sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:165/207)

Czy zdrowe odżywianie jest drogie? Podsumowanie wydatków z tygodnia drugiego. 169

koktajl owocowy Kolacja:   zupa z soczewicy Dzień piąty : Śniadanie:  jajko zapiekane w awokado II Śniadanie:  ostatni kawałek ciasta Obiad: makaron z mięsem mielonym i sosem pomidorowym Deser:   brak Kolacja:   zupa z poprzedniego dnia   Dzień szósty : Śniadanie:  chleb z domową „nutellą” i mrożonymi owocami imitującymi dżem II Śniadanie:  sałatka z grillowaną(...)mąki, makarony, ryże, płatki owsiane, kasze) – 2,36 zł ORZECHY I ZIARNA  (orzechy włoskie, migdały, siemię lniane, pestki dyni, pestki słonecznika, masło orzechowe, kakao) – 9,97zł NAPOJE  (soki, mleka roślinne) – 7,42 zł PIECZYWO  – 6,41 zł NABIAŁ  (u mnie głównie jajka i sery) – 5,45 zł MIĘSO  – 8,6 zł RYBY I OWOCE MORZA

Powiedz dietom nie
Przecier pomidorowy słodki, konfitura z pomidorów 115

Przecier pomidorowy słodki , a raczej konfitura z pomidorów . Przepis na podstawie „Włoskiej sztuki dobrego gotowania” Pellegrina Artusiego, sławnego XIX wiecznego gastronoma z Romanii. Artusi, jako pierwszy, w jednej książce zamieścił przepisy z różnych regionów Włoch, co stworzyło podstawy narodowej kuchni włoskiej. „ Włoska sztuka dobrego gotowania” jest swojego rodzaju „biblią” kulinarną, która ma swoje miejsce w każdym włoskim domu. Podobno „Panna(...)jako dodatek do serów, to całkiem niezły pomysł. 3 kg pomidorów (w orygialnym przepisie podany był 1 kilogram, ale sam Artusi polecał użyć 2 kilogramy), 300 g cukru, sok i skórka otarta z 1 cytryny, wanilia Pomidory sparzyć, obrać skórkę. Przekroić na ćwiartki , usnąć pestki. Do garnka z grubym dnem wlać 100 ml wody, wsypać cukier i na wolnym ogniu

królestwo garów
12 różnych farszy do jajek wielkanocnych 149

czarnuszką i dowolnymi kiełkami. II. Drugi farsz z czerwonej soczewicy z serem feta 4 jaja ugotowane na twardo 100 g  czerwonej soczewicy 1/2 opakowania fety 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego ząbek czosnku sól i pieprz do smaku 1/2  łyżeczki czerwonej papryki zioła Ugotować soczewicę, odcedzić na sicie. Jaja przekroić na pół, wyjąć żółtka. Przełożyć do naczynia soczewicę, żółtka, dodać(...)żółtka. W misce rozetrzeć twaróg z chrzanem, wkruszyć żółtka, doprawić solą, pieprzem natką pietruszki. Wymieszać razem. Faszerować połówki jajek. Posypać natką pietruszki. Farsz pomidorowy z kaszą jaglaną 4 jajka gotowane na twardo 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej sól, pieprz, papryka mielona, oregano świeże lub suszone, natka pietruszki ząbek czosnku Jajka przekroić na połówki

AZgotuj!
Pasta Calamari z owocami morza na czosnkowym maśle 215

Makaron w kształcie krążków kalmarów idealnie imituje owe krążki kalmarów i doskonale nadaje się do podania go z krewetkami, ośmiorniczkami, mieszanką owoców morza lub nawet rybą np. w sosie pomidorowym Można oczywiście podać go do makaronu tylko z warzywami w sosie a owe makaronowe krążki do złudzenia przypominające kalmary "zmylą oko". Jako dodatki wybrałam młody groszek cukrowy, ale może(...)świeżej 2 łyżki siekanej zieleniny (np. natka pietruszki, szczypiorek czosnkowy itp.) garść młodego groszku cukrowego w całości 2-3 kawałki suszonych grzybków Mun lub shitake 1 cytryna do polania sokiem na talerzu 1-2 łyżki lekkiego słonego sosu sojowego (nie zabarwia na ciemno) sól i pieprz do smaku wykonanie: W bardzo dużym garnku zagotować wodę i ugotować w niej makaron

Sztuka gotowania w/g Samiry
Zupa ze tomatow i apfylziny (Zupa pomidorowo-pomarańczowa) 137

To je 1 zupa, kero 2 mogecie 3 bez lato zrobić ze świyżych tōmatōw 4 , a bez zima bydzie 5 to nojlepsze spōmniynie 6 lata. Je

Chop w kuchni
Mini pulpeciki 81

upiec w piekarniku, wystarczy im 20 minut w 180 st C. Ten sposób przygotowania będzie wersją super fit! Mini pulpeciki można podać z sałatą, szparagami, krewetkami lub z sosem pomidorowym i puree z kalafiora, ale dodatki najlepiej wybierzcie sami. Poniżej wklejam tabelkę dla tych, którzy liczą kalorie. Tabela przedstawia wyliczenia na całe danie, czyli pulpeciki ze szparagami, krewetkami i sałatą(...)smaku 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/3 szklanki bułki tartej + do panierowania 1/2 cytryny skórka z niej otarta 1 garść mięty świeżej Składniki na sos 4 łyżeczki musztardy francuska sok z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka syropu z agawy 2 łyżki siekanego kopru Dodatkowo 1 główka sałaty 1 pęczek szparagów 120 g krewetek w wersji wegańskiej pomijamy Instructions

SprawdzonaKuchnia.pl
Pieczona Młoda Wieprzowinka 97

młodej wieprzowiny (jasnoróżowa szynka) 4-5 ząbków czosnku oliwa z oliwek lub olej około 2 łyżki majeranku 2 liście laurowe 10-15 kulek jałowca 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego papryka wędzona sól, pieprz 1. Mięso myjemy i wycieramy. 2. Następnie smarujemy/oblewamy je oliwą/olejem, i nacieramy solą, papryką wędzoną, ząbki czosnku albo przeciskamy przez praskę i smarujemy nim mięso lub nakłuwamy(...)dłużej wszystko zależy od mięsa. Pod koniec pieczenia można odkryć mięso aby się przyrumieniło (ja nie zawsze odkrywam) Po zakończeniu pieczenia, ważne jest aby mięso pozostało we własnych sokach co najmniej przez 2-3 godzinki. Ps. Mięso można spokojnie podać na ciepło, krojąc w grubsze plastry i polewając sosem

Gotowanie...to proste !
Placek po węgiersku 146

ziele angielskie, sos sojowy, trochę soli i pieprzu (potem będzie można jeszcze doprawić). Całość gotujemy ok. 45 minut na wolnym ogniu, najlepiej pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i słodką paprykę. Kontynuujemy gotowanie. W międzyczasie oczyszczamy pieczarki i kroimy je na plastry, które następnie podsmażamy na patelni na złoty kolor. Pieczarki dodajemy do sosu wraz z drobno posiekanymi(...)cebule obieramy, myjemy i ścieramy na tarce (można je także przepuścić przez szatkownicę, co przyspieszy pracę). Starte ziemniaki umieszczamy na gęstym sicie nad miską, aby odsączyć je z nadmiaru soków. Na dole naczynia zbierze się (prócz płynu) biała zawiesina, czyli skrobia ziemniaczana, którą po odlaniu dodajemy do ziemniaków. Do ziemniaczanej masy dodajemy jeszcze jajko oraz mąkę, doprawiamy solą i pieprzem

MyCookBook.pl
Risotto pomidorowo marchewkowe i recenzja książki ; Supermix - termoposiłki dla niemowląt. 115

młodych ludzi.  Jak to zazwyczaj bywa początek książki to objaśnienie co się znajduje w środku. Przeczytamy ile posiłków dziennie potrzebuje niemowlak na każdym etapie dorastania, rodzaje przecierów czy soków owocowych które traktujemy jako posiłek, a nie zawsze rodzice o tym wiedza. A w dalszej części znajdziemy przepisy dla niemowląt od 5 miesiąca życia. Zaczynamy od przecierów warzywnych i owocowych(...)oczywiście przygotowałam w tradycyjny sposób, bez urządzenia.  Risotto pomidorowo - marchewkowe. ( wersja z termomix) Składniki; 60 g ekologicznej marchewki 20 g ekologicznego masła 80g ryzu 250 g przecieru pomidorowego Przygotowanie; 1.Marchewkę umyj, obierz i pokrój.  2. Włóż marchewkę do naczynia miksującego i miksuj przez 8 sekund/obr.4,5 3.Zgarnij przecier ze ścianek za pomocą kopystki 4, Dodaj masło

Radość kipiąca uśmiechem.
Pyszna szakszuka ze szpinakiem i mozzarellą 236

Tunezji, choć znane jest też w innych krajach Bliskiego Wschodu. Smaczna, pożywna i niezwykle prosta w przygotowaniu, Szakszuka to nic innego jak sadzone jajka w lekko ostrym sosie pomidorowym z przyprawami i dodatkami. Danie idealne jako śniadanie lub wczesna kolacja! Szakszukę szczególnie polecam tym, którzy lubią porządne, sycące śniadania bądź kolację na ciepło. W klasycznym przepisie danie nie zawiera(...)oliwa z oliwek, masło INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Umyte pomidory pokrój w kostkę i podduś na oliwie z oliwek aż zmiękną (ok. 5 minut). Jeśli pomidory miały w sobie mało soku, podlej całość wodą, aby na patelni było nieco sosu. 2 Dodaj czosnek pokrojony w plasterki oraz paprykę (chili i słodką). Wymieszaj wszystko ze sobą, dosól, dopieprz. 3 Dodaj niewielką ilość

A to pestka
Pyszna szakszuka ze szpinakiem i mozarellą 160

Tunezji, choć znane jest też w innych krajach Bliskiego Wschodu. Smaczna, pożywna i niezwykle prosta w przygotowaniu, Szakszuka to nic innego jak sadzone jajka w lekko ostrym sosie pomidorowym z przyprawami i dodatkami. Danie idealne jako śniadanie lub wczesna kolacja! Szakszukę szczególnie polecam tym, którzy lubią porządne, sycące śniadania bądź kolację na ciepło. W klasycznym przepisie danie nie zawiera(...)oliwa z oliwek, masło INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Umyte pomidory pokrój w kostkę i podduś na oliwie z oliwek aż zmiękną (ok. 5 minut). Jeśli pomidory miały w sobie mało soku, podlej całość wodą, aby na patelni było nieco sosu. 2 Dodaj czosnek pokrojony w plasterki oraz paprykę (chili i słodką). Wymieszaj wszystko ze sobą, dosól, dopieprz. 3 Dodaj niewielką ilość

A to pestka
Sałatka pomidorowa z grzankami. 135

Sałatka pomidorowa z grzankami wzorowana jest na włoskiej Panzanelli. Odeszłam jednak od oryginalnego przepisu, więc nie nadałam jej włoskiej nazwy. Zróbcie sobie tą sałatkę teraz, gdy jest sezon na pomidory. Jedna najważniejszych zasad kuchni włoskiej mówi, że danie może składać się z kilku, często mało wyszukanych produktów, ale mają one być najwyższej jakości. Pomidory na sałatką mają być dojrzałe(...)bazylia Dressing: 3 części oliwy z oliwek i 1 część octu balsamicznego 1 ząbek czosnku (pokrojony w drobną kosteczkę) sól, pieprz Przygotowanie: Pomidory umyć, pokroić i posolić, aby puściły sok. Cebulę pokroić w cienkie plasterki, wymieszać ze składnikami marynaty, odstawić na kilka minut, aby zmiękła. Bagietkę podzielić na niewielkie kawałki i usmażyć grzanki na oliwie.  Z oliwy, octu balsamicznego

Codziennik Kuchenny
Makaron w sosie pomidorowo-bazyliowym z kurczakiem 248

Będąc ostatnio na zakupach kupiliśmy piękne świeże pomidory i bazylię i postanowiliśmy z tego zrobić pyszny sos do kurczaka. Do tego ugotowaliśmy nasz ulubiony makaron i

Kuchenne Wariacje
Ławica Czesia czyli muszle nadziewane aromatycznym mięsem 145

jedną średnią marchewką starłem na grubych oczkach na tarce. Z kolei dużą cebulę cukrową pokroiłem w kostkę (naprawdę słodziutka ;). Oczywiście całość podsmażyłem na oliwie do miękkości, następnie dodałem przecier pomidorowy (ok. 300 ml), poddusiłem wszystko 5-10 minut. Warzywa potraktowałem jescze 1 opakowaniem papryki słodkiej w proszku oraz taką samą ilością ziół prowansalskich. Ten ostatni mix ziół świetnie nadaje(...)całe danie wystarczy 25-30 dag). Makaron trafia do piekarnika rozgrzanego na 210 stopni na ok. 10-15 minut. Pierwszym pożądanym etapem zapiekania jest roztopiony ser i gotujące się soki z mięsa w środku muszelek (widać wręcz jak się muszelki ruszają ;). Następnie warto włączyć w piekarniku termoobieg - w kilka minut cała potrawa ładnie przyrumieni się i nabierze złotego koloru

Right Behind The Kitchen
Chińszczyzna, czyli kurczak na sposób chiński 248

Składniki: 1 cała pierś z kurczaka 1 papryka 2 średnie marchewki 1 mała cukinia 1 cebula 600 ml napoju kokosowego Alpro ( lub mleko kokosowe + woda ) 100 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej oliwa do smażenia 2 ząbki czosnku 1,5 łyżki przyprawy do potraw chińskich Dodatkowo do smaku: sos sojowy limonka chili ( świeże lub w proszku ) syrop lub cukier(...)przyprawę do potraw chińskich - dokładnie wymieszać i dusić 2-3 minuty. Sos zagęścić rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody, skrobią ziemniaczaną. Danie doprawić do smaku sosem sojowych, chili, sokiem z limonki i syropem trzcinowym. Kurczaka na sposób chiński podawać z ugotowanym ryżem basmati lub makaronem chińskim. Smacznego

kolorowotorcikowo
Pieczony bigos z kiszonej kapusty 184

jest nam za zimno pomaga się nam rozgrzać. Ważne są także znajdujące się w kapuście ogromne pokłady witaminy C, która doskonale wzmacnia odporność i przeciwdziała przeziębieniom i infekcjom. Sok z kiszonej kapusty natomiast dobrze wpływa na detoksykację organizmu - jednak pamiętajmy, że zawarta w nim sól może wpływać na wzrost ciśnienia krwi, dlatego nie należy przesadzać z jego stosowaniem. Kapusta(...)pietruszka 100 g śliwek suszonych 2 średniej wielkości słodkie jabłka kiełbasa - ilość według upodobania, można wtedy dać nieco mniej mięsa ( opcjonalnie) 1/2 kostki masła (opcjonalnie) 2 łyżki przecieru pomidorowego (opcjonalnie) PRZYPRAWY: 1/2 łyżeczki kminku 1 płaska łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki oregano 2 duże liście laurowe 1 łyżeczka Vegety* 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego, 1/2 łyżeczki soli czosnkowej 1 kostka drobiowa

Kuchnia od dwojga