować następne 10 minut na małym ogniu, aż smaki nieco się przegryzą. Doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i cukrem. Jeśli gulasz wydaje się nieco za mdły można dolać odrobinę soku z cytryny

My simple kitchen
Zupa rybna na ostro 224

pomidorowego 1 łyżeczka papryki ostrej, papryki słodkiej sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki znajdziecie tutaj  Przygotowanie: Do rozgrzanego bulionu dodaj liście laurowe, gałązkę lubczyku, posiekana papryczkę chilli, przecier i przyprawy wszystko gotuj ok 5 minut, następnie dodaj filety ( dość duże kawałki ) i gotuj na małym ogniu ok 20 minut. Po tym czasie dodaj sok

Niezły Młynek
Marchewka z ciecierzycą po marokańsku 188

sosie pomidorowym, z dodatkiem ciecierzycy i kuskusu. Całość dopełnia świeża mięta oraz kolendra. Składniki na 3 porcje: 1 cebula 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku przyprawy: 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,  mielonej  kolendry, kminu, imbiru; 1/3 łyżeczki chilli 1 puszka pomidorów 200 ml bulionu warzywnego kilka sztuk młodej marchewki z kawałkiem naci, oskrobane 1,5 łyżki soku z cytryny

Moja Galeria Smaku
Zupa ze świeżych pomidorów 233

Zupa pomidorowa jest jedną z najpopularniejszych zup w Polsce. Przepisów na nią znajdziecie tyle, ile kucharek. Dziś proponuję wam moją wersję zupy ze świeżych pomidorów. Choć jej przygotowanie jest pracochłonne, to naprawdę warto. Taką zupę możecie podać nawet maluchowi, który skończył 9. miesiąc życia. Zupa ze świeżych pomidorów świetnie smakuje zarówno na ciepło (z dodatkiem makaronu czy ryżu(...)łyżki masła klarowanego/oleju kokosowego 2 łyżki mąki sól Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy do garnka i gotujemy bez przykrycia przez około 50 minut. W tym czasie większość soku z pomidorów odparuje. Wyłączamy gaz i odstawiamy pomidory, by trochę przestygły. Włoszczyznę myjemy i obieramy. Warzywa zalewamy 3 litrami wody, solimy i gotujemy do miękkości. Z wywaru wyjmujemy pora, natkę

Dieta bez mleka
Aromatyczne tofu z zieloną fasolką w sosie 136

łyżeczki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki wody przyprawy: po łyżeczce: kminku mielonego i kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki cynamonu, ostrej papryki sól do smaku limonka Fasolę ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić. Tofu pokroić w kostkę i zrumienić na złoto. Na patelni podsmażyć przyprawy, dodać czosnek i 2 łyżki oleju, dodać koncentrat chwilę podsmażyć i wlać wodę i sok z połówki

AZgotuj!
Pomidorowa po włosku 178

sezonie pomidorowym można zaszaleć i zaskoczyć rodzinę. zupa: 1 kg pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 0,75 litra bulionu drobiowego 1/3 szklanki śmietany 18 % olej naleśniki: 1/2 szklanki mąki 1 jajko 1/3 szklanki mleka 1 pęczek bazylii sól 1/2 opakowania sera feta Pomidory myję, kroję na pół przekładam do garnka. Podsmażam aż puszczą sok i będą miękkie

wesoła kuchnia
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 252

czyli skoncentrowany sok z winogron, były jedynymi środkami słodzącymi używanymi przez Kreteńczyków. Desery na bazie mąki i tłuszczu przygotowywali na specjalne okazje, a codzienny apetyt na słodkie zaspokajali świeżymi i suszonymi owocami oraz tureckimi słodyczami loukoumi (to te małe galaretki), które nie zawierają tłuszczu. Pyszne greckie przekąski: dolmades (faszerowane liście winogron) i gigantes plaki (fasola w sosie pomidorowym). Do tego

Chilli Czosnek i Oliwa
Śledź w pomidorach 145

wspomniałem przy okazji przepisu na  śledzia w śmietanie z jabłkiem  przygotowałem dzisiaj dwie potrawy idealne na wigilię. Obie ze śledzi. Drugą jest śledź w aromatycznym sosie pomidorowym, który jest raczej słodkawy w smaku i stanowi pyszną alternatywę dla tradycyjnego śledzia w oleju i cebuli. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram filetów ze śledzi, 1 puszki pomidorów, 1/2 białej(...)Całość smażyłem często mieszając, aż cebula stała się całkowicie miękka, uważając jednak, aby nie zrobiła się ona przypieczona. Następnie dodałem zawartość puszki pomidorów, skórkę otartą z połowy cytryny i sok z połowy cytryny. Doprawiłem trzema łyżeczkami cukru i czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Gotowałem przez około 15 minut, aby pomidory całkowicie rozpadły się, a sos zgęstniał, a następnie pozostawiłem

Wyprawy kulinarne
Kuchnia libańska – najlepsze przepisy 117

być też lawasz lub tortilla) – doskonale nada się “wczorajszy” 3 łyżki oliwy ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę sos ukręcony z: 2 łyżki oliwy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sok z połowy cytryny łyżeczka miodu lub melasy z granatów po szczypcie słodkiej papryki, kuminu soli i pieprzu Przepis na sałatkę fatusz Chlebek pita posmaruj z obu stron czosnkiem wymieszanym(...)sałatki pamiętając, że sos dodajemy tuż przed samym podaniem. Na koniec posypujemy sałatkę chipsami z pity Baba Ghanouj – pasta z bakłażana Składniki: bakłażan – umyty i podziurkowany widelcem sok z połowy cytryny duża szczypta soli łyżka oliwy ząbek czosnku przetarty przez praskę pęczek natki z pietruszki drobno posiekany pestki z połowy granatu do dekoracji ostra papryczka do dekoracji (opcjonalnie

Ugotowane pozamiatane
Zupa pomidorowa z grzankami z mozzarellą i pesto. Najlepsza. 229

pesto Aromat jaki uwalniają pomidory podczas pieczenia jest zniewalający. Na szczęście przygotowanie tej zupy nie trwa długo. Jedynym minusem jest to, że można ją przygotować tylko w sezonie pomidorowym. Zapuszkowane pomidory się tutaj nie nadają. Zamiast tradycyjnego makaronu do zupy (u nas panuje frakcja makaronowa, z ryżem nigdy nie było pomidorówki) proponuję grzanki z pesto, które fundują drugie życie czerstwym(...)drugiego naczynia. Oprószyć z wierzchu cukrem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut. Skórka przy brzegach będzie przypieczona. Bulion doprowadzić do wrzenia. Upieczone pomidory przełożyć wraz z sokiem z pieczenia do garnka. Zalać szklanką gorącego bulionu. Gotować pod przykryciem 10-15 minut. W czasie gdy zupa się gotuje przygotować grzanki. Kromki pieczywa skropić oliwą opiec z obu stron

Pełny talerz
Ryba po grecku 146

połowy cytryny  Przygotowanie: Filety z ryby kroimy na 2-3 kawałki. Jeśli ryba była mrożona, to wcześniej rozmrażamy i odsączamy za pomocą papierowego ręcznika.  Skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, posypujemy pieprzem i obtaczamy w niewielkiej ilości mąki.  Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i smażymy rybę na złoty kolor. Warzywa: 5-6 średnich marchewek  2 średnie(...)pietruszki  1 średni lub mniejszy seler  2 cebule ok. 400 ml passaty z pomidorów (lub pomidorów w kawałkach bez skórki i 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego) 2-3 listki laurowe 5-6 ziarenka ziela angielskiego  sól, pieprz do smaku  1 płaska łyżeczka cukru    1 łyżeczka masła Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewkę

bistro mama
Śledzie w cytrusach 166

koncentratem pomidorowym), z orzechami , rolmopsy ze śliwką, w zalewie słodko-kwaśnej i cytrynowe - oto nasz zestaw śledzi na tegoroczne Święta. Te ostatnie, przepis na które znajdziecie poniżej, smakują zaskakująco świeżo, orzeźwiająco, są aromatyczne i delikatne, wykwintne i bardzo niecodzienne. Polecam! Składniki: 8 filetów śledziowym solonych a la matjas skórka otarta z limonki skórka otarta z cytryny sok z połowy cytryny

Obiad gotowy
Papryki faszerowane ryżem, szpinakiem i ziołami 190

pomidorowej 3 ząbki czosnku ok 250 ml bulionu sól, pieprz, oregano, mięta do smaku 2 łyżki oliwy przygotowanie Papryki umyć, położyć na desce, ściąć wzdłuż wierzch papryk. Odcięte części odłożyć. Jeżeli używamy świeżych pomidorów, należy je  sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę.  Szpinak opłukać, wrzucić do szerokiego, dużego rondla, przykryć, dusić przez chwilę aż puści soki

Stare Gary
KOTLECIKI ZIEMNIACZANE 394

odrobinę soku z cytryny oraz soli. Tutaj trzeba się pobawić trochę własnym smakiem ;) Kotleciki smakują dobrze podane na ciepło, jak i jako przekąska w podróży lub w pracy. Podaję je często z rybą lub z mięsem oraz surówką, ale smakują też wybornie jako samodzielne, szybkie danie wegetariańskie. Do kotletów można podać również inne sosy, np. pieczarkowy, bądź pomidorowy wg swoich

Calzonella.com
Ketchup z cukinii i papryki 181

przecieru pomidorowego ( u mnie Dawtona duży słoiczek/ najlepszy ) * 1 łyżeczka pieprzu * 1 łyżeczka curry * 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej * 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej * 1 szczypta pieprzu cayenne * 200 g. cukru * 0.5 szkl. octu * 1 łyżeczka suszonej bazylii Cebulę, paprykę i cukinie obieramy. Kroimy w drobną kostkę. Zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę, aby warzywa puściły soki

Kuchnia Paulettes