części - otrzymamy 2 duże nóżki, 2 małe, 2 polędwiczki i żeberka - te ostatnie są niepotrzebne do tego dania, możemy ich użyć do przygotowania np. zupy. Tak przygotowane mięso polewamy sokiem z cytryny, nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką (ja dodałam jeszcze szczyptę chilli). Obkładamy plasterkami czosnku, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą(...)garnka na talerz, sos przecedzamy (warzywa z duszenia wyrzucamy, już nie będą nam potrzebne) i z powrotem wlewamy do garnka. W szklance dokładnie mieszamy 2 łyżeczki mąki, koncentrat pomidorowy i odrobinkę zimnej wody. Przelewamy do sosu, zwiększamy ogień i mieszamy tak długo, aż sos zgęstnieje. Dodajemy przyprawę do zup, doprawiamy solą i pieprzem, zabielamy śmietaną i dodajemy posiekany koperek. Mięso
My Culinary Arttymianek, bazylię, kozieradkę. Korzystałam z przepisu Smacznej Pyzy. Ps. przypominam o trwającej do piątku do godziny 22 akcji gotowanie za głosowanie:) Składniki na 5 słoiczków (takich po koncentracie pomidorowym): 0,6 kg papryki czerwonej0,6 kg bakłażana1,5 kg pomidorów1 dość duża cebula1 małe papryczki chili2 duże ząbki czosnku ¾ łyżeczki cząbru (Kamis) i ¾ łyżeczki papryki słodkiej w proszku(...)Papryki i bakłażana ułożyć na blasze i wstawić na górną półkę piekarnika nagrzanego do ok. 160 st. C. Bakłażana dodatkowo nakłuć w kilku miejscach, żeby gotujące się w nim soki nie rozsadziły warzywa. Piec, aż skórka się przypiecze, odwracając w tym czasie ze 2 razy, żeby warzywa były równo upieczone. Bakłażana ostudzić kładąc po prostu na talerzu - gdy przestygnie zdjąć
Fabryka pomysłówKolejna zapiekanka z cukinią, tylko tym razem z dodatkiem mięsa mielonego w sosie pomidorowym. Pyszna, aromatyczna i nie skomplikowana do przygotowania. Zachęcam Was do jej przygotowania bo jet to pomysł na szybki, sycący i niedrogi obiad. Składniki na 2-3 osoby: 6-7 średnich ziemniaków 300 g mięsa mielonego wieprzowego 1/2 puszki pomidorów krojonych 1/2 główki cebuli 1 średniej wielkości(...)kroimy na plasterki. 2. Cukinie myjemy i obieramy ze skórki (jeśli jest młoda nie trzeba jej obierać), kroimy na 3-4 mm plasterki, obsypujemy ją solą, pieprzem. Kiedy puści sok wycieramy jego nadmiar papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy plasterki cukinii tak po 2-3 minuty z każdej strony. 3. W czasie gdy ziemniaki się jeszcze gotują
Gotowanie...to proste !Przygotowanie: Z awokado robimy guacamole (przecinamy awokado w pół wyjmujemy pestkę a resztę wydrążamy łyżką ze skórki i rozdrabniamy widelcem, dodajemy mały starty ząbek czosnku i ok łyżeczki soku z cytryny i mieszamy). Tortille smarujemy guacamole, układamy na niej pasek sera pleśniowego i w odstępie 2 plastry szynki długo dojrzewającej. Tortillę zwijamy tak aby ser był idealnie w środku(...)szpinak był w środku. -------------------------------------------- Mechanik w kuchni ------------------------------------------- Składniki : 100 gr łososia wędzonego na zimno w plastrach liście świeżego szpinaku serek kanapkowy 6 suszonych pomidorów w zalewie 2 placki tortilli pomidorowej Przygotowanie: Tortille smarujemy serkiem. Plastry łososia kroimy w ok 1 cm paski i układamy je jeden na drugim po równo na obu tortillach (powiększ zdjęcie powyżej). W odstępie układamy szpinak
Mechanik w kuchniwarunkiem, że przygotujesz go w pierwotnej wersji - z polędwicy wołowej. Bo tylko polędwica nadaje się do krótkiej obróbki termicznej. Stogonow funkcjonuje w niezliczonej ilości wariantów, z dodatkiem pomidorów, koncentratu pomidorowego, pieczarek, papryki, czy ogórków kiszonych. Panuje nie tylko dowolność w doborze dodatków, ale i wyborze mięsa. Istniej wersja nawet z kurczakiem. Choć polędwica wołowa lekko nadszarpnie domowy budżet warto zainwestować(...)obrać, pokroić w piórka i zrumienić w rondlu na rozgrzanym smalcu na szerokiej patelni smażyć mięso na silnym ogniu 2-3 minuty w jednej warstwie, by nie wydzielił się sok, by mięso nie zaczęło się dusić. Przysmażone paseczki mięsa oprószyć mąką i przełożyć do rondla z cebulą. Dodać śmietanę, sól, pieprz i musztardę do smaku. Mieszając doprowadzić do wrzenia podawać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!curry, a Wielkiej Brytanii nawet ocet. Inne, choć może nie tak często dodawane, sosy do frytek robione są na bazie śmietany lub jogurtu. Jedni wolą sos czosnkowy, koperkowy albo pomidorowy. Do posypania stosuje się najczęściej sól (najlepiej morską, świeżo zmieloną), ale też grubo mielony pieprz, łagodną lub ostrą paprykę. W tym miejscu warto wspomnieć o jednej kwestii, a mianowicie(...)sporo jak na jeden posiłek. Jednak jeżeli pozostaniemy przy porcji 100 g plus łyżka ketchupu (15 kcal), dodamy do tego grillowany filet z indyka (123 kcal) i sałatę skropioną sokiem z cytryny (34 kcal), wyjdzie nam: 314 + 15 + 123 + 34 = 496 kcal, a to całkiem normalny posiłek, dlatego frytki jeść można, ale rozsądnie, uważając na ilość, dodatki i częstotliwość
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniakmin i kolendrę, dodać mieloną jagnięcinę oraz pozostałe składniki farszu : oliwę z oliwek, 1 łyżeczkę papryki słodkiej lub ostrej, 1 łyżkę pasty pomidorowej , 4 łyżki drobno posiekanych liści pietruszki , 1 łyżeczkę przyprawy sumak , ½ cebuli, bardzo drobno posiekanej, posiekany pomidor, czosnek, chili posiekane, sól i świeżo zmielony czarny pieprz(...)papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie na całej powierzchni farsz. Zsunąć z łopaty, razem z papierem, na kamień, piec ok 8 - 10 minut aż ciasto lekko zbrązowieje a mięso puści sok. W tym czasie szykować kolejny placek.Podawać ciepłe , posypane pietruszką i polane sokiem z cytryny. Do placków można podać tzatziki tzatziki( w Turcji zwane cacik ) Smacznego
Stare Garypuszka pomidorów pellati lub całych do pokrojenia 2-3 duże pomidory 2-3 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 łyżki oleju Przyprawy: sól, pieprz, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżka soku z cytryny, mielona słodka papryka, Harrisa – 1-2 łyżki lub mielona ostra papryka - ilość w zależności od ostrości jaką chce się otrzymać Papryki wydrążyć wycinając gniazda nasienne, wyczyścić z ziarenek, skropić(...)lekko podsmażyć, rozgniatając je na drobne kawałki. Dodać pokrojone w kostkę świeże pomidory i pomidory z puszki. Pomidory z puszki można zastąpić dodatkowymi pomidorami świeżymi oraz kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego. Całość przesmażyć kilka minut, tak, aby pomidory się rozpadły. Następnie dodać ugotowany ryż, dodać przyprawy i dusić do czasu, aż większość wody odparuje. Gorący farsz nakładać do przygotowanych wcześniej papryk
Ze smakiem bez glutenuporze roku taki obiad gości w wielu polskich domach, też niejarskich. Jest lekki, szybki, sycący i smaczny. Na zdjęciu: sałata zielona i rzodkiewka z olejem lnianym i odrobiną soku z cytryny, sadzone jajo, maślanka, młode ziemniaki z koperkiem i podsmażoną na oleju cebulką. Przepis bierze udział w akcjach: Europejski Stadion Kultury to cykliczna impreza organizowana pod koniec czerwca(...)Poza muzyką, festiwal oferuje wydarzenia związane z fotografią, tańcem, teatrem i literaturą (informacje zaczerpnięte z ulotki festiwalowej). Bakłażan nadziewany pastą z papryki i orzechów (baaardzo pikantny), z sosami: pomidorowym i różowym (jogurt naturalny i marynowane buraki) Moje odkrycie: Dakh Daughters Band . Siedem kobiet grających na 15 instrumentach. Tworzą etiudy we własnym stylu zwanym freak cabaret , do tego
Qlinarnie i Qlinarnieznów pędzimy do palących słońcem Indii, a dokładnie to na Goa. Będziemy zajadać się Balchao – czyli indyjskim , bardzo pikantnym , pomidorowym curry z krewetkami. Jest to danie bardzo sycące i niezwykle aromatyczne, jak to na kuchnię indyjską przystało. Swoją niezwykłą ostrość ( tak jest bardzo ostre! ) zawdzięcza masali jererem-meerem ( kumin-pieprz), ale jest ona w fantastyczny sposób przełamana puree(...)pomidory – 250 g * cebula – 1 szt * czosnek – 3 ząbki * zielone chili – 1 szt * masło ghee – 2 łyżki * mleczko kokosowe – 150 ml * sok z limonki – 1 łyżka * imbir, cukier, cynamon, kumin, pieprz kajeński, czarny pieprz, kurkuma – po 1 łyżeczce SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Sparzone pomidory obieramy, kroimy, miksujemy na przecier. Posiekaną cebulę oraz czosnek miksujemy
Ostra na Słodkoprzez to na sytości. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie przez 10-12 minut. Na patelni z olejem podsmażyć mięso mielone. Dodać przyprawy oraz posiekane pomidory wraz z sokiem. Gotować całość około 5 minut. Podgotowane ziemniaki pokroić na plasterki o grubości 3-4 mm. Przygotować naczynie do zapiekania (ok. 15 x 20 cm). Na dno ułożyć warstwę ziemniaków(...)aksamitny sos. Dodać jajko oraz połowę startego sera. Sos wyłożyć na zapiekankę i posypać pozostałym serem. Zapiekać przez około 50 minut w temperaturze 180ºC. Smakuje wyśmienicie podawana z sosem pomidorowym lub jogurtowym. Źródło: kulinarne.info linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchnipolędwicę. Każdą część smażymy około 5 minut, po czym przekładamy ją do naczynia z cebulą. Usmażoną polędwicę doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką, podlewamy około 100ml śmietanki, dodajemy koncentrat pomidorowy, po czym dusimy około jeszcze około 5 minut. Następnie robimy roztwór z pozostałych 100ml śmietanki i mąki, tak by nie było grudek. Można go zrobić w szklance i mieszać łyżką(...)placki będą gotowe. Placki ziemniaczane: 1kg ziemniaków 1 duża cebula 1 jajko 1 łyżeczka soli Pieprz Ok. 2 łyżki mąki pszennej (lub więcej w zależności od tego ile soku mają ziemniaki) Olej do smażenia Ziemniaki trzemy na tarce i dodajemy do nich pozostałe składniki lub w wersji szybszej, ziemniaki kroimy na małe kosteczki i wrzucamy po trochu do dzbanka
Smakowy Rajcynamonu szczypta pieprzu kajeńskiego 2 łyżki hiszpańskiej oliwy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 zielona papryka sól, pieprz Jak zrobić szaszłyki wieprzowe z zieloną papryką? Mięso pokroić w plastry grubości około 1 cm, a następnie pokroić w kostkę. Przełożyć do miski. W miseczce połączyć oliwę i koncentrat pomidorowy z czosnkiem wyciśniętym przez praskę, słodką papryką, kminem rzymskim, cynamonem i pieprzem(...)sosie migdałowym Składniki: 500g chudego mięsa mielonego wieprzowego 50g bułki 1 większa cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki 1 jajko gałka muszkatołowa mąka sól, pieprz sok z cytryny oliwa do smażenia Sos migdałowy: 120g migdałów bez skórki 25g bułki 2 ząbki czosnku 150ml białego wytrawnego wina 450ml rosołu lub wywaru warzywnego 2 łyżki oliwy hiszpańskiej sól, pieprz
Codzienne Gotowaniełyżki jogurtu naturalnego -około 5 łyżek oleju FARSZ -1 kg mięsa mielonego np łopatka lub szynka wieprzowa -2 średnie cebule -1 papryka czerwona -około 200g pieczarek -słoiczek koncentratu pomidorowego około 190g -sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka czerwona w proszku słodka DODATKOWO -oregano do posypania chlebków Do miski dajemy drożdże, cukier oraz ciepłą wodę. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży, dodajemy jogurt(...)dusimy pod przykryciem do miękkości papryki. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, ziołami prowansalskimi. Dodajemy też koncentrat. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy bez przykrycia. Jeśli pojawi się dużo soku, wody, polecam ją odlać. Farsz ściągamy z ognia i chwilę studzimy. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy przyciskając kilkukrotnie ręką. Następnie urywamy kawałek ciasta, wałkujemy na cienki spory placuszek, boki rolujemy i sklejamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPyszne jesienne pomidory - pomidory polne. Dojrzałe, podłużne, mięsiste i pełne smaku. Przeciery na zimę już z nich zrobione, teraz pora na domowy ketchup, czyli gęsty sos pomidorowy. Wszyscy go bardzo lubimy i często używamy, ale taki domowy jest najlepszy najlepszy. Na blogu jest też inna wersja ketchupu . Ilość mielonych przypraw podaję bez konkretnych ilości, bo wszystko(...)przez maszynkę do przecierania pomidorów i wlewamy do garnka. Jeśli nie mamy takiej maszynki, to wrzucamy pokrojone pomidory do garnka i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż puszczą sok. W pierwszej wersji przy przetartych pomidorach dodajemy do nich przyprawy: 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 listek laurowy i 5 ziarenek czarnego pieprzu, ząbek czosnku, pokrojoną w kostkę cebulę i gotujemy
Kulinarne przygody Gatity