sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:149/207)

Śledzie w śmietanowym sosie curry, z dodatkiem rodzynek 334

oleju sól do smaku szczypiorek do dekoracji Cebulę obrać i posiekać w drobna kostkę. Zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na kilak minut, żeby stały się szkliste i puściły sok. Dopiero wtedy dodać do śmietany wraz majonezem, octem winnym i przyprawą curry. Sos doprawić ewentualnie solą, ale trzeba uważać z jej ilością, gdyż śledzie są słone. Rodzynki sparzyć, jeśli są zbyt(...)płaty śledziowe i podać je z sosem bez wcześniejszego mieszania. Wszystko zależy od naszej fantazji. Udekorować posiekanym szczypiorkiem. Wielbicielom śledzi polecam też inne, równie smaczne: śledzie w słodkim sosie pomidorowym z pomarańczową papryką śledzie w śmietanie, z dodatkiem bazylii i cytryny śledzie z papryką i gorczycą wigilijne śledzie w śmietanie śledź opiekany w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym sałatka warstwowa

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jak zrobić sos sałatkowy? Przepis na klasyczny vinegret 74

Mamy dla was przepis na klasyczny sos vinegret, który możecie doprawiać tak jak lubicie. Robi się go naprawdę prosto! Przepis na sos sałatkowy vinegret Składniki: ocet winny, jabłkowy lub sok z cytryny, oliwa, sól. Jak zrobić sos sałatkowy? Do miseczki wlej porcję octu, dodaj sól do smaku, wymieszaj. Przygotuj rózgę, a najlepiej mikser. Do octu bardzo wolno wlewaj oliwę, cały(...)razu podawaj. Rada: sos możesz doprawić czarnym lub białym pieprzem, papryką w proszku, przed miksowaniem niekiedy dodajemy też roztarty z solą czosnek, ulubione zioła, filety anchovies albo odrobinę przecieru pomidorowego, a nawet proszek curry. Artykuł Jak zrobić sos sałatkowy? Przepis na klasyczny vinegret pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Zapiekanka z cukinią i serem feta 646

odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę oraz czosnek. Na sam koniec dodać pokrojonego w półtalarki pora. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć na średnim ogniu do miękkości warzyw. Z cukinii odcisnąć sok. Do miski przesypać cukinię oraz podsmażone warzywa. Jajka wbić do miseczki, wlać mleko i roztrzepać. Ser feta pokroić w kostkę. Do miski z warzywami wlać jajka, wsypać koperek i dodać(...)składniki delikatnie wymieszać ze sobą. Formę do pieczenia posmarować masłem, wylać masę. Piec około 60-70 minut w 180ºC (aż do zarumienienia tarty). Podawać na ciepło, np. z sosem pomidorowym. Ścieranie cukinii Mieszanie wszystkich składników Tarta przed i po upieczeniu Pomysł na przepis STĄD

Ugotować
Konkurs QAFP i wytrawne zawijasy z ciasta francuskiego 138

temp. 180 st C. Ciasto, jeżeli to konieczne, rozwałkować w kształcie prostokąta o wymiarach ok 30 x 25 cm. Ułożyć dłuższym bokiem w swoją stronę. Ciasto równomiernie posmarować sosem pomidorowym, ułożyć plastry wędliny, posypać pokrojoną w drobną kostkę mozzarellą i pokrojonym szczypiorkiem. Doprawić pieprzem i płatkami papryki. Zwinąć w rulon. Ostrym nożem pokroić na plastry szerokości(...)Smacznego! * Jeżeli nie mamy sosu możemy go przygotować sami składniki puszka pokrojonych pomidorów sól i pieprz kilka ząbków czosnku oliwa oregano cebula pokrojona w kostkę Przygotowanie Pomidory wraz z sokiem przełożyć do rondelka. Dodać cebulę, czosnek, sól, pieprz, oregano i kilka łyżek oliwy. Zagotować mieszając a następnie podgrzewać na małym ogniu przez ok 40 minut aż sos zrobi się gęsty

Stare Gary
Bakłażanowy kotlecik 630

powiem tak: nie czuć goryczki bakłażana, nie jedzie trawą, można podawać go jako mielonego (z ziemniaczkami, surówką lub po prostu na kanapce) lub jako placka ziemniaczanego (z sosem np. pomidorowym czy pieczarkowym). Kotleciki bakłażanowe bakłażan 2-3 plasterki sera żółtego pół szklanki mąki jajko 2 łyżki bazyli suchej lub kilka listków świeżej szczypta papryki ostrej i słodkiej sól, pieprz szczypta(...)smażenia Najpierw bakłażan - kroimy go w kostkę (razem ze skórką). Żeby nie był gorzkawy dodajemy soli, odstawiamy na 10-15 minut a następnie przepłukujemy i wyciskamy z niego ostatnie soki. Podsmażamy na patelni. Ręcznikiem papierowym odsączamy i mieszamy w misce z pozostałymi składnikami. Proponuję użyć mieszacza ostatecznego to jest blendera. Obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy na patelni (lub gotujemy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Makaron po neapolitańsku (Pasta alla Napoletana) 219

Jedno z szybszych włoskich dań makaronowych z sosem pomidorowym z cebulą, czosnkiem i ziołami. Najczęściej podawane z makaronem spaghetti. Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu cebula 2 ząbki czosnku 4 świeże duże pomidory lub puszka pomidorów bez skórki oliwa z oliwek łyżeczka suszonego oregano garść świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej sól, pieprz świeżo mielone szczypta cukru starty parmezan Pomidory(...)skórki. Pokroić w kostkę.  Cebulkę drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, krótko podsmażyć. Wrzucić pokrojone pomidory lub pomidory z puszki razem z sokiem. Wymieszać i całość poddusić kilka minut. Do sosu dodać wszystkie przyprawy,  zmniejszyć ogień i pogotować jeszcze chwilę. Jeżeli mamy świeżą bazylię należy ją porwać i dodać dopiero pod sam koniec

wyzwania kuchenne
Nieco inne pierogi 222

zmiękną, przekładamy je do miseczki. Ponownie rozgrzewamy olej, tym razem naprawdę odrobinę i smażymy na nim kiełbasę. Kiedy jest już równomiernie usmażona, z powrotem dokładamy warzywa, a także koncentrat pomidorowy. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i chili. Odstawiamy do ostygnięcia. Moja pyszna kiełbaska prosto z Hiszpanii :) Dip możemy przygotować od razu, gdy skończymy przyrządzać farsz. Wtedy smaki lepiej się(...)papryką i chili. Do czasu podania przechowujemy go w lodówce. (Jeśli jednak chcielibyście przygotować go dzień wcześniej, to musicie wiedzieć, że straci on wtedy swoją gęstą konsystencję. Warzywa puszczą sok i dip nieco się rozrzedzi, jednak na smaku nie straci nic a nic. Mimo to myślę, że gęsty lepiej pasuje do pierożków.) Po upływie min. 1,5 godz. możemy wrócić

Ratunku obiad
Pasta pomidorowa z bazylią 167

Jedna z ulubionych past mojego P. (ja wolę trochę delikatniejsze), której przygotowanie zajmuje- dosłownie- 5 minut- składniki wrzucamy do blendera, siekamy i ot, to cała filozofia

Kraina Miodem Płynąca
Sernik z nutą pomidora i bazylii 143

Składniki: (forma 17 cm) spód: 110 g krakresów 50 g masła masa serowa: 400 g twarogu z mascarpone President 5-6 pomidorów bez skóry z puszki 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki oregano szczypta soli szczypta pieprzu szczypta cukru 150 ml śmietany 30% 2 łyżki żelatyny  1/3 szkl wody śmietanka bazyliowa: 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka suszonej bazylii(...)wysypujemy na dno foremki wyłożonej folią i dociskamy do dna.  masa serowa: Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu,aż trochę odparują soki,następnie miksujemy blenderem. Do pomidorów dodajemy sól,cukier, pieprz i oregano, mieszamy i studzimy. Ostudzone pomidory przecieramy przez sito,aby pozbyć się pestek. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy

Bon appetit mon amie
Sałatka z pomidorów z parmezanem 209

kromce chleba z masłem posypanym solą, w nieco staroświeckiej sałatce ze śmietaną, ponadczasowej caprese albo włoskiej panzanelli, w szakszuce na śniadanie, w orzeźwiającym hiszpańskim gazpacho albo esencjonalnej toskańskiej zupie pomidorowej (kto mnie zna, ten wie, że nie uznaję zupy z koncentratu i na wczorajszym rosole:), zapiekane całe gałązki cherry z fetą... O tej porze roku pomidory smakują najlepiej. I niech(...)dobre, kupując na wpół zielone pomidory do kanapek lub sałatek. Wiem, bo byłam i widziałam. I kupowałam również. Z tym że kupowalam te czerwone, które są przeznaczone na sos, sok lub gazpacho, a pani w warzywniaku pod domem po kilku dniach już wiedziała, że robimy z nich sałatki. Nasz dialog moją łamaną hiszpanszczyzną wyglądał mniej więcej tak: - dos kilo tomates

Obiad gotowy
Środa: Buraczkowe gniocchi z pesto 88

kluseczkach trudno zrobić wzorek widelcem, ale za to po ugotowaniu są mięciutkie i kremowe. Gniocchi można podać tylko z roztopionym masłem i parmezanem, albo z sosem pomidorowym. My zrobiliśmy pesto bazyliowe, żeby jego kwaskowy, cytrynowy smak przełamał słodycz buraczkowych klusek. I jeszcze słowo o wyglądzie: kluski po ugotowaniu są różowe i jeśli chcecie osiągnąć taki kolor jak na zdjęciu, gniocchi(...)upieczonej ćwikły) 180 ml mąki (3/4 szklanki) 2 żółtka 1/2 łyżeczka soli Pesto Garść bazylii Garść orzechów (włoskie, laskowe) ½ szklanki tartego parmezanu lub innego wyrazistego sera 6 łyżek oliwy Sok z połowy cytryny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 220 stopni. Ziemniaki i buraczki wyszoruj i wstaw do piekarnika. Piecz około 45 minut, albo

Niedzielny kucharz
Krem z pomidorów i marchewki 189

orientalny smak, a to dzięki temu że ta zupa pochodzi z Zanzibaru. Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak: – najlepsze przepisy na zupy kremy – orientalna pomidorowa – zupa o smaku lasagne – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa(...)białe i zielone części – 1/2 łyżki oliwy z oliwek – 2 średnie marchewki – 300 ml bulionu – puszka pomidorów (całe lub krojone) – 1-2 łyżki soku z limonki – 1 łyżeczka soli – 1/2 łyżeczki pieprzu – 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki zmielonych goździków – 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru – 1 papryczka chilli lub 2 łyżeczki czerwonej

nietylkopasta.pl
Zupa ogórkowa 87

Jedna z ulubionych zup mojego dzieciństwa (zaraz obok pomidorowej) :) Bardzo lubię ją do dziś, podobnie jak reszta rodzinki. Kiedyś gotowałam ją tak jak moja mama, czyli wrzucając włoszczyznę w całości. Jednak od kilku lat ścieram warzywa na tarce. Ma to dwie zalety: zupa znika w całości, a poza tym sama w sobie po prostu smakuje lepiej :) Jest też bardziej gęsta(...)musi być kwaśna. Wiele zależy od ogórków jakich użyjemy (ja zazwyczaj korzystam z własnoręcznie ukiszonych). Jeśli zdarzy się tak, że tego „kwasu” jest za mało, to dolewam do wywaru sok z kiszonych ogórków, a zawsze przed ich dodaniem podsmażam je kilka minut na patelni (ich smak staje się przez to jeszcze bardziej wyrazisty). Doprawić z kolei lubię sosem sojowym

MyCookBook.pl
Klasyczna sałatka z pomidorów czyli Caprese 192

Klasyczny włoski sposób podania pomidorów. Sałatka najlepsza oczywiście latem  - ważne są pomidory jakie do niej dajemy. Muszą  być naprawdę bardzo pomidorowe. Moim zdaniem najlepsze są "bawole serca" , chyba jedne z ostatnich prawdziwych pomidorów na rynku. Taką sałatkę robię tylko wtedy, gdy są one dostępne. Z innymi pomidorami zdecydowanie mniej smakuje.składniki4 duże, dojrzałe pomidory1 - 2 kulki mozzarelli, najlepiej(...)plastry grubości 0,6 - 1 cm i umieścić w misce. Polać oliwą i posolić. Pozostawić do marynowania na co najmniej 20 minut , najlepiej ok godziny - puszczą pyszny sok.  Pomidory wyjąć z marynaty, powstały sok przelać np do małego słoiczka. Dodać pieprz i wstrząsnąć aby składniki dobrze się połączyły. Pokroić ser mozzarella na  podobną grubość jak pomidory. Na półmisku

Stare Gary
Gotowanie podczas obozu tai-chi - relacja kulinarna 86

dodając oliwy. Wegetariański sos pomidorowy do spaghetti Składniki dla 4-6 osób: około 8 łyżek oliwy cebula - 1 sztuka marchew - 2 sztuki pietruszka korzeń - 1 sztuka seler - 1 mały 2 puszki pomidorów koncentrat pomidorowy - ewentualnie woda - około szklanka czosnek - 3 ząbki suszone zioła - bazylia, oregano, tymianek świeżo mielony pieprz sól morska do smaku Sos pomidorowy - sposób przygotowania: Cebulę obierz(...)pietruszkę, selera i podsmaż razem (kolor marchewki przejdzie częściowo do oliwy). Podlej wodą i podduś. Kiedy warzywa zmiękną, odparuj je nieco. Dodaj pomidory i jeżeli uznasz za konieczne - koncentrat pomidorowy. Dodaj zmiażdżony czosnek i zioła (w dowolnej ilości!). Mieszaj co jakiś czas doprowadzając do ulubionej konsystencji. Pod koniec gotowania dopraw świeżo mielonym pieprzem i jeśli chcesz - solą morską. Podawaj

Gary Bez dna