sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:156/207)

Roladki z tortilli w smakach kilku 4278

Przygotowanie:  Z awokado robimy guacamole (przecinamy awokado w pół wyjmujemy pestkę a resztę wydrążamy łyżką ze skórki i rozdrabniamy widelcem, dodajemy mały starty ząbek czosnku i ok łyżeczki soku z cytryny i mieszamy). Tortille smarujemy guacamole, układamy na niej pasek sera pleśniowego i w odstępie 2 plastry szynki długo dojrzewającej. Tortillę zwijamy tak aby ser był idealnie w środku(...)szpinak był w środku. -------------------------------------------- Mechanik w kuchni ------------------------------------------- Składniki : 100 gr łososia wędzonego na zimno w plastrach liście świeżego szpinaku serek kanapkowy 6 suszonych pomidorów w zalewie 2 placki tortilli pomidorowej Przygotowanie: Tortille smarujemy serkiem. Plastry łososia kroimy w ok 1 cm paski i układamy je jeden na drugim po równo na obu tortillach (powiększ zdjęcie powyżej). W odstępie układamy szpinak

Mechanik w kuchni
Boeuf Strogonow - wersja oryginalna 191

warunkiem, że przygotujesz go w pierwotnej wersji - z polędwicy wołowej. Bo tylko polędwica nadaje się do krótkiej obróbki termicznej. Stogonow funkcjonuje w niezliczonej ilości wariantów, z dodatkiem pomidorów, koncentratu pomidorowego, pieczarek, papryki, czy ogórków kiszonych. Panuje nie tylko dowolność w doborze dodatków, ale i wyborze mięsa. Istniej wersja nawet z kurczakiem. Choć polędwica wołowa lekko nadszarpnie domowy budżet warto zainwestować(...)obrać, pokroić w piórka i zrumienić w rondlu na rozgrzanym smalcu na szerokiej patelni smażyć mięso na silnym ogniu 2-3 minuty w jednej warstwie, by nie wydzielił się sok, by mięso nie zaczęło się dusić. Przysmażone paseczki mięsa oprószyć mąką i przełożyć do rondla z cebulą. Dodać śmietanę, sól, pieprz i musztardę do smaku. Mieszając doprowadzić do wrzenia podawać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
3 sposoby na najlepsze frytki 14259

curry, a Wielkiej Brytanii nawet ocet. Inne, choć może nie tak często dodawane, sosy do frytek robione są na bazie śmietany lub jogurtu. Jedni wolą sos czosnkowy, koperkowy albo pomidorowy. Do posypania stosuje się najczęściej sól (najlepiej morską, świeżo zmieloną), ale też grubo mielony pieprz, łagodną lub ostrą paprykę. W tym miejscu warto wspomnieć o jednej kwestii, a mianowicie(...)sporo jak na jeden posiłek. Jednak jeżeli pozostaniemy przy porcji 100 g plus łyżka ketchupu (15 kcal), dodamy do tego grillowany filet z indyka (123 kcal) i sałatę skropioną sokiem z cytryny (34 kcal), wyjdzie nam: 314 + 15 + 123 + 34  = 496 kcal, a to całkiem normalny posiłek, dlatego frytki jeść można, ale rozsądnie, uważając na ilość, dodatki i częstotliwość

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Turecka pizza czyli Lahmacun 212

kmin i kolendrę, dodać  mieloną jagnięcinę oraz pozostałe składniki farszu : oliwę z oliwek, 1 łyżeczkę papryki słodkiej lub ostrej, 1 łyżkę pasty pomidorowej , 4 łyżki drobno posiekanych liści pietruszki , 1 łyżeczkę przyprawy sumak , ½ cebuli, bardzo drobno posiekanej, posiekany pomidor,  czosnek, chili posiekane, sól i świeżo zmielony czarny pieprz(...)papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie na całej powierzchni farsz. Zsunąć z łopaty, razem z papierem, na kamień, piec ok 8 - 10 minut aż ciasto lekko zbrązowieje a mięso puści sok. W tym czasie szykować kolejny placek.Podawać ciepłe , posypane pietruszką i polane sokiem z cytryny. Do placków można podać   tzatziki tzatziki(  w Turcji zwane cacik )  Smacznego

Stare Gary
Papryka faszerowana mięsem i ryżem - na ostro 134

puszka pomidorów pellati lub całych do pokrojenia 2-3 duże pomidory 2-3 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 łyżki oleju Przyprawy: sól, pieprz, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżka soku z cytryny, mielona słodka papryka, Harrisa – 1-2 łyżki lub mielona ostra papryka - ilość w zależności od ostrości jaką chce się otrzymać Papryki wydrążyć wycinając gniazda nasienne, wyczyścić z ziarenek, skropić(...)lekko podsmażyć, rozgniatając je na drobne kawałki. Dodać pokrojone w kostkę świeże pomidory i pomidory z puszki. Pomidory z puszki można zastąpić dodatkowymi pomidorami świeżymi oraz kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego. Całość przesmażyć kilka minut, tak, aby pomidory się rozpadły. Następnie dodać ugotowany ryż, dodać przyprawy i dusić do czasu, aż większość wody odparuje. Gorący farsz nakładać do przygotowanych wcześniej papryk

Ze smakiem bez glutenu
Letnia klasyka obiadowa, Europejski Stadion Kultury 204

porze roku taki obiad gości w wielu polskich domach, też niejarskich. Jest lekki, szybki, sycący i smaczny. Na zdjęciu: sałata zielona i rzodkiewka z olejem lnianym i odrobiną soku z cytryny, sadzone jajo, maślanka, młode ziemniaki z koperkiem i podsmażoną na oleju cebulką. Przepis bierze udział w akcjach:     Europejski Stadion Kultury to cykliczna impreza organizowana pod koniec czerwca(...)Poza muzyką, festiwal oferuje wydarzenia związane z fotografią, tańcem, teatrem i literaturą (informacje zaczerpnięte z ulotki festiwalowej).  Bakłażan nadziewany pastą z papryki i orzechów (baaardzo pikantny), z sosami: pomidorowym i różowym (jogurt naturalny i marynowane buraki) Moje odkrycie:  Dakh Daughters Band . Siedem kobiet grających na 15 instrumentach. Tworzą etiudy we własnym stylu zwanym  freak cabaret , do tego

Qlinarnie i Qlinarnie
BALCHAO – idyjskie curry z krewetek w pomidorach 186

znów pędzimy do palących słońcem Indii, a dokładnie to na Goa. Będziemy zajadać się Balchao – czyli indyjskim , bardzo pikantnym , pomidorowym curry z krewetkami. Jest to danie bardzo sycące i niezwykle aromatyczne, jak to na kuchnię indyjską przystało. Swoją niezwykłą ostrość ( tak jest bardzo ostre! ) zawdzięcza masali jererem-meerem ( kumin-pieprz), ale jest ona w fantastyczny sposób przełamana puree(...)pomidory – 250 g * cebula – 1 szt * czosnek – 3 ząbki * zielone chili – 1 szt * masło ghee – 2 łyżki * mleczko kokosowe – 150 ml * sok z limonki – 1 łyżka * imbir, cukier, cynamon, kumin, pieprz kajeński, czarny pieprz, kurkuma – po 1 łyżeczce SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Sparzone pomidory obieramy, kroimy, miksujemy na przecier. Posiekaną cebulę oraz czosnek miksujemy

Ostra na Słodko
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem 194

przez to na sytości. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie przez 10-12 minut. Na patelni z olejem podsmażyć mięso mielone. Dodać przyprawy oraz posiekane pomidory wraz z sokiem. Gotować całość około 5  minut. Podgotowane ziemniaki pokroić na plasterki o grubości 3-4 mm. Przygotować naczynie do zapiekania (ok. 15 x 20 cm). Na dno ułożyć warstwę ziemniaków(...)aksamitny sos. Dodać jajko oraz połowę startego sera. Sos wyłożyć na zapiekankę i posypać pozostałym serem. Zapiekać przez około 50 minut w temperaturze 180ºC. Smakuje wyśmienicie podawana z sosem pomidorowym lub jogurtowym. Źródło: kulinarne.info linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Boeuf Strogonow, czyli pyszny gulasz z polędwicy na placku ziemniaczanym, skąpany w pomidorowym sosie i oprószony natką pietrusz 236

polędwicę. Każdą część smażymy około 5 minut, po czym przekładamy ją do naczynia z cebulą. Usmażoną polędwicę doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką, podlewamy około 100ml śmietanki, dodajemy koncentrat pomidorowy, po czym dusimy około jeszcze około 5 minut. Następnie robimy roztwór z pozostałych 100ml śmietanki i mąki, tak by nie było grudek. Można go zrobić w szklance i mieszać łyżką(...)placki będą gotowe. Placki ziemniaczane: 1kg ziemniaków 1 duża cebula 1 jajko 1 łyżeczka soli Pieprz Ok. 2 łyżki mąki pszennej (lub więcej w zależności od tego ile soku mają ziemniaki) Olej do smażenia Ziemniaki trzemy na tarce i dodajemy do nich pozostałe składniki lub w wersji szybszej, ziemniaki kroimy na małe kosteczki i wrzucamy po trochu do dzbanka

Smakowy Raj
Hiszpańskie tapas 127

cynamonu szczypta pieprzu kajeńskiego 2 łyżki hiszpańskiej oliwy  1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 zielona papryka sól, pieprz Jak zrobić szaszłyki wieprzowe z zieloną papryką? Mięso pokroić w plastry grubości około 1 cm, a następnie pokroić w kostkę. Przełożyć do miski. W miseczce połączyć oliwę i koncentrat pomidorowy z czosnkiem wyciśniętym przez praskę, słodką papryką, kminem rzymskim, cynamonem i pieprzem(...)sosie migdałowym Składniki: 500g chudego mięsa mielonego wieprzowego 50g bułki 1 większa cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki 1 jajko  gałka muszkatołowa mąka sól, pieprz sok z cytryny oliwa do smażenia Sos migdałowy: 120g migdałów bez skórki 25g bułki 2 ząbki czosnku 150ml białego wytrawnego wina 450ml rosołu lub wywaru warzywnego 2 łyżki oliwy hiszpańskiej sól, pieprz

Codzienne Gotowanie
Chrupiące chlebki PIDE z mięsnym farszem-idealne na każdą okazję+FILM 118

łyżki jogurtu naturalnego -około 5 łyżek oleju FARSZ -1 kg mięsa mielonego np łopatka lub szynka wieprzowa -2 średnie cebule -1 papryka czerwona -około 200g pieczarek -słoiczek koncentratu pomidorowego około 190g -sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka czerwona w proszku słodka DODATKOWO -oregano do posypania chlebków Do miski dajemy drożdże, cukier oraz ciepłą wodę. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży, dodajemy jogurt(...)dusimy pod przykryciem do miękkości papryki. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, ziołami prowansalskimi. Dodajemy też koncentrat. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy bez przykrycia. Jeśli pojawi się dużo soku, wody, polecam ją odlać. Farsz ściągamy z ognia i chwilę studzimy. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy przyciskając kilkukrotnie ręką. Następnie urywamy kawałek ciasta, wałkujemy na cienki spory placuszek, boki rolujemy i sklejamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Domowy ketchup (keczup) 170

Pyszne jesienne pomidory - pomidory polne. Dojrzałe, podłużne, mięsiste i pełne smaku.  Przeciery na zimę  już z  nich zrobione, teraz pora na domowy ketchup, czyli gęsty sos pomidorowy. Wszyscy go bardzo lubimy i często używamy, ale taki domowy jest najlepszy najlepszy. Na blogu jest też  inna wersja ketchupu . Ilość mielonych przypraw podaję bez konkretnych ilości, bo wszystko(...)przez maszynkę do przecierania pomidorów i wlewamy do garnka. Jeśli nie mamy takiej maszynki, to wrzucamy pokrojone pomidory do garnka i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż puszczą sok. W pierwszej wersji przy przetartych pomidorach dodajemy do nich przyprawy: 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 listek laurowy i 5 ziarenek czarnego pieprzu, ząbek czosnku, pokrojoną w kostkę cebulę i gotujemy

Kulinarne przygody Gatity
Fasolka po włosku, przetwory 618

potrzeby można przecież dorobić porcję zalewy ) 12 dużych ,ząbków czosnku 2 łyżki cukru 1 łyżka -płaska soli zalewa ( porcja na około 4 słoiki nie z pełna litrowe ): 2 małe koncentraty pomidorowe 4 szklanki wody 2 łyżki cukru 1/2 szklanki octu , winnego czerwonego 1 łyżeczka soli ( płaska ) 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej ( można mniej , jak ktoś(...)słoikach , dodając do każdego z nich po trzy pocięte ząbki czosnku ( wmieszane w fasolkę ) . Teraz czas na zalewę – sos . Do garnka o nieprzywierającym dnie , wkładamy cebulę , razem z sokiem , który puściła , przykrywamy i dusimy , mieszając często ,aż zmięknie .Wlewamy wodę , koncentrat oraz resztę składników zalewy, blendujemy na gładką masę i doprowadzamy do wrzenia . Gorącym sosem , zalewamy słoiki z fasolką

Ogrodnik w podróży
cukinia faszerowana tofu 202

zdrowa i sycąca. CUKINIA FASZEROWANA TOFU MARYNOWANYM W TAMARI przepis autorski // 1 porcja ~średnia cukinia, ok. 300-400g ~1/2 kostki tofu marynowanego w tamari Polsoja ~2 łyżki passaty pomidorowej (lub w ostateczności keczupu, ale wybierzcie taki z dobrym składem!) ~3 łyżki posiekanego koperku i / lub natki z pietruszki ~sól, pieprz, inne ulubione przyprawy ~ząbek czosnku Z cukinii odkrajamy końce(...)dodajemy wcześniej wydrążony miąższ, passatę, koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy do smaku. Smazymy całość kilka minut, aż woda nie odparuje. Następnie z wcześniej przygotowanej cukinii odlewamy sok który puściła i napełniamy obie połówki farszem. Wkładamy cukinie do piekarnika rozgrzanego do 200*C i pieczemy ok. 30 minut, aż farsz z wierzchu się podpiecze, a cukinia będzie miękka (sprawdzamy

chili & sugar
Kuchnia indyjska nie jest trudna 148

krokach przygotujecie przepyszne danie. Produkt podzielony jest na 3 saszetki – suche przyprawy które podsmażacie na początku, pastę przyprawową, którą dajecie jako drugą na patelnię i sos pomidorowy który uzupełnia danie. To także nowość marki, dostępna już za chwilę w sklepach. Pikle – dostępne w 3 różnych smakach: czosnkowe, mango, limonkowe. Doskonałe jako dodatek do mięsa lub innych dań. Moje(...)jogurt grecki, świeża kolendra, pikle czosnkowe Patak’s PRZYGOTOWANIE: 1. Cukinię zetrzyj na tarce na grubych oczkach, dodaj szczyptę soli i pozwól aby chwilę postała, po czym odlej nadmiar soku który się zebrał. 2. Do cukinii dodaj jajko, mleko lub maślankę, pastę Mild Curry Patak’s oraz mąkę. Ciasto powinno nie być płynne. 3. Za pomocą dużej łyżki układaj placki

nietylkopasta.pl

Proponowane wyszukiwania