sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:155/207)

Klopsiki z indyka , nadziewane serem 233

Klopsiki z indyka ,nadziewane serem Dzieci uwielbiają klopsiki pod każda postacią . W sosie pomidorowym , pieczarkowym ,śmietanowym , czosnkowym…a najbardziej w sosie serowym " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Brokuły , to już inna , bardziej mroczna bajka . Zazwyczaj łypią złowrogim okiem z talerza na biedne dzieciurki , jak by chciały(...)było , gdyby całkiem zdrowo się dzieci żywiło " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Nadrobią przy szklance soku warzywno- owocowego wieczorkiem , kiedy robią się mniej czujne , bardziej ospałe … " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki

Ogrodnik w podróży
Kurczak w marynacie miodowo - musztardowej z spaghetti cukinowym w sosie pomidorowym 201

Może macie dziś ochotę na aromatycznego i delikatnego kurczaka w towarzystwie cukinii i pomidorów? Zapraszamy! składniki marynaty 2 piersi z kurczaka sos sojowy ok 1/4 szklanki łyżka miodu sok z połowy cytryny 3-4 ząbki czosnku czubata łyżka musztardy sarepskiej przyprawy: papryka słodka, imbir, pieprz, tymianek, bazylia , oregano   składniki spaghetti   2 cukinie 7 pomidorów typu lima cebula(...)pomidory przyprawiamy i dusimy do momentu odparowania nadmiaru wody. Na koniec na dosłownie kilka minut wrzucamy cukinie.   A tu znajdziecie przepisy z wykorzystaniem tego sosiku tortilla-z-sosem-pomidorowym   i pizza-z-kalafiora        Smacznego

Cukier&Puder
Lasagne z cukinią 208

beszamelowy: 4 łyżki mąki pszennej 1 litr mleka roślinnego (sojowego) 4 łyżki masła roślinnego ser wegański (około 200 g)- można pomiąć, bo i tak się sklei gałka muszkatołowa, sok z cytryny, sól, pieprz, oliwa z oliwek Przygotowanie: Oliwki, czosnek i kapary kroimy. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Oliwki, kapary i czosnek wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy(...)podgrzewając na małym ogniu aż zgęstnieje. Cukinię i dwa pomidory kroimy w plastry. Układamy warstwy lasagne zaczynając od wysmarowania oliwą naczynia, na to kładziemy makaron (surowy/nieugotowany). Makaron/cukinia Makaron/cukinia+sos pomidorowy Makaron/cukinia/sos pomidorowy + beszamel + odrobina sera wegańskiego 1 warstwa to makaron+cukinia+sos pomidorowy+beszamel+ser+pomidory i na to kolejne warstwy aż nam towaru bądź też miejsca wystarczy. Pieczemy około

greenscarf
Zupa kokosowa z awokado i porem 203

Zupy, zupy, zupy… Ileż to razy stajemy przed dylematem, co zrobić z pozostałością rosołu. Tradycyjnie – pomidorową? A może… i tu się zaczyna problem. Zupa kokosowa z awokado i porem, to chyba, najlepsza alternatywa dla popularnej „pomidorówki”.    Składniki: - 1 l rosołu- 2 puszki po 400ml mleka kokosowego- 2 marchewki z rosołu- 3 dojrzałe awokado- 1 czerwona papryka- 3 białe(...)smażymy. Umytą i oczyszczoną paprykę kroimy w cienkie paski, dorzucamy na patelnię razem z chilli. Chwilę dusimy. Do gorącego rosołu wlewamy puszkę mleka kokosowego. Dodajemy podsmażony por z papryką, sok z limonki oraz przyprawy: 7 smaków, czosnek, sól, pieprz biały i czarny. Dolewamy drugą puszkę mleka, zagotowujemy. Awokado obieramy, kroimy na kawałki i dodajemy do gotowej zupy razem  z makaronem

mojewypiekiinietylko
Gulyasleves – węgierska zupa gulaszowa 222

aromatyczna zupa. Żadnych pieczarek i kiszonych ogórków – to dwa typowo polskie dodatki, którymi prawie wszyscy z uporem maniaka psują i wypaczają smak tej zupy. Żadnego przecieru pomidorowego! To nie pomidorowa z mięsem i warzywami – pomidor używany jest tu do lekkiego zakwaszenia, a nie do budowania głównego smaku. Oryginalną gulyasleves robi się naprawdę prosto – zobaczcie jak. W oryginale węgierskie gulyasleves, czyli(...)wrzeć.   W głębokiej patelni rozpuszczamy pełną łyżkę smalcu. Na bardzo gorący tłuszcz wrzucamy pokrojone mięso i mieszając – żeby nie puściło wody i nie zaczęło się dusić we własnych sokach – smażymy, aż się zamknie i lekko przyrumieni. Dodajemy czosnek, smażymy razem, mieszając, jeszcze minutę. Wysmażone mięso razem z czosnkiem i z tłuszczem przekładamy do bulionu.   W patelni znowu rozgrzewamy

Karo in the Kitchen
Szparagi z sosem z suszonych pomidorów 145

minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 Szparagi z sosem z suszonych pomidorów to lekki lancz, lub kolacja, danie łatwe i szybkie do zrobienia. Najważniejszy jest tu sos pomidorowy: wyrazisty i pikantny. Warto go lekko wyostrzyć, wtedy jest najlepszy. Poziom ostrości zależy jednak od ciebie. Szparagi z sosem z suszonych pomidorów łączą w sobie słodycz warzyw z kwaskowatością sosu. Połączenie(...)też poradnik jak ugotować szparagi . Składniki: 4 jajka 1 pęczek zielonych szparagów Szczypta cukru 2 łyżeczki masła 6 suszonych pomidorów z zalewy 1 ząbek czosnku 4 łyżki oleju ½ łyżeczki soku z cytryny Kawałek ostrej papryczki (3-4 cm) – opcjonalnie Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Do misy miksera włóż 6 pomidorów suszonych, ząbek czosnku, kawałek papryczki chilli, wlej 4 łyżki oleju

Niedzielny kucharz
PLACKI CUKINIOWE Z MARCHEWKĄ 145

każdą okazję. Placki cukiniowe z marchewką świetnie smakują podane z gęstą śmietaną lub śmietaną wymieszaną z drobnym cukrem lub cukrem pudrem. Placki można podawać także z jogurtem, sosem tatarskim, pomidorowym lub ketchupem. Do placków śmiało możecie dorzucić posiekany mały pęczek koperku lub natki. Smakują odgrzane następnego dnia w piekarniku. Placki cukiniowe z marchewką SKŁADNIKI: 2 cukinie(...)placki odsączam na papierowym ręczniku. PRZYGOTOWANIE: Cukinię myję, odkrawam końce i ścieram na tarce o dużych oczkach. Zostawiam w misce i obficie solę. Odstawiam na bok, by cukinia puściła sok. Można ustawić startą cukinię na sicie postawionym nad miską. W międzyczasie obieram marchewkę oraz cebulę. Marchewkę trę na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno siekam. Cukinię dobrze odciskam, układam

Zasmakuj Kuchni
Paella z warzywami, indykiem i chorizo 193

plasterki udo z indyka, bez skóry i kości, pokrojone w kostkę oliwa 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 czerwona papryka, bez gniazda nasiennego, pokrojona w kostkę 1 łyżka przecieru pomidorowego 300 g ryżu do paelli (u mnie zwykły basmati) 750 ml wywaru warzywnego 100 g mrożonego groszku cytryna Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, cebule i marchew obieramy i grubo(...)minut regularnie mieszając. Ew. dolewamy troszkę wody. Dorzucamy groszek, mieszamy. Przykrywamy i gotujemy dalsze  5 minut, aż wszystko będzie gorące. Doprawiamy potrawę, posypujemy posiekaną natka pietruszki i skrapiamy sokiem z cytryny. Danie równie smaczne po odgrzaniu dnia następnego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasta makrelowa / masło makrelowe 316

Pewnie nie ma takiej osoby, która nie zna pasty makrelowej/rybnej. W czasach, kiedy  nie było  w sklepach  nic oprócz octu i musztardy trafiała

Smaki Ewy
Marokańska zupa pomidorowa na zdrowy lunch 189

bazę smakową wykorzystałam Zupę Krem z pomidorów firmy Marwit. Pierwszy raz używałam gotowej zupy, więc dokładnie sprawdziłam skład. Nie było to wcale trudne, bo to tylko 7 składników : pulpa pomidorowa, marchew, woda, czosnek, bazylia, cukier i sól. Wszystkie oczywiście naturalne bez żadnych erzaców. Na opakowaniu znajdziecie informacje "włoski smak" i "smaczna z parmezanem". Można tak oczywiście ją podać i będzie(...)łyżeczka kuminu 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki szczypta kurkumy 1 opakowanie zupy Marwit Krem z pomidorów sok i skórka z 1/2 cytryny 1-1 1/2 szklanki wody 3/4 puszki ciecierzycy ciecierzycy (ok. 160g) 1/2 łyżki miodu 25 g suchej kaszy kuskus Cebulę, czosnek i seler posiekać

Pełny talerz
Przecier pomidorowy na zupę, czyli kawałek lata w słoiku 233

Sezon na pomidory trwa. Nadal możemy kupić je w przystępnej cenie, a dodatkowo na targowiskach czy w osiedlowych warzywniakach są pomidory typowo na przetwory

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szakszuka z chorizo i papryką (shakhouka) 135

Szakszuka z kuchni tunezyjskiej to pyszne i syte śniadanie składające się z jajek sadzonych śccinanych w sosie pomidorowym, czesto doprawianych mielonym kminkiem. To świetna forma ciepłego śniadania. Według własnych preferencji można urozmaicić ją ulubionymi dodtkami, jak mięso czy warzywa. W ostatni weekend gościła u nas w towarzystwie papryki i chorizo. Składniki (2 porcje) -1 puszka pomidorów lub 4-5 dojrzałych(...)czosnek i smażyć minutę. Dodać chorizo i paprykę. Przesmażyć dłuższą chwilę. Dodać pomidory z puszki lub pokrojone świeże. Całość wymieszać. Zmniejszyć ogień i na średnim dusić kilka minut by sok odparował. Na tak przygotowany sos wbić jajka. Doprawić solą, pieprzem, kminkiem i ziołami. Patelnię przykryć i dusić aż białko się zetnie. Podawać na gorąco. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia

Zielona Kuchnia
Butter Chicken w Makowieckiej wersji 151

właśnie taką próbkę- butter chicken po mojemu.  Pałki z kurczaka, 6 sztuk,  myję, osuszam i marynuję całą noc w miksturze składającej się z: 250 ml jogurtu naturalnego, soku z połówki cytryny, 3-4 ząbków czosnku pokrojonego w plasterki, łyżeczki papryki chili w proszku, dwóch łyżeczek słodkiej papryki, kilku plasterków świeżego imbiru lub połowy łyżeczki sproszkowanego, szczypty cynamonu, szczypty(...)centymetra imbiru obieram, kroję w drobniutką kostkę i także dodaję by szybciutko podsmażyć i dodatkowo wydobyć jego smak. Po minucie zalewam wszystko 500 ml bulionu, dodaję solidną łyżkę przecieru pomidorowego i dość drobno pokrojoną czerwoną paprykę. Wszystko razem zagotowuję i dokładam kurczaka. Duszę pod przykryciem przez około pół godziny- lubię gdy kurczak się wręcz rozpada i gładko odchodzi od kości

Pichceniomania
Sos barbecue – rodem z Ameryki 214

W prezencie otrzymałam rewelacyjną książkę „KUCHNIE ŚWIATA”. Znalazłam w niej całą masę świetnych przepisów w różnych zakątków świata. Dzisiaj prezentuję sos barbecue (BBQ sauce). Czas grillowy

Smaki Ewy
Zupa pomidorowa ze świeżych pieczonych pomidorów 209

Znana i lubiana zupka pomidorowa. Do jej przygotowania użyłam pomidorków z własnego warzywniaczka-malinowych i lima. Zupa ze świeżych pomidorów jednak jest najlepsza. składniki: 1 kg pomidorów, u mnie malinowe i lima 1,2 l bulionu drobiowego 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy do zup z lubczykiem Kociołek Smaków   3-4 łyżki śmietany 12% Pomidory dokładnie umyć(...)skórka z pomidorów się zmarszczyła i lekko ściemniała dzięki temu będzie się łatwo się ściagała. Podpieczone pomidory i czosnek obrać i przełożyć do garnka. Do garnka wlać też sok z blaszki, który puściły pomidory podczas pieczenia. Pomidory w garnku zalać bulionem, dodać 1 łyżkę przyprawy i zagotować. Gotować ok 10 minut. Zestawić z ognia. Dodać śmietanę i wszystko zmiksować blenderem

Monia miesza i gotuje
Omlet z serem 223

oleju Grzanki: 2 -3 kromki pieczywa tostowego Przygotowanie pasty z pomidorów: Pomidory obrać ze skórki (włożyć na chwilę do wrzątku lub do mikrofali, skórka łatwiej zejdzie), wydrążyć pestki z sokiem i pokroić w drobną kostkę. Do rondelka włożyć pomidory, dodać olej i przyprawy, gotować na wolnym ogniu aż zmiękną, pod koniec dodać pieprz i sól do smaku. Wykonanie grzanek(...)drugą stronę. Stopień wysmażenia zależ od naszych upodobań. W czasie smażenia środek omleta może być lekko płynny, gdyż ser żółty topi się. Omlet podawać z grzanką i pastą pomidorową

Kuchcik gotuje
Pieczone kofty z indyka, komosa ryżowa i miętowy sos jogurtowy 136

kurczaka i ryb. Staram się przygotowywać go tak, żeby było jednocześnie smacznie i zdrowo – piekę z warzywami , gotuję na parze albo przygotowuję dzieciakom odchudzone spaghetti z drobiowymi pulpetami w pomidorowym sosie. Tym razem zainspirowałam się przepisem na kofty, które oryginalnie są przyrządzane z mięsa wieprzowego i zasadniczo są smażone. Ja wybrałam mięso z indyka o niskiej zawartości tłuszczu i zamiast(...)natka pietruszki, kolendra) sól i pieprz do smaku 8 patyczków do szaszłyków 2 łyżeczki oliwy 160 g białej komosy ryżowej 400 g jogurtu naturalnego 3% 10 listków mięty łyżeczka soku z cytryny szczypta soli Dodatkowo do podania garść mixu sałat, pomidorki koktajlowe, listki kolendry. Mięso przełożyć do miski. Cebulę drobno pokroić, zeszklić. Po chwili dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku

Dietolog
BIGOS STAROPOLSKI Z WINEM 201

mięsa i grzyby. Mięsa kroimy w kostkę 2x2 cm, a grzyby w paseczki. Wywar przecedzamy przez perlonowe sito,mocno odciskając warzywa. Krok 7. Kapustę kiszoną lekko odciskamy z nadmiaru soku, kroimy. Wkładamy do garnka wraz z e świeżą kapustą , zalewamy wywarem z gotowania mięsa i warzyw, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, jagody jałowca oraz kminek i dusimy na małym ogniu(...)ziemniakami, świeżym pieczywem lub jako samodzielne danie. * Smak bigosu możemy również wzbogacić o inne ulubione zioła np.: majeranek czy suszony lubczyk. * zamiast czerwonego wina, do bigosu możemy dodać koncentrat pomidorowy. Na dużej patelni zasmażamy  pokrojone wędliny, dodajemy koncentrat, chwilę podgrzewamy i mieszamy z bigosem. Mam nadzieję, że przepis Wam się spodobał :) Smacznego :) K.K. Bigos staropolski z winem fot. Moja

Moja Książka Kucharska
STAROPOLSKI BIGOS SWIATECZNY - przepis krok po kroku 213

mięsa i grzyby. Mięsa kroimy w kostkę 2x2 cm, a grzyby w paseczki. Wywar przecedzamy przez perlonowe sito,mocno odciskając warzywa. Krok 7. Kapustę kiszoną lekko odciskamy z nadmiaru soku, kroimy. Wkładamy do garnka wraz z e świeżą kapustą , zalewamy wywarem z gotowania mięsa i warzyw, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, jagody jałowca oraz kminek i dusimy na małym ogniu(...)ziemniakami, świeżym pieczywem lub jako samodzielne danie. * Smak bigosu możemy również wzbogacić o inne ulubione zioła np.: majeranek czy suszony lubczyk. * zamiast czerwonego wina, do bigosu możemy dodać koncentrat pomidorowy. Na dużej patelni zasmażamy  pokrojone wędliny, dodajemy koncentrat, chwilę podgrzewamy i mieszamy z bigosem. Mam nadzieję, że przepis Wam się spodobał :) Smacznego :) K.K. *przepis zaktualizowany

Moja Książka Kucharska
Chili con carne 226

około 4 porcje) łyżka oliwy ok 500-600 g. mielonej wołowiny 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku  2 duże pomidory lub puszka pomidorów lima 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy (opcjonalnie) papryczki chili-według uznania (ja daję 2-3 ale można dać więcej) 1 czerwona papryka 1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski(...)obierz ze skórki, usuń gniazda i pokrój w kosteczkę)oraz koncentrat-jeżeli używasz. Wymieszaj i dopraw solą, pieprzem i cukrem (pomidory kochają cukier-dlatego go dodaję).Poczekaj ,aż sok z pomidorów odparuje, jakieś 15-20 minut na małym ogniu-mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodaj, czerwoną paprykę pokrojoną w drobną kostkę, czerwoną fasolę, kukurydzę (jeżeli używasz

Kopystką po garach