Dań świątecznych mi przybywa - mam nadzieję, że Wam również! Moja kolejna propozycja na świąteczny obiad to rolady drobiowe. Wypełniłam je farszem pieczarkowo - pomidorowym, a sos zrobiłam na pietruszce korzeniowej. Podczas gotowania rolad wywar nabrał subtelnego aromatu pomidorów, co miało duże znaczenie dla jego końcowego smaku. Rolady smakują fantastycznie polane sosem i obficie posypane posiekaną zieloną pietruszką. Jako dodatek(...)patelnię, dodaj przetarte pomidory, czosnek i szczyptę cukru lub stewi (więcej, jeśli pomidory są zbyt kwaśne) dodaj pozostałe przyprawy całość podsmażaj na największej mocy palnika nieprzerwanie mieszając, aż sok z pomidorów całkowicie odparuje, a miąższ oblepi pieczarki skosztuj farsz i całość w razie potrzeby dopraw do smaku ostudź farsz dodaj garść posiekanych liści pietruszki i ponownie wymieszaj podziel
Szybko Szybkowarpomysły na proste, ale efektowne potrawy. Jedna wytrawna, z wykorzystaniem piersi z kurczaka, które otulone są szynką, dodatkowo nadziane serem i duszone w aromatycznym sosie pomidorowym. Druga propozycja zaś jest w słodkim wydaniu- makaron z twarogiem, borówkami i konfiturą wiśniową, który wyśmienicie smakuje podany na ciepło. Obie propozycje wpisują się w temat ‚niemarnowania żywności’, przy czym pierwsza propozycja zaplanowana jest(...)Łowicz 120 g twarogu włoskiego 100 g borówek 4 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cytryny kilka listków mięty do dekoracji Makaron wymieszać z twarogiem, borówkami, miodem, sokiem z cytryny i podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi oraz dodatkowo z konfiturą wiśniową Łowicz. Udekorować listkami mięty. Podawać na ciepło. Wpis powstał przy współpracy z marką Lubella oraz Łowicz
Kraina Miodem PłynącaDorada pieczona w papilotach to bardzo prosty pomysł na szybki obiad. Ryba pieczona w paczuszce jest wilgotna, lekka i pełna smaku – ponieważ szczelnie zamknięta gotuje się we własnych sokach. Proste dodatki – pomidorki koktajlowe, białe wino, seler naciowy, tymianek doskonale uzupełniają delikatną rybę. Jeśli nie dostaniecie dorad, to w ich zastępstwie świetnie sprawdzą się pstrągi czy małe okonie morskie(...)zależności od tego ile mamy ryb) duże kawałki folii aluminiowej. Rozsmarowujemy na każdym kawałku łyżeczkę oliwy z oliwek i układamy jedną rybę. Na wierzch każdej ryby wykładamy farsz pomidorowy z patelni. Łączymy brzegi folii tworząc szczelną paczuszkę tzw. papilotkę. Przekładamy papilotki na blachę do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w 190°C (180°C z termoobiegiem). Ryby podajemy zapakowane
Poezja smakuudziału w uczcie kulinarnej pod tytułem gołąbki. Jeszcze nie wie, że to ona na koniec źle skończy. Czego potrzebujemy? -duża kapusta włoska -puszka pomidorów -3 duże starte pomidory z sokiem -śmietanka 18% -0,5kg wołowiny mielonej na Waszych oczach z kawałka, który sami wybierzecie; u mnie "zrazowe" -boczek kawałeczek -dwa woreczki ugotowanej na półtwardo kaszy jaglanej -dziki ryż; pół woreczka(...)stopniach. Czas pieczenia może się wydłużyć w zależności od gęstości powstałego sosu, który powinien opatulać gołąbki, a nie tworzyć zupę wokół nich. Jeżeli znudził się Wam tradycyjny pomidorowy sos do gołąbków, to tej propozycji będzie również pasował idealnie sos serowy . Smacznego
BaRepaspomidorach z ośmiornicą – arroz de polvo, hiszpańska Galicja ma pyszną pulpo á feira. Grecy najbardziej lubią ohtapodaki ksidato – ośmiornice marynowane w occie winnym. Włosi chętnie jedzą ją w sosie pomidorowym, z dodatkiem białego wina i świeżych ziół. Przygotowanie ośmiornicy naprawdę nie jest trudne. Nie bez znaczenia jest to, że możemy kupić ośmiornice zamrożone – są już oczyszczone i wypatroszone. W przypadku(...)warstwę oliwy z oliwek, wkładamy opłukaną ośmiornicę, 2 ząbki czosnku, szalotkę i związane bawełnianą nicią gałązki świeżej pietruszki. Całość przykrywamy szczelną pokrywką i dusimy ośmiornicę w oliwie i własnych sokach do miękkości, na bardzo małym ogniu, pod przykryciem. Garnek musi być przykryty w pełni, pokrywka nie może odstawać – ośmiornica jednocześnie się dusi i gotuje na parze. Przy ośmiornicy o wadze
Karo in the Kitchenmielonego mięsa wołowego lub mieszanego, ewentualnie 200 g piersi kurczaka, pokrojonych w kostkę 2 papryki (np. żółta i czerwona) 1 czerwona cebula 1 puszka obranych pomidorów w sosie pomidorowym 1 puszka (400 g) czarnej fasoli (lub czerwonej) Przyprawy: 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku, 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne, odrobina kminu rzymskiego,1/3 łyżeczki(...)patelni grillowej lub w piekarniku. Podajemy z dipem z awokado, sosem meksykańskim, sosem czosnkowym lub sosem miodowo-musztardowym. Składniki na dip z awokado: 1 dojrzałe awokado, garść świeżej kolendry, sok z połowy cytryny, ok. 3 łyżek kwaśnej śmietany, 2 czubate łyżki serka naturalnego ( coś w stylu almette), sól, pieprz. Awokado obieramy, blendujemy na gładką masę ( jeżeli będzie nie dojrzałe wyjdzie
Pudełko rozmaitościzawsze będzie typową sałatką, dzisiaj na przykład będą to grillowane pomidory. Ale pomidory to roślina więc zalicza się do sałatek :) Tak samo zresztą jak pizza, przecież ma sos pomidorowy :) A po drugie: będziemy co jakiś czas publikować przepisy na jakieś wędliny i tym podobne produkty, już nie koniecznie typowo grillowe. Zatem w pierwszym wydaniu Weekendu z grillem zapraszamy(...)już z nią nie robimy. Znowu przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę. Pieczemy 40 minut w 210 stopniach. GRILLOWANE POMIDORY 4 dorodne pomidory świeżo zmielony biały pieprz sól sok i skórka otarta z 1 cytryny 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru trzcinowego 4 łyżeczki oliwy 2 łyżeczki listków oregano Tutaj sprawa jest bardzo prosta i bardzo smaczna. Pomidory myjemy, osuszamy
Marder&Marder Manufacturebyło naleśników. Postanowiłam to nadrobić, bo naleśniki w mojej kuchni goszczą często. Dzisiaj zapraszam Was na naleśniki faszerowane marchewką i mięsem z kurczaka, a potem zapieczone z sosem pomidorowym i serem. Żeby łatwiej było mi zawinąć naleśniki, warzywa pocięłam na kształt makaronu. Pomogła mi w tym zgrabna maszynka firmy Unold . Składniki: naleśniki: 3/4 litra zimnej wody 1/2 łyżeczki soli(...)obrać i posiekać. Pora pokroić w półplasterki. Pomidory wyjąć z puszki i pokroić je drobno. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pora i czosnek. Krótko podsmażyć. Dołożyć pokrojone pomidory i sok z puszki. Wszystko mieszając zagotować. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Na dno naczynia do zapiekania wylać sos. Na sosie układać pozawijane naleśniki. Wierzch posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Codzienna kuchnia niecodziennaestetycznych przystawek do udekorowania stołu (w tzw verrines czyli w przezroczystych szklaneczkach) i stworzyc wiele sympatycznych i zarazem dietetycznych przepisów. Dzisiaj chciałam zaproponować Wam 2 proste przepisy na sałatki pomidorowe. Ale trzymajcie się podane w szklaneczkach czyli z francuska tzw verrines. To dość młoda tendencja kulinarna godna najwykwintniejszych stołów. Ale taki pomysł i sposób prezentacji sprawdzi się na najbardziej kameralne(...)listków bazylii bądź rukoli, 1 mozzarella, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz. Przygotowanie zajmuje 10 minut. Przepis: Pokroić pomidory w kostkę (po uprzednim usunięciu z nich pestek i soku – inaczej nasza sałatka będzie w nim pływać i prezentować się mniej estetycznie). Pokrojone w kostkę pomidory posolić i delikatnie wymieszać. Pozostawić na kilka minut , by do końca puściły sok. Następnie
MODA NA BIOpotas, wapń, żelazo, miedź, fosfor, nikiel, kobalt, magnez, mangan oraz witaminy: A, B, C, E, kwas cytrynowy i jabłkowy oraz roślinny pigment – likopen. Warto, więc przygotować na zimę przeciery pomidorowe, żeby nie stosować koncentratów ze sklepów. Śpieszmy się robić przetwory na zimę, nim zawita kolejna fala upałów ufff... Składniki: 5 kg pomidorów 1 łyżka soli 2 łyżki cukru Pomidory(...)przetwarzają na kwas mlekowy cukier zawarty w produktach. c) Konserwowanie cukrem. Owoce możemy utrwalić także cukrem, robiąc dżemy, konfitury, powidła, marmolady, galaretki czy soki. Dzięki cukrowi zachowują smak, barwę, oraz składniki odżywcze. Ilość cukru, której należy do przetworów, zależy od zawartości pektyny w danym gatunku owoców. Im jest większa, tym mniej dodajemy cukru. Najwięcej
Bon Appetit MałgorzatyPlacuszki z ricottą i truskawkami to moje popisowe danie na szybkie i smaczne śniadanie. Placuszki są puszyste i delikatne w smaku. Sprawdźcie przepis, zaskoczcie swoją drugą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Marie Rose i koktajl z krewetek są czymś, co znajdziecie w restauracjach na całym świecie. Pamiętajcie o Fanny Ten sos to mieszanina kilku podstawowych popularnych sosów – jajecznego majonezu, pomidorowego ketchupu, octowego sosu Worcestershire i pikantnego Tabasco lub Srirachy. Wszystkie składniki sosu podane w liście składników bardzo dokładnie ze sobą mieszamy – sos gotowy! Łodygę selera naciowego myjemy i bardzo drobno(...)szczypiorku garstka listków pietruszki SOS MARIE ROSE 3 pełne łyżki stołowe majonezu 3 pełne łyżki stołowe ketchupu 1 łyżka sosu Worcestershire ½-1 łyżeczka Srirachy lub sosu Tabasco 1 łyżeczka soku z cytryny ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
Karo in the KitchenZielone szparagi w szynce z sosem holenderskim błyskawiczna kolacja. Bardzo smaczna i bardzo lekka. Smak podkreśli delikatnie słona szynka szwarcwaldzka, a całość smaku podpije sos holenderski
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Najwyższy czas na obiad, więc polecam lekkie, smaczne i moim zdaniem niezwykle efektowne danie - cukinie faszerowane kalmarami w greckim stylu. Jego przygotowanie jest trochę pracochłonne, jednak
Wyprawy kulinarneBigos cygański , czyli inaczej klopsiki po cygańsku w pysznym sosie pomidorowym z duszonymi warzywami. Danie to, podobnie jak tradycyjny bigos , smakuje coraz lepiej z każdym dniem i odgrzewaniem :) Świetnie się sprawdzi jako ciepła kolacja, czy danie imprezowe, które można przygotować wcześniej, a następnego dnia tylko podgrzać i podać na stół. Więcej przepisów na imprezę znajdziecie tutaj: przekąski na imprezę (adsbygoogle(...)pomieści) i w razie potrzeby dolać nieco letniej wody, by warzywa były całe zakryte płynem (u mnie obyło się bez dolewania wody, gdyż zostało dość płynu po puszczeniu soków przez pieczarki). Dusić sos na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie wrzucić do sosu klopsiki i dusić całość pod przykryciem przez 20 minut. Następnie ściągnąć pokrywkę i dusić potrawę
Kulinarne Przeboje