Dzisiaj będzie na ostro. Spaghetti all'arrabbiata to spaghetti z pikantnym sosem pomidorowym, z papryczką chili. Prosty sos z kilku składników. Idealny na chłodne dni. Gwarantuje rozgrzanie, nawet w najzimniejszy dzień :) Składniki: 4 łyżki oliwy extra vergine 1 czerwona papryczka chili 3 duże ząbki czosnku 1 puszka pomidorów bez skórki 1 płaska łyżeczka cukru sól i pieprz(...)makaronu spaghetti Wykonanie: Na gorącą oliwę wrzucamy drobno posiekaną, pozbawioną pestek papryczkę chili oraz posiekany czosnek. Podsmażamy je około 4 minuty. Dodajemy pokrojone pomidory i sok z puszki. Przykrywamy i gotujemy 15 minut. W międzyczasie dodajemy cukier oraz sól i pieprz do smaku. Dodajemy natkę pietruszki i bez przykrycia gotujemy 2 - 3 minuty. W tym czasie
Smak mojego domudostępne podczas Polskiego Tygodnia. W asortymencie sklepu znajdują się m.in.: świeże ryby słodkowodne z polskich stawów takie jak: jesiotr, amur, karp, ale także aromatyczne wędliny, zdrowy nabiał i soki 100% z polskich owoców. Dzisiaj postanowiłam przygotować zupę rybną, którą możecie zjeść będąc na Mazurach czy to pomorzu. Zupa rybna jest bardzo delikatna w smaku, lekko słodkawa, ale smak przełamują(...)filet z amura (dostępny w sklepie Lidl ) - 5 małych marchewek - 1 korzeń pietruszki - zielona część pora - 1 cebula - 1/2 pęczka lubczyku - 1/4 pęczka natki pietruszki - 3/4 słoiczka przecieru pomidorowego - sól morska - pieprz cytrynowy - opcjonalnie: 1 łyżka bulionu w proszku z krewetek Warzywa zalej zimną wodą i zagotuj. Gotuj na małym ogniu do miękkości warzyw. Wyłów zieloną cześć pora, natkę pietruszki
SMYKWKUCHNIstałe do naszego obiadowego menu. Przygotowując obiady staram się o nich pamiętać, choć i tak mam wrażenie, że jemy je zbyt rzadko. Dzisiejsza propozycja to pstrąg łososiowy z pomidorowym pesto. Pesto przygotowywałam już jakiś czas temu: TUTAJ . Dodaję ją do makaronów lub na kanapki. Sprawdziła się także w połączeniu z rybą. :-) 1 duży filet z pstrąga łososiowego 1/2 cytryny(...)małe szczypta soli szczypta pieprzu 1. Cytrynę dokładnie myjemy, ścieramy na drobnych oczkach tarki. Skórką, solą i pieprzem nacieramy przekrojony wzdłuż na pół filet, wyciskamy na niego sok z cytryny. Odstawiamy na 20 minut. 2. Pomidory, orzechy, bazylię, czosnek, sól i pieprz przekładamy do blendera. Miksujemy do uzyskania preferowanej konsystencji. Ja lubię kiedy masa nie jest idealnie gładka, kawałki
Szefowa kuchniOstatnio będąc na zakupach nie wierzyłam własnym oczom. Ciasto filo! W końcu, doczekałam się po długim czasie poszukiwań :) Postanowiłam więc trochę z nim poeksperymentować. Jednym z
Zakręcony Widelecnich zrezygnować. Do tego przyprawy, dodatki i sos gotowy. Sos pomidorowy traktuję dwojako, i jako sałatkę/surówkę do przekąsek, dań z kurczaka albo ryb lub zmiksowany jako sos pomidorowy (często na ostro) do wszelakich nachos, tortilli, grzanek, itp. Smaczny, ładnie się prezentuje na imprezowym stole wśród przekąsek, szczególnie do tortilli, nachos, quesadilli, tacos, przekąsek z ciasta francuskiego, bagietek, tostów(...)mała cebulka 1/2 posiekanej papryczki chili, dowolnej ostrej lub opcjonalnie szczypta suszonej ostrej papryki opcja: 7 czarnych oliwek opcja: 4 suszone pomidory łyżeczka oleju z suszonych pomidorów łyżeczka soku z limonki lub cytryny przyprawy: sól, pieprz, oregano, lubczyk do smaku opcja: kilka listków świeżej kolendry i rozgnieciony ząbek czosnku Przygotowanie: Warzywa siekam drobno w kostkę. W miseczce mieszam drobne warzywa
Zasmakuj KuchniPyszna, kremowa zupa pomidorowa. Pieczenie wydobywa z pomidorów naturalną słodycz, i to nie jest już zwykła pomidorowa. Dodatkowy smaczek to sos cydro-bazyliowy, udane połączenie.Oczywiście można ją podawać z innymi ulubionymi dodatkami (grzankami, paluszkami grissini, serowymi chipsami), lub bez dodatków. Polecam ją (jak i inne zupy warzywne) także na śniadanie. Można ją przygotować wieczorem i rano tylko odgrzać(...)Składniki:6 pomidorów,150 g serka śmietankowego Almette,1 czerwona cebula,1 ząbek czosnku,1 l bulionu,4 łyżki masła,Garść listków bazylii,150 ml Cydru Lubelskiego,1 łyżeczka soku z cytryny,2 łyżki orzeszków piniowych do dekoracji,Cukier,Sól,Pieprz Cayenne,Kilka gałązek tymianku,Ocet balsamiczny,Oliwa.Przygotowanie:Cebulę i czosnek pokroić, zeszklić na maśle. Pomidory przeciąć na pół, usunąć
SzczyptaSmaQJakiś czas temu przepis ten dostałam od znajomej, trochę go zmieniłam i tak powstała wersja którą dzisiaj przedstawiam. Sos można wykorzystywać na wiele sposobów, podobnie
Smaki Ewymielę w młynku na proszek 120 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę 3 duże cebule posiekane w piórka 350 g pieczarek szklanka passaty lub ok. 150 g koncentratu pomidorowego opcja: 2 czerwone papryki posiekane w kostkę i przesmażone 5 listków laurowych 10 kulek ziela angielskiego sól, pieprz, lubczyk, ostra i słodka papryka do smaku kilka łyżek oleju Przygotowanie: Na patelni(...)patelni, na powstałym tłuszczu smażę posiekaną cebulę. Gdy jest szklista i rumiana dodaję ją do boczku. Umyte piersi kroję na nieduże kawałki kostki i podsmażam na suchej patelni. Gdy soki się zamkną, przekładam mięso do garnka z boczkiem i cebulą. Na patelni przesmażam pieczarki posiekane wraz z namoczonymi grzybami i borowikami ze słoika. Dodaję posiekaną paprykę i na końcu również
Zasmakuj Kuchnijajka szczypta chili 1 łyżeczka oregano sól, pieprz masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia wykonanie: Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko solimy i odstawiamy by puściła sok. W tym czasie gotujemy kaszę jaglaną. Można ją lekko rozgotować wtedy lepiej połączy się z pozostałymi składnikami. Ugotowaną lekko wystudzoną kaszę przekładamy do miski. Ścieramy do niej na drobnych(...)olej kokosowy lub masło klarowane i za pomocą łyżki nakładamy masę na patelnie formując małe placuszki. Smażymy je na złoty kolor z obu stron. Do placuszków można podać sos pomidorowy lub pomidorową salsę
Przysmaki Karolkimięsa mielonego Cukinię dokładnie umyć, obciąć twarde końcówki i przeciąć wzdłuż na dwie równe połówki. Obie połówki cukinii wydrążyć za pomocą łyżki. Wydrążoną stronę oprószyć solą (aby puściła sok, który następnie należy wylać i osuszyć dno "łódeczki"). Mięso mielone wrzucić na rozgrzany olej, oprószyć przyprawą do mięsa mielonego i smażyć, aż przestanie być różowe. Cebulę obrać, pokroić(...)małą kostkę i dodać do smażącego się mięsa. W osobnym naczyniu zblendować pomidory z puszki, doprawić je solą, pieprzem, cukrem, paprykami i ziołami prowansalskimi. Powoli przelać sos pomidorowy do smażących się warzyw, chwilę posmażyć, aby sos się zagęścił i zredukował. Napełnić obie połówki cukinii farszem ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, delikatnie podlać wodą, piec
Simply Foodjalapeno 2 łyżeczki soli łyżka oregano ¼ szklanki oliwy Przygotowanie: Mięso nacieramy solą, pieprzem, oregano, kminkiem i wkładamy do slow cookera. Wrzucamy na górę czosnek, cebulę, jalapeno i polewamy wszystko sokiem z pomarańczy. Wstawiamy na 10h na low lub na 6h na high. Po upływie czasu gotowania sprawdzamy miękkość naszego mięsa, jeśli uznamy je za dość delikatne (musi rozpadać się(...)kawałki, na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pulled pork, polewamy sosem z slow cookera i czekamy, aż mięso będzie chrupiące i brązowe. Składniki na malinowy sos bbq: 1 ½ szklanki przecieru pomidorowego 2 łyżki octu jabłkowego ⅓ szklanki miodu 1 łyżka sosu Worcestershire 2 łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżeczki wędzonej czerwonej papryki 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki chilli 1 ½ łyżeczki soli 1 łyżeczki pieprzu
PaleoLiferumiano na klarowanym maśle. Jeśli zrobicie jej więcej będziecie się cieszyć codziennie coraz lepszym jej smakiem. Jak bigos, przechodzi swoimi aromatami i zapachami każdego dnia. Składniki: 1 l passaty pomidorowej puszka pomidorów krojonych z puszki bez skórki 800 g mięsa mielonego indyczego 2 szklanki bulionu warzywnego 4 pomidory 2 czerwone papryki 2 zielone papryki puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli puszka(...)liście laurowe szklanka ryżu masło klarowane Wykonanie: W dużym garnku łączymy passatę, pomidory z puszki wraz z bulionem, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Wlewamy wraz z sokami wszystkie warzywa z puszki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, podsmażamy drobno posiekane: cebulkę, paprykę i pomidory. Gdy zmiękną i wydobędą z siebie soki to dodajemy je do naszej zupy. Także
Zasmakuj Kuchnijest to konieczne. Papryczkę chilli i kolendrę drobno posiekaj. Czosnek zetrzyj na drobnej tarce. Wszystkie składniki wymieszaj razem, dodaj oliwę i sok z limonki. Dopraw solą, ewentualnie cukrem wedle uznania. Odstaw aby smaki się „przegryzły”. Nachosy przełóż do torebki foliowej i za pomocą tłuczka do mięsa lub wałka pokrusz(...)piekarniku do 250°C. Nadaje się do mycia w zmywarce. Osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj z salsą pomidorową. Garść pomysłów na przekąski Ludzie zawsze będą szukać ciekawych przekąsek, czy to na karnawał, imienny wujka Zbyszka lub po prostu na imprezkę
kuron.com.plKrólowa zup- przynajmniej dla większości dzieci- pomidorowa! 🍅 Teraz, kiedy mamy sezon na dojrzałe, soczyste, słodkie i pachnące pomidory, to warto z nich zrobić pomidorówkę- jest to najlepsza pomidorowa pod słońcem! 👌 Do zupy dodałam makaron ryżowy oraz... fasolę i tak jak makaron do pomidorówki pasuje idealnie- wiadomo- tak fasola okazała się... również fantastycznym dodatkiem! Wypróbujcie, a będziecie zaskoczeni jak wybornie smakuje(...)masła klarowanego mała puszka fasoli sól, cukier trzcinowy do smaku Pomidory naciąć, sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić na drobne kawałki. Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmażyć pomidory, do momentu, aż sok lekko odparuje (nie do końca, to nie ma być gęsty sos). Rosół zagotować, dodać podsmażone pomidory (wcześniej można przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek- jeżeli komuś przeszkadzają) oraz odcedzoną
Kraina Miodem Płynącapiersi z indyka 3 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu 2 łyżki oleju *** W blenderze miksujemy czosnek, przecier pomidorowy, paprykę, sól, pieprz oraz olej *** *** Przygotowaną mieszanką nacieramy filet z indyka i całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny *** *** Filet z indyka wkładamy do foliowego rękawa do pieczenia. Rękaw(...)piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 1 godzinę. Następnie wyjmujemy z piekarnika i mięso zostawiamy zawinięte w folii do czasu całkowitego wystudzenia. W tym czasie soki zostaną wchłonięte w wędlinę, więc mięso zostanie soczyste *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: DOMOWA SZYNKA NA KANAPKI PRZEPIS TUTAJ DOMOWA KIEŁBASA SŁOIKOWA PRZEPIS TUTAJ DOMOWA PIECZEŃ RZYMSKA PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY
Blog z Apetytemmała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżeczka kuminu 1/2 pęczka pietruszki 2 łyżki posiekanej świeżej mięty (lub 1 łyżeczka suszonej) 1 łyżeczka sumaku (lub soku z cytryny) szczypta cynamonu 1 jajko 1 łyżeczka soli opcjonalnie bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Miąższ chleba zmiksować w blenderze. Cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Czosnek rozetrzeć(...)nieco bułki tartej i ponownie wymieszać. Formować małe kotleciki i smażyć na średnim ogniu do zbrązowienia z obu stron (czas zależny od rodzaju mięsa). Podawać z sosami jogurtowymi i/lub pomidorowymi
zadanie-gotowanieZupożercy dzielą się na smakoszy zup pomidorowych i ogórkowych. Inni lubią jedne i drugie. Ja chyba wolę ogórkową, na dodatek z ziemniakami, a nie z ryżem. Zupa ogórkowa jest bardzo prosta i prawie dietetyczna, bez zagęszczania i zabielania. Składniki: • 4 małe marchewki • 2 małe pietruszki • 1/2 małego selera • 1 duża cebula(...)oliwy • 2 łyżki masła • pęczek natki pietruszki • sól, pieprz do smaku • 4 liście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu Wykonanie: • Ogórki zetrzeć na tarce, odlać sok i przesmażyć na maśle. Podlać 1/2 szklanki wody i poddusić ok. 15 minut. • W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i pora
To co kochamoleju sól do smaku szczypiorek do dekoracji Cebulę obrać i posiekać w drobna kostkę. Zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na kilak minut, żeby stały się szkliste i puściły sok. Dopiero wtedy dodać do śmietany wraz majonezem, octem winnym i przyprawą curry. Sos doprawić ewentualnie solą, ale trzeba uważać z jej ilością, gdyż śledzie są słone. Rodzynki sparzyć, jeśli są zbyt(...)płaty śledziowe i podać je z sosem bez wcześniejszego mieszania. Wszystko zależy od naszej fantazji. Udekorować posiekanym szczypiorkiem. Wielbicielom śledzi polecam też inne, równie smaczne: śledzie w słodkim sosie pomidorowym z pomarańczową papryką śledzie w śmietanie, z dodatkiem bazylii i cytryny śledzie z papryką i gorczycą wigilijne śledzie w śmietanie śledź opiekany w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym sałatka warstwowa
Codzienna kuchnia niecodzienna