sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:139/207)

Herbata z bazylii – zdrowy napój nie tylko na upały :) 139

Bazylia pewnie większości z nas kojarzy się z pysznym i aromatycznym pomidorowym sosem Ale okazuje się, że z bazylii można zaparzyć smakowitą i zdrową herbatę! Otóż m.in. bazylia obniża poziom cukru we krwi, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwbólowo. (Więcej informacji o leczniczych właściwościach bazylii można znaleźć tutaj .) A w letnie upały podana z lodem skutecznie chłodzi! Polecam Składniki: 10 listków(...)bazylii 500 ml wrzątku 2 łyżeczki syropu z agawy (lub do smaku) świeżo wyciśnięty sok z cytryny (do smaku) kostki lodu do podania (opcjonalnie) Wykonanie: Do szklanego czajnika lub żaroodpornego naczynia wrzucamy umyte listki bazylii i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy i odstawiamy do ostudzenia. Następnie, przelewamy herbatę do szklanek i słodzimy do smaku. Podajemy ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Latem

Lamarida.pl
Bigos z kiełbasą i ciemnym piwem 156

kiszonej kapusty 0,5 kg kiełbasy (lub więcej) 2 cebule 4 ząbki czosnku 440 ml piwa Guinness 2 szklanki wody garść suszonych grzybów 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka majeranku 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 ziarna jałowca sól pieprz olej rzepakowy Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na noc. W garnku(...)grubym dnem) rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i poszatkowaną białą kapustę, wszystko smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Kiszoną kapustę odciskamy z soku (nie wylewajcie go) i wrzucamy ją do garnka z białą kapustą. Dodajemy liście laurowe, poszatkowane grzyby razem z zalewą, ziele angielskie, jałowiec, słodką paprykę i wodę. Gotujemy na najmniejszym ogniu

Kardamonovy
śledzie po sułtańsku 308

jeśli używamy solonych filetów śledziowych wykonanie: Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 15 min. do napęcznienia. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Dodajemy przecier pomidorowy, ketchup, ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe, odsączone rodzynki, opcjonalnie ocet i wszystko razem chwilkę dusimy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy(...)mniejsze kawałki (jeśli używamy solonych to wcześniej należy je zalać zimną wodą i odstawić na ok. 30 min. aby pozbyć się nadmiaru soli, następnie odsączyć z wody, skropić sokiem z cytryny i odstawić na ok. 15 min.) Pokrojone śledzie dodajemy do wystudzonego sosu, mieszamy. Przekładamy do słoiczka i schładzamy w lodówce. Najlepiej przygotować je dzień przed podaniem aby smaki mogły

Domowy Smak Jedzenia
Kurczak tikka masala 223

proszku 2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka imbiru w proszku lub startego świeżego  1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki chili 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku szczypta czerwonego barwnika spożywczego (opcjonalnie) Sos: 1 cebula 1 papryka czerwona 2 ząbki czosnku 3 - 4 dojrzałe pomidory lub puszka pokrojonych 1 łyżka oleju lub masła(...)łyżeczka startego świeżego imbiru 2 pestki kardamonu 3 goździki 1 liść laurowy 1 łyżeczka kolendry mielonej 1 łyżeczka kuminu mielonego 1/2 łyżeczki kurkumy sól do smaku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki chili 2 - 3 łyżki gęstej śmietany 36% 1 - 2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca lub migdałów natka posiekanej kolendry do dekoracji (opcjonalnie) Przygotowanie: Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z wszelkich

Kuchcik gotuje
Bakłażan i ciecierzyca z chrupiącą pitą czyli libański Fatteh 230

przypalić przypraw) przez ok. 10 minut, aż cebula stanie się szklista. Dodaj bulion warzywny i zagotuj. Dodaj 1 łyżeczkę soli i zmniejsz ogień do małego. Dodaj pomidory wraz z sokami, które wydzieliły się z nich w czasie pieczenia. Gotuj przez 15-20 minut, aż sos zredukuje się o 1/4. W międzyczasie, rozłóż pokrojonego bakłażana w naczyniu żaroodpornym i polej(...)bakłażan chłodnie dużo oliwy). Wstaw do piekarnika na 15-20 minut aż stanie się miękki. Wyjmij, ale nie wyłączaj piekarnika. Dodaj ugotowaną ciecierzycę i upieczonego bakłażana do sosu pomidorowego i delikatnie wymieszaj. Weź chlebek pita (lub tortillę) i zwiń w rulon. Pokrój na paski szerokości centymetra, ułóż na blasze po bakłażanie i skrop oliwą. Piecz przez ok. 5 minut, mieszając

Chilli Czosnek i Oliwa
Hummus i hummus bakłażanowy 276

pysznie, zawiera sporo dobrej jakości białka. Niestety, do jego wykonania niezbędny jest dobry blender, a najlepiej malakser.  Hummus bakłażanowy Hummus Składniki: 185 g pasty tahini 3 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 450 g ugotowanej cieciorki 1/2 łyżeczki soli himalajskiej 150 ml wody (lub więcej jesli bedzie za gęste) Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz wody dokładnie zmiksować, nastepnie stopniowo dolewać(...)konsystencji gładkiej pasty Podawać polane oliwą z oliwek Hummus bakłażanowy 135 g  miąższu bakłażana - użyłam miąższ, który wydrążyłam podczas robienia faszerowanych bakłażanów 300 g hummusu 2 łyżki wiórków pomidorowych z czosnkiem niedźwiedim i cebulą (gotowa przyprawa) 2 łyżki oleju (użyłam oliwę z suszonych pomidorów w słoiku) Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 180 st. Miąż bakłażana wyłożyć na blachę wysmarowaną oliwą

pyszne zdrowości
Świąteczny deser na niedzielę 206

dobrze. Po blondynce w czerwieni wiedziałam, że połączenie żurawiny i białej czekolady jest naprawdę genialne, dlatego stwierdziłam, że koniecznie muszę je wykorzystać jeszcze gdzie indziej. Znów natchnęła mnie Pomidorowa Ania. Na początku chciałam przygotować właśnie takie smarowidło, doszłam jednak do wniosku, że wolę deserek. Sięgnęłam więc do Złotej księgi czekolady, gdzie znalazłam przepis na mus z białej czekolady. Zmieniłam(...)dodałam białka, żeby całość była bardziej puszta i delikatnie zmieniłam proporcje), przygotowałam masę żurawinową też z małymi zmianami (nie chciałam otwierać całej butelki wina dla 50 mililitrów, dlatego użyłam soku pomarańczowego, bo akurat pomarańczy mam pod dostatkiem; dodałam też cynamon - bo to taka świąteczna przyprawa...), a następnie jedno z drugim poukładałam warstwami w kieliszkach. Wyszły mi trzy porcje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
OGNISTY GULASZ – GOTHIC II: NOC KRUKA – pieczone „gołąbki” w czerwonej kapuście 278

zarówno wspomniany wcześniej Młot Lou, jak i wino, ale nie były to połączenia na tyle smaczne, aby je powielać. Dlatego proponujemy najpierw wpałaszować tzw. „gulasz”, a potem delektować się pomidorowym trunkiem na bazie Młota Lou . Zobacz, jak ognisty gulasz wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. PRZYGOTOWANIE LIŚCI KAPUSTY(...)wierzchnich 2-3 liści i wycinamy korzeń (tak, jak na zdjęciu). Wkładamy ją do dużego garnka z wrzącą wodą z dodatkiem łyżeczki soli i odrobiny octu jabłkowego lub soku z cytryny (wtedy kapusta nie będzie aż tak zabarwiać mięsa). Kapusta powinna być całkowicie zanurzona w wodzie, ale jeśli macie za mały garnek, to po prostu obracajcie ją co jakiś czas

Nerds Kitchen
Roślinny jadłospis na cały tydzień 233

tortille puszka białej fasoli ½ posiekanej cebuli 1 łyżka przyprawy do burrito/taco 1 puszka kukurydzy 40 g hummusu wegański parmezan (opcjonalnie) 1 pęczek pietruszki pasta z awokado 70 g awokado sok z ½ cytryny pół łyżeczki czosnku granulowanego ½ łyżeczki cebuli granulowanej płaska łyżeczka wędzonej papryki sól i pieprz do smaku Fasolę dokładnie odcedź i wypłucz. Potem przełóż do miseczki i rozgnieć(...)chleba żytniego 70 g awokado sok z połowy cytryny sól, pieprz 80 g wędzonego tofu Tofu pokrój w plastry, zgrilluj go na patelni grillowej albo na grillu elektrycznym. Potem awokado przełóż do miski i rozdrobnij za pomocą widelca, przypraw je sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Następnie kromki chleba posmaruj pastą z awokado, a na to połóż plastry tofu

365 dni dookoła kuchni
Cukinia faszerowana mięsem mielonym, warzywami i mozzarellą. 195

oliwa do podsmażenia Wykonanie: Cukinię umyć, przeciąć wzdłuż na pół, wydrylować miąższ z pestkami, tworząc wgłębienia. Oprószyć solą, wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut (170 stopni). Wyjąć, wylać sok, który wytrącił się podczas pieczenia. Mozzarellę, paprykę i cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, marchew zetrzeć na tarce, natomiast pietruszkę posiekać. Pomidor obrać ze skórki, usunąć twarde części(...)głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i włożyć mięsa, cebulę, paprykę, marchew, czosnek. Dodajemy także przyprawy czyli majeranek, liść laurowy sól i pieprz. Podsmażać przez 20 minut, następnie podlać passatą pomidorową, dodać część natki pietruszki i gotować jeszcze kilkanaście minut, by nadmiar wody odparował. Uzupełniamy przyprawy jeżeli jest taka konieczność oraz wyjmujemy liść laurowy. Farsz nakładamy do wcześniej przygotowanej cukinii, posypujemy mozzarellą

Poezja Smaków - blog kulinarny
Makaron z owocami morza 157

drobno pokroić, czosnek poszatkować, bądź przecisnąć przez wyciskarkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę z czosnkiem i podsmażyć. Dorzucamy pokrojone w ćwiartki pomidorki i dalej podsmażamy aż lekko puszczą sok. Wrzucamy owoce morza – jeśli kupiliśmy mrożone, koniecznie odsączyć. Przy podsmażaniu rozmrożonych owoców morza wydzieli się dużo wody – trzeba ją odparować. Gdy zostanie nam niewiele wody, doprawiamy solą(...)groszek i wlewamy śmietanę, by zrobił się delikatny, kremowy sos. Chwilę dusimy. Makaron wykładamy na talerz, na makaron gotowy sos z owocami morza. Dekorujemy świeżą bazylią. Podobne przepisy Zupa pomidorowa z prawdziwych pomidorów pomidorowa fasolka z bankietówkami Chili con carne Tarta z wędzonym łososiem i cukinią .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb

Pociąg Do Kuchni
KREM POMIDOROWY Z KOZIM SEREM. 168

Nowego Sącza, co widaćna poniższej mapce przysmaków małopolskich. Cudem udało mi się zrobić zdjęcia ocalałej porcji.   KREM POMIDOROWY Z KOZIM SEREM. /w oparciu o przepis na galicyjską zupę pomidorową;/ na 2-4 osoby kilogram dojrzałych pomidorów 2 cebule  2 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki śmietanki 12% sól, pieprz suszone zioła: bazylia, pietruszka 200 gram kremowego(...)skórki i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obieram, siekam i szklę na odrobinie oleju. Następnie wrzucam pokrojone pomidory i podsmażam około 5 minut, aż pomidory  puszczą sok. Dolewam bulion, dodaję odrobinę ziół i zagotowuję. Następnie całość miksuję blenderem na jednolity krem, dodając 2/3 koziego  sera do środka. Zabielam krem śmietanką. Doprawiam. Przed podaniem podgrzewam ponownie

W kuchni Karmel-itki
Leczo z cukinią 169

duża cebula ok. 400 g pieczarek 2 czerwone papryki 1 średnia cukinia 3-4 dojrzałe pomidory (lub puszka krojonych pomidorów) 0,5 łyżeczki cukru ew. 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, słodka papryka wędzona w proszku   Kiełbaski pokroić w półplasterki. Na dnie dużego garnka rozgrzać odrobinę tłuszczu, wrzucić na nie kiełbaski, smażyć aż zaczną się rumienić, wtedy dodać(...)cebulę. Pieczarki pokroić w plasterki lub półplasterki (w zależności od ich wielkości) i dodać do garnka, gdy cebula zacznie się złocić. Całość posolić, przykryć i smażyć aż pieczarki puszczą sok. W tym czasie oczyszczoną paprykę i nieobraną cukinię pokroić w dużą kostkę. Wrzucić je do garnka, wymieszać. Na koniec dodać sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory, przyprawy oraz koncentrat

Simply Food
Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów 146

doskonałe smarowidło do chleba, ale nie tylko. Możesz posmarować nią placki tortilli lub wytrawne naleśniki przed nałożeniem nadzienia, możesz posmarować rozbite mięso na roladki, nawet użyć zamiast sosu pomidorowego do pizzy - ogranicza Cię tylko wyobraźnia ;) Pasta może stać w lodówce (zamknięta w słoiku) kilka dni. Ale podpowiem też, że jak to dla Ciebie za dużo, to możesz też kilka minut(...)potem". Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów Składniki: 1 szkl. ziaren słonecznika 1 słoik suszonych pomidorów z żurawiną (z oleju) 1 średnia cebula 1 gałązka świeżej bazylii* 1 łyżka soku z limonki lub cytryny sól do smaku pieprz czarny i pieprz biały do smaku Sposób przygotowania: Ziarna słonecznika wsypujemy do dużej miski i zalewamy zimną, przegotowaną wodą tak, aby było

Kolorowy Przepisownik
Zupa pomidorowa z rybą, cukinią i świeżym ziołami. Giancarlo Russo i Philipiak Milano. 190

noży czy byłby on używany, czy byłby najpiękniejszą ozdobą naszej kuchni! Przyznajcie, wygląda cudownie!?! Podczas warsztatów przygotowanych zostało kilka dań - zupa z żabnicy z warzywami, mule na parze z sokiem z cytryny, szparagi na parze czy chociażby miętowe naleśniki z malinami i malinowym dressingiem - z tego co zauważyliśmy naleśniki podbiły serca wszystkich - były przygotowane na patelni groszkowej bez tłuszczu(...)soli, bez tłuszczu - jest bardzo świeża w smaku i pyszna! My dziś troszkę ją zmienimy i mamy nadzieję, że przepis Wam się spodoba!  Składniki: 700 ml passaty pomidorowej, 500 ml wody, 1 średnia marchewka, 1 większa szalotka, 1/2 mniejszej cukinii zielonej, 1/2 mniejszej cukinii żółtej, 300 g świeżego dorsza, 70 g zielonego groszku, świeże zioła - bazylia, bazylia grecka, estragon

Plate of Joy
Torcik ze śledziem. 160

świeżych małych śledzi 8 ziemniaków 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany 1 puszka pomidorów 1 duża cebula 2 łyżki tymianku świeżego 5 czarnych oliwek 25 ml oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Śledziki bez głów umyć, przekroić wzdłuż i wyjąć kręgosłup. To filetowanie idzie naprawdę łatwo. Małych ości nie trzeba usuwać. Na denku małej tortownicy ,lekko natłuszczonej(...)posolić. Tak przygotowane rybki piec w temp.200 stop.10-15 min. Wcześniej zacząć gotować ziemniaki. Przygotować puree z łyżką masła i śmietany. Kiedy gotują się ziemniaki i pieką rybki przygotować masę pomidorową. Posiekaną cebulę zeszklić ,dodać posiekane pomidory z ziołami ,posiekane oliwki, doprawić do smaku i trochę zredukować. Dodać oliwkę wymieszaną z cytryną. Na talerzu położyć obręcz i włożyć 1 cm warstwę

Kulinarny karnet Christophera