sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:166/207)

Tortellini 229

minut na średnim ogniu, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem i sokiem z cytryny, Mieszamy i dusimy jeszcze 2 minuty na ogniu.  2. Zdejmujemy z patelni (jeśli wytworzył się sok, szpinak należy lekko odsączyć na ręczniku papierowym) i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. W misce łączymy bryndzę, łososia i szpinak. Doprawiamy ziołami prowansalskimi i w razie potrzeby solą i pieprzem. Mąkę(...)dużym garnku i wrzucamy tortellini. Czekamy aż wypłyną i gotujemy na średnim ogniu 3-4 minuty. Wyciągamy na sito, odsączamy i skrapiamy oliwą. Wykładamy na talerz i polewamy sosem pomidorowym. Posypujemy startym parmezanem i dekorujemy świeżą bazylią. Smacznego

Kuchnia Prezydentowej
Gulasz z indyka z pieczarkami 204

garnka, dodać pieczarki, marchewkę oraz obie papryki. Zalać ciepłym bulionem i doprowadzić do wrzenia. Przykryć garnek pokrywką i dusić danie przez ok. 20 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy oraz ogórki kiszone pokrojone w kostkę. Gotować do czasu, aż mięso i warzywa będą miękkie (gotowałam jeszcze przez 10 minut, czyli łącznie cały gulasz gotował się ok. 30 minut(...)śmietany dodając jogurt naturalny niskotłuszczowy (najlepiej poniżej 2% tłuszczu). Nie zaleca się zagęszczać sosu mąką, gdyż podnosi ona kaloryczność dania oraz indeks glikemiczny. Jeśli Wasze warzywa puściły nieco więcej soków i wydaje się Wam, że sos mimo wszystko wyszedł jednak za rzadki, to możecie np. zlać z sos z gulaszu i gotować go dalej w osobnym garnku aż nadmiar wody

Kulinarne Przeboje
Makaron z kremowym sosem z dyni i pomidorów 181

Do zrobienia zupy dyniowej z jarmużem zużyłam połowę dyni, a że nic się nie może u mnie zmarnować to z drugiej połowy wyczarowałam sos do makaronu

greenscarf
Makowa panienka 358

dumna z siebie jestem - sypialnia lśni! Jutro jeszcze tylko łazienka i pokój z choinką, i mogę czekać na Święta.Na osłodę mam wyjątkowo pyszne ciasto. Makową panienkę zobaczyłam u Pomidorowej Ani już dość dawno temu, i od razu zapisałam przepis do zrobienia. Ale jakoś tak... Święta minęły, a po nich do maku niekoniecznie mnie ciągnie... Przepis więc czekał i czekał(...)suchego maku100 g wiórków kokosowych100 g cukru100 g posiekanych migdałów bez skórki50 g mielonych migdałów8 białek4 żółtkakrem:2,5 opakowania budyniu waniliowego (po 40 g)375 ml mleka200 ml soku z cytryny80 g cukru2 łyżeczki cukru waniliowego4 żółtka200 g miękkiego masładodatkowo:150 g białej czekolady30 g płatków migdałowychMak wymieszać z wiórkami kokosowymi i migdałami.Białka ubić na sztywno, pod koniec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zapiekanka z bakłażana i cukinii. 242

Kiedy przychodzi do pisania o bakłażanach, w zdecydowanej większości przepisów czy artykułów na ten temat pojawia się kwestia "goryczki". Należy się jej pozbyć poprzez posolenie warzywa i odlanie powstałego soku. Czyżby? Czy ktoś kiedykolwiek spotkał rzeczoną goryczkę lub może nawet z nią rozmawiał? Nie? Nikt nie zauważył, że współczesne odmiany bakłażana pozbawione są tego gorzkiego posmaku i cały ten wstępny(...)bakłażany                             2 cukinie 2 cebule 1 opakowanie kremowego serka czosnkowego  1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki kuminu    sól  pieprz oliwa 2 - 3 łyżki świeżo startego parmezanu Wykonanie: Bakłażany i cukinie pokroić w poprzeczne plastry o grubości

zadanie-gotowanie
Kurczak po hiszpańsku. 1360

Kurczak zapiekany w pysznym sosie wywodzącym się z Hiszpanii. Ten sos będzie znakomity także do ryby, jednak podany na zimno. Mocno pomidorowy, z dużą ilością ziół i czosnku a do tego razem zapieczona papryka. Do tego dania można użyć dowolnego mięsa z kurczaka - może to być obrane mięso z całości, mogą być to pokrojone piersi, czy udźce. Całość natomiast warto(...)drobno), czosnek przecisnąć przez praskę i dołożyć wraz z przyprawami do naczynia z pomidorami. Całość musi być dość pikantna, gdyż podczas pieczenia z mięsa wydzielą się soki i nieco sos straci na wyrazistości.  Sos wylać na mięso i zapiekać całość tak długo by mięso było miękkie - około 60 minut, jednak najlepiej sprawdzić gotowość widelcem. Pierś będzie potrzebować 40 minut

Poezja Smaków - blog kulinarny
Chicken tikka masala 352

Jeśli chcę zrobić indyjskie danie, które jest pewniakiem, sięgam po ten przepis. Niby nic skomplikowanego - kurczak, pomidory, cebula i śmietanowy sos. Uwielbiam je. W moim wydaniu

W kuchni wieczorem
Makaron z kremowym sosem z wędzonego boczku i zielonego groszku wg. Jamiego Olivier'a 172

mrożony groszek i mocno potrząsnąć patelnią. Po minucie dodać śmietanę i posiekaną miętę. Makaron odcedzić, zostawiając nieco ugotowanej wody. Makaron dodać do boczku. Cytrynę przekroić na pół i dodać sok do makaronu. Kiedy całość zacznie bulgotać, zdjąć patelnię z ognia. Ważne jest to, aby sos miał kremową i gładką konsystencję. Jeżeli jest za gęsty, dodaj wody z makaronu(...)bogate portfolio Podravki i mogą być z powodzeniem wykorzystywane w połączeniu z innymi produktami tej firmy – zwłaszcza z sosami i pastami pomidorowymi. Idealnie nadają się także do zup oraz do wielu potraw kuchni polskiej i włoskiej. Dobrze sprawdzą się do spaghetti oraz zapiekanek. Wybornie smakują także z dodatkiem różnego rodzaju mięs

CookYourself
Quesadilla z farszem meksykańskim 146

porcje 4 placki tortilli 250 gramów fileta z kurczaka 150 gramów papryki w różnych kolorach 1 mała cebula może być czerwona pół puszki czerwonej fasoli 1 łyżka przecieru pomidorowego Opcjonalnie garść kukurydzy konserwowej ok.200 gramów startego na tarce żółtego sera  1 łyżeczka kminu rzymskiego,ząbek czosnku szczypta pieprzu cayenne, pół łyżeczki czerwonej papryki słodkiej, sól.( zamiast można użyć gotową(...)Następnie dodać kurczaka i przyprawy smażymy krótką chwilkę i dodajemy pokrojone warzywa dalej smażymy mieszając co jakiś czas. Gdy warzywa nieco zmiękną dodajemy odsączoną fasolę opcjonalnie kukurydzę i przecier pomidorowy wlać pół szklanki wody i całość dusimy do momentu aż płyn odparuje, mieszamy co jakiś czas. Na blacie rozłożyć dwa placki tortilli  posypać na każdym placku żółty ser, farsz

Andzia Pichci
Kolorowy hummus 148

ugotowanej do miękkości w lekko osolonej wodzie *** wody po ciecierzycy nie wylewaj, przyda się jeszcze 1/4 łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki zataru 1/4 łyżeczki mielonych ziaren kolendry 1/2 łyżeczki soli sok z 1/2 cytryny lub 1 limonki 1 ząbek czosnku 4 łyżki tahini (ok. 50 g) *** tahini możesz przygotować samodzielnie. Ziarna sezamu upraż na suchej patelni; gdy lekko się zarumienią, pozostaw(...)miksujemy. Jarmużowy – 2 solidne garści jarmużu bez twardych łodyżek, same liście, 1 garść roszponki (może być też szpinak z rukolą). Dodajemy do części hummusu i miksujemy jeszcze raz. Pomidorowy – 3-4 suszone pomidory. Jeśli używasz pomidorów z zalewy, do odcedź je uprzednio. Dodajemy do części hummusu i miksujemy ponownie. Pozostałą część możesz wykorzystać bez dodatków lub dodać inne

Kucharzyca
Przepis na domowy ketchup pomidorowy 497

konsystencji. Można gotować dłużej lub krócej. Przyprawy i cukier najlepiej dodawać stopniowo do ketchupu podczas gotowania, smak ketchupu najlepiej sprawdzać dopiero po około 25 minutach gotowaniu gdy odparuje część soku. Nakładanie do butelek lub słoików: Gotowy ketchup wlewam do wcześniej wyparzonych słoików lub butelek, brzeg dokładnie wycieram i zakręcam wieczko. Następnie słoiki i butelki (jeżeli można, zależy od wieczka) ustawiam(...)pasteryzuję około 15 - 20 minut w zależności od wielkości słoika, większe pasteryzuję dłużej. Po pasteryzacji słoiki układam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ściereczką i pozostawiam do wystudzenia. Ketchup pomidorowy jest gotowy, można wstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Rozstrzygnięcie konkursu :) 167

łyżek oleju 7g suchych drożdży 2/3 szklanki mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich czarnuszka do posypania kabanosy ketchup lub przecier pomidorowy jajko do posmarowania ciasta W misce wymieszać suche składniki, w rondelku podgrzać mleko. Do suchych składników dodać mleko oraz olej i zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować, posmarować ketchupem i układać(...)dziecinnie proste, moja córcia przygotowała je praktycznie sama. A ozdobić chciała je koniecznie w kropeczki (bo sama właśnie przechodzi ospę) więc zrobiłyśmy przy użyciu wiśniowego lukru (cukir puder z sokiem wiśniowym) i polewy czekoladowej biedroneczki, a z czekolady i posypek - motylki. KABANOSY W CIEŚCIE Ciekawa propozycja na wytrawnie - kabanosy otulone są cienką warstwą drożdżowego ciasta, które w smaku nie przypomina

Kto ugości moich gości?
Tatar z łososia – testuję noże Gerlach 218

wyciśnięty), a także kroić na drobno zioła. Na pewno często zdarza się Wam kroić pomidory. Gdy są miękkie, trudno jest przekroić skórkę. Można nożem dyndać i dyndać, a zamiast pomidorowych plastrów uzyskujemy zmiażdżoną pulpę. W przypadku noży Gerlach krojenie pomidorów nie sprawiało najmniejszego problemu. Dzięki ich ostrości szło łatwo do tego stopnia, że postanowiłam wykonać test polegający na upuszczeniu delikwenta(...)niego jak najświeższą rybę i ekologiczne jajko. Tatar z łososia: 500 g filetu świeżego łososia bez skóry ok. 8 cm kawałek pora 1 świeże, ekologiczne żółtko 1 łyżeczka soku z cytryny 2 i 1/2 łyżki sosu sojowego 1/4 płaskiej łyżeczki imbiru w proszku 1/4 płaskiej łyżeczki chilli w proszku szczypta świeżo mielonego pieprzu czarny sezam – do posypania (może być

Poezja smaku
zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów 161

Wyjątkowo bogaty, tegoroczny, wybór różnych gatunków pomidorów, skłania do eksperymentów. Nigdy wcześniej nie gotowałam zupy pomidorowej z pieczonych pomidorów. Było warto. Jest zdecydowanie inna w smaku niż tradycyjna pomidorówka a to dzięki pieczonym pomidorom i dużej ilości bazylii. Zupa wyszła dosyć gęsta i bardzo smaczna. Można ja jeść i ciepłą i zimną. Polecam. Inspiracją był przepis(...)płatki chili ok 10 minut, aż cebula lekko zbrązowieje.  Dodać pomidory z puszki, bazylię, tymianek i bulion z kurczaka. Dodać pomidory pieczone w piecu, wraz z całym sokiem który puściły. Można przed dodaniem ich do zupy obrać je ze skórki, ale jest ona tak aromatyczna,że szkoda mi było je wyrzucać. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym

Stare Gary
Łatwy sos Marinara / Easy Marinara sauce 252

Dziś przedstawiam podstawowy sos pomidorowy, który powtarzał się już i będzie powtarzał w wielu moich przepisach. Szybki, łatwy i aromatyczny, najlepiej zrobić go w dużej ilości i zamrozić lub zapasteryzować do późniejszego wykorzystania zamiast używać gotowców ze sklepu. Gwarantuję, że będzie od nich smaczniejszy, no i oczywiście znacznie tańszy. Sos ten jest bardzo uniwersalny, można go wykorzystać do makaronu(...)większym rondlu rozgrzej olej i podsmaż na średnim ogniu cebulkę do zeszklenia. Dodaj marchewkę i czosnek, po czym smaż je do miękkości, około 10 minut. Dodaj pomidory wraz z sokiem (rozgnieć je jeśli są w całości), przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dopraw do smaku solą, pieprzem

karmelowy

Proponowane wyszukiwania