sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:164/207)

Zupa-krem z kiszonych ogórków 121

Zupa ogórkowa jest chyba, zaraz po rosole i pomidorowej, jedną z najpopularniejszych zup na polskich stołach. Z pewnością jest jedną z moich ulubionych zup, którą uwielbiam od dziecka - szczególnie, jeśli była robiona z ogórków ukiszonych przez moją mamę. Choć jednak uwielbiam tradycyjną ogórkową, tym razem postanowiłam podać ją w nieco innej formie - przygotowałam zupę krem z kiszonych ogórków.  Ogórki(...)więcej, niż w świeżych ogórkach. Poza tym kiszone ogórki dostarczą nam także witaminę K, która wpływa na krzepliwość krwi, a także witaminę A, która korzystnie wpływa na nasz wzrok. Sok z kiszonych ogórków to ponoć doskonałe lekarstwo na kaca. Co prawda nigdy nie miałam potrzeby sprawdzać tego na sobie, ale ponoć działa 😉 Ogórki kiszone na cenzurowanym Choć kiszone ogórki mają

Z notatnika dietetyka
Kotleciki z ziemniaków z sosem pieczarkowym 153

mają wspaniały smak i zapach, a przez obtoczenie ich w bułce tartej są przyjemnie chrupiące. W mojej rodzinie podaje się je obowiązkowo z sosem pieczarkowym, ale pasuje również sos pomidorowy. Kotleciki z ziemniaków z sosem pieczarkowym 10-12 szt.   Kotleciki 3 większe ziemniaki 1 jajko 2-3 łyżki mąki 1 duża cebula lub 2 mniejsze sól, pieprz 1 łyżka(...)dnia i usmażyć następnego dnia bezpośrednio przed obiadem. Sos Pieczarki obrać i pokroić w półplasterki. Cebulę pokroić w kostkę.  Na maśle usmażyć cebulę, dodać pieczarki, posolić, żeby puściły sok i usmażyć. Gdy cały płyn odparuje, dodać wodę i dusić na małym ogniu pod przykryciem 5 minut, a w tym czasie usmażyć kotleciki. Do sosu dodać śmietanę, pieprz

Posadzone i zjedzone
"Róbmy przetwory! 2." - podsumowanie akcji 207

Wśród kuchennych marzeń Grzyby marynowane (przepis uniwersalny) autorka: Di gotuje | blog: Di gotuje Pasta z grzybów leśnych ( tu: tenzełów) :) autorka: kobieta przy garach | blog: domowe gotowanie Grzyby w sosie pomidorowym autorka: GoKla | blog: Stary Zeszyt OWOCE Konfitura z arbuza autorka: sammakko | blog: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty Aronia - przetwory autorka: jaimojprywatnyswiat  | blog: ja i mój prywatny świat POWIDŁA BRZOSKWINIOWE autorka: vegemania(...)ŚLIWKA-BRZOSKWINIA autorka: vegemania | blog: vegemaniablog Frużelina wiśniowa autorka: Lena | blog: Lena-gotuje Wiśnie w syropie autorka: paulina_1111 | blog: Proste Dania bezglutenowe i nie tylko Wiśnie w soku własnym autorka: am.art | blog: am.art kolor i smak Wiśnie w słoiku autorka: kasiuniak86  | blog: Wśród kuchennych marzeń DŻEM WIŚNIA-PAPIERÓWKA-LAWENDA autorka: vegemania | blog: vegemaniablog Musy Jabłkowe na zimę autorka

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierś z kurczaka w sosie miodowo-piwnym z musztardą. 201

Taki sos miodowo-piwny, to bardzo fajna alternatywa dla sosów śmietanowych lub pomidorowych, w których najczęściej do tej pory zanurzaliśmy kurczaka. Nie dość, że bardzo smaczny, to jeszcze wyjątkowo szybki. Ale czy na pewno miodowo-piwny? Może raczej musztardowo-miodowy z piwem? Albo piwno-musztardowy na miodzie? ;) Tak to jest kiedy przez cały tydzień robi się dania z piwem. Można(...)termometru, to za jego pomocą sprawdziłbym, czy wewnątrz jest 75 stopni. Nudziarstwo, ale wysuszone piersi to nie jest to. Składniki: 500 g piersi kurczaka 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny 3 szalotki 3 łyżki musztardy pełnoziarnistej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 125 ml piwa (miodowego lub ciemnego) sól zielona pietruszka Wykonanie: Piersi z kurczaka zamarynować

zadanie-gotowanie
Krwiste tiramisu. Nie tylko dla odważnych 129

jakie ostatnio jadłam. Ba! Kwalifikuje się do pierwszej piątki najcudowniejszych pyszności, jakich dane mi było spróbować. Gdyby nie resztki zdrowego rozsądku, zjadłabym wszystko. Sama. Na raz ! Przepis podpatrzyłam u Pomidorowej Ani i od razu przepadłam. Wszelkie wariacje na temat tiramisu są u nas bardzo mile widziane; gdy zobaczyłam połączenie tego pysznego, włoskiego deseru z moimi ukochanymi, krwawymi pomarańczami wiedziałam(...)Składniki: (na 6 porcji) 250 g serka mascarpone 25 ml amaretto 60 g cukru pudru 3 żółtka 2 białka nasączenie: 50 ml delikatnej czarnej herbaty (aromatyzowanej pomarańczą) 50 ml soku z czerwonych pomarańczy skórka otarta z 1 czerwonej pomarańczy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki amaretto pomarańcze w syropie: 3 czerwone pomarańcze 2 łyżki cukru trzcinowego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kurczak w sosie jabłkowym 186

Kurczak w sosie jabłkowym to wykwintne danie, którym można się pochwalić nie tylko przed rodziną ale i znajomym. Jest proste i nie wymaga od nas dużego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Diwali – święto świateł i pysznego jedzenia 148

przyprawami z drugiej saszetki i 50 ml wody. Na tym etapie możesz dodawać też mięso czy inne warzywa jeśli planujesz zmodyfikować przepis. Smaż kilka minut i dodaj sos pomidorowy z saszetki numer 3. Gotuj potrawę 5-7 minut, a następnie dodaj upieczoną dynię i podawaj. kurczak tikka masala PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 2-3 SKŁADNIKI: – 5-6 podudzi(...)Tikka Masala – sól, pieprz Przygotowanie: Bakłażana przekrój na pół, a następnie za pomocą niewielkiego noża natnij tworząc kratkę, uważając aby nie przeciąć skóry. Bakłażana posól i skrop sokiem z połowy cytryny. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Połóż połówki bakłażanów nacięciami w dól i podsmaż przez 5 minut na niewielkim ogniu. Następnie odwróć bakłażana, dodaj białe wino i pomidorki

nietylkopasta.pl
GOŁĄBKI PO GRECKU W LIŚCIACH Z WINOROŚLI 143

ść pokrojonej papryczki chili( użyjemy jej jeszcze dwa razy dlatego podzielcie ją na 3).,dużą szczyptę oregano, drobno posiekane 2 ząbki czosnku małe,odrobinę startej skórki i soku z cytryny,wymieszač w misce.Doprawić solą, białym pieprzem,dodać następnie pół posiekanego pęczka mięty razem z łodygami.Dodać ugotowaną kaszę bulgur.Wszystki farsz razem dokładnie wymieszač ręką.Następnie farsz nakładamy(...)feta.Skrapiamy znów oliwą i doprawiamy niewielką ilością oregano.Piekarnik ustawiamy na funkcję grill,ale jeśli nie macie ,to sam termoobieg wystarcza i z 10 minut grillujemy. Teraz robimy sos pomidorowy-Pomidory z puszki miksujemy wraz z sosem w którym są.Czosnek 2 ząbki drobno siekamy wraz z cebulą,i szklimy na oliwie.Dodajemy ostatnią część papryczki chili pokrojonej w kosteczkę.Mieszamy .Doprawiamy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Najlepsze pomysły na zdrową i lekką kolację 192

słonecznika sól, pieprz, suszona bazylia opcjonalnie pieczywo razowe niewielka ilość masła 3 łyżki jogurtu + 1/2 startego ząbku czosnku + sól i pieprz Umyte i osuszone warzywa kroimy , skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy. Jogurt mieszamy w kubeczku z czosnkiem, odrobiną soli i pieprzu. Na wierzchu sałatki układamy różyczki brokuła, następnie jajko pokrojone w ósemki, na koniec posypujemy nasionami słonecznika(...)omlet i zostawiamy na kilka-kilkanaście minut na średnim ogniu do czasu, aż góra się zetnie. Doprawiamy suszoną bazylią (chyba, że macie świeżą ;) ). Omlet świetnie smakuje z dodatkiem koncentratu pomidorowego. 3. Kasza jaglana z serkiem wiejskim i truskawkami Tym razem propozycja na słodko. Owoców raczej nie poleca się wieczorem, ale dla truskawek można zrobić wyjątek. To jedne z najmniej kalorycznych

Kuchnia Ellie
Muszelki nadziewane karczochami w sosie marinara 145

parmezanu, czy grana padano)garść pomidorków koktajlowychPrzygotowanie:Karczochy umyć i obrać z zewnętrznych liści aż odkryjemy bladoróżowe wnętrze i odkroić większość łodygi. Przygotować miskę z lodowatą wodą i sokiem z cytryny. Następnie w rękawiczkach (barwią ręce na brązowo) przystąpić do obierania. Karczocha należy przekroić na 2/3 wysokości, odkroić zieloną pozostałość po liściach i łodydze, a następnie przekroić na pół(...)były al dente. Po ugotowaniu hartujemy zimną wodą.Karczochy (po wystudzeniu) mieszamy z serkiem mascarpone, dodajemy gałkę, pieprz i sól do smaku.Składniki na sos marinara:500 ml pasty pomidorowej (lub 2 puszki pomidorów w kawałkach)1 cebula3 ząbki czosnku20 g anchois20 g kaparówoliwa z oliwekoregano suszonebazylia suszona oraz świeża do posypaniapieprzsólCzosnek i cebulę siekamy w kostkę. Oliwę rozgrzewamy

Food Square
Orzeźwiający koktajl i pulpeciki z warzywami – test urządzenia Botti Electronic Flavio 2 w 1 189

Pyszny, zdrowy i szybki w przygotowaniu koktajl, który wzbogaciłam o orzeźwiająca nutę limonki i mięty. Składniki: 0,5 szklanki borówek 1 szklanka mleka 1 gałązka mięty 1 łyżka soku z limonki Przygotowanie: Składniki przekładamy do butelki do smoothie. Miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji koktajlu. Rada: Jeśli lubicie słodsze koktajle całość można dosłodzić np. niewielką ilością miodu. Koktajl podajemy w pucharku/szklance(...)pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki bułka tarta (do uzyskania odpowiedniej konsystencji około 2-3 łyżki) Na sos: 200 ml bulionu drobiowego 3/4 szklanki przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej 1/2 łyżeczki suszonej bazylii (u mnie mielona) pół ząbka czosnku (można użyć cały) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Cebulę obieramy i rozdrabniamy w Botti Electronic Flavio

Słodkie okruszki
Czy zdrowe odżywianie jest drogie? Podsumowanie wydatków z tygodnia drugiego. 176

koktajl owocowy Kolacja:   zupa z soczewicy Dzień piąty : Śniadanie:  jajko zapiekane w awokado II Śniadanie:  ostatni kawałek ciasta Obiad: makaron z mięsem mielonym i sosem pomidorowym Deser:   brak Kolacja:   zupa z poprzedniego dnia   Dzień szósty : Śniadanie:  chleb z domową „nutellą” i mrożonymi owocami imitującymi dżem II Śniadanie:  sałatka z grillowaną(...)mąki, makarony, ryże, płatki owsiane, kasze) – 2,36 zł ORZECHY I ZIARNA  (orzechy włoskie, migdały, siemię lniane, pestki dyni, pestki słonecznika, masło orzechowe, kakao) – 9,97zł NAPOJE  (soki, mleka roślinne) – 7,42 zł PIECZYWO  – 6,41 zł NABIAŁ  (u mnie głównie jajka i sery) – 5,45 zł MIĘSO  – 8,6 zł RYBY I OWOCE MORZA

Powiedz dietom nie
Przecier pomidorowy słodki, konfitura z pomidorów 119

Przecier pomidorowy słodki , a raczej konfitura z pomidorów . Przepis na podstawie „Włoskiej sztuki dobrego gotowania” Pellegrina Artusiego, sławnego XIX wiecznego gastronoma z Romanii. Artusi, jako pierwszy, w jednej książce zamieścił przepisy z różnych regionów Włoch, co stworzyło podstawy narodowej kuchni włoskiej. „ Włoska sztuka dobrego gotowania” jest swojego rodzaju „biblią” kulinarną, która ma swoje miejsce w każdym włoskim domu. Podobno „Panna(...)jako dodatek do serów, to całkiem niezły pomysł. 3 kg pomidorów (w orygialnym przepisie podany był 1 kilogram, ale sam Artusi polecał użyć 2 kilogramy), 300 g cukru, sok i skórka otarta z 1 cytryny, wanilia Pomidory sparzyć, obrać skórkę. Przekroić na ćwiartki , usnąć pestki. Do garnka z grubym dnem wlać 100 ml wody, wsypać cukier i na wolnym ogniu

królestwo garów
12 różnych farszy do jajek wielkanocnych 151

czarnuszką i dowolnymi kiełkami. II. Drugi farsz z czerwonej soczewicy z serem feta 4 jaja ugotowane na twardo 100 g  czerwonej soczewicy 1/2 opakowania fety 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego ząbek czosnku sól i pieprz do smaku 1/2  łyżeczki czerwonej papryki zioła Ugotować soczewicę, odcedzić na sicie. Jaja przekroić na pół, wyjąć żółtka. Przełożyć do naczynia soczewicę, żółtka, dodać(...)żółtka. W misce rozetrzeć twaróg z chrzanem, wkruszyć żółtka, doprawić solą, pieprzem natką pietruszki. Wymieszać razem. Faszerować połówki jajek. Posypać natką pietruszki. Farsz pomidorowy z kaszą jaglaną 4 jajka gotowane na twardo 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej sól, pieprz, papryka mielona, oregano świeże lub suszone, natka pietruszki ząbek czosnku Jajka przekroić na połówki

AZgotuj!