sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:131/207)

Wołowina z grilla 177

wchodzić także kwaśny składnik (np. sok z cytryny, ocet, wino), który powoduje kruszenie mięsa. Wołowina dobrze komponuje się z rozmarynem, tymiankiem, kminem rzymskim, natką kolendry i pietruszki, estragonem, szałwią i miętą. Do marynat i potraw z mięsa wołowego możemy dodać czosnek, imbir, chili, cebulę, świeże i suszone grzyby leśne lub orientalne, pomidory i koncentraty pomidorowe. Źródła: [1] http://ucztaqulinarna.pl/media/gfx/uq/Wolowina_skladniki.pdf

Cztery Fajery
Wołowina z grilla 188

wchodzić także kwaśny składnik (np. sok z cytryny, ocet, wino), który powoduje kruszenie mięsa. Wołowina dobrze komponuje się z rozmarynem, tymiankiem, kminem rzymskim, natką kolendry i pietruszki, estragonem, szałwią i miętą. Do marynat i potraw z mięsa wołowego możemy dodać czosnek, imbir, chili, cebulę, świeże i suszone grzyby leśne lub orientalne, pomidory i koncentraty pomidorowe. Źródła: [1] http://ucztaqulinarna.pl/media/gfx/uq/Wolowina_skladniki.pdf

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sopa de fideos. Meksykańska zupa makaronowa z pomidorami. 215

uwielbianej w wielu polskich domach pomidorowej, to raczy nas dodatkowo pewną dawką egzotyki. Taką niewielką - w sam raz! :) Składniki: 100 - 125 g suchego makaronu nitki 1 puszka krojonych pomidorów 1200 ml bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego jalapeno lub płatków chilli 1 łyżka brązowego cukru lub miodu 1/2 łyżeczki kuminu sól sok z limonki natka kolendry

zadanie-gotowanie
Keczup z cukinii 140

oleju rzepakowego 750 g koncentratu pomidorowego 1/4 szklanki octu jabłkowego 1/2 szklanki cukru po 1/4 łyżeczki suszonej bazylii, oregano, tymianku 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz wedle uznania Cukinie obieramy, wydrążamy pestki i ścieramy na tarce, po czym zasypujemy łyżką soli i odstawiamy na godzinę, aby puściła sok. Cebulę kroimy w plastry

MamaOskarka
Biała pizza z pomidorkami, pieczarkami i rukolą 226

klasycznej pizzy z sosem pomidorowym. SKŁADNIKI   (3 małe pizze) ciasto 3 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki semoliny 1-1,5 szklanki letniej wody 7-8g suchych drożdży lub 25g świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek sos 150g ricotty 150g śmietany 12 % 2 łyżki tartego parmezanu sok i skórka otarta

DefinicjaSmaku
Szybki i prosty Sos pomidorowy 171

smaku przypominający koncentrat pomidorowy) i od razu został częściowo spałaszowany. Myślę że będzie świetną bazą pod zupki, sosy… a po dodaniu czosnku, bazylii, i innych przypraw doskonale sprawdzi się jako sos bazowy do pizzy. Składniki na 4 słoiki 0,5 litrowe i 4 słoiki 330 ml. (składniki na około 3,5 litra soku). 10 kg pomidorów, u mnie Bawole

moj przepis na
Piersi indycze z sezamem i cukinią 145

wymieszać miód z musztardą i sokiem z cytryny. Wrzucić mięso do marynaty, dodać sezam i dokładnie wymieszać. Zostawić na 15 minut. Rozgrzać olej w woku dodać posiekaną cebulkę i czosnek, smażyć chwilkę do momentu, aż cebulka straci kolor surowizny. Dodać mięso z marynatą i smażyć 1 minutkę, co chwilkę mieszając. Wrzucić cukinię, dodać przecier pomidorowy, podlać wodą w której gotowała

Kuchnia Pokoleń
Pajata – rzymski przysmak przyprawiający o dreszcze 399

pokarmową wypitego mleka z sokami trawiennymi. Pajata jest podstawą jednej z tradycyjnych potraw Wiecznego Miasta – Rigatoni con la pajata . Dla jego sporządzenia jelita są cięte na ok. 20-30 cm kawałki i łączone nicią, tworząc koła. Następnie gotuje się je razem z przysmażoną cebulą i dusi w winie. Ostatnim etapem jest dodanie przecieru pomidorowego, peperoncino, soli i pieprzu. Wymieszać

Bon Ton Italia
Azjatyckie słodko-kwaśne surimi | Wielki test !!! Aż 7 obiadów za 100zł. "Moje Smaki Życia" 202

hamburgerach) 1 opakowanie przecieru pomidorowego Sottile Gusto czosnek 6 ząbków (w gazecie proponują 4 ząbki) 2 czerwone papryki (w gazecie proponują 1 sztukę) 2 łyżki oliwy z oliwek (w gazecie proponują olej rzepakowy) natka pietruszki 1/4 cytryny 1 łyżka przyprawy papryka ostra mielona Prymat zalewa z ananasa Sanello ja dodałam dodatkowo: 1 cukinia sok z 1/2 cytryny 1 cebula Przygotowanie

ClauditteMissCooking
ZDROWE ZUPY - 3 PRZEPISY 178

olej i wrzucamy pokrojoną pietruszkę oraz gruszkę. Gdy składniki zmiękną, wlewamy bulion oraz dodajemy tymianek. Zagotowujemy, a następnie blendujemy na gładki krem. Przyprawiamy do smaku odrobiną soli, pieprzu oraz soku z cytryny. Płatki migdałowe wsypujemy na suchą patelnię i lekko rumienimy. Gotową zupę wlewamy do miseczki i wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. 2) ZUPA JASIA Ta zupa to bomba witaminowa. Jest(...)lecytyny, witamin z grupy B oraz błonnika. Jej wadą niestety jest to, że jest ciężkostrawna. Dodatkowo w zupie tej mamy dużą zawartość likopenu, dzięki obecności pomidorów pelati i koncentratu pomidorowego. Likopen to przeciwutleniacz, który chroni przed zawałem, chorobami serca oraz nowotworami. Składniki: 400 g białej fasoli z puszki  2 marchewki  1 cebula  2 łodygi selera naciowego

Kuchnia MagdaLeny
146.Leniwy, smaczny obiad, czyli: pieczone gołąbki bez zawijania z młodą kapustką i tartą marchewką z dodatkiem nasion chia (bez 168

byłam mała odkładałam ją na bok i jadłam sam farsz - myślę, że nie byłam jedyna (dzieci to jednak często nie doceniają najlepszego!). Najczęściej spotykałam je w wersji z sosem pomidorowym, ale jakiś czas temu będąc na Mazurach u babci mojego chłopaka poznałam je w odsłonie smażonej, bez sosu i powiem szczerze, że były wprost genialne! Ja najczęściej robię(...)pracy. Dzieci się naprawdę nimi jak zwykle zajadały i wyjadły co do jednej sztuki. Nie przedłużając zapraszam na gołąbki bez zawijania z młodą kapustką i tartą marchewką w sosie pomidorowym, gdzie zamiast bułki tartej dodałam nasiona chia (jeżyki są przez to lżejsze i mniej kaloryczne - nie zapychają). Zostawię tu również przepis na szybką, prowizoryczną sałatkę, która idealnie się tutaj komponuje

Symfonia Smaków
Tomato Borscht – The Elder Scrolls Online – barszcz pomidorowy 131

przygotowaliśmy ten oto przepis na krwisto-czerwony, rozgrzewający barszcz pomidorowy! Fani ESO doskonale wiedzą, zę mechanika przyrządzania pełni w grze istotną rolę, a wachlarz dostępnych receptur jest bardzo bogaty. Z tego względu, że Greymoor oscyluje wokół wampirów, zdecydowaliśmy się na wykorzystanie motywu krwistoczerwonego jedzenia, dlatego Tomato Borscht, czyli barszcz pomidorowy, był dla nas idealnym wyborem. Pieczone pomidory i karmelizowane buraki(...)łyżka koncentrat z kiszonych buraków – 100 ml ocet 10% – 2 łyżki cukier księżycowy – 1 łyżeczka miód – 2 łyżeczki papryka słodka mielona – 1 łyżeczka koncentrat pomidorowy – 1,5 łyżki pieprz świeżo mielony i sól do smaku BULION kości wołowe – 350g pietruszka, korzeń – 1 szt. marchewka – 1 szt. pieprz czarny – kilka

Nerds Kitchen
Boeuf Strogonow 237

ziemniaczkami jest wspaniałym pomysłem na jesienny obiad! SKŁADNIKI:* polędwica wołowa – 600 g* cebula – 3 szt* papryka – 1 szt* grzyby ( u mnie rydze ) – 50 g* koncentrat pomidorowy – 2 łyżki* śmietana kwaśna 18% – 3 łyżki* mąka pszenna – 50 g* olej rzepakowy – 80 ml* sól – do smaku* pieprz – 0,5 łyżeczki* papryka ostra(...)posiekaną w piórka cebulkę i złocimy kilka minut.Dodajemy obtoczone w mące mięso ( rozdzielając kawałek po kawałku – jeśli włożymy naraz za dużo mięsa, temperatura tłuszczu się obniży,wołowina puści sok i raczej będzie się dusić, niż smażyć, a w rezultacie straci soczystość).Obsmażamy mieszając przez ok. 7-10 minut.Dodajemy pokrojoną paprykę i grzyby.Zalewamy gorącym bulionem , dodajemy sól , pieprz , liście laurowe

Ostra na Słodko
Ciecierzyca tikka masala 137

passaty pomidorowej 1 cebula *czerwona lepsza pół szklanki roślinnego jogurtu lub mleka kokosowego 4-5 ząbków czosnku 1 cm świeżego imbiru lub łyżeczka suszonego łyżeczka mieszanki garam masala łyżeczka mielonej kolendry pół łyżeczki ostrej papryki (może być też słodka, jeżeli nie lubicie bardzo ostrych potraw) łyżeczka kurkumy łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny łyżeczka soli 3 łyżki oleju

greenscarf
Zupa meksykańska z pulpetami 230

tutaj ) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 duża papryka czerwona 1 średnia marchewka 1 średni ziemniak 1/2 korzenia selera naciowego 2 cebule czerwone 3 ząbki czosnku natka pietruszki lub kolendry 6 łyżeczek słodkiej papryki 1 łyżeczka chili (u mnie płatki) 1/2 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka bazylii 1 łyżka soku z cytryny 3 listki laurowe

Kuchcik gotuje